Sťahovanie na Slovensko

ddenia
22. júl 2016

Dobry den

ma niekto skusenosti so stahovanim sa na Slovensko zo zahranicia? Este presnejsie - ma niekto skusenosti so stahovanim sa na Slovensko po 10 rokoch zivota vo Svajciarsku, s dvoma detmi a manzelom Svajciarom? Dakujem za odpovede. 😉

Ak dieta rozumie po slovensky ale rozprava len malo, su nejaké infrastruktury na pripravu dietata do prveho rocnika? Alebo ho rovno prihlasit do predskolskej vyucby?

Dakujem

ragulca
22. júl 2016

Zo Švajčiarska na Slovensko po toľkých rokoch??? Asi by som sa nevrátila.... Väčšinou sa chodí presne opačným smerom ...

tyelde
22. júl 2016

pokiaľ dieťa rozumie, potrebuje sa len trochu rozhovoriť, čo sa podľa mňa za pár týždňov s rovesníkmi (alebo v škole/škôlke) spraví.... 🙂

janickacrazy
22. júl 2016

@ddenia U nás v školke bol jeden chlapček, ktorý prišiel z Anglicka a po pár týždnoch sa naučil pekne rozprávať a to fakt predtým skoro nič nevedel. Deti sa učia neuveriteľne rýchlo. Ak má ísť do prvého ročníka, možno by bolo dobre zvážiť aj nultý ročník, ale podľa mna ak je šikovné, tak zvládne aj prvý ročník.

bosoriak
22. júl 2016

@ddenia Preboha preco chcete ist na Slovensko zo Svajciarska? Pre dobro tvojich deti si to osemnastkrat rozmysli. A nie, neexistuju ziadne infrastruktury, ziadne predskolske vzdelavania pre zahranicne deti, na Slovensku totiz nefunguju ani zakladne veci v skolstve (a v zdravotnictve a v sudnictve, no vsade) nieto este taketo vymozenosti.
Nesla by som, ani keby som musela. Tiez zijeme vo Svajciarsku a ak by prislo k tomu, ze by sme z nejakeho dovodu museli odist, ideme dalej na zapad.

bosoriak
22. júl 2016

@ddenia Teda ospravedlnujem sa za nevyziadany nazor, ale by mi bok vyvalilo keby som to nenapisala.

hettinka
22. júl 2016

@ddenia pre dieťa existujú nulté ročníky, ale osobne by som tam dieťa nedávala, lebo často sú tam sociálne slabšie deti, alebo deti s rôznymi poruchami učenia.
Môžeš však urobiť to, že ho dáš ešte na rok do školky, teda v 6 rokoch ho podla zákona musíš zapísať do školy, ale potom sa na základe posudku z CPPPaP dá vybaviť odklad školskej dochádzky.
No myslím si, že ak je dieťa šikovné, ani to nebude treba, ak rozumie, medzi deťmi sa rozhovorí rýchlo, len to bude pre teba v 1. tried náročnejšie. Možno by bolo dobré prísť skor, nie až nadoraz do školy.

alaguema
22. júl 2016

@ddenia my sme sa vrátili po viac ako 10 rokoch a všetko ok, sme spokojní. Je pravda, že sme si to načasovali tak, aby deti začali chodiť do školy až na SK, takže ešte nemali vytvorené nejaké pevné vzťahy a kamarátstva tam, kde sme žili. Viem o dvoch zmiešaných pároch slovenka a švajčiar, ktorí sa v pohode uchytili na SK. Podnikajú a žijú si dobre 🙂 Nepočúvaj kuvikov, ak ste rozhodnutí, treba to skúsiť. Čo sa týka detí, tak jazyky sa na ne lepia rýchlo. Toho by som sa nebála, ale skôr možno toho, že to chvíľu potrvá, kým si zvykne na iný život.

sisaka
22. júl 2016

@ddenia viem, ze sa pýtaš niečo ine, ale tiež mi neda, súhlasím s
@bosoriak 100x si to Premyslite ked uz koli ničomu, tak práve koli deťom, nechajte si aspoň zadné vrátka a rátaj s tým, ze tvoj muž bude mat poriadny kultúrny sok, ine je prist niekde na 2 týždne na dovolenku, ine fungovať v spoločnosti.

alaguema
22. júl 2016

@ragulca no, mýliš sa. Ja osobne poznám x ľudí, ktorí sa vrátili. Situácia v Európe začína byť veľmi pohnutá. Tie naše toľko zaznávané krajiny východného bloku sú zatiaľ relatívne bezpečné. Teraz som sa vrátila z Frnacúzska. X ľudí mi povedalo, že by radšej žili na Slovensku, alebo v Čechách, než v dnešnom Francúzsku.

@bosoriak nie je všetko len on fungujúcich inštitúciách, uznávam, že Švajc je v tomto smere neprekonateľný, ale ľudia majú rôznu motiváciu a aj tie priority sa mnohým trochu otočili.

bosoriak
22. júl 2016

@alaguema Bezpecne? Ked nefunguje policia, sudy, zakony su pre srandu a jedine co funguje je korupcia, bratrickovanie a "po znamosti bez fakturky".. skoly a skolky funguju na zaklade par nadsencov, vo vlakoch chodia svojvolni holohlavi, do nemocnice aby clovek priniesol lekara, lieky a diagnozu... ved len v porovnani s CR je na Slovensku o 3000 zbytocnych umrti viac v dosledku zleho zdravotnictva. Na pocet obyvatelov to vysoko presahuje vsetky tie teroristicke utoky.

Ale nech si kazdy robi co chce samozrejme. Len si neviem predstavit ist z takej krajiny ako Svajciarsko na Slovensko, obzvlast pre Svajciara.

sisaka
22. júl 2016

ako vždy, ked piseš
@alaguema mam pocit, ze žiješ na inom Slovensku. Chápem, ze si musíš obhájiť pred sebou návrat zo zahraničia, alebo si si ani za tých x rokov v zahranici nevsimla rozdiely - sudy, polícia, školstvo, zdravotníctvo, etika na pracoviskach...Jednu takú ako ty poznám, ta mi pravidelne 2 roky vysvetľovala ako je im na Slovensku super, vrátili sa zo zahraničia (rozne krajiny) po 8 rokoch, jej 15 ročný syn ma so slzami prosil, aby som si ho zobrala do Kanady, ked som sa vracala z návštevy rodiny na Slovensku... Ale to bol teenager toho uz len tak nenalákas na hocičo, ten uz vidí realitu, zažil a to podotýkam prestížne gymnázium na Slovensku a mal dosť...Potom ticho a zrazu sa ozval jej muž, ze uz je v Kanade a žena príde za ním, nevedia si teraz vynachváliť, ako dobre sa rozhodli, hlavne ich syn, ktorý tu uz študuje na univerzite. Ak je možnosť treba deťom dať šancu vyrastať vo fungujúcej spoločnosti a tou ta slovenska urcite nie je.
A ze Francúzi by išli hneď na Slovensko? Na jednej strane, asi v živote na Slovensku nežili, takze ani nemaju potuchy ako zo tam (ne)funguje a na druhej strane moc sa im nečudujem, ze niečo take povedali, v Európe je to teraz hruza, nešla by som tam žiť ani za nič, okrem teda prave spomínaného Švajčiarska a o tom je reč

ragulca
22. júl 2016

@alaguema áno, možno bezpečnejšie... ale čo sa týka všetkého ostatného 100 rokov za vyspelými európskymi krajinami...
Nepoznám tvoj dôvod, ak to tak cítiš, tak jasné, vráť sa. Ja by som sa už keď kvôli ničomu inému, tak kvôli dieťaťu nevracala. Neviem či to máš prehodnotené a premyslené natoľko, že síce priemerná mzda sa na SK pohybuje na úrovni 870 eur, čo je aj tak zúfalo málo, ale 60% pracujúcich ju nedosahuje...

sisaka
22. júl 2016

@ragulca ona sa uz vrátila, je spokojná a odporúča aj druhým.
Tak ako píšeš, koli nikomu inému ale koli deťom by som sa nevrátila. Moje decká su uz ale veľké, tie uz majú svoj názor, tie by tam aj tak nechceli žiť, pozrieť rodinu a ísť domov.

alaguema
22. júl 2016

@bosoriak ako som písala, ja poznám dvoch a sú spokojní. Je to všetko o prístupe a o tom, ako sa rozhodneš na dané veci pozerať. Na SK sa vo vlakoch neoháňajú sekerou afgánski prisťahovalci ako napr. v Nemecku. Tiež nevalcujú ľudí kamiónmi na námestiach, ako vo Francúzsku. To som mala na mysli, keď som písala o relatívnom bezpečí.
@sisaka prečo by som si potrebovala obhajovať návrat na SK? 😀 My sme sa rozhodli slobodne, neboli sme nútení, vrátili sme sa preto, že sme chceli a mali sme na to peniaze aj pracovné podmienky a sme tu spokojní, aj keď tomu ty asi neuveríš, ale nám je tu dobre 🙂 BTW, poznám dosť veľa cudzincov, ktorí na SK žijú, lebo sa im tu páči. Každému sa proste páči niečo iné. Slovensko má veľa kvalít, ktoré niekto ignoruje a iný ocení. Je to ako so všetkým. Neďaleko nás má ranč američan, ktorý tu žije cca 15 rokov a do štátov sa neplánuje vrátiť vôbec. No vysvetli mu, že je debil, ak sa mu tu tak páči...

alaguema
22. júl 2016

@ragulca áno, je tu toho veľa, čo sa dá vylepšiť, to nepopieram. Ale dá sa tu žiť dobre, zdravo a ako som spomínala - aj pomerne bokom od problémov, ktorým momentálne čelí západ. Tiež si treba uvedomiť, že dnes mnoho ľudí vracajúcich sa zo zahraničia pracuje freelance, alebo majú finačné zázemie na to, aby rozbehli vlastné podnikanie, takže priemerné mzdy nieriešia.

ragulca
22. júl 2016

@alaguema vidíš, a ja sa na to pozerám ako väčšina Slovákov, ktorí neboli v zahraničí a nezarobili si na pohodlný život tu (samozrejme každý mal možnosť sa rozhodnúť). Ja vidím, že ľudia chodia do práce celý mesiac a živia banky hypotékami a potom živoria do konca mesiaca, a stále takto dookola, každý mesiac..

alaguema
22. júl 2016

@sisaka ešte na margo toho tvojho puberťáka. Verím, že preňho to nebola pozitívna zmena. Tak ako pre mnoho iných detí tá zmena nie je pozitívna bez ohľadu na objektívne pozitívnejšie pomery v krajine, kam sú presunuté proti svojej vôli. Poznala som deti utečencov z Juhoslávie, ktoré plakali za svojou krajinou aj napriek tomu, že tam zúrila vojna a vraždenie. To sú proste putá, vzťahy, väzby...Preto sme náš návrat načasovali tak, aby naše deti nemuseli týmto trpieť. Sme obaja slováci, pre naše deti je materinským jazykom slovenčina, chodia do slovenskej školy a našli si kopec kamarátov. Nikdy, ani raz nám nepovedali, že by sa chceli vrátiť do krajiny, v ktorej sa narodili. Boli totiž malé, keď sme odišli. Preto som to spomínala aj v prvom príspevku.

alaguema
22. júl 2016

@ragulca život v zahraničí tiež nie je prechádzka ružovou záhradou. Príjmy sú síce vyššie, ale aj ceny nehnuteľností a životné náklady celkovo. My sme obaja mali dobre platenú prácu, ale bol to kolotoč od rána do večera, tie peniaze boli tvrdo zarobené na úkor nášho voľného času, ale poznala som aj ľudí, ktorí žili od výplaty k výplate presne ako aj veľa ľudí na SK. A nie je ich málo. Ono obvykle tieto predstavy o úžasnom živote v zahraničí majú práve ľudia, ktorí tam nikdy nežili. Všetko niečo stojí. Tu pracujeme a nepotrebujem až tak veľa peňazí, nehnuteľnosti mimo BA sú relatívne lacné a žijeme, máme čas na deti, užívame si prírodu...Pre mňa je toto na nezaplatenie.

bosoriak
22. júl 2016

@alaguema Ja presne viem, o com si pisala. A na to som ti napisala, ze rocne na Slovensku zomrie len 3000 ludi viac nez len v CR, co sa im nedostane vcas alebo spravna zdravotna starostlivost. Pri utoku v Nice zomrelo 86 ludi. To je pre mna ten nepomer. Ale hadat sa nebudem, ak sa niekomu paci na Slovensku, nech tam byva. Len nech to preboha nie je kvoli bezpecnosti, lebo to je fakt uplne neplatny argument.

sisaka
22. júl 2016

@alaguema lenze jemu neslo o to, ze stratil nejakych kamaratov (ako som pisala, zili vo viacerych krajinach) na SLovensko sa casto vracali, mal aj tam kamaratov, po slovensky hovoril plynule. Problem bol,ze vyrastal v inak nastavenej spolocnosti, v inak nastavenom skolstve, inom sposobe vzdelavania, inych vztahoch medzi ludmi. To by si mohla chapat, ked si zila v tolkych krajinach, ze to nie je lahke sa prestavit na inu mentalitu ludi, ine zmyslanie, ine fungovanie, zvlast ked clovek pride do horsieho. Sorry, nedokazem to dobre vysvetlit, ale viem presne, ako sa ten chalan citil a viem, ako sa na to pozera pubertiak, moja dcera, ked sme boli na Slovensku pred 2 rokmi, to mala akurat 15 nam kazdy den dakovala, ze sme zo Slovenska odisli, ked videla v akom stave je krajina, ako sa spravaju ludia jeden k druhemu (mozno poznas vtipy o kanadanoch, aki su prehnane slusni, ze ked ti niekto stupi na nohu tak ty sa este ospravedlnis jemu 🙂 , hovori sa to ako vtip ale je to veru pravda a dcera je velmi citiliva, ked sa ludia neslusne spravaju) a to ja som ochkala, ako sa vsetko zlepsilo, teenageri vedia byt voci takymto veciam velmi kriticky. Je to rozumne prist s detmi nazad, kym si neuvedomuju o co prichadzaju a nevedia este porovnavat. Syn tam bol ako 6 rocny a ten si nevedel vynachvalit - lebo babky, dedko, bratranci, rodina, vsetci sa okolo neho tocili, kopec vyletov, zaujimave miesta, ten este to negativne nevidel, nevnimal a ja detom negativne o Slovensku nehovorim.

alaguema
22. júl 2016

@bosoriak pocit bezpečia je subjektívna záležitosť. O tom je zbytočné polemizovať. Čo sa týka zdravotnej starostlivosti, na SK je to vo viacerých ohľadoch hrozné, napriek tomu, individuálna skúsenosť môže byť aj dobrá, rovnako ako môže byť zlá v krajinách, kde je zdravotníctvo na vyššej úrovni - píšem z vlastnej skúsenosti. Štatistiky ja osobne beriem ako dobrý (alebo aj zlý) vtip.
@sisaka ako som napísala - pocity mladého človeka v inej kultúre chápem úplne, takže chápem aj čo píšeš a súhlasím. Napriek tomu to neznamená, že pocity toho chlapca sa dajú brať ako objektívny pohľad na realitu. Vždy sú to subjektívne pocity, preto by som nikdy neodhovárala nikoho od návratu na SK, ale ani od odchodu do zahraničia.
Mimochodom, moja skúsenosť po návrate (samozrejme, tiež subjektívna), je veľmi dobrá. Nemám vôbec dojem, že by tu boli ľudia neslušnejší, než inde. Najviac pozitivity som zažila v Švajci, usmiati ľudia, zdvorilí...ale to vyplýva asi aj zo zriadenia a ekonomických podmienok, ktoré tam majú. Človek, ktorý má uspokojené svoje potreby, má tendenciu byť pozitívnejší voči okoliu, čo na SK, žiaľ, nie je. Takže tu treba aj istú dávku pochopenia a tolerancie voči osudu krajiny, ktorý nie je práve najšťastnejší. Osobne si myslím, že aj to sú hodnoty - naučiť sa vnímať tieto veci a nebyť zbytočne kritický.

ddenia
autor
23. júl 2016

Dakujem Vam vsetkym za prispevky. 🙂