Ahojte.
Budeme sa stahovat do AT.
Moja mala ma 3 roky. Miluje tu skolku, ucielky priatelky a vsetko. Mam z toho strach, ze co bude ked uz budeme v AT. Ako bude kommunikovat v skolke, ako bude mat priatelov . A az tak uz z celeho mam nervy.
Viem, ze deti sa rychlo ucia len neviem ze ako to b7de :(
V lete chodila do letnej skolky - ale v cudzom prostredi vela plakala :(
Vedeli by ste mi napisat pozitivne aj negativne veci co ste prezili
Dakujem
Aj ja si myslim, co najskor ju vystavte cudzemu jazyku v hovorenej podobe, rozpravky v telke, alebo na youtube nejake nejdite, knizky co pozna v slovencite listujte a rozpravajte teraz po nemecky... Pripadne jeden z rodicov na nu nech hovori nemecky. Mama by mala rodnou recou a teda ocko nemecky.
Bude mozno trosku plakat a mozno bude trosku frustrovana z toho ze jej nerozumeju a ona im ale to chce len cas. Mojho som naucila len zaklad vypytat sa na zachod a vypytat si vodu. Ma 2r a do skolky chodi v nemecku. Ale neboj sa deti sa vedia pohrat aj bez zbytocneho kecania to casom pride. Je vela pekny detskych pesniciek v nemcine (,ovela krajsich ako su slovenske,) s ktorym sa dieta vela nauci👍Takze odporucam. A hlavne sa daj ty dopohody lebo svoj stres prenesies na nu
@mazarovakatarina minule som bola na ihrisku v Hainburgu a tam krasne malinké deti sprechovali s Rakúskymi detmi. Oni sú ako špongia, všetko na seba nachytaju, len ich treba čo najviac vystavovať nemeckému prostrediu..
Keď bola moja dcérka malá, chodila do anglickej škôlky (Forel - neviem, či ešte existuje). Bola to viac-menej škôlka pre deti cudzincov. Čiže v kolektíve bolo všetko od Angličanov, cez Kórejčanov, po Holanďanov. Učiteľky niektoré vedeli po slovensky, niektoré nie. A tie, čo aj vedeli, s tvárili, že nevedia. 😂 Dcéra nemala najmenší problém - tie detičky boli úžasné! Pozorovať ich ako sa spolu bavia - anglicko- vietnamsky, rukami-nohami, ale vždy sa dohodli. 😀 Deti v tomto veku sú úžasné, bezprostredné - nehanbia sa tak ako dospelí, že neovládajú tú-ktorú reč! Skrátka ak chcú niečo povedať, tak to povedia! Neriešia či zle, dobre, hebrejsky, slovensky... Oni sa nakoniec aj tak pochopia. 😉 Takže pokoj... Oveľa staršie deti (školopovinné!) si zvykli v zahraničí. Určite si zvykne aj Tvoja malá. 😉☺
@mazarovakatarina bude to skoro to iste ako keby isla do inej skolky tu, ja byt tebov pomalicky ju ucim par slov alebo pustam jej rozpravky v ich jazyku 🙂