Sťahovanie do zahraničia

mazarovakatarina
18. sep 2019

Ahojte.
Budeme sa stahovat do AT.
Moja mala ma 3 roky. Miluje tu skolku, ucielky priatelky a vsetko. Mam z toho strach, ze co bude ked uz budeme v AT. Ako bude kommunikovat v skolke, ako bude mat priatelov . A az tak uz z celeho mam nervy.
Viem, ze deti sa rychlo ucia len neviem ze ako to b7de :(
V lete chodila do letnej skolky - ale v cudzom prostredi vela plakala :(
Vedeli by ste mi napisat pozitivne aj negativne veci co ste prezili

Dakujem

javorinska
18. sep 2019

@mazarovakatarina bude to skoro to iste ako keby isla do inej skolky tu, ja byt tebov pomalicky ju ucim par slov alebo pustam jej rozpravky v ich jazyku 🙂

jumama
18. sep 2019

Aj ja si myslim, co najskor ju vystavte cudzemu jazyku v hovorenej podobe, rozpravky v telke, alebo na youtube nejake nejdite, knizky co pozna v slovencite listujte a rozpravajte teraz po nemecky... Pripadne jeden z rodicov na nu nech hovori nemecky. Mama by mala rodnou recou a teda ocko nemecky.

sapetka
18. sep 2019

Bude mozno trosku plakat a mozno bude trosku frustrovana z toho ze jej nerozumeju a ona im ale to chce len cas. Mojho som naucila len zaklad vypytat sa na zachod a vypytat si vodu. Ma 2r a do skolky chodi v nemecku. Ale neboj sa deti sa vedia pohrat aj bez zbytocneho kecania to casom pride. Je vela pekny detskych pesniciek v nemcine (,ovela krajsich ako su slovenske,) s ktorym sa dieta vela nauci👍Takze odporucam. A hlavne sa daj ty dopohody lebo svoj stres prenesies na nu

lula313
18. sep 2019

@mazarovakatarina minule som bola na ihrisku v Hainburgu a tam krasne malinké deti sprechovali s Rakúskymi detmi. Oni sú ako špongia, všetko na seba nachytaju, len ich treba čo najviac vystavovať nemeckému prostrediu..

janne318
19. sep 2019

Keď bola moja dcérka malá, chodila do anglickej škôlky (Forel - neviem, či ešte existuje). Bola to viac-menej škôlka pre deti cudzincov. Čiže v kolektíve bolo všetko od Angličanov, cez Kórejčanov, po Holanďanov. Učiteľky niektoré vedeli po slovensky, niektoré nie. A tie, čo aj vedeli, s tvárili, že nevedia. 😂 Dcéra nemala najmenší problém - tie detičky boli úžasné! Pozorovať ich ako sa spolu bavia - anglicko- vietnamsky, rukami-nohami, ale vždy sa dohodli. 😀 Deti v tomto veku sú úžasné, bezprostredné - nehanbia sa tak ako dospelí, že neovládajú tú-ktorú reč! Skrátka ak chcú niečo povedať, tak to povedia! Neriešia či zle, dobre, hebrejsky, slovensky... Oni sa nakoniec aj tak pochopia. 😉 Takže pokoj... Oveľa staršie deti (školopovinné!) si zvykli v zahraničí. Určite si zvykne aj Tvoja malá. 😉☺