Ahojte, chcem vedieť ako vaše detičky znášali, hlavne tie staršie od troch rokov keď ste sa presťahovali do iného štátu,,, nový jazyk,prostredie,, aké to bolo? Hlavne s tou rečou v škôlke, ak dieťa sa s iným cudzím jazykom ešte nestretlo
@marianna162 Deti si zvyknú oveľa rýchlejšie ako dospelí, to sa neboj. 3-4ročné je ešte malé a v školke sa dorozumie, aj ked nebude spočiatku rozprávať rovnakým jazykom. Moj ako 3ročný normálne komunikoval v Nemecku na ihrisku s deťmi nemeckými, oni po nemecky, on po slovensky. 😀 A rozumeli si, hrali sa, nahánali, ako deti. Ja som len kukala.
@janickacrazy nemčinu ste ju učili aj doma, či ako sa naučil?
Ja pojdem do USA s 6r 4,5r a1r detmi na rok. Uvidime ako to zvladnu, kedze najstarsieho budem ucit ucivo 1. rocnika doma + nastupi do ZS v USA. Prostredny bude v MS a krpec uvidime ... Deti su prisposobive. Skor pre rodicov je to stres
@marianna162 ahoj, my sme prisli s detmi do AT a mala vedela povedat jedine, ze potrebuje ist na toaletu a ze je smadna. nic viac a po 8 tyzdnoch v skolke zacala skladat prve slovicka do viet. dnes uz chodi do skoly a v pohode. mensie mali necele 2 roky a teraz mi chodia 2 rok do skolky, celkom dobre hovoria tiez, akurat tym ze su dve a su spolu, tak medzi sebou preferuju svoj materisky jazyk. ale aj nemcina im ide dobre.
ja by som si nelamala hlavu, lebo tu v zahranici su ucitelky zvyknute na deti, ktore nevedia nemecky. je tu vela deticiet Turkov a tie sa tiez, hoci su narodene tu, ale do skolky sa dostavaju tak ze nehovoria po nemecky. v skolkach maju vedome Sprachfoerderung, takze sa im tam venuju a maju na to aj ucitelky, ktore to robia. doma sme nieco nacvicovali, hlavne s velkou, ta mala v skolke zosit, do ktoreho kreslili a pisali. no a ze som tam mala slovicka aj po turecky 🙄 samozrejme, pretoze ani poniektori rodicia nehovoria po nemecky a predala by som im na prvom rohu 😅
@marianna162 Nemčinu sa doma neučil vobec, nevedel ani slovo, my sme cez Nemecko len prechádzali, žili sme v Irsku, anglinu sa naučil veľmi rýchlo, pár týždnov a konverzoval. Určite budeš mať ty vačšie problémy s jazykom ako deti, deti sa rýchlo učia a sú neskutočné, za chvilu budeš mať problém im porozumieť možno aj ty, ked na teba vybalia ten prízvuk, ktorý nachytajú. 😂
@marianna162 ahoj síce z vlastnej skúsenosti nemôžem povedať, ale moja sesternica s ktorou som vo veľmi dobrom kontakte sa presťahovala do nemecka a keď sa sťahovala tam tak mala už 3 malé deti a jedno sa jej už tam narodilo. Myslím že je to dosť veľká výhoda keď sú deti malé, lebo ako sa hovorí na malé deti sa rýchlejšie všetko nalepí ako aj jazyk aj si rýchlejšie zvyknú. Teraz keď prídu na Slovensko, jej synovia melú po nemecky a sem tam po slovensky. Obdivujem to, lebo tu na Slovensku sa dieťa tak naučiť dobre jazyk nedokáže. Takže, myslím že sa nie je čoho báť
Ahoj, má niekto skúsenosť s presťahovaním sa do cudziny so staršími deťmi? Dcéra má 11 vek už nas bombarduje puberta a syn 6. Prosím ak máte niekto nejakú skúsenosť. Lebo čítam len o menších deťoch. Ďakujem
Dobrý deň ja sa chcem presťahovať do Polskej republiky a mám dcérku ale mám aj sociálne na krku a neviem či budem mať potom z toho problémy poraďte mi ďakujem
Ahojte, aj ja by som rada vedela nejaké info o Holandsku. Radi by sme s deťmi, ale vekovo sú staršie. 14.ročný,10.ročná a 2.ročná.Nejaké info ohľadom škôl.Hlavne pre syna, lebo tu študuje na 8.roč.gymnáziu s výborným prospechom. Máte prosím niekto skúsenosť?
Moja sestra tak odišla, deti mali 5 a 6, išli rovno do školy. Nemám úplne presné informácie (nebola som tam) ale podľa toho čo ona hovorí, si zvykli rýchlo. Starší bol už po 2 mesiacoch "star of the day" a doteraz je, pravidelne. Jazyk zvládli veľmi rýchlo a hravo. To viem aj ja posúdiť, išli sme do UK s 1.5 ročným, rok chodí do škôlky, teraz mal 3 a po anglicky sa v pohode dorozumie. Vôbec to nevníma že iný jazyk alebo že niekomu nerozumel/nerozumie. Ale tak on je menší, väčšie deti to asi vnímajú intenzívnejšie.