Stafordsírsky bulteriér, môže byť len dvore?

evickamacicka
30. mar 2020

Má niekto skúsenosť s tým žeby mal staffbullka len na dvore celoročne?

benit
30. mar 2020

My sme mali bulteriera a bol celorocne na dvore. Ved pes je vonkajsie zviera. Nie kazdy to berie, ze automaticky hned len do bytu.

natuska87
31. mar 2020

@benit Akoktorý...

alenah31
31. mar 2020

@benit asi o to moc nevieš že? Iste - pes je vonkajšie zviera pokiaľ si na von vyberieš tú správnu rasu. @evickamacicka prv ako si kúpim psa a vyberám vhodné plemeno treba naštudovať čo sa dá, poprípade si zavolať do CHS a opýtať sa napriamo. Staffbull je hladkosrsté plemeno - rozhodne nie je vhodný na celoročný pobyt vonku, pokiaľ je teplota okolo bodu mrazu resp. sú mínusové teploty takéhoto psa neochráni ani zateplená búda. Iste - ten pes to vydrží, nič iné mu neostane, ale to čo vrazíš do zverolekára bude hotový majetok. Vekom sa nevhodné "ustajnenie" podpíše na jeho zdraví (ochorenia kĺbov, močových ciest, ľadvín a obličiek, u sučiek maternice a vaječníkov, mliečnej žľazy, celkové oslabenie imunitného systému). A pes, ktorý sa inak dožije 15 rokov "odíde" ako 6-ročný. Rovnako nie je vhodný na dvor boxer, amstaff, dalmatín, doga, taliansky chrtík. A navyše je to pes, ktorý potrebuje stále spoločnosť - je to jedno z najinteligentnejších plemien, potrebuje stále nové podnety, nielen blbo čumieť do záhrady, zbožňuje deti a je nesmierne oddaný svojej rodine, je veľmi učenlivý - ostatne ako všetky tieto "bojové" psy. Staffbulla máme v rodine tiež - odporučili ho pre synovca - autistu ako terapeutického psa, máme aj amstaffa. Daj sa do skupiny psíčkari a psíčkarky - tam nás je dosť aj s týmito plemenami, poriadia ti chovnú stanicu resp. ako si vybrať správneho psíka🙂 Jasné, pes nie je človek a netreba sa tak k nemu správať - ale je to živý tvor, o ktorého sa budem starať a mám to robiť zodpovedne - ostatne bude členom rodiny a nie doplnkom pre imidž.

tncka
31. mar 2020

@evickamacicka no evidentne vela nevies o chove tohto plemena,ja tiez nie,ale ved aspon vygoogli kym si nieco zaobstaras

lula313
31. mar 2020

Je to “babydog” miluje spoločnosť ľudí, čiže potrebuje zit v svorke, nie niekde vonku v bude. Rovnako nemá vhodnú srsť na celoročný pobyt vonku. Toto plemeno je veľmi prešlachtene, tak si treba dat pozor, aby si nekupovala bezPP verziu.

evickamacicka
autor
31. mar 2020

@tncka ty si nejaká múdra a potrebuješ si kopnúť že? Asi že čo robím teraz? Žeby som si zisťovala viac o tomto plemene? Trochu sa zamysli nad sebou kým sa začneš do ľudí naviazať 🤦‍♀️

lula313
31. mar 2020

@evickamacicka no necuduj sa jej, lebo sa pýtaš len na to, či môže ist do búdy a človek by čakal, že budeš hľadať skôr skusenosti s chovom na fore. Konkretne kamarátka má staffbulla alergika(bull plemena všeobecne trpia na alergie), musela mu dávať v Nemecku robit špeciálne testy, môže len kačacie a pstrosie maso, ešte aj na lososa, ryžu je alergicky, takze granule žiadne nepripadajú do úvahy + má rôzne kožné problemy. Čiže počítaj, že toto plemeno je dosť nákladné..

tncka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
laladua
31. mar 2020

Tak pokial nie je v zime vonku -20 tak v pohode moze byt vonku. Preco nie? My tak mame americkeho bully a on je rad vonku. Len samozrejme su to kratkosrste psy a maju moc radi spolocnost

simona92101
31. mar 2020

@evickamacicka pes ktory nema podsadu(pre laika srst pod srstou),ktora ho chrani pred chladom a vetrom by nemal byt celorocne vonku.tak isto ako sa moze podchladit sa moze aj prehriat a dostat upal!
@alenah31 ti spravne napisala,takyto pes nepatri neskusenym do ruk,a uz vobec nie do budy.sused ma stafforda aj s bisonikom na retazi🙈 vonku,ti psi tak trpia,ze sa ani prebehnut nemozu ani s detmi pohrat,ze sa na to neda pozerat.o zavijani a stekani nehovoriac..
Ked celorocne vonku(pes musi byt od mala na to postupne uceny),tak nieco s hrubsou srstou,nemecky ovciak napriklad.to vsak neznamena ze ho v -5C vyhodim ako 2 mes.stena von na dvor.postupne zvykat,najlepsie na jar zacat..mame dlhosrsteho nemeckeho ovciaka,z CHS sme ho brali v maji,postupne ho zvykali na pobyt vonku.ma svoj koterec so zateplenou budou,s celodennym volnym pohybom,dnu moze ist tiez.ale ked boli velmi nizke teploty,vzali sme ho dnu.
Drzim palce pri spravnom vybere...

evickamacicka
autor
31. mar 2020

@tncka sama si napísala ze nič nevieš tak neviem načo tu vôbec komentuje, pýtala som názor od ludi ktorí majú skúsenosť a to ty niesi tak už si daj pohov

evickamacicka
autor
31. mar 2020

Ďakujem za názor ľuďom ktorí majú a skúsenosť a napísali ju, všetky veci som si samozrejme už poprecitovala na x stránkach o stafbulikoch ale jednoducho som chcela vedieť túto konkrétnu vec a zo skúseností, nie z článkov 😉

brita7777
31. mar 2020

My sme mali stafforda a veruze oni zle znasaju chlad a zimu a maju ako vacsie plemeno problemy ako reumu, s klbami atd. ked su starsi. Celorocne isto nie. Tieto psy tiez potrebuju pohyb, nie len byt na dvore cely den a tiez sa radi socializuju.
Su inak velmi ucenlivi, viac ako ine psy a rychlo posluchaju, daj si miesto, alebo neskakat na fotelu, treba byt len dosledny.
https://vsetko-pre-zvierata.sk/stafordsirsky-bu...

77daniela77
31. mar 2020

Ladvin a obliciek?????To su dva rozne organy?🙄

evickamacicka
autor
31. mar 2020

@lula313 áno o tých alergiach som čítala že sú náchylní

evickamacicka
autor
31. mar 2020

@brita7777 ďakujem tento článok som čítala ako prvý 👍

zuzzqa
31. mar 2020

@evickamacicka zjavne uvažuje s nad kúpou psíka zrejme na dvor. Mňa by zaujímalo a myslím to fakt úprimne bez akejkoľvek irónie a sarkazmu, kvôli čomu chces/te psa ktorého dáte na dvor? Aké s nim mate plány, v zmysle za akým účelom ho chcete? Co s nim plánujete robiť? Ako sa mu plánujete venovať?
K veci, ako bolo spomenuté, nie toto plemeno nie je vhodné na dvor celoročne. Mame doma amstaff je s nami v dome a vyžaduje veľa pozornosti. Nie len pustiť na dvor sa vyvenčiť. Každý deň minimálne na hodinu na prechádzku a okrem toho ďalšie aktivity na dvore (loptička, pretahovanie atď.) každému psovi, aj tomu co je na dvore sa s treba venovať. Ci je teplo, či zima, či sneží alebo prší alebo sme prišli z prace nervózni a utahani...

kalmak
31. mar 2020

@zuzzqa uplne suhlasim. Bull plemena vyzaduju vela prace, pozornosti a ako bolo spomenute vyssie, starostlivost je obcas narocna. Nas bullik mal nonstop nejake kozne problemy, takisto alergie, museli sme mu varit, lebo granule nehrozili. Uz len moj osobny dodatok - pes sa sam na tej zahrade nezabavi a bull uz vobec nie.

zuzzqa
31. mar 2020

@kalmak áno presne. My mame ešte jedného betara stavač takže máme to veselšie, že majú zábavu aj oni dvaja často, ale treba sa veľa samostatné venovať obom, to je už nnainu debatu... 🙂

A ešte som zabudla dodať, že ako už bolo spomenuté tieto plemena si veľmi vyžadujú sociálny kontakt. Nie nadarmo sa im hovorí aj nanny dog, sú to najlepšie detské pestúnky ;) čiže sa radi tuľká ju, hľadajú, spia pri tebe. Samozrejme to neznamená ženích musíš púšťať na gauč a do postele, u nas majú psy tiež zákaz. Ale koľko krát príde a položí mi hlavu ku nohe keď sedím na gauči a chce sa hladkat. Alebo sklznem ku nej na zem a tak sa "mojkame" to úplne miluje.

lujza123
31. mar 2020

@evickamacicka psa vieš naučiť aj tak ze cez deň je vonku a večer v dome iba vo svojom pelechu. Aj pes je spokojný lebo je v teple a s ľuďmi aj ty si spokojná lebo ti nebeha po dome, nemáš tam smrad ani chlpy.
Naš bol tak naučený, bohužiaľ odkedy mame aj 2 psa museli ostať celoročne vonku. Dcéra má alergiu na chlpy, dvoch psov v dome už nerozdychala.

Obidvaja niesu moc vhodný adepti na celoročný pobyt vonku, jeden srsť nič moc a druhy koli veku bude mať 17. Búdy majú menšie, zateplene 10 polystyrénom (klasické kupované majú tak 3 cm izolácie) vchod je prekryty plastovými pásmi (ako v obchodoch ci skladoch), každý tam ma deku z ovčieho runa a keby moc mrzne majú nakúpené vesty. Aj keď mrzne z búdy vyliezaju teply, rozohriaty takže zima im tam isto nieje.
Daju sa ináč kupit aj vyhrievacie el. rohoze do búdy ako kúrenie.

Takže áno, môžeš mať aj hladkosrsteho psa vonku.
Problém nieje ani tak chlad ale nedostatok kontaktu. Psy sú spoločenské zvery, závislé na svojej svorke, potrebujú ten kontakt a byť v blízkosti pána. Obzvlášť v zime je preto veľmi dôležité mu ten častý kontakt dovoliť, okrem vychádzok venovať mu nejaký ten čas aj na dvore, hádzať loptičku atd. Lepšie su v tomto nové domy kde aspoň cez veľké okno do obyvacky vidí pes dianie v dome. Pripadne mat psov 2.

evickamacicka
autor
31. mar 2020

@zuzzqa psíka chceme tak asi ako každý milovník psov, normálne k nám do rodiny. Deti milujú psy, vedia sa s nimi hrať a maznat celé hodiny preto chceme psíka aj my, samozrejme ze viem ze starostlivosť a výchova bude na nás "veľkácoch" s čím ja nemám problem😉 ale u nás bude psík na dvore a kontaktu tam bude mat veľa veľa pretože aj my sme stále vonku a dlhé prechádzky sú u nás tiež na dennom programe😁
Mimochodom, všetko čo sa tu písalo, od starostlivosti po mazanie, sa podľa mna týka všetkých plemien, dokonca aj orieškov✌️

zuzzqa
31. mar 2020

@evickamacicka a bude mať na dvore kontaktu veľa veľa aj keď bude škaredé počasie a dva týždne vkuse bude iba liať? 🙂 mali ste už niekedy psíka? Na jednu stranu píšeš ze chcete psika do rodiny, na druhú ho chcete nechať na dvore, tomu ja celkom nerozumiem a podla mňa sa to vylucuje,ale tak to som ja 🙂 ... Každopádne v takom prípade rozmýšľate skôr nad iným plemenom, vlčiak, nemecký ovčiak, salašnícky pes atď ktoré na dvor vhodné sú. Stafbull nie je plemeno na dvor a bude tam sám trpieť.

evickamacicka
autor
31. mar 2020

@zuzzqa áno do rodiny a na dvor to sa nevylucuje😁 nemyslím ze pes tým trpí keď je na dvore. Je to jeho prirodzene prostredie. A ostatní psy nemajú kontakt s majiteľmi keď je zle pocasie🤔? Ale maju😉 dokonca aj deti chodia von z domu keď je zle počasie, aspoň tie moje😊 boli tu rôzne názory a ja som si ten svoj už urobila.

evickamacicka
autor
31. mar 2020

@lujza123 áno takto nejak som to aj ja myslela

zuzzqa
31. mar 2020

Nuž žiaľ je plno ludi ktorí si hodia psa na dvor a nestarajú sa viac, nevravím ze aj vy musíte byť ten prípad,preto som sa pýtala ci na to myslíte, lebo ja úprimne poviem ze nasu amstaffku musím vyslovene ťahať von keď leje a mame pozastavené všetky aktivity von, tak sa jej venujeme aspoň dnu. A priznávam že ja by som za takého počasia za psami na dvor neliezla aktívne sa im dve hodiny venovať 🙂 (preto nemáme psov na dvore) A ano stafbull trpieť na dvore sám bude, pre toto plemeno to prirodzené prostredie nie je, preto som písala alternatívy iných plemien psov, pre ktoré by bolo zase utrpenie byť vnútri v dome 🙂 každopádne pred tým než si psa vezmete prediskutujte vaše možnosti aj s chovnou stanicou ktorá vám dá fundovane odpovede podložené aj vedeckými článkami a štúdiami a nie len názory na modrom koníkovi. Pes je záväzok na cca 15 rokov treba sa k tomu postaviť zodpovedne. Držím palce aby ste vybrali správne ;)

tncka
31. mar 2020

@evickamacicka sa ukludni!si na verejnom fore a budem si pisat co chcem

evickamacicka
autor
31. mar 2020

@zuzzqa ďakujem 😁😉

evickamacicka
autor
31. mar 2020

@tncka ty si dobre zakomplexovana osoba, že?! Mlčať je niekedy zlato to sa skus naucit

tncka
31. mar 2020

@evickamacicka 🤣🤣🤣