Ahojte,
neviem, či mi tu bude niekto vedieť k tomuto povedať, ale za opýtanie nič nedám 🙂 S priateľom si plánujeme v blízkej budúcnosti zaobstarať havinov, no najprv si chcem preveriť, kde je to len možné, aké majú ľudia reálne skúsenosti, nakoľko ide o spojenie veľkého a malého psíka. Ja už som mala čivavku, takže viem, čo môžem od nej očakávať, no priateľ túži po stafordovi, s ktorým zatiaľ nemáme osobné skúsenosti, iba čo majú známi havinov, takže tu si nie som istá, ako to je reálne v spojení staford - čivava. Ja chcem čivavku fenku a priateľ staforda asi tiež fenku, kvôli kľudnejšej povahe.. Na internete som našla veľa prípadov takejto kombinácie, resp. čivava s iným veľkým plemenom a vyzeralo to bez problémov, no nemám reálne skúsenosti od ľudí, čo ich spolu chovajú. Ide mi najmä o to, aby stafordka neublížila malej čivave, či už omylom pri hre alebo keď zrovna nebudeme pri nich.. Mám dilemu, či je dobré ich separovať počas našej neprítomnosti, keď budeme napr. v práci, že staford bude na záhrade a čivava vnútri, aby zas na malú tá väčšia nežiarlila alebo čo. Aj keď, čo som počula, že staford, najmä v mladosti, rád kúše všetko naokolo, tak asi by som ho ani vnútri za jeho mládí počas našej neprítomnosti nechcela nechávať, aby nám nezničil zariadenie domu. Ďalšia dilema je, že ak by sme mohli mať obe tieto plemená, či je lepšie mať najprv staforda a nechať ho vyrásť, kým bude "kľudnejší" a až potom zobrať čivavu (či si na ňu ale potom dokáže zvyknúť, keďže príde nový "votrelec" na jej teritórium) alebo zobrať najprv čivavu a potom staforda. Naozaj neviem, no nechcem, aby sa stalo nešťastie, tak si to radšej preverujem. Čo majú známi stafordov, tak sú veľmi priateľskí a neublížili by nikomu, znesú veľa, takže zatiaľ nemáme nejaké zlé skúsenosti. Takisto sa budeme snažiť zadovážiť si šteniatko od overených rodičov, najlepšie od tých ľudí, čo poznáme, aby tam bolo o niečo menšie riziko, že by bolo šteniatko zlej povahy. Ak by ste mali niekto nejaké svoje skúsenosti, resp. svojich známych alebo by ste mali kontakt na nejakého odborníka, ktorý by vedel poradiť, bola by som Vám vďačná 🙂
Všetko je to o výchove psa. Mala som staffordku a tá spávala s malinkym mačiatkom a králikom a obraňovala ich ako svoje mladé... A tiež som zažila asi 4kg yorkshira ktoreho sa bála vlastná majitelka... nemyslím že ked si zaobstarate šteniatka a budu spolu odmala že by bol nejaký problém..