Spočinutie v Duchu Svätom

4. nov 2023

Poznate tento jav? Spocinok/spocinutie v Duchu Svatom? Deje sa to vraj casto na charizmatickych obnovach, kedy clovek padne na zem bez vlastnej vole a je akoby v tranze urcity cas. Samotni katolicky knazi maju na to rozdielne nazory. Neviem co si mam o tom mysliet. Zazili ste to niekedy?

mamamasama
4. nov 2023

Videla som to na vlastné oči. Počula ich hovoriť v inom jazyku. Som kresťanka, veriaca, absolvovala som duchovné obnovy. Zažila veľké veci, spojenia s Bohom, ale toto mi vždy pripadalo ako výmysel. No ťažko sa mi vyjadriť, kedže som to na vlastnej koži nezažila. Prečo sa vlastne pýtaš?

roja01
4. nov 2023

Co je to charizmaticka obnova?

mon1806
4. nov 2023

@mamamasama ake spojenia s Bohom ste zazila ?

micusa2222
4. nov 2023

všetky súvislosti s náboženstvom sa neriešia na MK...buď veríš alebo nie...

roja01
4. nov 2023

@micusa2222 nepochopila som. Preco nemoze autor riesit zalezitosti suvisiace s nabozenstvom na MK? Je to proti pravidlam?

fineta
4. nov 2023

Na týchto seansach pôsobí akurát tak davová psychóza.

loliki
4. nov 2023

Neviem, či dobre rozumiem. Myslíš niečo také, že ten "kazateľ" pristúpi k človeku, povie niečo bez dotknutia a človek padá na zem?

pparis
4. nov 2023

Pozri sa - sugescia robi vela. V akomkolvek nabozenstve, alebo presvedceni. Ked budes verit tomu, ze sa to moze stat a ze cary mary duch svaty...tak je realne, ze sa to stane. Ale nie posobenim ducha budhu, alaha ani nicoho podobneho, ale posobenim vlastneho placebo efektu.

majkabambulik
4. nov 2023

K tejto teme som nasla tento clanok tak ti so snad autorka/autor pomoze https://www.postoj.sk/15860/krst-duchom-svatym Boh je jeden v troch osobách: Otec, Syn a Duch Svätý.

Tieto tri Božské osoby sa navzájom prelínajú, sú zároveň samostatné a vytvárajú jeden celok. Vždy boli, sú a vždy budú. Boh je existencia sama v sebe. Všetko od neho povstalo k existencii a všetko sa k nemu vráti. Boh sa predstavuje Mojžišovi na vrchu ako: "Ja som, ktorý som!" - a dodal: "Toto povieš Izraelitom: “Ja-som” ma poslal k vám!" (Ex 3, 14)

Duch Svätý bol prítomný počas celej histórie písania Biblie a On je jej autor. Názvy jednotlivých kníh Nového a Starého Zákona sú pomenované podľa ľudí, ktorí sa nechali viesť Duchom Svätým a boli len jeho nástrojom, zapisovačmi Božích slov. Preto Biblia je dokument, na ktorý sa môžeme v dôvere postaviť a podľa neho rozsudzovať, čo je a čo nie je pravda. Diabol Bibliu nenávidí, lebo vie, že akonáhle ju človek začne čítať, postupne začína chápať a spoznávať pravdu. Chce, aby sme žili v lži a v temnote nevedomosti.

Krst Duchom Svätým

Prvýkrát sa stretávame s týmto pojmom u Jána Krstiteľa:

Ján chodil po celom okolí Jordánu a hlásal krst pokánia na odpustenie hriechov, ako je napísané v knihe výrokov proroka Izaiáša: Hlas volajúceho na púšti: Upravte cestu Pánovi, vyrovnajte mu chodníky! Každá dolina bude zasypaná, každý vrch a kopec sa zníži, čo je krivé, bude priame, čo je hrboľaté, bude rovnou cestou. A každý tvor uvidí Božiu spásu.

(Lk 3, 3)

Ale Ján všetkým odpovedal: Ja vás krstím vodou. Prichádza však mocnejší ako ja. Ja nie som hoden rozviazať mu ani remienok na obuvi. On vás bude krstiť Duchom Svätým a ohňom.

(Lk 3, 16)

Ja som ho nepoznal, ale ten, čo ma poslal krstiť vodou, mi povedal: Na koho uvidíš zostupovať Ducha a spočívať na ňom, to je ten, čo krstí Duchom Svätým. A ja som videl a vydávam svedectvo, že toto je Boží Syn. (Jn 1, 33-34)

Prorok Joel dávno prorokoval: Potom vylejem svojho ducha na každého človeka. Vaši synovia a vaše dcéry budú prorokovať. Vaši starci budú mávať sny, vaši mládenci budú mávať videnia. (Joel 3, 1)

Ježiš nám bližšie predstavuje Ducha Svätého ako Tešiteľa, Radcu, Pomocníka.

Ak ma milujete, budete zachovávať moje prikázania. A ja budem prosiť Otca a on vám dá iného Tešiteľa, aby bol s vami až naveky — Ducha pravdy, ktorého svet nemôže prijať, pretože ho nevidí, ani nepozná. Vy ho poznáte, veď zostáva pri vás a bude vo vás. Nenechám vás ako siroty, prídem k vám. (Jn 14, 15-18)

Kto má moje prikázania a zachováva ich, ten ma miluje. A kto miluje mňa, toho bude milovať môj Otec; aj ja ho budem milovať a zjavím mu seba samého." Júda, nie ten Iškariotský, sa ho spýtal: "Pane, ako to, že seba chceš zjaviť nám, a svetu nie?" Ježiš mu odpovedal: "Kto ma miluje, bude zachovávať moje slovo a môj Otec ho bude milovať; prídeme k nemu a urobíme si uňho príbytok. (Jn 14, 21-23)

Všetky tieto verše z Písma nám poukazujú na udalosť, ktorá sa mala udiať na deň Turíc (Letníc). Dovtedy Duch Svätý nebol vyliaty na zem, bolo len pár ľudí, ktorí boli vedení Duchom, alebo to boli proroci a prorokovali určitý čas. Duch Svätý im dával slová a oni ich hovorili a zapisovali. Na deň Turíc sa otvára nová kapitola dejín. Ježiš, ktorý po zmŕtvychvstaní chodil po zemi štyridsať dní, vystupuje do neba, o desať dní neskôr posiela prisľúbeného Ducha Svätého. Prečo? Aby sme tu na zemi neboli sami. Aby sme mali moc Božiu v nás, ktorá nám pomôže víťaziť nad zlým a pomáhať iným. Na šírenie evanjelia. Na budovanie cirkvi. On povedal: Ja som s vami po všetky dni až do konca sveta. (Mt 28, 20)

A tiež: Ja vám však hovorím pravdu: Pre vás je lepšie, keď odídem. Ak totiž neodídem, Tešiteľ k vám nepríde. Ak však odídem, pošlem ho k vám. (Jn 16, 7)

Vyliatim Ducha Svätého sa formuje prvá cirkev.

Keď prišiel deň Turíc, boli všetci vedno na tom istom mieste. Tu sa náhle strhol hukot z neba, ako keď sa ženie prudký vietor, a naplnil celý dom, v ktorom boli. I zjavili sa im akoby ohnivé jazyky, ktoré sa rozdelili, a na každom z nich spočinul jeden. Všetkých naplnil Duch Svätý a začali hovoriť inými jazykmi, ako im Duch dával hovoriť. (Sk 2, 1- 4)

Dobre, pomyslíš si. Je tu plno veršov z Písma a čo? Veď Turíce boli pred 2000 rokmi. Áno, boli. Aj ja som si to myslel. Dokonca mi ľudia pôsobiaci v duchovnej sfére hovorili: To platilo len na začiatku, na upevnenie cirkvi, potom to zaniklo. Vôbec nie. Videl som ľudí naplnených Duchom Svätým, ktorí mali jeho dary, ktorí hovorili v jazykoch. Čo to je? Bolo to pre mňa, katolíka, niečo neslýchané. A keď som to sám zažil, nikto mi už nemôže tvrdiť opak. Keby som to nezažil, tak si tu nedovolím niečo písať. Tak ako Boh prvýkrát vylial Ducha Svätého na deň Turíc, robí to aj teraz. Turíce boli len štartovacia čiara. Stále vylieva svojho Ducha, resp. krstí Duchom Svätým. Dokazujú nám to Skutky sv. apoštolov, že ľudia, keď uverili, dali sa pokrstiť vo vode v mene Otca, Syna a Ducha Svätého, to je vodný krst a následne prijímali aj Ducha Svätého, jeho dary – krst Duchom Svätým. Neskončilo to vtedy. Stále to pokračuje až do súčasnosti.

Čo je krst Duchom Svätým?

Krst Duchom Svätým je, keď samotný Boh – Duch Svätý príde bývať do tvojho vnútra. A ty sa stávaš Božím chrámom. A neviete, že vaše telo je chrámom Ducha Svätého, ktorý je vo vás, ktorého máte od Boha, a že nepatríte sebe? (1 Kor 6, 19)

Ježiš vysvetľuje učeníkom: Ak ma milujete, budete zachovávať moje prikázania. A ja budem prosiť Otca a on vám dá iného Tešiteľa, aby bol s vami až naveky — Ducha pravdy, ktorého svet nemôže prijať, pretože ho nevidí, ani nepozná. Vy ho poznáte, veď zostáva pri vás a bude vo vás. (Jn 14, 15-17)

Všimnime si prosím, že Ježiš hovorí: 1. vy ho poznáte a 2. zostáva pri vás a bude vo vás. Duch Svätý môže byť pri nás, pôsobiť na nás, viesť nás k obráteniu, poznaniu hriechu, k znovuzrodeniu a prijatiu Ježiša ako Spasiteľa, nabádať k dobru, viesť životom, ale to ešte neznamená byť v nás - v skúsenosti krstu Duchom Svätým. To je rozdiel.

Učeníci boli v blízkom osobnom vzťahu s Ježišom. Z jeho úst počuli výzvu na nasledovanie a šli za ním. Pri stretnutí s Ježišom spoznali svoju úbohosť a hriešnosť: Odíď odo mňa Pane, lebo som hriešny! Hovorí Peter. Ježiš ich ubezpečil, že sú očistení od hriechov: Vy ste už čistí pre slovo, ktoré som vám hovoril. Uistil ich, že ich mená sú zapísané v nebesiach: Radujte sa, že sú vaše mená zapísané v nebesiach. Získali pokoj: Pokoj vám zanechávam, svoj pokoj vám dávam. Videli Ježiša vzkrieseného.

Napriek tomu všetkému, stále neboli pokrstení Svätým Duchom. Duch Svätý ešte nebol vyliaty na zem.

Neskôr im Ježiš hovorí: Keď s nimi stoloval, prikázal im, aby neodchádzali z Jeruzalema, ale aby očakávali Otcovo prisľúbenie: "O ktorom ste počuli odo mňa, že Ján krstil vodou, ale vy budete o niekoľko dní pokrstení Duchom Svätým." (Sk 1, 4-5)

A to sa naozaj stalo, na desiaty deň po nanebovstúpení Ježiša prišlo vyliatie Ducha, boli odiaty do moci z výsosti a začali hovoriť novými jazykmi.

Kedy sa to stane?

Keď úprimne túžiš po Bohu, po Duchu Svätom. Keď túžiš byť jeho nástrojom k jeho sláve, keď ho hľadáš pre Neho samotného. Keď sa mu celkom oddáš. Pozor! Nie zo samoľúbosti byť o niečo viac ako ostatní, byť odlišný, obdarený a v tom sa pýšiť. Vtedy nič nezískaš. Boh vidí do srdca, vidí tvoje pohnútky.

Kresťania plní Ducha Svätého, ktorí už prežili krst Duchom Svätým, položia na teba ruky a sa modlia, ty sám však pozveš Ducha Svätého, aby ťa naplnil. On nepríde len tak. On je nežný. Musíš ho pozvať do svojho vnútra.

Ako sa to prejavuje?

Pridajte sa k viac ako 34-tisíc odberateľom newslettra

Nezmeškajte týždenný výber najlepších textov s komentárom od šéfredaktora Martina Hanusa, ktorý inde nenájdete.

Pocítiš, že sa ti jazyk „popletie“ a začneš hovoriť inými (neučenými) jazykmi.

Nemôžeš povedať, ja neviem... možno mám dary... možno nemám. Každý, koho naplní Duch Svätý to s istotou vie.

Dary Ducha Svätého: (9)

Pokiaľ ide o duchovné dary, nechcem, bratia, aby ste zotrvávali v nevedomosti. Viete, že keď ste ešte boli pohanmi, ťahalo vás to k nemým modlám, ako ste boli k tomu vedení. Preto chcem, aby ste vedeli, že nikto, ak hovorí v Božom Duchu, nepovie: Prekliaty Ježiš!, a nikto nemôže povedať: Ježiš je Pán!, iba ak v Duchu Svätom. Preto sú dary milosti rôzne, ale Duch je ten istý; a rôzne sú aj služby, ale Pán je ten istý; a rôzne sú aj účinky moci, ale Boh je ten istý, ktorý pôsobí všetko vo všetkých. Každému je však daný prejav Ducha na spoločný úžitok. Jednému sa totiž dostáva skrze Ducha slovo múdrosti, inému však podľa toho istého Ducha slovo poznania, inému zas viera v tom istom Duchu a inému dary uzdravovania v jednom a tom istom Duchu; inému schopnosť konať divy, druhému prorokovať, inému dar rozlišovať duchov, inému zas rôzne druhy jazykov a inému schopnosť vykladať ich. No toto všetko spôsobuje jeden a ten istý Duch, ktorý každému udeľuje dar, ako chce. (1. Kor 12, 1-11)

Poznávacie znaky kresťana:

Tých, čo uveria, budú sprevádzať tieto znamenia: V mojom mene budú vyháňať zlých duchov a hovoriť novými jazykmi. Budú brať do rúk hadov a keď vypijú aj niečo smrtonosné, neuškodí im. Na chorých budú klásť ruky a oni ozdravejú. (Mr 16, 17-18)

Nové prikázanie vám dávam, aby ste sa navzájom milovali; ako som ja miloval vás, aby ste sa aj vy navzájom milovali. Podľa toho všetci spoznajú, že ste moji učeníci, ak budete mať lásku jeden k druhému. (Jn 13, 34-35)

Ako som prijal krst Duchom Svätým:

Prišiel som na modlitebnú skupinku v piatok poobede. Vtedy sme sa zvykli stretávať. Keďže som už prijal Ježiša Krista do svojho života ako Pána a Spasiteľa, tichučko som dúfal a túžil aj prijať krst Duchom Svätým, hoci som mal aj obavy. Skupinka veriacich kresťanov, ktorí už mali skúsenosti s Duchom Svätým mi povedali, že sa budú za mňa modliť, ale musím ho sám pozvať do svojho vnútra. On sa totiž nevnucuje, len tíško čaká na pozvanie z úprimného srdca, ktoré ho hľadá. Začali sme sa modliť. Po chvíli dostala jedna sestra slovo od Pána prostredníctvom daru proroctva a hovorila nahlas, čo jej Boh dával hovoriť. Bolo to toto:

Počúvajte, prehovorí k vám Boh. Skláňajte sa pred mojou mocou. Som tu medzi vami. Berte moje požehnanie, ktoré vám dávam. Klaňajte sa mi. Som váš Otec nebeský. Ste v mojom náručí. Máte skľúčené duše, preto som prišiel k vám. Pozhadzujte zo seba všetky ťažkosti a trápenia. Dobrú správu vám prinášam, vyvolil som si vás a preto ma nasledujte, nevybočujte z cesty. Proste čo chcete a všetko vám dám. Milujem vás. Keby ste aj vy mňa tak milovali. Robte pokánie. Prichádzajte často ku mne. Povedzte, volajte a ja vás povediem. Som váš milujúci Boh Nech vás nič neťaží. Napĺňam vás svojou láskou a žehnám vás.

Som váš milujúci Otec nebeský.

Po týchto slovách som si uvedomil, že Boh vidí, počuje a hovorí. Je živý. Všetci sme začali robiť pokánie, aj ja. Pamätám si, kľačal som na kolenách a prechádzal som rad radom celý svoj život a za všetko zlé a hriešne čo som urobil, som prosil Boha o odpustenie. Tichučko som sa modlil. Zároveň som prosil Boha o milosť, aby mi dal svojho Ducha, aby prišiel do môjho vnútra, aby si urobil vo mne príbytok, že ho pozývam a tiež ho milujem, snažím sa milovať, ako viem. Ale zároveň som mal strach, nepoznal som Ducha Svätého, jeho moc. Čo bude odo mňa vyžadovať? Stratím úplne kontrolu nad svojím životom? Tieto myšlienky mi vírili hlavou. Stále sme sa modlili, položili na mňa ruky....ale nič sa nedialo.

Potom, vo svojej tichej modlitbe a prosbe som dospel k takému rozhodnutiu, že hoci Ducha Svätého nepoznám, úplne sa mu odovzdávam. Je to tretia Božská osoba a Boh je vraj dobrý. Nech urobí so mnou, čo chce. Nezáleží mi na mojom živote. Chcem Ducha Svätého. Po týchto slovách, ako som sa tichučko modlil som spozoroval, že akoby sa mi poplietol jazyk, chcel som niečo povedať Bohu, ale hovoril som niečo iné. A znova a znova. Ostatní si to všimli a povedali s veľkou radosťou, veď ho už máš! Už ho máš! Máš Ducha Svätého!

Neboj sa, otvor svoje ústa, povedz Halleluja a ďalej hovor! Otvoril som svoje ústa a začal som hovoriť novým jazykom Ducha.

Dar jazykov je akoby jeden z prvých darov, ktoré dáva Boh, neskôr sa pridávajú aj iné dary podľa toho ako Boh chce. Dar jazykov sa považuje za rozpoznávajúci znak, že niekto bol pokrstený Duchom Svätým. Tak to bolo počas celej doby ranného kresťanstva a svedčia o tom Skutky sv. apoštolov. Napríklad keď apoštol Peter z vnuknutia Ducha navštívil Kornélia. Kým Peter toto hovoril, zostúpil Duch Svätý na všetkých, čo počúvali slovo. A veriaci z obriezky, čo prišli s Petrom, žasli, že sa dar Ducha Svätého vylial aj na pohanov, lebo ich počuli hovoriť jazykmi a velebiť Boha. (Sk 10, 44-46)

Alebo: Keď sa apoštoli, ktorí boli v Jeruzaleme, dopočuli, že Samária prijala Božie slovo, vyslali k nim Petra a Jána. Oni ta zašli a modlili sa za nich, aby dostali Ducha Svätého, lebo na nikoho z nich ešte nezostúpil; boli iba pokrstení v mene Pána Ježiša. Potom na nich vložili ruky a dostali Ducha Svätého. (Sk 8,14-17)

Chcem zdôrazniť, že sa jedná o dar jazykov, nie jazyka. Človek sa modlí dvomi, alebo tromi jazykmi, ktoré sa nikdy neučil a ani ich mnohokrát nepozná. Zo začiatku to môže byť u niekoho len pár slov, či viet, ale časom sa rozvinie do plnohodnotného jazyka. A prečo sú to neznáme jazyky? Aby boli čisté. Aby si nimi chválil Boha, hovoril o veľkých Božích skutkoch, budoval svojho vnútorného človeka, ale aby si nikdy nemohol nimi zhrešiť.

Na druhý deň ma Duch Svätý pobádal modliť sa skoro celý deň. Pamätám si, bol obed, rýchlo som sa najedol a už som sa znova modlil v jazykoch, aj mysľou, lebo som cítil, že sa mám modliť. Duch Svätý ťa môže pobádať modliť sa, ale ty vo svojej vôli môžeš začať kedy chceš a skončiť kedy chceš. Závisí od teba, či sa chceš, alebo nechceš modliť v Duchu Svätom. Ale radšej sa modli lebo Duch prichádza na pomoc našej slabosti. Veď nevieme ani to, za čo sa máme modliť. Ale sám Duch sa za nás prihovára nevysloviteľnými vzdychmi. Ale ten, čo skúma srdcia, pozná úmysel Ducha, lebo sa prihovára za svätých tak, ako chce Boh. (Rim. 8, 26-27)

Čo na to povieme? Máme záujem byť pokrstení Duchom Svätým? Nezáleží na tom, z akej kresťanskej denominácie pochádzame. Odložme nabok naše predsudky, naboženské predstavy a tradíciu. Uverme, že Boh je reálny a všetky jeho slová v Písme pravdivé. Zareagujme na jeho lásku. Boh je svätý. Oľutujme svoje hriechy s rozhodnutím viac nehrešiť a vyhýbať sa hriechu. To je pravé pokánie. Zmeniť svoj život a zmýšľanie. Prijmime spásu ponúkanú zadarmo prostredníctvom Ježiša Krista. Dajme sa pokrstiť vo vode ako verejné vyjadrenie nášho rozhodnutia nasledovať Krista (zomrieť starému hriešnemu spôsobu života a žiť nový v sláve pre Krista) a prijmime dar Ducha Svätého – krst Duchom Svätým.

Keď to počuli, boli zasiahnutí v srdci a oslovili Petra a ostatných apoštolov: Muži, bratia, čo máme robiť? Peter im povedal: Kajajte sa a každý z vás nech sa nechá pokrstiť v mene Ježiša Krista na odpustenie svojich hriechov a dostanete dar Svätého Ducha. Veď tento prísľub patrí vám a vašim deťom, ako aj všetkým vzdialeným, ktorých si povolá Pán, náš Boh.

(Sk 2, 37-39)

tiika
5. nov 2023

@majkabambulik nestačilo dať odkaz?

joesvk
5. nov 2023

Verím, že Duch môže takto pôsobiť v človeku. Ak sa človek otvorí a ak Duch chce.
Je tu však veľmi úzka hranica, kedy je to skôr davová psychóza či autosugescia.Pri tom mi napadajú videá zo stretnutí Bennyho Hinna.
A na to rozlišovanie treba skúsenosť, opatrnosť, niekedy aj dar rozlišovania duchov .A skúmať podľa "ovocia ",či to buduje,či človek pôsobí ako plný Ducha-teda či má lásku, múdrosť, pokoru atď...

evia13
5. nov 2023

Duch svätý je Boh a z Biblie vieme, že naplnenie Duchom Svätým prináša radosť, pokoj, pokoru a samozrejme dary Ducha Svätého. Z Biblie takisto vieme, že hodenie o zem a tranz a divné stavy prináša zlý duch. Nikde sa tam nedočítaš, aby Duch Svätý niekoho hodil o zem, alebo aby niekto odpadol. Na druhej strane tieto stavy skôr vidieť na iných seansách rôznych guru, liečiteľov a kedekoho, ktorý s Duchom Svätým nemajú vôbec nič spoločné. Na to si treba dať veľký pozor, pretože aj zlý duch vie robiť všelijaké zázraky, aj náhle uzdravenia a iné prejavy. Vieme, že satan je kráľ klamárov, je najväčším klamárom sveta a kým si človek namýšľa, že ho žehná Boh a dostal dar Ducha Svätého, tak v skutočnosti to nie je pravda. Zlý duch si ale vezme svoju daň a po smrti aj dušu... Osobne nechápem tieto charizmatické obnovy. Prečo práve tam, by na niekoho zostúpil Duch Svätý?Veď v kostole vo svätostánku je vždy prítomný pravý a živý Boh a na sv. omši celé nebo. Každý, kto prijíma Eucharistiu prijíma živého a práve Boha, Božie Telo. To je najviac zo všetkého. Dokonca ani anjeli v nebi nemajú takúto možnosť. Všetko je to o viere. Nakoľko veríš, že v Eucharistii si práve prijala Najsvätejšie z Najsvätejšieho? A čo to s Tebou urobí? Veď ako je napísané v Biblii...keby ste mali vieru aspoň ako to horčičné zrnko....

lenkakravcova
5. nov 2023

@mamamasama Ako vieme určiť, či ten človek nepoužíva démonsky jazyk a nedošlo tam k posadnutiu?

lenkakravcova
5. nov 2023

@evia13 Presne ako píšeš. Videla som pár videí z tých ich "osvietení duchom svätým". Hádzanie o zem, kričanie, recitacia niečoho v cudzích neznamych jazykoch.
Mne to príde ako posadnutie démonom/dzinom.

mamamasama
5. nov 2023

@lenkakravcova a kde som napisala, ze tomu verim? Napisala som, ze podla mna je to vymysel. Citat vies?

evia13
5. nov 2023

Sviatosť birmovania je sviatosť prijatia Ducha Svätého. Tam biskup osobne na človeka vkladá ruky, modlí sa za neho. Nie je to pravda, že kto prijíma Ducha Svätého začne hovoriť jazykmi. Dary Ducha Svätého sú rôzne. Treba si čítať Písmo Sväté a poznať ho, lebo tam je pravda. Veľa ľudí si z neho povyberá pár útržkov, citátov a pridajú si to do kontextu, ktorý sa im hodí. To potom veľakrát vytvára klamlivý dojem. Písmo treba brať komplexne. Treba sa zo všetkých síl snažiť viesť svätý život v stave milosti posväcujúcej a veľa sa modliť ruženec. Cez ruženec si môžeš vyprosiť veľa milostí a aj rozlišovanie aj dary Ducha Svätého.

lenkakravcova
5. nov 2023

@mamamasama čítať viem. Len mi napadlo, že to výmysel byť nemusí.. len to môže byť z tej druhej strany, horšej.

lenkakravcova
5. nov 2023

@evia13 ten ruženec tiež nie je najlepšia vec. Je to proti prvému Boziemi prikázaniu a vedie to k modloslužbe.

evia13
5. nov 2023

@lenkakravcova nechápem prečo. Veď je to rozjímanie o živote Ježiša Krista. Ako sa môžem rozjímaním o jeho živote stavať proti Bohu?

tiika
5. nov 2023

@lenkakravcova nejaký duchovný, tuším dokonca pápež sam povedal, že ruženec je skôr ako meditácia. Určite to ma svoje pozitíva a význam i vo vnímaní a spritomnovani boha

bloger
5. nov 2023

@lenkakravcova Modlitba svätého ruženca nikdy nie je proti žiadnemu Božiemu prikázaniu. Nie je to mnohobožstvo mýliš sa. Je to síce modlitba Panny Márie ale ide o rozjímanie o živote Ježiša Krista.

masandra
5. nov 2023

Čo sa týka spocinutia Ducha Svätého, tak to nie je ovplyvnenie Ducha Svätého. Charizmatický to tak nazvali, ale samozrejme Ježiš od nás nechce, aby sme od nepríčetnosti padali k zemi s tým, že sme akože uzdravení. Položme si otázku: Uzdravoval Ježiš takýmto spôsobom? Neuzdravoval náhodou s láskou a prijatím? Treba sa nad tým zamyslieť a hľadať ako to robil On, pretože nám je vo všetkom príkladom🙂. Preto prišiel na túto zem, nie preto aby nám ukázal, že urobí niečo čo my nedokážeme, ale aby vo všetkom čo robil, bol nám príkladom...

a @bloger prepáč, ale v celej Biblii nie je ani slovo spomenuté o tom, že sa máme modliť k Márii. Mária nebola bezhriešna, taktiež bola dávať zápalnú obeť za hriech. Iba katolícka cirkev z nej urobila v podstate akoby "ďalšiu božskú osobu". My sa máme modliť k Otcovi a Ježišovi nie k Márii 🙂 Ako môže prosiť za nás hriešnych? Nerobí to náhodou Ježiš? Veď predsa Ježiš sa za nás prihovára u Otca.

lenkakravcova
5. nov 2023

@tiika jasné že pápež ti povie že je to ok keď aj on to robí..

@bloger práveže nie. Modlitba nemá obsahovať iné, než Božie meno. Modlitba nema byt prednášanã k ľuďom, ani nemá spomínať iných než Boha. Slová "Svätá Mária" - to už je viditeľné modloslužba ako vyšitá. To je rovnako ako slová svätý budha.. svätý dindi.. predstav si, žeby tam bolo niečo také na svätú Máriu si si zvykla skús iné meno, možno ti to udrie do uší aký je to nonsens. Proste nik nie je svätý, iba Boh. Toto nie je správne ju tak vôbec nazývať nie to ešte v modlitbe.. Hoc ako sa to budú ľudia pokúšať ospravedlniť, nedá sa to. Ježiš sa nikdy nič také nemodlil a ani to neučil robiť ľudí. Učil ich Otče náš.

@evia13 vyššie rozpísané.
Ak človek chce rozijmať o Bohu, môže tak robiť i pri modlitbe Otče náš.

bloger
5. nov 2023

@masandra Dobre ale kde sa ten Ježiš vzal? Však sa narodil a potom zomrel na kríži. Nie? A ty tvrdíš, že sa narodil hriešnej žene. Dáva ti to nejakú logiku? Potom by Vianoce boli pohanský sviatok.

masandra
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
masandra
5. nov 2023

@bloger Ježiš sa narodil bezhriešne, ale nie bezhriešnej žene. Ona bola hriešna, tým, že obetovali za hriech, to bol akoby symbol toho, že im bol hriech odpustený. Zomrel na kríži áno, stále ako bezhriešny, Ježiš nikdy nezhrešil a my máme žiť tak isto ako On. Logiku to dáva, treba sa poriadne zamyslieť.
Asi ťa prekvapím, ale Vianoce sú pohanský sviatok. Nie je šanca, že by sa Ježiš narodil v decembri. Vianoce sú sviatkom slnovratu, všetko "vianočné" má základy v pohanstve. Treba sa na to pozrieť poriadne a zistíš, že Ježiš sa nemohol narodiť v decembri, pretože v decembri pastieri nespávali vonku, to je dokázané. Tam bola tiež zima po nociach keď nebolo leto...

ivangeline
5. nov 2023

Nezazila ale verim. Stretla som sa do zaujimavymi ludmi..

bloger
5. nov 2023

@isis234 Vdaka

diaszoky
5. nov 2023

Napis do skupiny veriace mamicky