Spánok, ranné skoré vstávanie - čo vám pomáha?

28. apr 2020

Ako to mate s rannym vstavanim do prace ? Chce sa ? Nechce sa ? O kolkej rano vstavate? . nemate niekedy take rána ze je vam velmi tazko, je to aj z toho ze sa vam nechce? Mna to niekedy az boli, zle na zaludku, ked tak skoro vstavam, hlava sa mi toci. Unavena pocas dna. Ale zas nie je mi ani dobre ked vyspavam cez vikendy do 10-11 , som polamana rozbita akokeby som na diskoteke bola celu noc. Noc mi zbehne velmi rychlo, fakt spim dobre , neprebudim sa, az nad ranom o pol 4, vtedy sa citim v pohode , a jakmile zaspim a vstavam o 5:30 no akokeby ma tank presiel, nieco hrozne. Ako si vy v tomto pomahate? Ci som jedina ? 😕😕😕

sense
28. apr 2020

Dnes som vstavala 4.45 , su dni kedy vstavam do prace o 3.00 rano... ked mam volno spim do 6.30-7.00 neslor nie... pomaha mi chodit spat plus minus vzdy rovnaky cas a nedospavat to cez vikend radsej si dam poobede powernapping

eliska13
28. apr 2020

Koľko spis?dospavat cez víkend nie je dobré v nedeľu bol v rádiu lekár čo sa zaoberá spánkom tvrdil, že človek by mal cca stále späť rovnako.Ono záleží podľa tých spankovych cyklusov kedy sa sníva, nesniva, ak nedospis jeden ten cyklus zobudíš sa rozbitá.Ja sa tiež niekedy zobudím o 06 a ešte zaspím na 2 hod a snívajú sa mi zle veci, a som ešte viac unavená.Ja neviem spať ani poobede som z toho ešte viac unavená.No a hlavne aký si typ ja viem, že sova ráno chcem dlho späť a večer ísť neskoro spať.Skovranok je ráno skoro hore a najaktivnejsi ráno a doobeda.Ja presný opak.Ideal je, keď sa zobudíš a necítis únavu.Ja, keď to presvihnem hneď to citim ja mám aj nízky tlak, z malo spánku má boli žalúdok.
Za bežnej situácie vstávam 06 a večer idem na silu okolo 23 spat, lebo viem, že ráno vstávam.Pre mňa je ideál ísť spať o polnoci a vstávať 08-09😅

simsalabim
28. apr 2020

ja bezne vstavam o 5 do prace uz roky a velmi pri tom trpim. Teraz mam uz druhy mesiac homeoffice a neskutocne si to uzivam (teda len to, ze nemusim skoro vstavat). Uz o 7 sedim pri pocitaci - ako zvycajne - ale to, ze sa nemusim vychystat a cestovat mi usetri kopu casu. Nie som ranne vtaca, skore vstavanie mi vadi, no a hlavne po posune casu na letny som polomrtva niekolko tyzdnov. Roky som tusila, ze je to skorym rannym vstavanim - teraz sa mi to iba potvrdilo. Cez vikendy spavam dlhsie, ale nie pridlho - cca do 8-8.30.

autor
28. apr 2020

@eliska13 pracovne dni chodievam cca o 22 max 23 hodine spat, cez tyzden vacsinou nemam problem zaspat kedze skoro vstavam, swm tam sa stane ze do polnoci sa mi nepodari zaspat. No a cez vikend alwbo piatok jw to podla situacie, ci niekde som, ci som doma, viem piatok ist spat kludne o 22 a kludne aj o 1 v noci, a vstanem cez vikend vzdy ako cez pracu ze okolo tej 5 sa prebudim ale viem ze mozem spat tak spim , zas o tej 7 uz som zas hore uz by som aj vedela vstat ale viem ze nemusim tak spim, a uz jakmile spim do 9:30-40 uz som rozbita nenormalne.

ninabr
28. apr 2020

ahooj chcrla som aj ja zlozit tuto temu, ja neviem, ci som taka rozmaznana ale tiez vstavam 5.30 kazdy den a nedavam to :( cez den obcas az oci mi padaju...v zime ani nehovorim

autor
28. apr 2020

@ninabr tak isto, niekedy som produktivna v praci v pohode ale niekedy mam pocit ze nevnimam vobec , tesim sa ze pridem domov a pospim si , ale ocom to je ze v praci unavena, prides domov o pol 5 a ides spat, vstanes o 6 a mozes ist zas spat . Neviem. Chcem mat viac energie, ist sk zacvicit ale nemam energiu vobec

eliska13
28. apr 2020

Nemala by si ísť poobede spat
@simsalabim asi si tiež ten opacny typ ja som roky robila nočné a nebola som tak unavená ako každý deň vstvat o 06.Kamaratka je skovranok ona vstane 04:30 o 7 má navarené, ale večer 20 už spi to ja niekedy ešte varím čo mám najviac energie.Doobedie je pre mňa utrpenie

majamat
28. apr 2020

ja ako kedy, tiez zavisi od menst. cyklu. hormony robia svoje a ked mi pomaly nabieha PMS, tak sa cimtim cim dalej tym horsie.
ja vstavam o 5hod, chodim spat, ako kedy, ale ked idem pred 23hod to je uspech, uz sa stalo, ze aj po polnoci, tak sa ani nedivim, ze som unavena., do 10-11 a aj dlhsie spavam tak maximalne po nocnej,. ked nocnu nemam, vobec nedokazem tolko spat. ak mam volno, spom do 7-8hod, obcas sa stane, ze vstanem aj o 6hod, pripadne o 9hod ( no tak neskoro je fakt len vynimka. tak 3x rocne )
a teda do roboty vstavam tazko vzdy, ale su dni, ked sa rychlejsie preberiem a su dni, ked mi je vyslovene blbo, aj od zaludku.
@eliska13 ja som rovnaky typ. aj ked som nevyspata, casto sa prave vecer preberam a ked si idem lahnut skor, ako o polnoci, dlho sa prehadzujem v posteli. a rano vstavam tazko.
@eliska13 je to zaujimave, ze tychto skovrankov je asi pomerne malo, ano su, ale ja osobne poznam vacsinou ludi, co im vyhovuje ist do postele neskor a neskor vstat.
neviem ako mame system nadstaveny, ked vacsina ludi ho nezvlada a ulahodi iba par jedincom. mal by sa nadstavit podla vacsiny.

eliska13
28. apr 2020

@majamat ja som raz čítala, že s tým biorytmusom sa rodime.Zo sovy nikdy skovranka nespravis.A preto je aj veľa ľudí tak unavených bez energie a chodíme neskoro spávať veď, keď si každú noc skrátis spánok o hodinu aj pol na konci týždňa je to veľa.Ja som zistila, že najlepšie mi je, keď spím 8-9 hodín.Ja som mala niekedy z nočnej do nočnej doobeda som spala oveľa menej a to nie je taký kvalitný spánok ako nočný anarušila som si celý spánok.Ked som skončila v práci po x rokoch smien som nevedela tvrdo spat mala som pocit, že len bdiem ani sa mi nesnívalo.Ale aj tak som vždy radšej robila v noci ako celý deň mať 12 vstávať o 05 a prísť domov 19:30.

majamat
28. apr 2020

@eliska13 ja robim na smeny uz 25r a tiez viem ake to je. ked mam nocnu, snazim sa trochu si oddychnut poobede, ale castokrat s aneda. ked spim v noci, hoci len kratko, tak sa mi neda zaspat cez den. aj ked v poslednej dpobe sa m stava, ez zaspim, ale prehadzujem sa v posteli aj hodinu. a takto mi je aj na nocnej lepsie, po nocnej rano sa zo mna stava zombi a vacsinou spim malo. casto len 3 hod. nastastie mavam len 1 nocnu, nei vuac za sebou. no vecer, aj napriek tomu, ze je zombi zo mna cely den, lebo tie 3hod, su malo, tak sa preberam a fungujem uplne v pohode a castokrat neviem zaspat. a dalsi den, opat po par hodinach spanku idem do roboty na cely den. od nocnych je ten spanok rozhadzany, ale vseobecne som sova.
co je blbe, ze my sovy mame en spanok rozhadzany aj z rannych sluzieb

ninabr
28. apr 2020

ja pridem domov casto az po 17stej...cize este horsie a teraz by som isla aj von, len treba navarit, popratat obcas alebo aj na nakup, no ja neviem, zmenit pracu? a ako daleko dochadzas?

janulka1802
28. apr 2020

ja tiež neznášam ranné vstávanie vstávam cca 5:30 lenže ja mám problém s tým že mám ľahký spánok a v noci sa niekedy často budím a najhoršie je pre mňa ísť do práce po víkende dovolenke to už mám v podvedomí taký nejaký stres že nezaspať a budím sa prehadzujem sa teraz som bola po dovolenke z nedele na pondelok som spala v kuse max 3 hod a včera to isté hrozne mi bolo v práci hlava ma bolela oči unavené des moj manžel zaspí a vstane ráno ako mu dobre

majamat
28. apr 2020

@janulka1802 ja mam stres pred kazdou sichtou. zial v nasich zamestnaniach to funguje tak, ze pre zamestnavatela je dolezitejsie vyvolat strach v zamestnancoch, akoby mal vytvorit pohodove prostredie,a by sa kazdemu robit chcelo. ja nerobim denne, ale mam nepravidelnu pracovnu dobu, takze pred kazdou sichtou, co je v priemere 3x tyzdenne sa dobre nevyspim. no za to po sichte zaspim jak poleno.

ninabr
28. apr 2020

@majamat v akej blasti robiis??

janulka1802
28. apr 2020

@majamat najhoršie na tom že prídem z práce a som taká unavená že do 5 minút by som odkvacla velmi ťažko sa dá resp nedá vynahradit ten kvalitný neprerušovaný 7-8 hodinový spánok keď sa mi občas podarí tak vyspať som iný človek plná energie

majamat
28. apr 2020

@ninabr DSS.
@janulka1802 ved toto. som na tom rovnako.