Dobrý večer prajem,
píšem vám, pretože rozmýšľam čo ďalej v pracovnej oblasti. Pochádzam z Oravy a som riadne vyštudovanou učiteľkou anglického a nemeckého jazyka. Momentálne učím angličtinu na jednej sídliskovej základnej škole už druhý rok, kedy by mi mali predĺžiť zmluvu na neurčito, keby sa riaditeľka nerozhodla inak. V podstate sa mi to ani neunúvala sama oznámiť a mám pocit, že by ma nechala do konca augusta tak, keby sa neopýtam sama. Na Orave je veľmi ťažké nájsť si vôbec miesto v školstve čo i len na zastupovanie, alebo mám možno iba ja smolu, neviem.
Mám 30 rokov a chcela by som zostať na Orave, keďže tu mám zázemie a priateľa. Uvažujem však čo ďalej, či toto nie je znamenie, že školstvo pre mňa nie je cesta a radšej mám ísť do inej sféry a využiť jazyky v nejakej firme alebo nejako inak. Keď nad tým tak racionálne uvažujem, predstava, že mám každý rok zažívať stres z toho, čo bude so mnou ďalší rok, či si vôbec nájdem nejaké miesto v škole a chodiť každý rok niekam inam, zvykať si na nové deti, na nový kolektív a za každým po roku-dvoch byť nútená odísť ma teda dosť desí... Túžim sa časom usadiť, mať stabilnejšiu prácu.
Chcela by som sa teda opýtať hlavne tých, ktorí majú túto aprobáciu alebo iné jazyky a sú vyštudovaní učitelia, kde ste sa nakoniec zamestnali? Je tu niekto taký, kto nerobí učiteľa, odišiel zo školstva a je spokojný inde? Poprípade čo robíte s jazykmi? Hľadám inšpiráciu... Ďakujem 😊
to práve viem, ale riaditeľka sa rozhodla, že mi ju viac nepredĺži.... pritom podotýkam, neurobila som žiadny prúser, neboli so mnou problémy, aj deti ma majú radi....
Preboha, s dvomi jazykmi to musis mat vyhrate. Chod ucit do sukromnej sfery, aj lepsie zarobis a bude lepsi pristup k tebe.
Nerozmýšľala si doučovať online.? Je dosť jazykových škôl, kde furt zháňajú učiteľov.
@inda1994 tiež tu máme jednu ZŠ, kde pani riaditeľka nepredlzila zmluvy šikovným mladým učiteľom, učiteľka ruského jazyka, anglického, biológie atď, a ich prácu prerozdelila medzi tých, co mali dôchodkový vek... Smutne, ale aj také veci sa dejú a aj takto vyzerá naše skolstvo. Škoda mladých, šikovných učiteľov. Máš šťastie, ze máš vyštudovane jazyky, smelo chod do každej zmeny, s týmto sa nestratis. Držím palce.
pozerám že odkiaľ si a B.Bystrica - však to nie je Orava.
@deti95060810 tam som studovala. Profil som si založila ešte v roku 2017 ked som tam bola a dnes som tu po dlhom čase 🙂
@nika23t ďakujem krasne za podporu. 😉 Ano, hlavne ze sa stale hovorí ako nema kto učiť ako mladi nechcú ist do školstva a podobne blaboly... Ale ti, ktori by aj učili, tak nemôžu lebo neraz to dopadne takto.... A uprimne som to chcela vyskúšať aj napriek tomu, ze to nie je ľahká praca... A v podstate sa mi aj splnil sen, aspon dostať šancu... Len ta demotivacia je uz teraz neskutočná... Nechcem zabiť mladosť tym, ze budem chodiť zo skoly do skoly a stresovať sa o prácu a toto riešiť každý rok
@estellas mozno v BA je ich malo. A je malo matikarov a informatikov. Inak si ucitelia drzia svoje miesta.
@inda1994 podla mna v jazykovke zarobiš 10x viac a robia učitelia kdekolvek, aj sekretarku s vyššim platom v zahraničnej fitme, prekladat - tlmočnik, sprievodcovsky kurz a chodit po zajazdoch, precestuješ svet ajaj..ty maš možnosti na tisíce
vasa ZS patrí pod urcity skolsky urad. dohodni si stretnutie na skolskom urade a porozpravaj sa s nimi. riaditelka je volena na 4-5 rokov. nie je to trvale miesto.
aj ked predpokladam ma niekoho za sebou.na druhej strane zo zakona Ti po dvoch zmluvach na dobu urcitu musi dat ak mas teda zaujem tam zostat, zmluvu na dobu neurčitú.
ja by som do vyhrazania inspekciou normalne isla, lebo to su presne ludia na zlom mieste, co tam nemaju co robit......
@tundra že nikam sa nechystá píše, že tu má zázemie
@inda1994 chapem, ze ta to mrzi a nepocitala si s nepredlzenim zmluvy (to sa ti moze stat v inom zamestnani). Pises, ze ta ucenie bavi. Skus to teda este na inej skole, nikdy nevies, mozno to dopadne uplne inak. Si len kratko po skole, pokojne mozes skusat a hladat, kde budes spokojna a ocenia tvoj prinos skole. Nevzdavaj to so skolstvom tak lahko, skus zabojovat😊. Potrebujeme mladych a sikovnych ucitelov ako sol.
@gelifil ano, povedala mi ze deti je menej a obava sa ze by mi nemohla casom dat plny uvazok... Ja mam skôr takého tusaka, ze si tam chce niekoho pretlačiť a mna sa teda takto elegantne zbaviť... Lebo hodín je stale dosť... Ale sú to iba moje dohady, možno sa mylim... Každopádne, uz nemam motivaciu zotrvavat v školstve za každú cenu
Zial poznam vela pripadov, ze skola sa “tvari” ze nemoze zohnat ucitela , pritom ich komplet dostatok a dieru zaplata hoci aj nekvalifikovanou silou, dochodkynou ale - po znamosti!!! Takze to, ze je nedostatok ucitelov je otrepana fraza.. ktora plati max. Pre Bratislavu. A po dalsie, dnes ostavaju v skolstve len ludia bez chrbtovej kosti (cest vynimkam!), ludia s charakterom tam dlho nevydrzia, vyhrazky od vedenia - koho maju protezovat- su velmi caste.. cize bud hra “podla “ pravidiel vedenia , alebo bude musiet fungovat zniest pohlad na to, ako sa robi vela krivdy. Ja som velmi sklamana z ucitelov, niekedy to bol pre mna clovek zastanca pravdy, ale co pocuvam, je to len cisty alibizmus..
@inda1994 presne o tom pisem dole nizsie.. moje deti chodia na skolu, kde aj ked su staznosti na ucitela opravnene- nic sa nedeje-po zisteni.. prideme na to.. ze je to znama zastupkyne, riaditela a pod. A vyskytol sa potom opacny pripad, ze deti boli konecne s. P. Ucitelkou spokojne, ale im z “nezistenych” pricin nevyhovuje. Asi je niekto v poradi.. a ako pisem, poznam x pripadov, kedy sa “tvarili” ze nemohli zohnat ucitela s danou aprobaciou a nastrcili tam niekoho cez tlacenku, aj ked uplne nevyhovoval. Preto zial, je to cele skorumpovane ako Nas stat.
Určite si na mieste, ktoré idú od septembra obsadiť niekým iným, dali inzerát s pracovnou ponukou? Ak si napríklad na zástup cez MD a RD, nemusia ti dať zmluvu na dobu neurčitú. Tiež ak idú znižovať stav učiteľov, odchádza ten, ktorý je na dobu určitú.
@drakvak nie som za nikoho na zastup a nedali ani inzerát... Niekto vsak tie moje hodiny učiť musi, ako hovorím je ich stale dosť... Dokonca mi aj vlani hovorili ze to vyzera ze budem nadlho... Len mam tušenie ze tam bude niekto učiť namiesto mna 😄 dozviem sa od kolegov v septembri, ci som mala pravdu
@inda1994 mne hlavne vadi, ze deticky ucitych rodicov su nedotknutelne a mozu byt hlupe ako chcu. Ak sa nedaj Boze niekto z rodicov ozve, ostane to v rovine, mate pravdu.. ale viete, ja potrebujem tu pracovat , sklopi usi a ide dalej, cize preto ako vravim .. za tie roky obraz na ucitelov sa mi velmi zmenil. A ked vidim ako im je stale malo.. je mi z nich smiesne.. kopa z nich chce teple miesto, zodpovednost 0. Robia si s detmi, co chcu. Skuste povedat v sukromnom sektore ze chcete viac.. tak dostanete odpoved: nepaci sa ti, najdi si ine miesto. Tak je to aj o tom povolani, kazdy vie do coho ide a ak chceli mat 10 tis plat, trebalo si zvolit medicinu..
@inda1994 niekedy v skolstve kazdy rok predlzovali zmluvu, ale po novom ti aj v skolstve po dvoch rokoch musia dat na dobu neurcitu.