Ahojte,
Som na začiatku druhého trimestra, ale už sa bojím..
Má tú niekto skúsenosti bez/s EPI
Prosím poraďte
Ďakujem
Ja som 10 týždňov pred pôrodom a ešte som sa nerozhodla ci ju chcem alebo nie... Kamarátka rodila tri týždne dozadu a dostala epi a povedala ze radšej by si tých 30hodin odbila bez nej. Pichali jej to na dvakrát, prvý raz jej lekar urobil zly vpich a druhy krát jej to napichol úplne mimo, čo sa dozvedela do 10hodinach v ukrutnych bolestiach. Keď jej ju vytiahli tak sa jej hneď uľavilo. Ale samozrejme veľa ženám veľmi pomohla takže ani ja to ešte nezatracujem.
Ja som rodila v ruzinove. Rychly bezbolestny vpich. Vdaka epiduralke som si porod aj s muzom mega uzila 🙂 bolesti boli samozrejme, ale az ku koncu, ked uz som tlacila. Ja urcite odporucam 🙂
@emisko555 pozri, ja tvrdím, že je to na každej zvážení či chce či nie ... niektoré tvrdia, že je to nádherný zážitok rodiť bez, že sa to dá vydržať (áno, niekto rýchlo porodí za 2 hodinky, ale niekto sa trápy 12 a viac hodín), že to k tomu patrí a podobné veci .... ja som medzi tie nepatrila. Nevidela som zmysel trápiť sa hodiny v bolestiach a keď príde na porod byt unavená na tlačenie a keď sa malá narodí byt bez energie ... lekár mi na prvýkrát pichol epi (najprv sa pichá umrtvenie a samotný epi vpich už necitis), behom 5 min som mala po bolesti, uvoľnená som bola, užívala som si čas otvárania sa, s manželom sme sa smiali, rozprávali sa a od vpichu prešla 1hodina 50min a malá bola na svete 😊 po pôrode som bola plná energie a keď budem rodiť este raz, určite len s epi 🤗
Ja som epiduralku odkladala, že iba ak bude treba.. Ked som mala bolesti kazde 3-4min tak som si ju pýtala lebo vravim si no keď to nemusim trpieť tak nebudem😄 dala som si ju pichnúť.. Pichol mi ju zle, kontrakcie som všetky cítila takže nejakých 8 hodin.. A miesto toho mi strpli nohy a strpla som tam dolu, takže jedine nastrihnutie som necítila.. Takže pri druhom pôrode si rozmyslím či si to dám pichnut.. A hlavne tie kontrakcie sa daju prežiť a jedine co som bola unavena bolo za to lebo som porodila az po pol noci takže prirordzene sa mi chcelo spat.. Ale po porode som vôbec unavena nebola práve naopak až sa mi tak ulavilo keďže som mala pokoj od 2-3minutovych kontrakcií.. Neboj sa a nerozmýšľaj nad tým, uvidíš potom či si dáš pichnut
Joj pre mna to bola spása a hlavne pri šítí,a to bol že mazec takže vďaka nej som necítila nič ako podaktore ktorých to šitie neskutočne bolelo...žiadne vedľajšie účinky som z nej nemala a to už je čo povedať,na mňa sa nalepí všetko🙈
Ja som mala a bolo to super.zavedenie trosku neprijemne lebo sa nesmies pohnut a ja som vtedy chytila akurat kontrakciu ale zakvacila som sa do slestricky..kontrakcie som potom asi 40 minut vobec necitila.druhu davku mi uz ale nedavali aby som citila tlaky..mala bola.trochu spava ked sa narodila a pripisovali to tomu a vyvolavacke.par tyzdnov po porode som to opichane miesto este citila.ale dalo sa to prezit.druhykrat si urcite tiez dam.
Ja tiež v Ružinove, epi bezbolestne. Ale či to pomohlo neviem. Mala som 9 hodín kontrakcie každé 3min, o 9:15 pichli epi a o 9:50 som začala rodiť. Ale necítila som ako tlačím, robila som co doktor ukazoval. Takisto celý deň po pôrode sa mi neskutočné točilo v hlave motala som sa boo mi zle... A mala pri mne 🙈a asi mesiac som necítila keď som cikala a asi 2 mesiace som nestíhala dobehnúť..
Okolo mna vratane mna uz rodia vserci len s epi.Ja vsetkymi 10 odporucam.Ako porod je extremne tazka vec uz aj s epi,kym sa dostanes po otvorenie potrebne pre epi tak naco sa zbytocne este viac trapit.Ani s epi to nie je uplna malina zavisi ako ti ju pichnu.Ale samozrejme este zavisi ci ju vobec stihnes.
Nemala som, prežila som. Dostala som niečo na uvoľnenie.
2 pôrody bez epi ... prvý trval od prvých kontrakcií 14.5hod (porodené 1.5 hodiny od príchodu do pôrodnice) ... druhý pôrod od prvých bolestí trval cca 4 hodiny (porodené za necelú hodinu od príchodu do pôrodnice) ... bolesti brutálne, ale vzhľadom na rýchlosť by to ani nebolo kedy pichnúť
@simuskaaa123 to tocenie hlavy po porode som mala aj ja, nizky tlak. Mne epi stihli dat asi 3krat, ale dieta mi v pobode zobrali prec a za pol dna som bola ok 🙂 to s tym cikanim podla mna s epiduralom nema nic spolocne. To su proste stavy po porode, roztiahnute svalstvo, namahane a tak..
Ja som chcela epi, ale nebol čas pichnúť... bola som už vopred v nemocnici, bolesti znesiteľné, potom keď sa to začalo stupňovať tak som išla za sestričkou s tým, že mi spraví klystír a pichneme epi... no žiadna epi sa nekonala, za ten čas som sa totiž otvorila na 8cm a šla hneď na sálu 😂 najväčšie bolesti sú aj tak tesne pred pôrodom tie tlaky a samotný pôrod a tam už epi nepichajú aby sme vedeli poriadne tlačiť... no prežila som, aj ak by bolo druhé tak pôjdem bez 😊 “drobec” mal 4080g. Na šitie mi pichli lokálne a necítila som vôbec nič.
@queen_mary môže byť.. Mne stihli dat len jednu davku
@simuskaaa123 9 hodin kontrakcie kazde 3 min? Ako klobuk dole ze ste to dali
@jullietka tak ja som ich mala časté, ale krátke takže dalo sa to a ani neboli nejaké silné
Treba si jednu DOLEZITU vec uvedomit...EPI ta nezbavi bolesti ale po aplikovani uz to nebudu “ukrutne” bolesti ale skor taky silnejsi tlak 🙂
Lebo vela vela ziel nevidi medzi tym rozdiel a potom vsade tvrdia ze im EPI neucinkovala ale pritom ano 🙂 (samozrejem su pripady kde nezaucinkovala spravne)
Ale takisto som toho nazoru ze preco si porod neuhlacit 🙂 naco to je dobre sa trapit ??? Aby som potom mohla hrdinsky povedat ze dala som to bez ???
Ved aj ked ti vyberaju zub si daj injekciu aby si necitila 😁
@simuskaaa123 ach,ja som prisla uz otvorena na 7cm(s mini bolestami)+mi prepichli vodu a vtedy to zacaloo ach asi 2,5 hodiny a som uz myslela ze mi je fakt koniec 😁😁ja som mala mega silne,na omdletie az
Jezis ja som chcela epi no smola anesteziolog co mal sluzbu epi nepichal takze bez...
A teda nikdy by som uz bez rodit nesla
A presne ako ti niekto pise bolo to fajn ok kym nepraskli vodu potom peklo
Urcite ano. Prvy porod katastrofa, epi ma spasila na chvilu zial odmietli dat druhu davku. Druhy porod bola rychla zbesila uzasna jazda, to som nepotrebovala :D cize, urcite chci a rozhododnes sa beztak az pri porode 🙂
@jullietka to poznám 😀no neviem ci boli horšie tie bolesti či ako mi tlačili na brucho,som myslela že má roztrhne🥴epi som mala kebyže ešte raz tak jedine s nou
@emisko555 mala som epi takze odporucam
@jullietka no mne praskli vodu až po epi ale tie posledne bez epi boli peklo, ale možno tak 10min a potom keď začala epi sa to dalo
To zaleži od situacie kazdy porod je iny. Je fajn mat epidural ako možnost. No mozno ti ho nestiihnu dat. Ja som prvy x rodila 37h dokopi. Od prvych kontrakcii ktore zacali pred polnocou. Po 32h som toho mala dost unavena ubolena. Moja midwife bola hmm daka mega naturalistka až dosiel primar a Povedal ze to uz to dlho trva a ze radi dat epidural a oxytocin. Tak ok nejak som hnet zaspala na 3h a potom konecne sa cervix uplne otvoril a epidural bol super Nebolelo mà nic iba take ako menzes krce no dako som nevedela tlačit a tak som malu dve hodiny tlačila - Lebo epidural moze aj spomalit ten porod. Robila som co mi midwife kazala ale dako som to necitila..ale aj tak. mala som mat ten epidural a oxytocin davno.. posledny porod bol vyvolamy oxytocinom a ten vraj boli viac ako prirodzene kontrakcie mne to teda prislo dost podobne len som nechapala ze som toto vydrzala 32h.. ale dalo sa to rozdychat ten tlak bol hrozny az ku koncu -pytala som epi a oni ze uz nie je cas.. maleho som vytlacila za 9minut myslela som ze explodujem ze to nedam. Ale pochopila som ten princip ze musis prijat tu vlnu bolesti a vtedy sa nadychnut a tlačit.Obe deti ma roztrhli pri epi som šitie necitila bez epi to bolo hmm no neprijemne ale to najhorsie som mala za sebou a Maly uz cuckal na prse a pri nom Lebo ten porod od podania ocytocinu trval iba 4h som citila tu poporodnu euforiu ., tak to šitie som uplne nevnimala tešila som sa z neho. Toto som mala druhu midwife a bola lepsia ., normalne som citila ze kludne by som aj tretie rodila zas kludne aj s oxytocin bez epiduralu. Po prvom porode som rok bola na 99% presbedcena ze budeme mat len 1 dieta.koli tomu porodu, Epidural mozu dat ked si tusim na 5-7cm otvorena Tak si ju Bud hnet pytaj ale ked nestihnu nic si z toho nerob to zvladnes. Mna tu baby co zazili len rychli porod presviedcali ze je horsi ako pomali a dlhy no nie je to tak. Ked sa budes pomali otvarat tak skus epidural. ( ale aj stym maju zeny zle skusenosti ) takze uvidis aka bude situacia dopredu sa moc netrap !hlavne sa neboj a vyber dobru nemocnicu dobrych zdravotnikov Lebo aj to dost zavaži aku budes mat skusenost.
@emisko555 ja som pocula aj pripady, zecs epi ostali chrome, konkretne svagrina s epi uz nevedela vytlacit, museli vyberat zvonom, potom mu poskodili hlavicku......, ja osobne by som nikdy cez epi nesla, lebo sa mam rada a neverim az tak v neomylnost lekarov, rodila som 2x normalne. Ale ak by som sa toho bala ako ty, tak potom by som zvolila cisarsky. Ale ja som sa nebala absolutne vobec, uz som sa nemohla dockat. Potom to tak vsetko uzasne pozitivne aj dopadlo.
@emisko555 ja som bola bez a supeeeeer,))) ja epi neodporucam.
Mala som epidurál a super, odporúčam. Načo sa zbytočne trápiť.