Ja neviem či som hlúpa alebo čo ale nikdy som nevedela riešiť ani tie najjednoduchšie rovnice ktoré učia na zakladke. Mätú ma tie pismenka, nikdy neviem čo mám robiť. Môžem mať pred sebou tú najjednoduchšiu rovnicu pred sebou a pozerať sa na ňu donekonečna, aj tak na to neprídem. Neviem či mám dyskalkuliu alebo či len potrebujem poriadné vysvetlenie ale cítim sa preto hlúpo.
Skus si najst nejake dobre doucko, mozno nemas matematiku dobre vysvetlenu v skole. Mas taky problem len teraz alebo si mala vzdy problem s matematikou, plietli sa ti jednotlive matematicke operacie, atd.? Ak je to nieco dlhodobejsie a doucovatel by nepomohol, tak by si to mohla zacat riesit s CPP kvoli diagnostike a naslednym ulavam, na ktore by si mala narok.. Hlupo preto nie si, urcite najdes veci, v ktorych zasa vynikas a ini nie. 🙂
Pozri si na youtube videá "Matykár " (áno, takto sa to píše s "y") - výborne vysvetľuje rôzne učivá z matematiky pre druhý stupeň ZŠ. Naozaj polopatisticky, s príkladmi, s postupmi.
Niekedy má človek problém len preto, že mu učivo nebolo nikdy správne podané, a nesie si to vlastne so sebou roky. Pritom by stačilo len dobré vysvetlenie. Treba skúsiť, určite nie si hlúpa 🙂
Poviem to tak…na výške prvý ročník sme sa motali skoro len okolo rovníc/nerovníc s dvoma neznámymi. Väčšine spolužiakov, čo mali obchodnú akadémiu robili výrazný problém. Ja z gymka som hviezdila a po chvíli ma už profesorka ani nevyvolávala ani neskúšala 😁. Zožeň si na doučko niekoho, kto ti to vysvetlí “ľudskou rečou”.
Nie si hlupa, akurat ti tiez odporucim doucovanie, treba aby ti to niekto poriadne vysvetlil.
Od akej úrovne začínajú tvoje problémy? Riešenie rovnice x+1=3 je ti jasné?
A ty si ešte na skole, kde sa tie rovnice počítajú? Že to potrebuješ vedieť? Lebo ja osobne nemám tiež ani šajnu o nejakých rovniciach(matematiku som nikdy nevedela) a v živote som to nikdy nepotrebovala.
Pozri sa na to optimisticky- najvacsie imprrium ake kedy na tejto planete bolo (rimske) matematiku uplne ignorivalo. Rimske cislice su dobre akurat na to scitavat vojakov ale inak ani prd. Nevydelis ich nevynasobis a nejake vyssie operacie toboz nie.
Budovy sa stavali pomocov kamienka na motuziku a stoja dodnes.
Neexistuje ziaden slavny rimsky matematik (oproti grekom, indom, arabom) ani jeden jediny
A slo to...... a ako pekne
Pokiaľ nie si študentka rovnice k životu nepotrebuješ. Ak áno zožeň si doučovanie. Nehovor, že si hlúpa tebe idú iné predmety, nie každý môže byť génius na všetko.
Ja a matika to bol vždy boj, a áno, tie kadejaké rovnice s písmenkami to bola pre mňa smrť 😀, proste nie každý človek má logické myslenie na matematiku a to neznamená, že si hlúpa. Ja vediem celkom úspešný život a do dnešného dňa som k životu rovnicu, vyrátať, nepotrebovala.
vies si bezproblemov zaplatit ucty, vypocitat si, co sa ti oplati / neoplati kupit, dokazes vychadzat s peniazmi? Tak nie si hlupa len ti nejde matematika
@naneta258 Už som 6 rokov po škole.
Tak prečo to riešiš? Ak ide o to, aby si doucila niečo z matiky svoje dieťa, tak mu radšej zaplať doučovatela.
Tak na čo riešiš keď už si po škole?
@jozko_z_lesa E
@jozko_z_lesa 😀😀
@januska12323 nehovor mi ze v živote si nevyužila rovnice okrem školy. Rovnice a nerovnice sú jedna z mála vecí s ktorými sa človek stretne v živote podľa mňa.
Pozri - na Slovensku je jedna čiara podľa ktorej sa hodnotí človek. Určite nie si hlúpa, iba máš talent na iné veci.
Poznám vysoko vzdelaných ľudí (jeden spolupracuje s ministerstvom sk dlhé roky v oblasti fyziky, ale jeho žltú košeľu by si nechcela vidieť, ako vážne nie a ten strašný bordel v ktorom on žije).
Čiže hlavu hore,si šikula, Boh každému nejaký talent dal a uvidíš čo ťa bude baviť,možno dizajn, aranžovanie alebo jemná motorka .....jeden človek nemôže byť dobrý vo všetkom. Nejako to prejdi a zameraj sa na inú prácu a vzdelávanie možno jazyky.
Z zahraničí su deti zadelene a keď nie je niekto od 11 na matiku,tak svoj talent zlepšuje v Tom čo je dobrý a nie v Tom v čom nikdy nemôže byť dobrý.
Pekne prázdniny. Život je dar 🙂 prajem ti pekný den
Si pekna? Alebo aspon blond?
Školu som skončila pred 10 rokmi ,nikdy v živote som nedokázala vypočítať žiadnu rovnicu 🫣😀 nepohlo doučko áni pomoc od iných . Takže úplne viem ako sa cítiš no absolútne som to v bežnom živote nikdy nepotrebovala .Jedine čo má desí že každú chvíľu sa to bude syn učiť 😂 ešte že sa môžem v tomto spoľahnúť na jeho otca 😀
@jazula - na výške? Ja som teda neštudovala matiku, ale rovnice o dvoch neznámych som už vedela rátať, keď som šla na gymnázium. Bola to súčasť prípravy na prijímačky. Matikári na výške už riešili inú matematiku. Bývala som s jednou na izbe a teda to už nebolo ani klasické počítanie príkladíkov, ale samé dôkazy, apod.
Ja mám 40rokov a dodnes neviem deliť väčšie čísla, nechápem rovniciam, ani intrgralom.. vlastne ovládam vyslovene len základné počty.. celu školskú dochádzku som prepadávala, mala 4rky, nechápala som ani doučovaniu, ničomu... Nikdy som sa nevedela sústrediť na nič čo súvisí s väčšími číslami.. Celý život som sa trápila že som Tupá ako ceruzka, kvôli matike si to o mne aj mnohí mysleli.. doma som vďaka matike tiež bola považovanu za hlúpu.. dnes som presvedčena že mám dyskalkuliu ktoru nikto neriešil a nikdy predomnou nespomenul.. čítala som o Tom až ako dospelá keď som mala vlastné deti, pritom o dysgrafii a podobne som vedela už dlho že to existuje.. veľmi sa mi uľavilo keď som na to prišla.. pretože si o sebe nemyslím že som hlupa.. ale matematika mi jednoducho nejde.. jediné čoho som sa veľmi bála bolo že to zdedia moje deti.. našťastie vyzerá to tak, že synov matematika veľmi baví a dcéru síce nie, ale chápe jej.. (učí sa s nimi tato, ja zase slovenčinu a ostatné - ak to potrebujú)
Pracovala som aj ako junior účtovník, aj v terajšej práci potrebujem nejaké počty, ale spolieham sa na kalkulačku (v účtovníctve na program).. vlastne vždy som matematiku v práci nejakú potrebovala, ale vždy som mala kalkulačku a tak som vždy fungovala výborne.. už sa za tento môj nedostatok nehanbím a aj o ňom otvorené hovorím aj v realite.. možno si ďalej niekto o mne myslí že som blbá, rozdiel je ten, že ja sa už vnímam inak ako keď som bola dieťa..
@jana_eyre_2 pod toto sa podpisujem aj ja. Cela matika je pre mna spanielska dedina a nechapem a nikdy som nechapala. Nastastie mam humanitne zameranu pracu zameranu, tak zatial sa viem zaobist aj bez nej 🙂
Pridávam sa, matika bola môj strašiak od základky, dokonca som na strednej na polroka aj prepadla. A potom mi učivo vysvetlil kamarát a písomka koncoročna na dvojku. Takže áno, je to aj o Tom, ako Ti to kto vysvetlí.
Paradoxne, teraz pracujem na pozícii, kde sa denne stretávam s číslami 😁 a som v tom dobrá, ale rovnicu by som nevyratala
@limoncino určite je to aj o Tom ako to kto dokáže vysvetliť, vidno to na mojom najstaršom synovi.. mal 3jku z matiky pri jednej učiteľke, stále nechápal mnohým veciam, bola dosť frustrovaná ak sa na niečo spýtal
a čiastočne pochopil keď nastúpil tato.. ale tento rok sa v matematike veľmi zlepšil, zmenila sa mu učiteľka, veľmi príjemná žena ktorá vysvetľuje do nemlatom ak niekto nepochopí.. vidno že ho to začalo baviť a ja som preto strašne rada..
Mne bohužiaľ nikto matiku vysvetlit nevedel.. doucovali ma mnohí ľudia, aj zaplatené doucko som mala, proste som nechápala.. našťastie sa mi vždy podarilo opraviť si vysvecka na štvorky, len vďaka ťahákom a podvodom pri pisomkach.. prepadla som vždy len na pol roka, na konci iba raz z nemčiny na strednej a to som našťastie urobila skúšku v auguste, takže som nemusela opakovať ročník.. ešte že to nebola matematika..
Inak paradox je, že moja teta bola celý život matematikarka a veľmi obľúbená medzi ziakmi.. 😅 u nás doma všetkým matika išla okrem mňa..
@jozko_z_lesa Ani jedno.
@jana_eyre_2 ja som na strednej mala hnusnu učiteľku, ešte bola aj moja triedna. Tri roky ma neznášala, len preto že som nevedela matematiku, a keď mi odovzdávala maturitné vysvedčenie prospela s vyznamenaním, tak sa mi ospravedlnila, že som ju veľmi prekvapila, tak som jej povedala, že matika nie je všetko a zjavne nie som taká hlúpa ako mi tvrdila 3 roky. To bolo asi najväčšie zadosťučinenie aké som kedy mala
Koľko máš rokov? Si študentka?