Dobrý deň milé žienky,
Potrebujem radu.
Svokra ide na nejaký zákrok a predtým nesmie viacero veci a medzi nich patrí aj soľ s obsahom jódu.
Ja som v tom laik.
Píše sa napr. Himalájska soľ BIO 100% bez pridania jódu.
Jód sa nachádza v soli len oni ho viac nepridali alebo soľ neobsahuje jód iba ho pridávajú???
Prosím o pomoc nevyznám sa v Tom 🤔🙈🙉🙊
@nikaleo17 tak neviem nakolko sol samotna obsahuje jod, predpokladam, ze ak ano, tak malo, Lebo sa umelo obohacuje o jod prave preto, ze ho mame v potrave nedostatok. Vidis to aj na obale ze jedla sol jodovana, cize ta himalajska pokial nema napisane, ze je jodovana, tak do nej nebol pridany umelo jod
Vraj v 2 lekarnach v Bratislave predavaju sol bez jodu. Je to sol, ktora je jodu zbavena.
Ja mam teraz doma himalajsku a pisu ze je s jodom. Tak kukni obal radsej
Klasicka himalajska je bez jodu. Ak je s pridavkom, tak je to uvedene na obale. Kym som nemala deti, kupovala som tu bez. Teraz kupujem s jodom.
@nikpa v zdravej vyzive nemusia mat specialne vzdelanie, vacsinou su to samouci, vegetariani, vegani a podobne. Nakolko sol bez jodu predpisuje lekar, ktory sa snazi na nejaku dobu celkom vylucit jod zo stravy, je nutne sa riadit jeho pokynmi a zabezpecit varenie a pecenie (aj chleba) co najviac bez jodu. Urcite sa sol zbavena jodu da kupit v niektorych lekarniach. Ja som si ju pred 2rokami v lekarni kupila.
Maldonsku soľ mávajú bio obchody
@nikaleo17 treba pohľadať v lekárni, alebo v špecializovaných predajniach, moja neter ma odoperovanu štítnu žľazu a toto je špeciálna soľ pre takýchto pacientov.
Áno, jód sa do soli pridáva. Musí byť označená ako jodidovana.
Maldonska soľ je tiež bez jódu.