Dobrý deň chcel by som sa opýtať priateľka podala tento návrh o predčasný sobáš maloletých no potom ju rodičia umiestnili do diagnostického centra že ako bude prebiehať súd do diagnostického centra bola umiestnená na žiadosť rodičov samozrejme problém nebol v nej ale v jej rodičoch ktorý mali problém s tým že som na pol róm ja samozrejme pracujem mám byt od priateľky som starší o 5 rokov mám 22r a ona 17r najprv mali jej rodičia problém s tým že si mysleli že berieme drogy priateľke dali spraviť testy na drogy ktoré boli negatívne ja sám som si dal spraviť tiež aby som im dokázal že ja drogy neberiem no ten problém nebol s ich strany v drogách atď ale v tom že jej rodičia boli rasisti od začiatku som mal tušenie že keď im poviem že som na pol róm tak nastane problém tak som to cca 2 roky tajil priateľka to vedela ale po dvoch rok zistili že som na pol róm a začali mi písať sms že keď sa snou nerozindem tak ju dajú do redukčného centra alebo do diagnostického centra samozrejme sme sa veľmi milovali a aj sa milujeme a kvôli tomu že sú jej rodičia rasisti sme sa nerozišli od začiatku ako som ju spoznal som vedel že jej chýba láska lebo už aj pred tým sa k nej správali ináč ako k jej sestre chodila na internát kde jej rodičia dávali vreckové 5€ na týždeň samozrejme mala zaplatené len obedy a raňajky a večere si musela kolovať sama nemala ani len topánky poriadne nosila jedne rifle všetko som jej kúpil od jedla až po oblečenie je to dlhý príbeh už nechcela by pri rodičoch tak keď že boli rasisti a zakazovali sa jej som nou stretávať milujeme sa a chceme sa zobrať poznáme sa už tri roky milujeme sa a chceme sobáš mámto veľmi ťažké teraz keď išla preč do diagnostického neviem koľko bude trvať kým bude súd za všetky rady dakujem
@dlminika127 maloletá je osoba do 15 rokov, od 15 do 18 je mladistvá, nad 18 dospelá
@dlminika127 do reedukacneho centra nezoberu dieta len tak na poziadanie rodicov,viacej za tym muselo byt
@dlminika127 ale prosím ťa, toto nie je nič čo by ste nezvládli. 1 rok nevydrží váš vzťah? to potom len strácate čas. 🤷♀️ Ja som bola tiež v takejto situácií, priateľ mi kupoval základné potreby pre život a chodili sme spolu aj keď sme od seba boli skoro 100km, zakazovali mi za ním chodiť, vyhrážali sa mi detským domovom a podobne a pozri kde sme teraz, žijeme spolu a je nám krásne. Moja sestra bohužial v detskom domove skončila (mala 16), jej priateľ ju čakal pred bránou každých pár dní, toto leto ju pustili a bývajú spolu. Vaša situácia je bežnejšia ako sa zdá a určite vymýšľate blbosti s tým súdom, je to úplne zbytočné.
Na jej rodičov by som sa vysrala, skôr sa TY postaraj o to, aby na nich už nikdy nemusela byť závislá a mohli ste začať žiť spolu, to pre mňa urobil môj priateľ a viem, že by to urobil znovu. Treba vám obidvom dospieť, znormalizovať sa a uvedomiť si, že aj takéto nefér situácie prináša život.
@marca12 samozrejme, že je to možné. Info nájdeš na minedu, podmienkou prijatia je žiadosť zákonného zástupcu o dobrovoľné umiestnenie.
@dlminika127 Neverim, ze prispevok pisal chlap. Takze vazena slecna, mas 17 rokov a v centre nie si pre smiech kralikov. Kam sa ponahlas? Ste obidvaja zamilovani, co je krasne 👍, ale mentalne este deti. Bez financneho zazemia sa budete iba trapit. Ty budes mat 2-3 deti, potom si mlady muz najde inu, lebo nebude psychicky a financne stihat uzivit mladu rodinu a bude nasledovat rozchod. Treba uvazovat, s kym a kedy splodim dieta.
@marca12 Zoberú aj na žiadosť rodiča.
@kornelies ak je slečna naozaj v centre tak príspevok písať nemôže.
@kornelies len mi prosím ozrejmi odkiaľ si zobrala informácie, že sú to deti bez finančného zázemia, ktoré si spravia 2-3 deti a nebudú to zvládať, následkom čoho ju chlap opustí? to čo je za stereotypnú blbosť 😀 A prečo by hneď mali splodiť dieťa? ja som v jej veku bola s tým mojim tiež 3 roky a keby mi toto niekto povie, tak sa mu vysmejem do tváre. Nehovoriac o tom, že do centra sa vie dostať na žiadosť rodičov, takže to, či to bolo opodstatnené alebo nie nemáš odkiaľ vedieť.
@anjelicek26
Ďakujem za radu ale nie je to také jednoduché stretávať sa s ňou ja nemôžem iba zakonný zástupca či že jej rodičia nemôžem jej tam ani písať listy a viem že je to pár mesiacov ale to dievča sa so mnou nerozišlo aj keď mohla a teraz by bola doma vedeli sme že ju tam chcú dať do toho diagnostického centra tak som komunikoval s jej starkou a ona si ju mala zobrať cez súd na meno len nejako od toho odstúpila série ma že jej to naslubovala aj mne a potom nič s toho komunikoval som s právnikom ten jej dohováral tak isto že by si ju mala zobrať a vravel jej že sa čuduje že si ešte niečo neurobila a to sa čudujem aj ja lebo keď zistili že som na pol róm tak jej zacali rozprávať že nech sa ide nažrať do osady (akože ku mne) samozrejme nebývam v žiadnej osade bývam v dvojizbovom byte ale to ich rodičom nikto nevysvetlí že každý róm nebýva v osade pred sobášom som uprednostnil jej starkú že o na sa o ňu postará do18tky len ona od toho upustila čo sa týka prístupu ich rodičov ten bol nulový bolel ju zub už dosť dlhú dobu no neboli schopní snou ísť k zubárovi tak som snou išiel ja ale keď trebalo chodiť ku psychiatričke alebo psychologičke tak tam snou išli lebo si mysleli že im napíšu papier odporucenie do toho diagnostického centra psychiatricka povedala že nič také nedá lebo že tam nepatrí a s p.psychologičkou som v kontakte a sama mi povedala že na vine sú jej rodičia a že keď bude treba tak pôjde aj súd hoci kde lebo aj ona chce pomôcť mojej priateľke
@kornelies
Nikto tu nič nehovoril o deťoch poznáme sa už tri roky a žiadne dieťa nikto nesplodil viem rozmýšľať žiadne dieťa tu nikto neplánuje som jej priateľ a chcem sa snou zosobášiť lebo jej rasistický rodičia ju dali do dc kvôli tomu že som na pol róm pred tým ako ju tam dali jej zakazovali chodiť za mnou a volali policajtov kvôli picovinam napr si išla kúpiť zmrzlinu do coop jednoty bola tam cca pol hodinu a jej rodičia zavolali policajtov že ušla s domu žiadne drogy nebrala alkohol nepila poznám plno deti ktoré robia také veci že ach napr v piatok na diskotékach človek tam radšej ani nejde lebo samé 14rocne deti ozrate a agresívne v dnešnej dobe sa človek nemôže ani človek zabaviť ísť a takými deťmi nikto nič nerobí a ona musela ísť do dc len kvoli tomu že som na pol róm mám byt pracujem nechápem v čom je problém a hlavne je to že jej otec je veľky rasista a keď som išiel za ňou posledny deň pred odchodom do dc ma nápadli asi 7 rómovia ktorým asi dal nejaké peniaze jej otec aby ma zmlátili veľmi ťažká situácia ale pochopy ten kto zažil
@zuzanockamt
Ja viem ale na súde sa to nevola sobáš mladistvých ale sobáš maloletých
Pokiaľ je návrh podaný tak súd rozhodovať bude bez rozdielu na to či je umiestnená v diagnostickom centre . Máte už termín pojednávania?
@liloastitch
Ešte zatial nie bolo to podané cca pred troma týždňami koľko zvykne trvať kým sa pojednávanie uskutoční
Ináč ďakujem všetkým za rady a pomoc som rád že sa nájdu ľudia ktory chcú poradiť pomôcť
@dlminika127 pochybujem, že od @kornelies ešte dostaneš odpoveď. To tu tak býva, že niekto napíše totálne hovno a potom sa k nemu už radšej z hanby ani nevyjadrí. 😆
Čo sa týka vašej situácie, tak nie je iná možnosť len čakať. Po súde sa všetko dozviete, buď budete spolu alebo si počkáte pár mesiacov. Ak sa naozaj milujete, tak to váš vzťah len upevní a môj vzťah je toho dôkazom. Neviem ako dlho trvá kým sa uskutoční pojednávanie ale pri rozhodnutí veľmi zavážia vaše majetkové pomery, tam sa posudzuješ aj ty a to by si mal vedieť. Takže ak máte kde bývať a aspoň jeden z vás je zárobkovo činný, tak máte šancu na úspech.
@dlminika127 ťažko povedať, závisí od súdu kde sa bude rozhodovať, môže sa to naťahovať dlhšie. Keď som bola v RC tak viac kočiek žiadalo súd o povolenie.. v jednom prípade sa ani nestihlo rozhodnúť, baba dovŕšila plnoletosť skôr ako im bol vôbec vytýčený termín. V jednom prípade bol súd síce po dvoch mesiacoch od podania návrhu,ale zamietli jej to a jedna čakala na súd 4 mesiace, tej to potom schválili,vydala sa a RC opustila tesne pred 17tkou.
@cocolino234
Ďakujem ti veľmi za radu a nevieš či ten sobáš na súde musia odsúhlasiť aj zákonný zástupcovia alebo len súd majetkové pomery mám kde bývať mám byt som zárobkovo činný nikdy som nebol trestné stíhaný niektore veci čo sa týka sobášu som si vedel zistiť ale je veľa veci o ktorých sa neviem nikde dočítať
@liloastitch
Dočítal som sa že keď je umiestnená v dc to môže súd považovať za účelové (že sa chce dosstat s dc)ale samozrejme milujeme sa mám príjem bývanie ...a mám aj sms čo mi písali jej rodičia že ak sa snou nerozindem tak ju dajú do dc čo sa aj stalo samozrejme sme chceli sobáš už skôr a návrh podala ešte pred odchodom do dc
@dlminika127 nie, zákonní zástupcovia to odsúhlasiť nemusia, pretože žiadosť podáva ONA (ak by si bol neplnoletý, tak aj ty) a na súde, vzhľadom na to, že ona je navrhovateľka, tak bude môcť konať samostatne a to v plnom rozsahu. Ak jej to schvália, tak sa bude považovať za plnoletú a s rodičmi už nemusí mať nič spoločné.
@dlminika127 áno dá sa to považovať za účelové, ale v tom problém nevidím keďže žiadosť bola podaná skôr. Ono treba sa pripraviť aj na to, že sa to fakt nemusí stihnúť alebo to povolenie nemusíte dostať. Nie každému to schvália, je to výnimočná situácia. Väčšinou o toto povolenie žiadajú mladistvé matky. Záleží na okolnostiach.
@cocolino234
A pri výpovedi budem môcť ukázať smsky od jej rodičov atď alebo niečo dôležité čo môže súd presvedčiť alebo že či máme šancu to vyhrať lebo bývanie a príjem viem dokázať na súde ale neviem čo viac treba viem priateľkyn zdravotný stav záujmi atď ale čo by ešte mohlo pomôcť
@liloastitch
No mladistva matka nie je dieťa ešte v blízkej budúcnosti neplánujem milujeme sa a viem všetko o nej záujmi zdravotný stav mám smsky čo mi písali jej rodičia tam je to vidno v tých sms že sa nás snazily rozdeliť školu si chce dorobiť no neviem aká je šanca že to vyhráme
@dlminika127 odporúčam ti hneď zajtra kontaktovať centrum právnej pomoci, tam ti poradia za symbolickú cenu, chceli 5€ a nakoniec si ich odomňa ani nevzali. Tam ti poradia so všetkým, takže kašli už na laické rady, zajtra tam zavolaj a dohodni si stretnutie, tieto centrá majú vo viacerých mestách.
A narovinu ti poviem, ak nie je tehotná, tak za vašich okolností máte tak 25% šancu na úspech a možno aj to preháňam, skôr sa psychicky pripravte na to, že to nevyjde. Držím vám palce.
@cocolino234
Veľmi pekne ďakujem a tam mi akože poradia ako ďalej postupovať v tejto situácii
@dlminika127 áno, samozrejme, oni uprednostňujú ľudí v materiálnej núdzi ale ak zavoláš a opýtaš sa či by s tebou prekonzultovali tvoj problém, tak ťa možno neodmietnu a na stretnutí ti zodpovedajú otázky, na ktoré hľadáš odpoveď.
@cocolino234
A tehotná nie je ale myslím si že na to aby mohol človek vstúpiť do manželstva nemusí byť tehotny alebo mať dieťa no viem je to môj názor súdi na to prihliadajú ináč
@dlminika127 presne tak, to je len tvoj pohľad. Pred štátom nie je dostatočný dôvod na uzavretie manželstva to, že sa ľúbite. Ak tam figuruje dieťa, tak je to podstatne väčší dôvod a preto je to mladistvým matkám väčšinou schválené.
@cocolino234
A ten poplatok 5€ budú účtovať cez operátora alebo nejakým b.prevodom ja akože som v kontakte s jedným právnikom ten mi vravel že šanca je 50/50 on pôjde na ten súd ako svedok lebo ešte pred odchodom do dc sme ho stihli vyhľadať aj s jej starkou on sám odporučil že si ju má starká zobrať do 18tky lebo ona si sobášom nesúhlasila tak sme jej dali priestor všetko bolo tak že si ju zoberie no upustila od toho a nemáte nejaké informácie o tom ako to tam beží v tom dc keď že snou nemôžem byť v kontakte a chcel by som vedieť ako sa tam má
@dlminika127 v ktorom je dc? Lietavská Lúčka?
Ved ma uz 17, tie posledne dni si tam uz odtoci a moze prijst byvat k tebe, ziadne prekazky uz tam nebudu... je to otazka par tyzdnov - mesiacov. Viem, ze mlady a zamilovany to vidis inak, ale skutocne je to kratka doba, ved spolu planujete buducnost predpokladam aspon dalsich 70 rokov, takze (?). Nehrotila by som to sudne, v 18ke moze naklusat na matriku a vziat sa s dvoma svedkami uplne bez problemov, ked si to bude obaja zelat. Dovtedy ju navstevuj tak casto, ako je to mozne a hlavne nespravte nejake babo neuvazene, len aby ste "rodicov prinutli kyvnut"... Sud je skutocne zbytocne a casovo narocne riesenie...
Predpokladam,ze mas poriesene vlastne byvanie, pracu? Ak nie, sustred sa najblizsie tyzdne a mesiace na to, aby si stal oboma nohami na zemi, vedel jej nieco ponuknut a jej rodicom prakticky dokazal, ze si "chlap do zivota", kde ich dcera ( o ktoru predpokladam maju strach) bude v dobrych rukach... Nie, nemusis im nic dokazovat, ale sam sebe, svojej buducej manzelke, tej ano.