Smrť zvieratka a 2,5 ročné dieťa

andreatytler
20. apr 2022

Ahojte. Tak nasa macka uz zial pojde coskoro na druhy svet. Uz bol dlho chory a od vcera prestal jest a len spi a ja mam teraz obavu ako to vysvetlit synovi, ktory ma coskoro 2.5 roka.
Nemaju nejake silne puto (skor robil macke zle), ale macka vzdy bola dolezity clen rodiny a je s nou spojenych vela aktivit takze jej odchod sa neda len tak ignorovat. Syn vie ze macka bola chora ale o smrti nevie vobec nic.
Urcite mu chcem povedat pravdu, len neviem ako to urobit primerane veku.
Bojim sa povedat ze umrel koli chorobe, lebo nechcem aby sa syn bal choroby a tak asi poviem ze umrel lebo bol uz stary.
Od akeho veku by to bolo prijatelne pre dieta aby sa zucastnilo pohrebu zvieratka? Myslim ze pre 2.5 rocneho je to este priskoro.
Zase na druhej strane citala som predosle diskusie a vela ludi povedalo ze deti to zobrali lepsie ako ocakavali... ale boli to trochu starsie deti.

zuzanazu85
20. apr 2022

Vysvetlite mu,aj keď jej robil zle,ináč by ste to nemala dovoliť,aby ,,robil zle" ,že si treba vážiť všetko čo žije,dýcha, cíti. Detičky treba vychovávať k úcte a empatii ku zvieratkám.

vler
20. apr 2022

@andreatytler Tiez ma zarazilo to ze "skor jej robil zle", znie to akoby sa to stalo viackrat. Tiez mam kocurika, neviem ako niekto moze dopustit ze sa zvieratku robi zle

andreatytler
autor
20. apr 2022

@zuzanazu85 Jasne, od zaciatku sme vysvetlovali ako sa k macke chovat.

andreatytler
autor
20. apr 2022

@vler Chytal macku za usi, za laby, za chvost... proste normalne chovanie maleho dietata, ktore nasa macka nemala rada. Preto vravim ze jej robil zle... su macky ktore si nechaju aj po hlave skakat, ale pre nasu macku to bolo vsetko zle. Nie je velmi kontakna.
Neustale sme mu vysvetlovali ako macku hladkat a stopli sme ho ked tahal za chvost a nikdy sme ich nenechali osamote.
Tu vetu som tam dala na vysvetlenie toho ze predpokladam ze syn si nevytvoril k macke silne citove puto a teda dufam ze jej smrt nebude prezivat tak silno ako keby mu umrel oblubeny milacik.

stanulienkat
20. apr 2022

Normálne mu povedz, že zomrela. Že už tu nebude. Nemyslím si, že by ho to nejako psychicky zlomilo. My sme ako deti chodili normálne na pohreby a sme tu, nič to s nami nerobilo.

belllinka
20. apr 2022

Netreba to specialne riesit, za par dni si ani nespomenie na nu

rohypnol1
20. apr 2022

Ked nam v tom veku zomrelo domace zvieratko, dcerka to vzala ako fakt a to je dost citliva. Normalne som jej povedala, ze zvieratko uz zomrelo a nepride. Uz ked zomrelo maciatko a mala 5 rokov, vysvetlila som jej o ceste za duhovy most a o macacom nebi, vtedy mala viac otazok. Myslim, ze tvoj syncek to este nebude vobec riesit.

andreatytler
autor
20. apr 2022

@stanulienkat
@belllinka
@rohypnol1
Dakujem, to je dobry napad ze povedal len velmi jednoducho a vecne... zomrel a uz tu nebude.
Myslim ze to je zase jedna z tych veci, ktore rodic preziva viac ako dieta samotne.

simca06022011
20. apr 2022

Nam tiez zomrelo uz viac veci od rybicky, skrecka... zomrelo nam kaciatko a dcerina sliepka oblubena atd atd...
Proste no zomrela, lebo už bola stará a chorá, urobili sme pohreb škrečkovi (dcera mala 4-5r,predtym rybku vobec neriesila), aj nejaka slzicka bola a proste nejak to preslo. Netreba to nijak inak preberat, ak sa bude pytat tak to nejak vysvetlis uz, aj tak clvoek nevie co za otazky moze cakat.. ale on je este drobec, cize pravdepodobne ziadne "sofistikovane" si nevymysli 🙂

koniarova
20. apr 2022

@andreatytler nehovorila by som nič,len keby sa spýtal. Má 2,5 roka,predpokladám,že si to ani neuvedomujemí.

diamond007
20. apr 2022

@andreatytler to dieťa nebude riešiť.
Hlavne nepovedz že zaspala a nezobudi sa, môže sa báť spánku potom.
Vysvetliť že zomrela a bola chorá. On nevie čo je smrť, nevie že je to nezvratné. Možno sa pár mesiacov na ňu ešte spýta kedy dôjde a potom zabudne

andreatytler
autor
20. apr 2022

@koniarova Lenze on tu macku s muzom krmi kazde rano aj vecer, pozera ako manzel cisti jeho zachod, kazdy den niekolkokrat vety: Ocko cisti Bobove pupu, Ocko krmi Boba, Bobo ide spapat Alexovu sunku.
Podla mna sa urcite bude pytat ze kde je Bobo.

radacak
20. apr 2022

@andreatytler nám pred týždňom umrelo morča 😔mali sme ju cez 5 rokov... dcéra už bude mať 12 zobrala to celkom dobre..ešte lepšie asi ako ja s mužom 🙈(bola náš miláčik)boli sme na ňu zvyknutí a chýba nám tu...a poviem ti že keď by bola mladšia do tých 10 rokov tak by to bolo zobrala určite oveľa horšie ako teraz..mali sme ju od asi 6,5 roka dcéry..

syslik81
20. apr 2022

@andreatytler uprimne? dieta si ani nevsimne ze tam uz nieje ... je to este len male decko nic mu netreba vysvetlit .. zide z oci zide z mysle

andreatytler
autor
20. apr 2022

@diamond007 Ano... urcite nepoviem ze macka zaspala... jednak to nie je pravda a tiez si myslim ze by sa mohol zacat bat spanku.

andreatytler
autor
20. apr 2022

@radacak To je mi luto. Aj moj muz to bude brat tazko, macka je jeho milacik.

katkamatka7
20. apr 2022

@andreatytler Povedala by som, keď sa opýta. Jednoduchou odpoveďou, že odišiel. Ak sa bude pýtať ďalej, alebo bude chcieť pomáhať pri nachystaní jedla, čistení, tak akoze nachystať jedlo, akože pripraviť.
Nám odišiel 🐕, keď mal drobec rok a pol. Chystali sme misku, kontrolovali vodu. Ešte stále sa opýta. Plakal pár krát, pamätá si.

andreatytler
autor
20. apr 2022

@katkamatka7 To je mi luto. Ved to, ze aj ked tam nevidim nejake velke puto k tejto macke, je to zvieratko clen rodiny a zrazu je prec a s nim aj vsetky tie aktivity. Nas syn to ma velmi rad.
Ja mu chcem povedat pravdu... nechcem povedat ze odisiel, ale dakujem za radu.

saxana000
20. apr 2022

Nekonfrontuj ho so smrtou tu vnimaju deti az oklo5-7 rokov kocur odisiel a uz sa nevrati.vybavene.

katkamatka7
20. apr 2022

@andreatytler Ako by si preložila slovo : She/he passed away? Používa sa v Kanade? Znie jemnejšie ako ,,die". A dáva možnosť myslieť si, že odišiel, prešiel ďalej ( starším deťom dokáže veľmi pomôcť prekonať smútok príbeh s dúhovým mostom).

andreatytler
autor
20. apr 2022

@katkamatka7 Ano, "passed away" sa pouziv a ano je to jemnejsie ako "die"... ludia skoro vzdy pouziju passed away ked rozpravaju o niekom koho maju radi.
Do slovenciny by som to prelozila ako "umrel". Chapem ze vela ludi pouziva slovo "odisiel" ked rozpravaju o umrti, ale to sa chape metaforicky...
To je nejaky konkretny pribeh s duhovym mostom alebo len tak vymysleny ze duha je most na iny svet?

katkamatka7
20. apr 2022

@andreatytler Príbeh rozšírený Európe, môže ísť o akékoľvek zviera, ktoré je niekomu blizke.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Duhovy_most_(povest)

katkamatka7
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lila59
20. apr 2022

@andreatytler ked mal nas maly 3 roky zomrela fenka, ktoru sme mali u babky a syn ju zboznoval. Povedali sme mu narovinu, ze bola stara a chora a odisla do nebicka. Chvilku mu trvalo kym pochopil, ze sa odtial uz nevrati, ale ziadna velka tagedia u neho. Ked nam teraz v januari odisiel kocur, domaci milacik, bral to uz ako fakt a skor sa tesil, ze budu v nebicku spolu s Lily.

andreatytler
autor
20. apr 2022

@katkamatka7 Dakujem❤

andreatytler
autor
20. apr 2022

@lila59 Je mil luto ze ste mali nedavno taku stratu.
Aky zlaty, ze si znova spomenul na Lily a berie to z tej dobrej stranky.

luccija
20. apr 2022

@andreatytler a chcete si zadovážiť novú?či je ešte skoro a neviete...myslím, že malý má taký vek, že to nebude príliš prežívať aj, keď nevieš ..povedala by som, že odišiel do neba bol starý...my sme tak oplakali zajka v 5 r.
Hlavne nesmieš byť rozcitena ty aj, keď to bude určite tazke

bluehorsee
20. apr 2022

@andreatytler podľa mňa je drobec veľmi malý na to aby ste mi vysvetľovala veci okolo smrti. Podľa mňa bude stačiť ak poviete, že Bobo odišiel do mačacieho nebicka. Ako píšete, nemal k nej vybudovaný veľký citový vzťah, tak by nemal veľmi plakať. Vymyslite si pekny rozprávkový príbeh ako sa teraz naháňa s inými mačičkami a psíkmi ktorí zomreli a sli do nebicka....

andreatytler
autor
20. apr 2022

@luccija Neviem este ci budeme mat novu... este sme sa o tom s muzom nebavili. Je to velmi citliva tema pre muza. On sa nevie a nechce o tychto veciach bavit. Necham to ist prirodzene. Myslim ze ja budem OK. K tejto macke som nemala nejaky super dobry vztah. To co som mala predoslu macku, tak ta sa mi stratila a za tou som plakala kazdy vecer asi mesiac.

andreatytler
autor
20. apr 2022

@bluehorsee To je dobry napad dat tomu nejaky maly pribeh... aj Santa Clausa sme vysvetlovali tieto vianoce takym 4 vetovym pribehom a cely mesiac potom si ho opakoval kazdy den.
Ja sa ani tak nebojim toho ze by plakal ako skor toho ze ake slova zvolit, aby si to nepospajal so sebou... napriklad ak poviem ze kocur zomrel, lebo bol chory, moze sa bat ze aj ja umriem ak budem nahodou o tyzden chora, alebo ak poviem ze kocur odisiel a uz sa nevrati, moze sa bat ze ani ja sa uz nevratim ked odidem.