Ahojte baby,
zdá sa mi alebo slušnosť sa poslednú dobu už nenosí? Ja fungujem na 3 základné princípy slušnosti:
1. Ak niekomu niečo chceš povedať, niekde prídeš POZDRAV SA
2. Ak sa k niekomu chceš prihovoriť OSLOV HO hoc len pani, pán, slečna
3. Ak si si s niekým nepotykala netykaj mu len preto, že si staršia
niekedy, keď toto vyžadujem od druhých, či už mladých alebo aj dôchodcov v rôznych situáciách tak na mňa pozerajú s prepáčením ako na debila, pritom nemám pocit, žeby som veľa chcela len elementárnu slušnosť. Ako to vnímate vy? Alebo kľudne napíšte názor, či naozaj vyžadujem s tými 3 princípmi naozaj tak veľa od druhých.
*3základných princípoch slušnosti - autocorrect zle opravil 😉
Vnimam to uplne rovnako. Mam pocit,ze je rovnako vela nevychovanych pubertiakov ako aj starych ludi.
Robím na úrade, takze o slušnosti by som mohla písať román...či mladí, starí alebo 40tnici...(samozrejme ,ze nie všetci....sú aj takí,ktorí slová ako dobrý deň, dakujem a dovidenia poznajú) ...Niektorí ľudia nas berú tak, ze ty si tu pre mňa, tak čakam, ze ty sa pozdravíš prvá...ale u mna to tak nefunguje...keď niekto pride, očakavam ,ze sa pozdraví a slušne povie, čo potrebuje...sú aj takí, čo ma okríknu...
Veľa ľudí nevie, čo je slušnosť...
Ešte dodám...ze to vnímam nielen u nás na úrade, ale aj v mhd, vlaku, obchode, na ulici , v prírode...ľudia sú na seba zlí...
su ludia slusni a su ludia neslusni. Tak to bolo v minulosti a tak to je aj teraz. Nemame dosah vychovavat inych ludi, ale nase deti mozeme...
Jedine, co mozeme robit, ukazovat vlastnym spravanim co je to slusnost.
Ja to mám podobne ako ty. V rodnom meste mi na pošte alebo v obchode drzane tykali bežne, aj keď som bola dávno dospelá a tých ľudí som ani nepoznala. Potom som sa presťahovala inam, tu sa ku mne zatiaľ ľudia správajú ako ľudia.
slušnosť sa dnes nenosí, treba byť sviňa
@0silvia0 neehovorím, že len teraz sú neslušní len mám pocit, že dnes je viac neslušných a slušného stretnúť je zázrak
Robim s ludmi niektory pridu ako telata ani nepozdravia nic. Drzi.ja este ked odchadzam z obchodu, uradu z hoc kadial pozdravym a poprajem pekny den.
neviem, ja stretavam aj slusnych, aj neslusnych teraz tak isto ako v minulosti...
Nastastie sa mi to nedeje. Ja vzdy vystupujem slusne, tak sa mi zatial aj rovnake spravanie dostava naspat. Ale v pracovnej sfere sa nam na firme deje jeden zaujimavy fenomen: chlapi, ktori chodia k nam do kancelarie za mojim kolegom nevedia pozdravit. Proste vojde a pozdravi len kolegu. Mne to pride smiesne a uplne ubohe. Ved ked vojdem niekam do kolektivu, a idem za konkretnym clovekom, pozdravim pri vstupe a nasledne sa zvitam s osobou, za ktorou idem.
@solange7 Ako u mna je to presne naopak, jedine miesto kde sa slusnost vzdy dodrzuje je praca ale potraviny, urady, posta, mhd, susedia, niektori clenovia rodiny je niekedy naozaj katastrofa
Ja sa pozdravím vždy aj poďakujem všade.Tiež som si však všimla, že niektorí sa cítia ako nadľudia a nebudú sa predsa zdraviť nejakej úradníčke alebo predavačke.Tiež mi niektorí tykajú lebo si myslia, že som 18ročná brigádnička.Prichádzam však do priameho kontaktu s ľuďmi len veľmi málo.
Stretla som však viac arogantnú staršiu generáciu so slovníkom vybraných slov.
Je to prejav slušnosti a hanbila by som sa niekde prísť a nepozdraviť sa.
@littlebubble presne, vobec to nie je o veku, je to len o type ludi...
Ja zas posta, potraviny, mhd, vsetko ok, vsetci normalni a prijemni...
tak ja asi stretavam iba slusnych
@0silvia0 Ja som v práci narazila na všeličo.Zvykla som si ignorovať ľudí ktorí sa nevedia chovať.Vyslovene som si hľadala prácu kde prídem do kontaktu s ľuďmi ale na inej úrovni než keď človek niečo predáva.Môžu si porozprávať ak nerozprávajú k veci tak mňa to nemusí vôbec zaujímať a nikto sa nemôže ani sťažovať 😂.Niektorí sú odborníci vždy do cudzej práce.
Obdivujem také predavačky.Vydržala som to mesiac.Pri tejto práci som zistila, že práca priamo s ľuďmi nie je nič pre mňa.Inak ak niekam prídem som nemala ešte problém nikde.Ani v obchode ani na pošte ani na úrade.Ani policajti neboli arogantní.
Keď je raz niekto teliatko tak nepomôže ani milé slovo.
Ja nemám rada keď som v obchode alebo niekde , vidia , že som mladšia a automaticky mi začnú TÝKAŤ nenavidim keď mi neznámi ľudia tykajú 🙂 je to úplne neslušne
nepríjemnej predavačke ani nepozdravím
@simona1998 To lebo na svoj vek vyzeráme mlado 😂 nadrozdiel od generácie našich rodičov.
Môj muž je bežne buď študent VŠ alebo...18 už bolo?
Má nad 35 a stále mu tykajú.
Súhlasím je to neslušné.
@littlebubble my s partnerom tiež tak , pri samoobsluznej sme kupovali alkohol a tak sme museli počkať na kontrolu a slečna na nás “ no čo moji 18 už bolo ?obciansky ” keď videla ten rok narodenia tak ostala až taká zarazena 🤣👌🏻
za slušnosťou je väčšinou faloš
Dobrý den bladá pani, nekúpite parfém? Pravý značkový, 20€ ako pre vás.
@ravenman nemyslím si to, v určitých prípadoch áno, ale to je malé percento
@elizabet173 ja mám skúsenosti že dosť veľké percento 😊
@ravenman Nemyslím si, že za slušnosťou by mala byť väčšinou faloš... Ja pracujem vo "vyššej" spoločnosti (alebo neviem ako to správne nazvať aby som nikoho neurazila 🙊), kde prichádzam do kontaktu na 90% naozaj so vzdelanými, slušnými ľuďmi. Predtým som správanie ľudí neriešila až tak lepšie povedané vôbec 😂 ale, čím dlhšie tam pracujem tým menej dokážem tolerovať ak niekto sa nevie správať. Ako ak je niekto drzí, nadáva a podobne to mi až tak nevadí ale vyslovene tie 3 základné veci: pozdrav, tykanie/vykanie a oslovenie zato fakt by som "zabíjala" niekedy 😂 Ale nie nadarmo sa hovorí, že človek sa správa podľa toho v akej spoločnosti žije....
záleži na povahe, charaktere