Slovo zabiť sa stalo v TV bežné

5. nov 2024

Slovo zabiť sa stalo v médiách také bežné, že už nikoho nevzrušuje a dostalo sa ľuďom doslovne pod kožu. Veď len keď zapnem deťom rozprávku a tam zabiť, zbiť, kopnúť, hlúpa, hlupaňa, rozmliaždiť na mliaždeninu, sprostý, tučný kontrolór. A to dokonca v detských médiách ako READMYO, alebo hocijakých novodobých audio rozprávkach či knihách.

Vôbec sa nečudujem, že sú deti vulgárne a agresívne….a majú to často z rozprávok!

sisska96
5. nov 2024

Ale prosím Ťa , v našom čase Tom and Jerry nebola agresívna rozprávka? Alebo mortal combat a podobné

simsalabim
5. nov 2024

Hm a taky Dobsinsky? Ved to je miestami horor 🤔
Ale ano, suhlasim, ze pre maleho divaka by mali byt skor laskave a vzdelavacie pribehy.

klara351
5. nov 2024

Ja si pamatam, ze som ako mala pozerala South park a Happy tree friends a to bolo teda riadne davno. A teda to boli daleko horsie rozpravky, ako pozera moje dieta teraz.

autor
5. nov 2024

@sisska96 v tvojom ak si 96 bola… no nie v takom množstve.

simona20201309
5. nov 2024

Máš deti? Máš svoj rozum? Ty rozhodujes co im dovolíš pozerať a čítať.
U nás nikdy tv len tak nejde. Takže ziadne reklamy, správy, a pod
A ak sú také slová v knihách jednoducbo improvizujem a neprecitam ich.
Prehanas

simona20201309
5. nov 2024

@klara351 happy tree friends🙈🤣🤣🤣👍
Aaano to bol asi prvý krvak ktorý som videla, mala som asi 14-15

petronellla87
5. nov 2024

@klara351 na happy three friends som si dlho nespomenula. Teraz tu zvucku nedostanem z hlavy😃

stanulienkat
5. nov 2024

Deti vychovavaju ich rodicia. Netreba sa vyhovarat na rozpravky. Kolko deti to nepozera a su z nich agresivni nevychovanci.

vanilkovazmrzka
5. nov 2024

Ved odkakziva sa v rozpravkach zabijaju potvory predstavujuce zlo.

vanilkovazmrzka
5. nov 2024

@klara351 😂😂 tak to si vytiahla riadne tazky kaliber, to nie si zrovna rozpravky 😄

vanilkovazmrzka
5. nov 2024

@stanulienkat presne tak. Rovnako ako filmy ci knihy o vrahoch a psychologii zlocinov nerobia z divakov ci citatelov zlocincov.

stanulienkat
5. nov 2024

@vanilkovazmrzka keby som mala byt podla poctu pozretych hororov a psychotrillerov hodnotena-tak sedim za masove vrazdy.😂
A pritom som taka mila, no nie.😂😂

bloger
5. nov 2024

Tak určite to z časti má vplyv. Veľa ale závisí od výchovy. Dieťa používa nejaké slovo ale nechápe jeho zmysel.

liusa82
5. nov 2024

keby len v rozprávkach..áno bolo to aj v Dobšinskom volakedy atď ale už aj bežne program v telke pre dospelých.Samá bitka,vraždy alebo potom iba sex.Iné tam vlastne ani neni.Aspoň na tých hlavných staniciach.Toto si za decka alebo mojej puberty nepamätám v takom množstve.Iné ako keby ani nevedeli natočiť. Už nebude zachvílu ani čo pozerať. Myslím čo sa filmov a seriálov týka.A blbú farmu atď to radšej ani nekomentujem

autor
6. nov 2024

@simona20201309 cenzurujem aj ja. TV ide pol hodinu denne. A najlepšie keď sa spustí reklama či si už kúpil všetky Vianočné darčeky 😥.

autor
6. nov 2024

@vanilkovazmrzka píšem o malých deťoch, ktoré ešte nevedia celkom rozlišovať čo je realita a čo iba v rozprávke! Deti nasavaju ako špongie- práve to zlé tam. Nemôžeš porovnávať deti a dospelých! Dcéra mi odmietla dnes jesť, lebo jej rastie brucho s už ho bude mať veľké a po dopytovaní sa som zistila, že potom praskne. Deti uveria všetkému čo sa im podsúva.

autor
6. nov 2024

@liusa82 aj ja vnímam ako to vyhrotili aby zaujali divákov. Do extrému. TV sa už ani zapnúť nedá, kúpila som si netflix ak chcem niečo podľa svojho výberu pre dospelých, no rozprávky bez šance, lebo aj tam je samá agresia okrem dokumentov, deťom nemám čo pustiť.

beata_k
6. nov 2024

Maximalne suhlasim. Ja som 5,5 rocnemu dietatu pustila rozpravju Spievaj. A tam co uprostred rozpravky? Citujem:" Nezaujimaju ma tvoje kecy" Co si moje dieta z tejto rozpravky zapamatalo? Ano, toto. No, mozem ja vychovavat a vysvetlovat dietatu, ze v kreslenej rozpravke su nevhodne slova.

autor
6. nov 2024

@beata_k áno, ten spôsob agresívnej, vyslovene hnusnej komunikacie. V živote doma nepoužívame tento slovník k deťom ani k sebe navzájom. A čím expresivnejšie, citovo zafarbené - presne to si dieťa zapamätá. Veľmi škaredo to tvorcovia tv rozprávok zneužívajú. Dnes som čítala deťom rozprávku zo spomínanej aplikácie 🙏. Ľudia chvála Bohu že nie je audio, toľko agresie a primitivizmu. Nejako som to uhrala no na záver sme sa aj tak pozerali na seba ako puky že čo za rozprávka to bola 😶. Najviac mi je ľúto tej reklamy čo sa nám spustila dnes o nákupe Vianočných darčekov na YouTube . Naozaj len biznis a vyhrotiť ešte aj detské rozprávky do nepríčetna aby zaujali. Ešte aj maličké deti musia takto stimulovať agresiou? Potom sa mi vykašlú na rozprávku o psíkovi a mačičke keď v TV ide akcia. Mali sme teraz také zlé obdobie. Šla tv častejšie - vybrané rozprávky. Výskedok? Menší záujem o čítanie, o moje rozprávané rozprávky nehovoriac. Keď už ma chvíľu nechajú - vstúpia mi do reči s nejakou požadovanou akciou. Proste zlo! Nič dobré z tadiaľ nejde. Nezaujali by. Musia gradovať, aby mali sledovanosť. Zaujímavé, že keď som roky len čítala, deti sedeli ako prilepené. Nebolo potreby žiadnych stimulov navyše. Stačil mamin hlas a práca s ním.

klara351
6. nov 2024

Praveze ja mam dnes pocit, ze filmy su ovela viac prosposobene citlivemu divakovi. Pamatas si komedie z 90. rokov? Robili si srandu zo vsetkehi a vsetkych, z tucnych, ciernych, skaredych, mlatili sa hlava nejlava. Dnes sa vykecavaju zo svojich pocitov, problemy sa riesia rozhovorom a objatiami, z nikoho sa nesmie robit posmech, lebo sa hned dvihne bojkot.
A rozpravky su dnes tiez ine, mnohokrat kludnejsie, treba si vyberat. Nove Disney a Pixar rozpravky su dokonca aj pounce, velakrat bez akehokolvek nasilia a negativneho jazyka.

@simona20201309 @vanilkovazmrzka to som asi vytiahla extrem, ale ja som to ako male decko tajne v noci v izbe pozerala. Mne mama nedovolila ani Toma a Jerryho.

maxik24
6. nov 2024

@simona20201309 ja mam tiez deti aj svoj rozum. Skolkari doma, a by si sa cudovala co sa od kamaratov ucia, aj napriek tomu, ze my telku nepozerame vobec. Cize to, ze ja ako rodic mam rozum, mi bohuzial nepomoze. A tak len vysvetlujeme, rozpravame sa. Vcera starsi navadzal mladsieho, aby zabil macku. V zivote zvieratam neublizili, ani neublizuju ani by ju nesiel akoze zabijat realne. Mali sme rozhovor, ten a ten chlapec, to a to dievca v skolke, len by zabijali. Realne chrobakov, dazdovky, po vsetkom tie deti skacu a kricia zabijeeeeeeeeem, nasi maju tendenciu opakovat, ja im vysvetlujem, ucim ich. A rovnako vrestia po macke, ktora im chodi na skolkarsky dvor. Ze ju zabiju. A nasi to opakuju, ja ako rodic som nikdy nic take nepovedala, neviedla ich k tomu, telku nepozeraju. A mam robotu s tym aj tak. Do nemoty. Cize ako jednotlivec nezmozem vobec nic.

simona20201309
6. nov 2024

Aké máš staré deti?

autor
6. nov 2024

@maxik24 naše ešte nechodia do škôlky, ale nakoľko máme aj hyperaktivitu, tak viem že aj v škôlke vychytajú všetko napozerané od detí. Pravdu máš v tom, že ľudia nerozmýšľajú pustia všetko bez rozmyslu a dokonca ☝️ neobmedzene. Stačí pobudnúť v nemocnici. Nie jedna lekárka nám povedala, že sme jediná izba (cez víkend prešla viac oddelení) z celej nemocnice kde nejde non stop mobil, alebo laptop. Otec sedí pri chorom synovi na JYSke a obaja na mobiloch céle hodiny. Už to nasralo sestričky aj mňa lebo moje dieťa potrebovalo kľud na lôžku a nie počúvať jeho hlasné húkačky z mobilu tak som im musela ísť povedať.

simona20201309
6. nov 2024

@maxik24 ale zmozes...presne tak ako to robíš. Dohovaras, vysvetlujes.

stanulienkat
6. nov 2024

Takze sme zase pri tom, ze nie mobil a Tv je na vine, ale rodic.

sisska96
6. nov 2024

Tom and Jerry je ovela staršia rozprávka