Ahojte 🙂
Chcela by som sa opýtať, či nepoznáte nejaký zaujímavý slovník archaizmov / historizmov. Slovenčina ponúka skutočne zaujímavé slová, ale všimla som si, že na internete akosi nemá slovenčina dobrú reklamu (alebo len neviem googliť). Veľmi sa mi páčia staré slová / slovné spojenia ako "v skutku", alebo "ruky bozkávam", a chcela by som si svoju slovnú zásobu obohatiť. Nepoznáte nejaký slovník / zoznam zaujímavých starých slov ? Napr by ma veľmi zaujímalo, ako kedysi muži ženám "basnickym spôsobom" povedali ďakujem.
Odporúčam klasickú literatúru, resp staré romány od slovenských autorov👌 to je studnica 😊 normálne sa mi niektoré časti knihy ťažko čítali nakoľko už dnes nie je človek zvyknutý na ten spôsob reči kedysi💕 a tie nadávky to boli perly...a už si nepamätám ani jedno 🤦
@rik01lulaka napríklad “eeech, bodaj to parom vzal!” alebo “do čerta!”. Viem, že to nie je až taký archaizmus, ale lepšie, ako môjho manžela “ku*va drát”… 🤦♀️🙃 Aj hromženie bolo akési elegantnejšie.
@hnedekoleso pozri "historicky slovnik slovenskeho jazyka" tam najdes aj archaizmy
Pohľadaj Historický slovník. Hneď ti vybehne viac publikácií (napr. aj Zo studnice rodnej reči a pod.). Ale dobre je poznať aj Synonymický slovník. Dnes mnohí (aj spisovatelia a prekladatelia, bohužiaľ) píšu úboho, nevyužívajú synonymá, zjednodušujú a ich jazyk je potom plochý a nudný. Preto mám rada napr. Heviera. Ten má bohatý jazyk. Zo starších Timravu a Kukučína. A, samozrejme, staré rozprávky. Tak, ako písali dievčatá predo mnou.
@mijunik moja stara mama, ktora si potrpela na to, ze je dama z mesta (obcas az prehnane), ked chcela byt naozaj vulgarna, hovorila: Do haja!
Keby mna obcas dnes pocula, ked nieco nestiham… ech, skoda reci. 😁
@moonlight1210 Ej bisťu, či by sa len rozčertila! 😄😄
Vrchy už počali kopniet, prišla jar.
Borsuky vyliezli z nory,a po nej už len brusliak tam našli.
Pačmaga jedna,vziať ta na paškál a už len do arestu četnik ta zatvorí.
Večer za tou šopkou sa na hanbu sveta cmagali.
Návrat Ondreja Baláža - vždy som hovorila žiakom, aby sa prihlásili, keď nebudú niečomu rozumieť. Jasné, nikto nedvíha ruku. Pýtam sa - čo je "osuheľ"? Nikto nevie. Hovorím - no predsa "inoväť, inovať". Nič. "Srieň". 0 bodov. Vzdávam to - tak teda "námraza"! Ahááá...sme doma 😀.
V zime sú chúdence, lebo soplia, kašlú. Vravím - no a čo chcete, keď chodíte po vonku "prostovlasí"? Oči ako taniere 😀. Kedysi mi bolo smiešne, keď som čítala o niekom vo svete (nechcem rovno povedať, že v Amerike 😉), že číta knihu so slovníkom. Dnes aby mal človek radosť, že ten slovník niekto chce, pretože sa skôr stretávam s postojom - neviem to, ale ani nepotrebujem (rozumej nechcem) vedieť. Takže sa mi páči, že sú aj ľudia, ktorí si chcú rozšíriť slovnú zásobu.
@hnedekoleso
@aniele osuheľ… krásne slovo, úplne som naň zabudla. Ja som minule zahlásila niečo o končiaroch a dcére, druhostupniarke, to bolo treba preložiť. Po krátkej dobe mali v škole diktát a tam slovo “končiar”. Spolužiaci ani len netušili, čo za potvoru to je, dcéra - “ja vám to preložím. To je taký kopec. “ Krpaňa zahviezdila, ale rozprávky Dobšinského sú pre ňu niečo nečitateľné a neakceptovateľné… 😡 Asi preto, lebo ich nenašla na YouTube, ale v “trápnej” knihe.
@mijunik No veď áno. Načo čítať, keď máme referáty.sk, prípadne knihu spracovanú ako animák. Len sme potom mali na maturite slečnu, ktorá interpretovala Chrám Matky Božej podľa disneyovky ( kto nepozná rozdiel - v knihe Esmeraldu obesili, Quasimodo z pomsty zhodil Frolla zo strechy chrámu a potom k nej šiel do márnice umrieť; vo filme klasicky končí všetko happyendom a všetci spolu, aj s kamennými chrličmi, tancujú na streche chrámu 😀).
Ďakujem všetkým za príspevky a odporúčanú literatúru. Napadlo mi, či nepoznáte nejaký "súhrn", alebo dielo, kde sa nachádzajú prevažne "dvoriace" frázy, ako "inak" povedať ďakujem, vážim si ťa, páčiš sa mi etc. Ďakujem
@hnedekoleso ja by som skúsila pohľadať aj v knihách o mladých devách... jar Adely Ostroluckej, kniha s poviedkami Julinkin prvý BÁL. Aj keď môžeš byť sklamaná, lebo apinko neprivolili aby si takého odkundesa čo nemá vlastnej postate jeho jediná dcéra zobrala. A aby prišla na iné myšlienky do Pešti ju vyšlú nech sa reči priučí. Keď bude tam u Erži néni na byte, veď ona už dá pozor aby sa kadejaký fičúr okolo slečinky neobšmietal. A Erži néni už nejednej mladej slečinky aj gardedámu na plese robila, nie nebudú sa musieť o svoju milú dcérku báť...
@hnedekoleso to síce netuším, ale výborná studnica zaujímavých slov sú rozprávky Pavla Dobšinského. My máme knihu z roku 1961 a je tam krásna slovenčina.