Slovník - zoznam zaujímavých archaizmov

hnedekoleso
25. sep 2021

Ahojte 🙂

Chcela by som sa opýtať, či nepoznáte nejaký zaujímavý slovník archaizmov / historizmov. Slovenčina ponúka skutočne zaujímavé slová, ale všimla som si, že na internete akosi nemá slovenčina dobrú reklamu (alebo len neviem googliť). Veľmi sa mi páčia staré slová / slovné spojenia ako "v skutku", alebo "ruky bozkávam", a chcela by som si svoju slovnú zásobu obohatiť. Nepoznáte nejaký slovník / zoznam zaujímavých starých slov ? Napr by ma veľmi zaujímalo, ako kedysi muži ženám "basnickym spôsobom" povedali ďakujem.

mijunik
25. sep 2021

@hnedekoleso to síce netuším, ale výborná studnica zaujímavých slov sú rozprávky Pavla Dobšinského. My máme knihu z roku 1961 a je tam krásna slovenčina.

rik01lulaka
25. sep 2021

Odporúčam klasickú literatúru, resp staré romány od slovenských autorov👌 to je studnica 😊 normálne sa mi niektoré časti knihy ťažko čítali nakoľko už dnes nie je človek zvyknutý na ten spôsob reči kedysi💕 a tie nadávky to boli perly...a už si nepamätám ani jedno 🤦

mijunik
25. sep 2021

@rik01lulaka napríklad “eeech, bodaj to parom vzal!” alebo “do čerta!”. Viem, že to nie je až taký archaizmus, ale lepšie, ako môjho manžela “ku*va drát”… 🤦‍♀️🙃 Aj hromženie bolo akési elegantnejšie.

0silvia0
25. sep 2021

@hnedekoleso pozri "historicky slovnik slovenskeho jazyka" tam najdes aj archaizmy

0silvia0
25. sep 2021

@mijunik este "kujón kujónsky" 😁 to som tiez niekde pocula/citala

aniele
25. sep 2021

Pohľadaj Historický slovník. Hneď ti vybehne viac publikácií (napr. aj Zo studnice rodnej reči a pod.). Ale dobre je poznať aj Synonymický slovník. Dnes mnohí (aj spisovatelia a prekladatelia, bohužiaľ) píšu úboho, nevyužívajú synonymá, zjednodušujú a ich jazyk je potom plochý a nudný. Preto mám rada napr. Heviera. Ten má bohatý jazyk. Zo starších Timravu a Kukučína. A, samozrejme, staré rozprávky. Tak, ako písali dievčatá predo mnou.

moonlight1210
25. sep 2021

@mijunik moja stara mama, ktora si potrpela na to, ze je dama z mesta (obcas az prehnane), ked chcela byt naozaj vulgarna, hovorila: Do haja!
Keby mna obcas dnes pocula, ked nieco nestiham… ech, skoda reci. 😁

mijunik
25. sep 2021

@moonlight1210 Ej bisťu, či by sa len rozčertila! 😄😄

komir63
25. sep 2021

@mijunik No a keď bolo málo 300 hrmených, tak sa vždy dalo pridať, napríklad "1300 hrmených!"

jaskolka
25. sep 2021

Vrchy už počali kopniet, prišla jar.
Borsuky vyliezli z nory,a po nej už len brusliak tam našli.
Pačmaga jedna,vziať ta na paškál a už len do arestu četnik ta zatvorí.
Večer za tou šopkou sa na hanbu sveta cmagali.

mijunik
25. sep 2021

@komir63 šľak mu kosou pupok šmirgľoval! 😄

aniele
25. sep 2021

Návrat Ondreja Baláža - vždy som hovorila žiakom, aby sa prihlásili, keď nebudú niečomu rozumieť. Jasné, nikto nedvíha ruku. Pýtam sa - čo je "osuheľ"? Nikto nevie. Hovorím - no predsa "inoväť, inovať". Nič. "Srieň". 0 bodov. Vzdávam to - tak teda "námraza"! Ahááá...sme doma 😀.
V zime sú chúdence, lebo soplia, kašlú. Vravím - no a čo chcete, keď chodíte po vonku "prostovlasí"? Oči ako taniere 😀. Kedysi mi bolo smiešne, keď som čítala o niekom vo svete (nechcem rovno povedať, že v Amerike 😉), že číta knihu so slovníkom. Dnes aby mal človek radosť, že ten slovník niekto chce, pretože sa skôr stretávam s postojom - neviem to, ale ani nepotrebujem (rozumej nechcem) vedieť. Takže sa mi páči, že sú aj ľudia, ktorí si chcú rozšíriť slovnú zásobu.
@hnedekoleso

mijunik
25. sep 2021

@aniele osuheľ… krásne slovo, úplne som naň zabudla. Ja som minule zahlásila niečo o končiaroch a dcére, druhostupniarke, to bolo treba preložiť. Po krátkej dobe mali v škole diktát a tam slovo “končiar”. Spolužiaci ani len netušili, čo za potvoru to je, dcéra - “ja vám to preložím. To je taký kopec. “ Krpaňa zahviezdila, ale rozprávky Dobšinského sú pre ňu niečo nečitateľné a neakceptovateľné… 😡 Asi preto, lebo ich nenašla na YouTube, ale v “trápnej” knihe.

aniele
26. sep 2021

@mijunik No veď áno. Načo čítať, keď máme referáty.sk, prípadne knihu spracovanú ako animák. Len sme potom mali na maturite slečnu, ktorá interpretovala Chrám Matky Božej podľa disneyovky ( kto nepozná rozdiel - v knihe Esmeraldu obesili, Quasimodo z pomsty zhodil Frolla zo strechy chrámu a potom k nej šiel do márnice umrieť; vo filme klasicky končí všetko happyendom a všetci spolu, aj s kamennými chrličmi, tancujú na streche chrámu 😀).

hnedekoleso
autor
26. sep 2021

Ďakujem všetkým za príspevky a odporúčanú literatúru. Napadlo mi, či nepoznáte nejaký "súhrn", alebo dielo, kde sa nachádzajú prevažne "dvoriace" frázy, ako "inak" povedať ďakujem, vážim si ťa, páčiš sa mi etc. Ďakujem

mijunik
26. sep 2021

@aniele Jejda! 👀 😂😂😂

pleja
26. sep 2021

@hnedekoleso ja by som skúsila pohľadať aj v knihách o mladých devách... jar Adely Ostroluckej, kniha s poviedkami Julinkin prvý BÁL. Aj keď môžeš byť sklamaná, lebo apinko neprivolili aby si takého odkundesa čo nemá vlastnej postate jeho jediná dcéra zobrala. A aby prišla na iné myšlienky do Pešti ju vyšlú nech sa reči priučí. Keď bude tam u Erži néni na byte, veď ona už dá pozor aby sa kadejaký fičúr okolo slečinky neobšmietal. A Erži néni už nejednej mladej slečinky aj gardedámu na plese robila, nie nebudú sa musieť o svoju milú dcérku báť...

aniele
26. sep 2021

@pleja Správne, Vansová, Šoltésová, Timrava, ale aj Jesenský, Bohúň, Hrušovský...
Kedysi sa ku mne dostala knižočka, kde boli vzorové listy, dvoriace, pýtajúce... neviem, či by som ju ešte našla. Bolo to podarené.