Slovenské ľudové rozprávky - rozbor a ponaučenie

lelocka
5. apr 2016

ahojte, viete mi prosim poradit? pri malom nic nestiham, nie to este precitat rozpravky a urobit rozbor, respektive ponaucenie danej rozpravky. Potrebovala by som 3 ludove rozpravky a iba z nich napisat ponaucenie, ktore z nich vyplyva. Pozerala som na nete citatelske denniky, nikde taky rozbor nemozem najst. Priznam sa, nikdy som nebola na taketo veci a rozbor mi nikdy nesiel. Vie mi niekto prosim pomoct, ako a kde sa odrazit? dakujem

janickacrazy
5. apr 2016

@lelocka akože nechcem rýpať, ale nemá to robiť na úlohu tvoje dieťa? prečo to chceš robiť namiesto neho ty? 😕

simsalabim
5. apr 2016

@lelocka precitat ludovu rozpravku - napr. Sol nad zlato - je predsa otazkou 15minut... a ponaucenie musi byt po precitani jasne. To musi zvladnut snad aj prvacik.

lintu
5. apr 2016

To má byť nejaká filozofická esej na niekoľko strán veľkosti A4 alebo stačí iba názov rozprávky a ku každej jednou-dvoma vetami, aké ponaučenie z nej vyplýva? Ak ten druhý prípad, na niektoré rozprávky si určite i sama spomínaš, o čo v nich šlo a teda nemusíš ich ani čítať. Už len si vybrať nejaké konkrétne tri z toho množstva....

bonaqa2013
5. apr 2016

@simsalabim prváčik to isto... 😀 😀 😀

simsalabim
5. apr 2016

@bonaqa2013 no podla mna ano...mam sice uz 2 vacsie deti, ale urcute boli schopne v tom veku povedat, ze "rodicov treba posluchat a cudzim neotvarat dvere" (kozliatka a vlk). Ved to je ponaucenie, ci nie?

zita19
5. apr 2016

no ked nemas cas citat rozpravku pre sebe, co tak ju precitat tym detom pred spanim? Vacsie deti dokazu citat aj same. A potom sa o rozpravke porozpravat a zistit ake z nej ponaucenie mame.
A potom si to dietka mozu napisat do citatelskeho dennika, ci do projektu ci kde... Tymto tempom o nejakych 15 rokov budes za nich pisat maturitne pisomky, mozno neskor aj diplomovku...