Ahojte maminy! Ostrava má byť mestom s jedným s najväčších počtov imigrovaných Slovákov v celých Čechách, ale diskusné fóra tu nami nepretekajú. Ja som sa síce ešte nepresťahovala, ale s Ostravákom mám už dcéru. Odrádza ma najmä neexistencia školských zariadení (MŠ a ZŠ) pre slovenské deti. Našla som niekoľko "slovenských spolkov", ale mám pocit, že to tam moc nežije, tak možno pred 2-3 rokmi, opravte ma, ak sa mýlim.
Verím, že každá sama si nič nevydobyjeme, ale ak by sa nás našlo viac, určite by sme našli spôsob, ako svoje deti vychovávať v ich materinskom jazyku. Minimálne častým kontaktom so slovenčinou cez slovenských kamarátov, prípadne slovenská mini-škôlka... Myslím, že sama mamina a sem-tam babka a dedkom to nezastrešia.
A možno také zariadenie aj existuje, len o ňom neviem, tak to by bolo to najideálnejšie riešenie.
Ale hlavne by som teda rada nadviazala kontakty so Slovenkami žijúcimi v OV
@bianca ahoj, no tak to je aká škoda... mne sa zatiaľ ozvala iba jedna mamina a s tým, že nechápe, prečo chcem dieťa učiť v čechách slovenčinu... téma je inak dosť mŕtva, pritom mi všetci hovoria, že Ostrava je plná Slovákov, ale na modrého koníka asi nechodia... ☹ Tak nech sa kamoška ozve, keby chcela... aj keby nebola slovenská škôlka, aspoň stretávanie so slovákmi by moju túžbu po slovenčine určo do istej miery ukojilo 🙂
Ďakujem za odpoveď!!!
no baby, ale hoci v úvodnom príspevku píšem o slovenskej škôlky, to neznamená, že sa nemôžete ozvať aj ostatné... Slovenky, čo žijú v Ostrave, príp.Bohumíne, tam to máme na bicykli za pár...
ahoj ahoj, ešte to tu žije? síce ešte nemám deti, ale v Ostrave žijem už pekných pár rokov a nejaká slovenská kamoška by sa hodila 🙂
neviem či táto skupinka ešte funguje, ale plánujeme sa zas presťahovať do ovy i s deťmi... budem rada, ak sa i nejaká mamička ozve.
@eaka ja sa hlásim, ale asi už neskoro😉