Vysverli mi niekto tento vyraz v suvislosti s politikou?
Opak xenofóba, homofóba, rasistu… používané síce v negatívnom slova zmysle, ale aj tak som hrdá slniečkárka 😄
A čo to vlastne je? Aj mňa to vždy zaujímalo.
Opak tých zlých je široký pojem.
Slnieckari su pro LGBT orientovani ludia- je to odvodene od znaku lgbt komunity tj. duha. Duha prichadza pri slnku po dazdi=slnieckari…
Postupne k tomu ale pridavaju vsetky mozne nazory liberalne orientovanych ludi-nesuhlas s fasizmom, proti rasizmu atd… v dnesnych dnoch pouzivane ako nadavka od ludi,ktori prave naopak schvaluju hitlera, neschvaluju lgbt,rasistov atd…
@babkaland mne sa to prekryva so starsim pojmom humanizmus. Toto je z wiki: Na začiatku 21. storočia tento pojem vo všeobecnosti označuje zameranie na blaho človeka a obhajuje ľudskú slobodu, autonómiu a pokrok. Vníma humanizmus ako zodpovednosť za podporu a rozvoj jednotlivcov, zasadzuje sa za rovnakú a prirodzenú dôstojnosť všetkých ľudských bytostí a zdôrazňuje záujem o človeka vo vzťahu k svetu.
Od 20. storočia sú humanistické hnutia zvyčajne nenáboženské a sú v súlade so sekularizmom. Najčastejšie sa humanizmus vzťahuje na neteistický pohľad, ktorý sa zameriava na ľudskú činnosť a na pochopenie sveta sa spolieha skôr na vedu a rozum než na zjavenie z nadprirodzeného zdroja. Humanisti sa zvyčajne zasadzujú za ľudské práva, slobodu prejavu, progresívnu politiku a demokraciu. Ľudia s humanistickým svetonázorom tvrdia, že náboženstvo nie je predpokladom morálky, a namietajú proti prílišnému prepojeniu náboženstva so vzdelávaním a štátom.
Už je to aj na wikipedii? Keď som pred rokmi prvýraz počul ten výraz, tak som hľadal a našli sa len články ale nikde vysvetlenie že čo to vlastne je. Takže vlastne dezolati tak pokrstili každého kto ním nieje. Takže ne-dezoláti si to nevymysleli ale tak ich pomenovali dezoláti.
Slnieckar chce dobre celemu svetu, len sk dezolatom chce to najhorsie fb-Zomri▪️Slnieckar nema problem s refugees, nepovie ti cislo, kolko. Vsetkych, celu Afriku s Arabiu by napchal do Europy, ved je to ich ludske pravo prist a tvoja povinnost zivit ich...po makrelinej wilkomen vyzve. Wir schaffen dass, wir haben platz, do nasho samozničenia...ein fuhrer ein volk ein reich. 💥
(J. X. Dolezal-autor slnieckara)
@judit47 Rozumiem,dakujem za vysvetlenie,s tou duhou to dava zmysel.
2015
„Pravdoláskař je mrtev. Ať žije sluníčkář!“ 🌞🌞🌞👽hlásá titulek článku Tomáše Menschika v posledním tištěném vydání Týdne (21. září), jenž se inspiroval (opisoval?) zprávou Zdeňky Trachtové ze 16. července na idnes.cz , která konstatovala „Sluníčkář je nový pravdoláskař. Zda je to jen móda, experti neodhadnou.“ Oba autoři nebyli prvními novináři, kteří se pokusili analyzovat výskyt a význam slova „sluníčkář.“ Vloni v létě tak učinil v seriálu o „sluníčkových človíčcích“ reportér Reflexu J. X. Doležal. (1. díl, 2. díl, 3. díl, 4.díl, 5.díl)
Aniž bych chtěl hodnotit charakteristiky sluníčkářů, které se v těchto materiálech objevují, pokusil jsem se zjistit, kdy a jak se slovo sluníčkář – nejen jako podstatné jméno, ale i jako přívlastek a příslovce – používalo v mediální komunikaci, kterou od 90. let monitoruje služba Newton Media.
Tušil som zhruba že niečo také ako rude_baby povedala. Kolega čo je zjavne volič smeru/hlasu mi ukazoval nejaké naživo vysielané video z rokovania strany hlas a postávali tam ľudia s transparentmi a on že “to sú nejakí slniečkári” obvykle tí čo stoja s transparentmi vyjadrujú nesúhlas. Takže ľudia čo nemajú v láske smer/hlas, to aj troška sedí. A voličov týchto strán už nazývali dezolátmi.
Je to asi niečo podobné,ako bolo pred 20rokmi , tzv. ,,kvetinoví ľudia" , trošku mi to pripomína. A som tiež 🌞 .😊
Hipisáci nie?
Sluníčkář v této době byl tedy spojen s lidmi, kterým J.X. Doležal přisoudil tyto atributy: „sandály, ruksak, nedostatek depilace včetně dredů“ ve shodě s charakteristikou „předpisového sluníčkáře“ z blogu Martina Konvičky: „mastný účes nebo dredy, uhýbavý pohled.“ Ještě v letech 2013-2014 byli tedy sluníčkáři zařazováni do skupiny lidí prosazujících alternativní styl života, mezi ekologisty, hippies, kritiky odcizené industriální společnosti z humanistických nebo levicových pozic. Alespoň tak jsem to vycítil z původního kontextu používání výrazu sluníčkář, jehož obsah se začal profilovat pozdějšími reakcemi na konkrétní události a zasazením do kontextu aktuálních politických diskusí.
Inak v nadpise je sú ušlo st s politikou, nenapada mi, kto by to pouzil mimo politiky, snad na vedca zaoberajuceho sa slnkom💥😅
Při předvolební kampani na prezidentský úřad v letech 2012-13 se o Táně Fischerové ještě mluvilo jako o „sluníčkové kandidátce“ ve výše uvedeném smyslu. Ovšem v posledních dvou letech se pojem sluníčkář začal stále více používat pro označení 🌞naivního 🌞multi kulti zastánce univerzálních lidských práv, kterému nevadí přistěhovalci, a jenž odmítá podlehnout islamofobii šířené stoupenci iniciativy Islám v ČR nechceme a nebo Konvičkovým Blokem proti islámu. Nejen rétorika Konvičkových stoupenců, ale také migrační krize vyvolávající obavy před záplavou cizinců způsobily, že pojem sluníčkář začal být nejen pohrdlivým označením alternativního naivního humanisty a milovníka přírody, ale nálepkou označující přímo nepřítele naší civilizace. Dehonestující chápání pojmu sluníčkář bylo na světě.
@ahhola slnieckari by radi Afriku napchali do Europy a vsetkych zivili??😂🤣🤣 To mas odkial? Zo Zjem a vlek? Ci baranomydlic Blaha povedal? Ved dezolatom to moze byt jedno, co je v Eu, kedze lizu rit russom a Ruzzko je ich zem zaslubena.
Tu sa používa výraz slnieckar na otrocky pozitívnych ľudí, samozvaných spasiteľov, ktorí chcú konať len dobro bez ohľadu na realitu. Čiže slnieckar je pevne presvedčený o prospešnosti e-aut, nutnosti zákonne definovať 72 pohlaví, zdanení bohatých či nutnom svätorečení každého ukrajinca a každý, kto s jeho názorom nesúhlasí je pre neho rasista, fašista, primitiv, zločinec, proste zloduch ľubovoľného vyberu. Základom slnieckara je, že nedokáže domysliet nasledky svojich predstáv a ani velmi o nich diskutovať, nakoľko jeho presvedčenie pozostáva z dogiem a nie je nevyhnutne podporené argumentami.
@vroni ten bol tiez dobry🤣🤣🤣
Tá Táňa je celkom pekná žena. O hercoch a umelcoch všeobecne sa to hovorí lebo oni vždy protestujú proti tým xenofóbiám, rasizmom a pod. Čo sa utečencov týka ľuďom sa nepáči že sa neprispôsobia a robia zle. Ja som ateista/neveriaci tak som tiež proti tomu aby šírili islám. Náboženstvá sú blbosť, už ich dávno mali zrušiť. Nech je každý neveriaci a bude pokoj. Ajtak Európa vymiera už je neskoro. USA a EU sú už tak domiešané že to už iné nebude.
Kašlať na nich. Treba byť realista a nie snívať. Dobré už bolo. Už len horšie bude.
Do Ruska nejdu migranti lebo tam je chudoba. Oni su rafinovani. Len tam idu kde je socialny system. Ved preco nejdu do Japonska alebo Juznej Korei? Tam je tiez zivotna uroven ako v USA ci EU. Nejdu, lebo tam by museli makat a neni socialny system na ktorom by sa mohli prizivovat.
@stanulienkat, či narobis, slnieckar nie je pozitívne označenie. V podstate taký fanaticky veriaci je tiež skoro slnieckar, bráni dogmy bez ohľady na realitu, len na rozdiel od slnieckara, bráni "tradičné" dogmy a slnieckar tie "aktuálne"
Nikto nic branit nebude. Elon Musk sa postara 😀
slniečkar- zaslepeny, taký čo nevidi problém aj tam, kde reálne existuje
tipický hipisák…
@babkaland v Rusku a chudoba??🤔Neverim.. Ved nada dezole scena ma Rusko za vzor blahobytu, pokroku a vyspelosti a demokracie. Nie nie. Tomu neverim. To len slnieckari ociernuju...
Už to graduje🤭... takže 🌞👍❤️✌️☯️🌺🌈☮️😜
Joj ľudia, načo je toto dobré vyvolávať vášne rôznymi pomenovaniami. Aspoň vidíte, že 100 ľudí a 100 názorov na úplne obyčajné slovo. Slová a predsudky sú najhoršie veci. Ži a nechaj žiť. Človeku je smutno, že politika takto hucká ľudí proti sebe. Však aj tak tu všetci musíme žiť a nemôžeme sa vystreliť na Mars, tak čo tak rešpektovať názor druhého. Lebo všetci sme jedinečný a tak ako máme rozdielne odtlačky prstov, tak žijeme rozdielne životy a rozdielne vnímame ,,pravdu a realitu okolo nás".
Tak tak. Sushlas. Takže slniečkar neznamená vlastne nič, lebo každý si to vysvetluje ináč. Chceli len proste pomenovať leberálov.
🌞 hlavne znamená pozitívny, rešpektujúci, večne nenasratý človek 😉.
Podla mna to, ze 'slnieckari' su pozitívnejši? Než ti, ktori im tak 'nadávajú'.. Z nich cítiť akurát tak hnev, negativitu a frustráciu..