Slnečnica - semienka na sadenie

mizu89
3. nov 2022

Ahojte poraďte baby.doma mám 2 vysoké slnečnice(skoro 2,5m).ešte stále sú na stopke,priviazané aby sa nezlomili.moja otázka chcela som si z nich odložiť semienka na ďalšie sadenie.no ale háčik v tom že všade čo čítam tak semienka by mali byť čierne a tieto moje sú biele.to kedy dozrie aby to bolo vhodné na to sadenie.slnecnice sú už odkvitnute asi 2-3 mesiace,hlavička sklopena ale ešte stále sú von .poraďte kto to pestuje na sadenie

andrea_82
3. nov 2022

niektoré slnečnice majú aj biele semienka. Ak sú tvrdé, tak skús odložiť.

viestta
3. nov 2022

Odstrihni kvet, daj ho vysušiť cy ako je. Na sadenie použi len najväčšie semena z okraja.
A biele slnečnicové jadierka sú bežné, sú aj pruzkovane. Je to od rodová vlastnosť. Tie, ktoré nepoužijes môžeš dat vtákom v zime. Kľudne cy kvet niekde zavesiť, oni si vyzobu.

mizu89
autor
3. nov 2022

Áno čítala som že vtáky vyzobú.tie semená si nechám a niektoré rozdám lebo už sa na ne aj ľudia pýtali.ked ja si vôbec nepamätám či tie semená na tieto vysoké slnečnice boli svetlé alebo tmavé 🤷
A všetky sa nemôžu použiť na sadenie?
@viestta

viestta
3. nov 2022

@mizu89 čím väčšie semienko, tým vyšší potenciál rastu. Vyklicia aj malé, ale budú to mat od začiatku zložitejšie ako rastliny z tých velkych

mizu89
autor
3. nov 2022

@viestta aha.do tohto sa vôbec nevyznám.tak to odstrihnúť a nechať v dome vyschnúť a potom povyberat tie semiačka a poodkladať?

viestta
3. nov 2022

@mizu89 áno, vysušiť a odlozit

mizu89
autor
3. nov 2022

@viestta ďakujem vám veľmi pekne za ochotu❤️