Prosím, slavíte tu niekto kračún miesto Vianoc? Mohli by ste mi prosím napísať čo všetko sa v tento sviatok slávi, aké sú zvyky, aké jedlá sa varia a čo to vlastne je? Potrebujem to vysvetliť tak aby som vedela ako "mám oslavovať". Ďakujem
@galioska dik za ochotu ale keby mi toto stačilo tak nehľadám niekoho kto to oslavuje 👌
Ja neviem, ale veď kracun sú Vianoce dnešné, aspoň moja babka to do teraz používa na kracun zrobim šalát😃 a tak...možno to má zaužívané ale prvý krát počujem, žeby sa to oslavovalo extra ...ale rada sa naučím niečo nové..
@galioska Vianoce oslavujú kresťania, kračún pohania. Na Vianoce sa oslavuje narodenie Ježiša na kračún sa to asi neoslavuje.
To fakt? To prvý krát počujem ani som sa o Tom nikde nedocitala...
@galioska Ano, Vianoce boli schvalne cirkvou posunute tak, aby "prekryli" pohansky sviatok a nahradili ho.
Tak isto pamiatka zosnulych (povodne oslavovana niekedy v maji ci kedy) posunuta na pohansky Halloween a pridany sviatok vsetkych svatych. Velka noc prekryla pohanske sviatky jari...
Pre anonym: Neviem ci najdes niekoho kto zachovava stare pohanske tradicie. Skus si vygooglit oslavy zimneho slnovratu.
@galioska však aj v tom obrázku čo si dala píšu že je to pôvodný slovanský sviatok nahradený Vianocami. Ja to chápem tak že je to niečo čo kresťania nahradili svojim sviatkom ale veľa o tom neviem preto sa viac pýtam.
@fokuska skúšala som googlit aj knižnicu, žiaľ mi to veľa nepomohlo. Potrebujeme rozsiahle info na školský projekt učiteľka si na tom dosť bazíruje 🙄
Skus pozriet stranku rodnavira.cz
Myslim, ze su este aktivni a venuju sa slaveniu prave takychto sviatkov nasich prapredkov. Myslim, ze ti budu vediet dat podrobnejsie informacie, alebo sa mozno zucastnis s nimi a vyskusas si to.
Napríklad v Hriňovej 21.12 bude slávnosť... Skus pozriet casopis Rodná cesta
Ak sa take info velmi tazko hlada, tak poproste pani ucitelku aby odporucila nejake zdroje.
Skus este kniznice.
Na aky predmet to ma byt a ktory rocnik?
@fokuska 8 ročník , predmet ani neviem musím sa sestry popýtať ale učiteľka odporučila nájsť človeka ktorý tieto tradície zachováva. Maju podelene rôzne sviatky rôznych náboženstiev a majú to spracovať tak ako keby ten sviatok slávili doma.. No čistá blbosť segra už reve čo si nevie rady.
@moonlight1210
@janea skúsim ďakujem
do skoly na projekt v 8. triede a tolko stresu? Ved taky sviatok aj ked nahodou niekto slavi, tak kazdy inak, ani vianoce neslavia ludia narovnako. Nieco si vyguglite, zvysok vymyslite a poviete ze susedkinej babky psa byvaly majitel ma sesternicu od ktorej mate zarucene info a oslavuje to presne tak ako ste si vymysleli 😂
"Milujem" taketo ulohy, masaker. Som zvedava, kto bude hladat hinduistu. Ucitelke by som odporucila rozhovor s pastafarianom. Neviem, ci ma Rodná cesta archiv, to su "hardcore" Slovakia, tam by clanok urcite nasla -mozno zohnat aktualne cislo, tam nieco urcite bude. Este ma napadla Vitalita -tam je prave rubrika, kde niekto opisuje ako on slavi tieto slovanske sviatky -to by online malo dat vyhladat - nejake decembrove cislo z minulych rokov. Neboj, bez problemov najdete, len treba natrafit na dobry clanok
To je ohromne, a ked takeho cloveka nenajde? To si uz potom rovno moze vsetko vymysliet, ze jej to niekto povedal, meno a adresu kvoli gdpr zverejnit nemoze a nech si pani ucitelka trhne nozkou🙉
my slavime slnovrat bezne. Citala som par zdrojov kde sa uvadzalo ze povodne kracun sluzil zaroven ako pamiatka zosnulych, preto sa pri stedrovecernom stole prestieralo o miesto viac. je to pre zosnuleho aby mohol symbolicky povecerat so zivymi. Dnes je to miesto pre tzv pocestneho.
uz si nepamatam presne ale piekol sa kruhovy chlieb a kruhove kolace s roznymi svastikami, myslim ze cesto sa miesilo na slnovrat 21 a kolace sa piekli na novy rok (mozno to bolo trosku inak, uz si to nepamatam, peciem si ako sa mi hodi kedze nemam povodny recept).
tromy sa zdobili ale v lese, vesalo sa ovocie na stromy pre vtaky, a do lesa sa doniesla nejaka zelenina pre zver.
do daru sa davali drobnosti a pozornosti ako vysivane kosele, atd atd.
pred stedrou vecerou sa vykonavali rozne obrady ktore su podobne dnesnym a cirkev si ich prevzala.
Je toho este celkom dost, napisala som strucny zaklad....
okrem toho velka noc je tiez povodne slovansky sviatok. ludia sa chodili spolocne kupat a otuzovat sa to potokov, kde sa umyli, ocistili a pripravili na dalsiu etapu roka. cirkev to zase prevzala po svojom a zacali propagovat mlatenie zien korbacom a polievat ich atd...
ak by niekto chcel napisem kludne viac 🙂 slnko v dusi vsetkym
@sspeed_cs mohla by sa prosím sestra nakontaktovat v správe pripadne nejak inak ak ťa to nebude veľmi obťažovať?
Kračún? na východe je to bežné pomenovanie Vianoc... Teda u tých starých ročníkov ako napr. u môjho otca...
Odporucam stranku www.rodnacesta.sk. Spravuje ju clovek, ktory aj so svojou rodinou zije v nadvaznosti na slovanske tradicie a uz roky usporaduva oslavy roznych povodnych sviatkov aj pre verejnost. Upozornujem vsak, ze to nie je ziadny historik, ci etnograf, je to nadsenec, ktory sa to snazi v ramci moznosti zit autenticky.
@janea ja praveze vidim v takychto projektoch zmysel.
je to o niecom, co nie je tak lahko na prvy klik dohladatelene na wikipedii. nieco, co nie je uz tisickrat spracovane ako projekt a uverejnene na internete od inych ziakov.
takze sa neda urobit projekt cez crtl+c a ctrl+v.
treba hladat info, triedit podstatne od nepodstatneho, pochopit, urobit vynatok toho zakladneho a ten potom preniest do projektu a odprezentovat. co je vlastne podstatou projektu - samostatna praca s informaciami a premyslanie.
pre dnesne deti potrebne ako sol. lebo tak to bude aj v zivote. kolkokrat skonci v situacii, ze toto treba urobit a porad si sam, ako to cele zariadis.
lebo myslim, ze uz nemame daleko k obdobiu, ked niekto bude aj u nas zalovat firmu, ze sa skoro udusil sackom od burskych orieskov a bude argumentovat tym, ze vsak tam nenapisali, ze to nema jest.
Zaujimava uloha, ale skor na referat na strednej skole, alebo SOC. Alebo projekt.
Ucitelka to mozno mysela dobre, ale splietla si skoly.
Urobila by som vycuc z toho, co tu dali zienky, urcite to bude stacit.
Snaha vysoka, verim sa oceni
🤔