Dobrý deň, zriaďujem 200 l akvárium. V akváriu budem mať gupky a mečúne z predchádzajúceho akva a časom by som chcela dokúpiť neonky a možno zo dve zavojnatky alebo bojovnicu. Je táto kombinácia vhodná alebo úplne nevhodná? Aké máte skúsenosti so závojnatkami? Je pravda, že ničia v akváriu živé rastliny a "bagrujú" dno? Chcela by som mať pekné akvárium na pohľad, so živými rastlinami, no v prvom rade mi ide o vhodný výber rýb, tak sa chcem vopred trochu poinformovať, nech neurobím nejakú zásadnú chybu. Ďakujem za každú odpoveď.
A bojovnica musí byť sama, vsetko ti pozabija
Uplne nevhodne... gupky a zavojnatky su pekne "prasiatka"
Neonky potrebuju cistu vodu, su citlive na odpadove latky vo vode a s takymi cunatami ako zavojnatky im urcite dobre nebude.
Bojovnica to asi da ale to je ako chovat psa v kurine... uplne od veci.
@barboritta bojovnica nemusi byt sama... mala som bezne v 200l nadrzi s inymi rybkami. Je hakliva na svoj druh (samci sa pozabijaju...) a riziko mozu byt prave rybky v zavojnatej forme, moze po nich ist a okusovat plutvy. Inak ma ostatne ryby v pazi. Moze byt, ze niektory konkretny kus je velmi agresivny ale vo vseobecnosti ine ryby nechava na pokoji.
@jankalukasova ja som chcela bojovnicu a pani v akvaristike má odhovorila,že takto to je.neviem.jo a skalare aby boli v páre,nie napr. 1,či tri
Ak bojovnicu k iným rybám, tak by som počkala kým akva trochu zarastie, rastliny (ak ich bude dostatok) vytvoria dobrú skrýšu pre rybky. Dajú sa chovať aj živorodky (gupky, mečúne) spolu s tetrami (neónkami) ale majú trochu iné požiadavky na čistotu a údržbu akva. Ak ste začiatočník začala by som jedným príbuzným spoločenstvom - napr. len tetrovité, len živorodé... a tiež nie je neónka ako neónka.
Závojnatky v žiadnom prípade k týmto rybám nepatria.
ano, zavojnatky su velki zruti. vsetko nam objedali, nestihali sme rastliny kupovat. To dno nam az tak nebagrovali. Ale nam sa pacili a ked sme ich mali, tak sme mali len tie a prisavniky - s nimi sa celkom dobre znasali, ale u niektorych to vraj nerobilo dobrotu. A teda este dost spinia...
@barboritta tak pani v akvaristike toho moc nevedela.. ja som pred pol rokom "adoptovala" bojovnicu, ktoru chcel povodny majitel "odstranit" a bola s neonkami a akarami hnedymi. Mala vsetkych tazko v pazi. Rovnako ostatne. Teraz bojovnice nemam.. ale mala som dokopy hadam 50ks vo viacerych nadrziach. Neviem ake mas akvarko a rybky ale bojovnice by som sa fakt nebala.
@jankalukasova už žiadne,ale mala som obrovské.uz sa tomu nevenujem, nemám čas.mozno to tu pani nejako nebrali, neviem.ale to už je jedno
Zavojnatky urcite nemiesat s inymi rybami Zavojnatky maju radi studenu vodu ostatne su vacsinou exotické kde treba vodu hriat tak isto nemozu mat živé rastliny zozeru ich je to vlastne vyslachteny kapor