Skúsenosti so sterilizáciou fenky

nela82
17. nov 2015

Prosím Vás mám šteniatko-5 mesiacov.Je to fenka a zaujíma ma,kedy sa vlastne začne hárať,lebo viac ľudí ma upozornilo,že vtedy si s ňou veru neporadím...kedže nechceme šteniatka,je tu niekto kto nechal sterilizovať takto zvieratko?
Len sa mi prosím neposmievajte-myslím to vážne...ak mi viete poradiť v tomto,budem rada.
A ešte by som rada vedela,všade čítam,že pes nemôže žiadné pečivo....čo je na tom vlastne pravdy-tí čo máte šteniatko-a odmieta Vám granule-čím ho krmite?Niekedy už ani neviem čo jej môžem dať,aby som jej nepoškodila....Dakujem za rady.

zdena12345
17. nov 2015

ak nechcete steniatka, jednoznacne vykastrovat. predidete nadorom na mliecnej zlaze a aj roznym zapalom (niektore koncia operaciou- pyometra), nevhodnemu spravaniu, nezelanym stenatam.. idealne robit pred alebo po prvom harani. Zajdite za svojim vet a dohodnite sa s nim. Niekto hovori, ze by sa malo pockat na prve haranie a niekto nie. Ja mam fenu kastrovanu este pred. Aj moji rodicia. Obe mali cca 10 mesiacov v case zakroku. Ja to jednoznacne odporucam. V problematike sa vyznam a falosne konspiracne teorie ako meni to povahu, fena je leniva... nemusia vobec platit. Povaha kazdeho psa sa meni cca v 1,5-2 rokoch kedy dospieva, co je vacsinou i cas kastracie a pripisuje sa to tomu. Ludia, co si nezvladnu vychovat psa sa to snazia na nieco hodit. Je fakt, ze je vacsia tendencia priberat ale pes si sam do misky neda🙂 staci zdravy pohyb a primerana strava. Nemusite krmit najsamnajdrahsie krmivo. Da sa vybrat slusne aj z lacnejsich.
Vela o krmive najdete na tychto strankach.
www.macenauer.sk
v skratke, cim viac budete spekulovat tym horsie. Ale ak si nedate poradit, tak bude mat vas veterinar plnsie vacky. Vyberte co psovi vyhovuje a konec. Ak su to male preslachtene plemena nedavat zbytocne mlsky a potraviny od stola. Pes to prezije, zatial co riadnu pankreatitidu prezit nemusi...

co sa tyka samotnej kastracie je to preventivny zakrok vykonavany na vacsine pracovisk rutinne. Psa rano priveziete, zoperuje sa, po zobudeni ide domov. U feny je zakrok narocnejsi ako u psa. Ide sa hlbsie do dutiny brusnej az k oblickam. Vacsinou sa beru len vajecniky, nie maternica. Hojenie je teda tiez dlhodobejsie nez u psa. Treba uzivat atb, prip proti bolesti. ale o cca 2-3 dni je fena viac menej normalne aktivna a treba ju skor krotit aby si neroztrhala stehy. Bolo by dobre, ak by mal po zakroku niekto cas sa psovi venovat- i nasledujuci den. Aby neostal sam, keby si nahodou chcela vytrhat stehy... alebo clovek nikdy nevie. Ak sa da netreba nechat p operacii psa cely cas nez ste v praci sameho...

natuska87
17. nov 2015

Ano, asi tak, ako poradila "zdena1234"...Ja som dlho uvazovala nad kastraciou fenky hlavne zo zdravotnych dôvodov /predist rakovine maternice a mliec.zliaz/...Nakoniec som ju kastrovat nedala.Ked sa fenke zodpovedne venujes vo vycviku, nerobi pocas harania az take starosti...Da sa ustriehnut.Ale aj to suvisi s plemenom a povahou...Ja, pocas harania, napriklad volim individualne prechadzky a vyhybam sa hlavne cudzim psom...Co sa tyka stravy, je to individualne.Najidealnejsie je striedat granulovu s varenou stravou.

sissy27
17. nov 2015

@nela82 ako že "neporadíš si s ňou" ? 😅 na doma špeciálne nohavičky, aby ste nemali všetko špinavé a vonku musí byť na vodítku... kedy začne prvýkrát hárať je individuálne, priemer je tých 8-12 mesiacov, ale záleží od plemena, menšie skôr, väčšie neskôr... môžeš dať aj kastrovať, ale to sa poraď s veterinárom...
čo sa týka pečiva - nemali by, kvasí im to v žalúdku...takisto kravské mlieko je nestráviteľné pre psa a čokoláda je toxická... v každom obchode s chovateľskými potrebami máš na výber kvantum krmiva - aj granule aj konzervy, pre rôzne plemená, vek, atď., treba skúšať... granule môžeš zaliať troškou vody aby boli mäkkšie, prípadne uvariť mäso - samozrejme bez soli a korenia, tým vývarom môžeš zaliať granulky a primiešať trošku uvareného mäsa...

nela82
autor
17. nov 2015

@sissy27 "neporadím" som mala na mysli to,že žijem v dome-pes je vonku a v celom okolí máme samých psov-žiadna fenka...len tá moja.Preto mám obavy,že si potom neporadím.

sissy27
17. nov 2015

@nela82 tak neviem ako to máte riešené, dá sa k vám dostať cez plot, alebo má voľný výbeh na ulicu? to je potom samozrejme ťažké... naša tieto možnosti nemala a do domu nesmela, takže sa dalo 🙂 ale zvážte aj tú kastráciu, všetko má svoje výhody aj nevýhody

natuska87
17. nov 2015

@nela82 ked sa hara moja fenka, vsetci okoliti psi napdnici sedia pred nasim domom...Ale moja fenka im dava od zaciatku najavo, ze nestoji o ich" priazen".parkrat doslo aj na varovne napadnutie psa a potom, uz sa snazia dat jej pokoj...Neviem, mozno sa moja fenka rozhodla umriet ako panna...je to skvela povaha, nestazujem si...Doma nohavicky nenosi, nakolko sa cisti sama a krvacanie nie je nijak vyrazne...Co sa tyka vycviku a chovanie, nikdy by som uz nevolila medzi psikom a fenkou, fenka ma u nas "navrch"...U priatelov som zistila /ti, ktori maju psov smcov/, ze vlastne trpia aj ich psi...Im psici pocas harania susednych feniek nikolko noci "preplacu" a odmietaju zrat.Teda, haranie tak, ci tak spôsobi starosti na oboch stranach...Ale starosti, ktore sa daju prekonat s "lahkostou"...

limetka69
17. nov 2015

@nela82 ku kastracii: mame vykastrovaneho uz tretieho psika, 2 fenky a psa, kastrovanie odporucam, pri fenke sa ale caka na prve haranie, okolo 6 mesiacov by malo byt. Vraj po prvej periode je mensie percento rakoviny zenskych organov 🙂 kastrovat sa dava tesne po harani. K strave: konzervicky pre steniatka, alebo granulky pre macicky, lahsie sa im kusu 🙂 a k tomu pecivu.... Jednu fenu sme si zabili pre hlupost, dali sme jej vsetko pre jej krasne oči, sladke, chlebík, chipsy... Museli sme ju dat utratit v 11 rokoch, mala cukrovku a odišli jej oblicky, to bolo revu..... Prežila vsetkych mojich frajerov 🙂 velmi som ju milovala. No teraz uz len psia strava, moze hadzat oči, nepomôže 🙂 sem tam dame chlebík do omacky, polievky, to nie je asi az taka katastrofa, ale urcite sa vyhybat sladkym maskrtam.

bosoriak
17. nov 2015

@nela82 Dali sme sterilizovat nasu fenku, ked mala 7 mesiacov, bez problemov. Ak nemas fenu na chov, nevidim jeden dovod, preco to neurobit. Cely zakrok a zotavenie trvalo asi 24 hodin, potom uz sme len davali pozor, aby si nevytrhala stehy. Po dvoch dnoch bola uplne ako predtym, akurat nemame problem co s krvou a s dotieravymi psami.

bosoriak
17. nov 2015

@nela82 Jo a vobec nie je pravda, ze treba cakat na prve haranie. Netreba.

Co sa vyzivy tyka, treba skusat rozne druhy granul, nasa ma tiez niektore, ktore proste nezozerie. Pecivo urcite nie, to je jedlo pre ludi. A zas sa netreba tak bat, je to pes, nie miminko. Neuskodi mu par dni hladovat 🙂 Treba poskusat rozne vzorky granul, na niektore sa urcite chyti.

limetka69
17. nov 2015

@bosoriak hej nase psy sa chytili na jedne z najdrahsich 😀

nela82
autor
17. nov 2015

@zdena12345
@bosoriak
@limetka69 s akou sumou približne môžem rátať?Budúci týždeň idem k veterinárke a nechcem tam pri nej priam vyvaliť oči,ked mi povie celkovú sumu za to 😅 Určite ten cenník je u každého iný-no skúste mi napísať tie vaše 🙂 A dakujem za rady,pomohli ste mi 😉

limetka69
17. nov 2015

Kastracia aspon u nas v Po je od vahy psa, mi sme mali ratliky tak to bolo cca 20 eur, a za fenky sa niekde priplaca, na nete najdes info urcite 🙂

novana
17. nov 2015

Ak neplánujete potomstvo, odporúča sa pred prvým háraním kvôli sníženiu rizika rakoviny prsnej žľazy. Cena zákroku sa odvíja od materiálu, anestetik a úkonu - koľko si kto váži svoju prácu.

wkreativka
17. nov 2015

Toto som konzultovala s chovatelmi a nie raz s ludmi co chovaju viac ako desat ci dvadsat rokov. Vacsina sa zhoduje v cakani po prvom harani koli tomu aby fena dusenve dospela a neostala stenatom, no v pripade ak je fenka vonku a je neustrazitelna isto by som kastrovala pred. Pretoze co haranie to steniatka...
Co sa krmenia tyka najlepsia strava je BARF na nete je o nom vela informacii ide o surove maso s prilohami. Z vlastnych skusenosti viem ze je lacnejsi a kvalitnejsi ako granule, alebo sa da psom varit maso napriklad s ryzou a zeleninou... Kapsicky, ci make granulky su pre malinkych psikov do 4 mesiacov, pripade male plemena.Neskor je to nevhodna strava koli zubom ktore touto stravou sa necistia a neskor su problemy so zubnym kamenom....

zdena12345
18. nov 2015

@nela82 pozrite si tie stranky s odkazom, maju tam aj cennik

bosoriak
18. nov 2015

@nela82 U nas v Senci to bolo tusim 50 eur.

marion369
7. nov 2018

Kŕmiť jednoznačne BARF-om. Je to to najprirodzeneješie pre vášho psa. Čo sa týka výsledného "produktu" - hovienka, sú vo farbe, vôni, konzistencii a najmä množstve úplne rozdielne pri surovej strave a pri granuliach (aj keby tých super prémiových). Na tom pekne vidieť, čo pes skutočne z požitej stravy vstrebe alebo naopak to ním len prejde. A čo sa týka správania psa a jeho aktivity, to je ďalšia vec. Predstavte si, žeby ste vy stále jedli len to isté dookola a to úplne suché.

barborka1511
21. máj 2020

Naša fenka yorkšírskeho teriéra je práve 8 deň po kastrácii. Má 9 mesiacov a ak nechcete mať šteniatka je dobré dať ju kastrovať ešte pred prvým háraním. Dve hodiny po operácii nám ju dali domov. Aby sa rany nedotýkala dali jej taký overalík, ktorý sa na vrchu telíčka zaväzuje. Od začiatku to znášala veľmi dobre, žiadne bolesti ani komplikácie. Stehy nie je potrebné vyberať, vstrebú sa samé. Je to už naša druhá fenka, ktorú sme dali kastrovať. Zákrok môžem len doporučiť.

robodracica
18. dec 2021

@barborka1511 Vybrali len vajecniky alebo aj maternicu? Ked maternica ostane tak asi aj dalej krvaca, že?

v_aneska
22. feb 2022

Ahojte, viete mi poradit? Moja fenka ma 3 roky, v novembri porodila steniatka - bolo to nechcene, no nejak sa k nam do dvora dostal cudzi pes asi kedze otehotnela. Otazka ale znie, este sa po porode do teraz neharala, moze byt zas nejak tehotna? Vyzera byt trosku zvacsena a dost sa bojim ze by zas bola. Chcem ju dat sterilizovat, podla jej vahu to stoji od 160-220€ co som pozerala na nete na roznych klinikach. Len neviem ci v tej cene je vsetko ako napr. Anastezia, odber krvi a pod. Alebo to sa este plus priplaca? Dakujem za opdoved