Skúsenosti s útulkami

31. dec 2022

Pekný večer. Pred pár dňami som písala do jednej skupiny, že by som mala záujem dať nejakému mačiatku domov. Hneď sa mi ozvala jedna pani z istého OZ, že akurát jedno majú v dočaske. Písala som, že ju chcem mať dnu, máme malého psíka, ktorý sa znáša s mačkami, a mám 5ročné dieťa, písala som to kvôli tomu, aby vedeli zhodnotiť. Tak najskôr pani mačiatko vychválila, ako je hravé k deťom opatrné atď. Bola som rada, opýtala som sa, že kedy by sme si ju mohli vziať. Na to prišli otázky o bývaní, čo chápem, že ich zaujíma, kde pôjde. Napísala som, že máme dom so záhradou, ale chcem ju mať vnútri. Padla otázka ohľadom kastrácie, povedala som, že hneď ako bude mať vek na to, ju dáme vykastrovať. Pani odpísala, že ak ide do domu s vybehom, je nebezpečné aby bola nevykastrovana, odpisala som, že von cez zimu nepôjde až keď bude teplo a do tej doby už kastrovaná bude. Tak pani napísala, ze sa porozpráva este s tou pani, čo ju má v dočaske. Potom mi napísala, že vziať si ju môžeme až keď ju dajú vykastrovať a veterinára vyberú oni, a či som ochotná uhradiť kastraciu. Napísala som že v poriadku. Odmlka.. A potom správa, že či chcem mačku ako mojkáča pre dieťa. Medzitým sa mi ozvala iná pani, že našla opustené mača, bola s ním u veterinára dala zaočkovať a môže ho aj priviesť o pár dní. Čo by ste urobili vy?

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
31. dec 2022

@bilberryday len mi je to ľúto a aj hlúpe ho teraz odmietnuť.

marsmykkok
31. dec 2022

No zase je pravda, že mačky v domoch nemajú dlhú trvácnosť, mačka nepozná hranice, nebude chodiť iba po plot a mimo domu ju zrazí auto, otrávi sa, nakazí sa niečím od iných mačiek. Myslím, že pani z útulku by radšej umiestnila mačku do bytu. Napíš rovno, že či ti ju dá a kedy, ak sa nedohodnete ber tú druhú mačku.

marsmykkok
31. dec 2022

Kľudne jej napíš rovno, že nech ti zavolá, nech si nepíšete 10 správ 10 dní, ale sa dohodnete za 5 minút cez telefon.

autor
31. dec 2022

@marsmykkok ja som napísala od začiatku, že ju chcem mať výlučne vnútri, ale máme dom so záhradou, panelový plot, cez ktorý neprelezie, že mám 2kocúrov z ulice, kastrovaných už 6rokov. Tí chodia len do pivnice spať, nemajú záujem byť s nami vnútri. Preto som chcela mať mačku vnútri.

syslik81
31. dec 2022

@marsmykkok a to mas odlial ? moja macka bola domaca po prestahovani sa chodi hore dole .. v lete prebehla cele okolie a stale zije uz 13 rokov ... ked ma macka umriet padne na nu aj skryna ... z utulku s tymi ich otazkamai a kopou papierovaciek ludi skor odradzaju.. nevravim,ze to nema vyznam ale niektopre utulky to naozaj prehanaju ..

autor
31. dec 2022

@marsmykkok všetko vyzeralo byť dobre, ale ako som napísala o dome, hneď bola tá konverzácia iná.

syslik81
31. dec 2022

vezmo od pani .. to maca z utulku ma kde byt macky z ulice ak udru mrazy nepreziju ..teda ano ale len minimum ..

autor
31. dec 2022

@syslik81 presne, kamoška mali mačku len vnútri, a tak spadla zo schodov, že si zlomila panvu a chrbticu.

marsmykkok
31. dec 2022

autorka Fakt najlepšie sa dohodnúť, že si zavoláte a tam sa to dorieši, či ti dá alebo nie. Prípadne ak ste z rovnakého mesta rovno sa osobne stretnúť alebo nech príde ťa pozrieť. Takéto vypisovanie nikam nevedie.

daridari11
31. dec 2022

Ja viem, že niekomu sa môžu zdať podmienky na adopciu mačiek z OZ nepochopiteľné, ale ja ich úplne chápem, investujú do záchrany každého jedného mačaťa nemalé peniaze, no hlavne čas a energiu. Tak im samozrejme záleží na tom, kam pôjde, aká ho čaká budúcnosť. A čo tak vziať obe? To Ti poradí každý mačkár, aj ja som začínala s jedným kocúrikom, ale mačka jednoducho potrebuje parťáka, zvlášť malé mačiatko. Z môjho pohľadu jedna mačka rovná sa viac starostí ako dve. Zahrajú sa, nebude Ti z nudy robiť doma neplechu a to krmivo, či už dáš jednému alebo dvom😉

marsmykkok
31. dec 2022

@syslik81 z okolia, tvoja má šťastie, ale čo vidím, veľa sa nedožije ani roka. Proste von je veľa nástrah, hlavne tie autá, otravy, choroby a mačka nie je pes, že nepôjde od teba k susedom alebo na ulicu.

autor
31. dec 2022

@daridari11 ja ich úplne chápem, že ich zaujíma kam pôjde, dokonca som súhlasila aj s kastráciou u nich vybraného veterinára kde je suma o 25€ vyššia ako u nášho. Ale najskôr pani píše, ako je mača opatrné k deťom a k ľuďom.. A neskôr otázka, že či ju chcem ako mojkáča pre dieťa. To som nikde nepísala, písala som o tom, že mne chýba mačka v dome, dieťa a psa som spomenula na začiatku aby hneď vedeli, kde pôjde.

anjelaa
31. dec 2022

Ja som to mala podobne… veľmi podobná skúsenosť a konverzácia a vypočúvanie… mna odradili. Tiež problem dom a že aký mame plot, odfotila som, že sa im nepáči, že môže tade preliezť. Bavili sme sa o tom, že macka bude výlučne vo vnútri. Napriek tomu riešili cely exteriér a prevádzku aut na ceste a podobne. Nakoniec som slušne napísala, že určite bude pre ňu vhodnejší záujemca čo sa týka prostredia a adoptovali sme si psíka. Tam to slo ako po masle a havko sa ma ako v bavlnke ❤️

liusa82
31. dec 2022

My máme mačku stále vnútri.Tiež máme dom.Ani ju len nenapadne výjsť z dverí a isť sa poprechádzať na dvor 🙂 ale zas doma ju máme od malinkého mačiatka

autor
31. dec 2022

@marsmykkok ja som pani na seba kontakt dala, ona mi na to po odmlke odpísala, že či chcem mačku ako mojkáča pre dcéru. Odpísala som, že ju chcem ako mačku pre nás doma a nie ako hračku. Opäť odmlka.

marsmykkok
31. dec 2022

tak ak nemáš na ňu kontakt, píš jej teraz hned, že chceš kontakt na ňu, aby si jej zavolala alebo ona nech ti zavolá na tvoje číslo a nech si už nemusíte zdlhavo písať a vyrieši sa to napríklad v pondelok.

0silvia0
31. dec 2022

Vzala by som maca z ulice. Mame dve macky z ulice, prisli k nam ako dospele macky. Obe chodia aj von, aj dovnutra. Su ockovane, cipovane, kastrovane. Jedna je u nas 4 roky, druha 2 roky.
Velmi si vazia ze maju domov a motaju sa len po nasej zahrade. A behaju po susedovej garazovej streche. Po ulici chodia minimalne, s nasim psom si vychadzaju super. Cize ani u nas sa nepotvrdilo, ze macka ma kratku zivotnost.

autor
31. dec 2022

@liusa82 preto som chcela mačiatko aby si zvyklo, mám z ulice 2kocúrov už boli dospelí, keď sem prišli, nechceli byť v dome, dala som ich vykastrovať a aj tak nechcú, ale vždy keď idem von sú len doma, máme vysoký plot to ani neprelezú.

veronikapetra
31. dec 2022

Tiez sme si presli vypocuvanim, nakoniec nam macicku dali, bola taka besna ze bola vzdy len skryta a sycala ako sme sa priblizili. Z utulku nam volali pravidelne a ked som raz nebrala mobil, prisla mi SMS ze budu kontaktovat policiu. To uz bolo moc, macku sme vratili a po tyzdni im z utulku usla. Proste si nevedela zvyknut. Nakoniec mame cicu od susedov a je to mojkac.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janagem
31. dec 2022

Teraz sa ozvem ako docaskar pre útulok. Nerozhodujem o Tom, kto si môže vziať mačičku, ale. Bola pani ktorá prisahala, že mačka bude len vo vnútri, lebo majú zlú skúsenosť so susedmi. Prisahala na kolenách a chcela mačiatko s mamou. Mačiatko sme si vypilali, lebo mamina mačiatka začala odvrhovat a nakoniec sme si nechali povedať. Pani vyzerala milá, dom veľký a krásny a prispôsobený pre mačičky.

Pár mesiacov neskor nám vola útulok, že kde poznáme najlepšiu kliniku lebo pani odniesla mačiatko na veterinu, lebo sa jej "niečo" nezdalo, a veterinár volal útulok. Sadli sme do auta, zobrali maca od veta a utekali na kliniku. Len aby sme sa dozvedeli, že maca je podvyživené, podchladene, a otrávené jedom na potkany - a že v takomto stave bolo pár dni. z pani vyšlo "no ale ona chcela ísť vonku, nemohla som týrať mačku" . Mačiatko to neprežilo.

A áno. Odvtedy schvalujem akýkolvek ťažký proces na adopciu. Ak je človek zodpovedny a zviera chce a chce sa on reálne starať - procesom prejde.

janagem
31. dec 2022

Ak ho ten proces odradí, je lepšie ak to zviera nema, lebo so zvieratami môže byť toľko problémov, a to sa nikdy nedá predpokladať. Koľko mačiek u nás skončilo len kvôli tomu, že malo zdravotné problémy a namiesto starostlivosti sa panicek rozhodol zvieratá zbavit

marsmykkok
31. dec 2022

@stvura zo skúseností, ale myslím, že zbytočne reaguješ na mňa. Ja som reagovala len na to, že možno majú také skúsenosti v útulku, že mačky čo chodia aj von dlho nie sú a nechcú dať. A to mi potvrdila aj autorka, že odvtedy pani z útulku začala špekulovať ako sa dozvedela, že žije v dome, takže som asi trafila klinec po hlavičke kde je problém pre pani z útulku. Ale tu už nejde o to či mám pravdu a či niekomu vonkajšia mačka prežila 20 rokov a ani nepíšem, že si autorka nemá mačku mať a teda mi prídu reakcie, čo vyvracajú môj pohľad zbytočné.

marsmykkok
31. dec 2022

@janagem Ale prečo nevolá pani z útulku alebo sa nestretne osobne? Takéto správy nevedú nikam ani pre jednu ani pre druhú stranu. Ak pošlem niekomu číslo a zavolá, je to pre mňa vážny záujemca a by hned aj mala okamžité reakcie na otázky, ton hlasu. Ak jej položí otázku cez správu môže si záujemkyňa odpoved premyslieť aj niekoľko hodín aby bola za chutnú, nemá to zmysel. Alebo si v útulku myslia, že tým, že niekoho budú naťahovať mesiac si zviera bude viac vážiť?

janagem
31. dec 2022

@marsmykkok to, že niekto zavolá človeka teda V ZIADNOM PRIPADE vážneho alebo vhodného záujemcu nerobí. Ešte raz ja nie som útulok, som docaskar. Viem, že pani od ktorej máme väčšinu mačiek s každým záujemcom prehodí pár správ, telefonujú spolu, a ak sa záujemca ukáže ako vhodný, ide na návštevu k nám. Aj my potom pani z útulku povieme aký sme mali dojem, ako prišli a vystupovali, či hneď pri prvej návšteve očakávali zviera a či prisli na prepravu zvieratá pripraveni. To že niekto vie vytočiť telefónne číslo veľa neznamená.

erickatt
31. dec 2022

Uprimne?? Zober obe. Krasne sa prehraju a rozdiel nezistis. Nam tiez nahodou prisli sve behom mesiaca. A nemohli sme urobit lepšie ako si nechat obe. Konečný stav pes a macky 3

anjelaa
31. dec 2022

@janagem vieš, na jednej strane chápem, na druhej nesúhlasím. My sme odmietli. A nie preto, že by sme nevedeli prejsť procesom, ale preto, lebo ich proces a ich postup som ja sama neschvaľovala. Samotný proces vôbec nezaručuje, že zvieratko bude v dobrých rukách. Dá sa to aj rýchlo a efektívne, bez zbytočného naťahovania a nezmyselných otázok (napríklad kolko aut prejde cestou okolo nášho domu cez deň). Sú to choré otázky, ktoré nijako nezaručujú, že zviera bude v bezpečí. Nezmyselne vypisovačky a umelé naťahovanie. Napríkad oveľa efektívnejšie by bolo zavolať a komunikovat priamo so záujemcom. Podľa hlasu, spôsobu uvažovania a následných spontánnych odpovedi by si vedeli urobiť predstavu oveľa rýchlejšie. Písanie na diaľku bez obrazu a zvuku ma aký význam?? Keď už, tak promptne odpovedať a nie držať ľudí na uzde…aj v ich zaujme by malo byt nájsť vhodný domov čo najskôr.

mint_blossom
31. dec 2022

Ja by som napisala pani z utulku ze dakujem za ochotu ale rozhodla si sa dat domov inemu maciatku.

janagem
31. dec 2022

@anjelaa máš narok na svoj názor. Ja tiež nesuhlasim s tvojim. Telefonátom toľko veľa nevyriešia - viem, videla som kam mačky z nášho docaskarenia chodili a ako sa k nám vracajú, ak jeden z útulkov nechtiac vyberie zlý domov. Neviem čo všetko od vas Chcel vás útulok - a je mi to v podstate jedno. Normálne ozka ako napríklad presovski havkaci - za nimi a ich akýmkoľvek rozhodnutím a sondovanim budem stáť lebo s nimi spolupracujem roky a odzili sme si veľa.