Skúsenosti s prenájmom bytu v rodinnom dome

cajomila
17. dec 2020

Zdravím vás ženy... zaujíma ma či máte niektorá skúsenosť s prenájmom bytu v rodinnom dome.Uvazujeme o prenájme samostatného bytu v dome v ktorom bývame aj my.
Tu začína otázka nájomného.Viem v akom rozpätí dá pohybujú ceny nájmov v našom meste...ale nakoľko sme ešte nikdy nič neprenajimali, nemam predstavu o spotrebe energií 🤷.Merače sa nedajú namontovať...lebo sa proste nedajú.
Jedna rodina prejavila záujem si to prenajať...sú 2 dospelí a 2 deti.Hned má ale napadla spotreba..

zuzanka.zuzu
17. dec 2020

@cajomila veď to predsa závisí aj od stavu domu (zateplený? byt na prízemí? podkrovný?). vy máte akú spotrebu? takú cca budú mať aj oni... a keď sa merače nedajú, tak zmluva sa dá napísať tak, že preplatky aj nedoplatky budete znášať vy - dá sa len celková cena (niekedy sa oplatí, niekedy nie)

denkatn
17. dec 2020

vypocitaj priemer vasej spotreby za mesiac, im daj do zmluvy zalohy na taku spotrebu aku mate vy a po mesiaci s najomnikmi pozres merace a uvidis ci to je dvakrattake alebo viac. trocha riziko to je, ale ja by som do toho isla, ved daj do zmluvy, ze pri prekroceni spotreby nad mieru... mas pravo dat vypoved..ja som byvala v svojom byte a mala som v jednej izbe najomnika a tiez sme mali spolocne merace. a prerobila som len raz na dievcatach v jednej izbe, ktore mi spravili nedoplatok na vode 250 Eur, bolo to v roku 2009 ked bola financna kriza. ale chlap ako najomnik mal spotrebu v norme, takze nikto ti dopredu nepovie, ci to bude problem alebo nie, nevies kym nevyskusas. ak budes na nule, uz to nebudes robit..

belllinka
17. dec 2020

Ako im chceš bez meračov dokázať ich vyššiu spotrebu, keď budeš mať nedoplatok? To je ťažko.
A deťom v podnájme by som sa určite vyhla.

cajomila
autor
17. dec 2020

@zuzanka.zuzu Byt je prízemný ale zateplený.

cajomila
autor
17. dec 2020

@belllinka Oni hľadajú podnájom len na 3-4 mes., takže pre nás by to bola aspoň dobrá skúsenosť.
Poznám aj ľudí čo majú deti...a domácnosť si vedia ustrážiť 😉.

michellia
17. dec 2020

To podla mna uvidis, az ked tam budu byvat, aka cca bude spotreba, to si predsa ustrazit vies. No nebude vam chybat to sukromie v dome?

cajomila
autor
17. dec 2020

@michellia Áno súkromie je haklivá vec... musíme to skúsiť a uvidíme. Zase vidina ľahkého príjmu je lákavá.

belllinka
17. dec 2020

@cajomila Zmluvu si ale treba dať urobiť niekomu, kto sa vyzná, aby ste ich mali šancu vyhodiť, keď nebudú platiť.
A chcete to robiť na čierno, či aj priznávať v daňovom priznaní?

cajomila
autor
17. dec 2020

@belllinka Hm...na skúšku by som to riešila asi aj na čierno.Ale ak by sme v tom plánovali pokračovať aj v budúcnosti, určite by sme to zoficialnili.

mogaa
17. dec 2020

@cajomila veď do ceny nájmu si zahrň aj energie....podľa toho koľko izbový byt to je......a samozrejme nájomné vyberať vopred(alebo teda min.1-2mesačné nájomné ako zábezpeka......inak určite by som sprvila zmluvu a tam dala okrem výpovednej doby aj že ak budete byt potrebovať skôr pre vlastné účely, nájomná doba sa skráti na 1mesiac.....aby ste ich vedeli dostať aj z bytu keby prestali platiť😉.

mogaa
17. dec 2020

@cajomila ak 2izbový byt kludne daj do zmluvy cena za prenájom včetne enegií 350eur....

terezia323
17. dec 2020

@cajomila moji svokrovci tak prenajímali samostatnú bytovú jednotku v dome. Stanovili si nájomné podľa lokality a mesačnú zálohu za energie o niečo vyššiu ako spotrebovali oni aby nevznikli nedoplatky.

terezia323
17. dec 2020

@cajomila a teda za dom môžeš kľudne pýtať viac ako idú byty vo vašej lokalite 👍

cajomila
autor
17. dec 2020

@terezia323 Super, a aké mali skúsenosti s podnajomnikom?

snowflake07
17. dec 2020

@cajomila Takto najom vratane energii bez meracov je ze uplne zle.Brat prenajimal byt kde bola vana.Za vodu im dosiel nedoplatok 480 e a za energie 170 e.Nic nerobili len sa kupali aj dva z denne a vkuse prali.Bez rozdelenia by som do toho nesla.

terezia323
17. dec 2020

@cajomila len tie najlepšie. Mali rodinku mladú asi 2 roky a potom študentov asi 5 rokov, ale nemali žiadne problémy

cajomila
autor
17. dec 2020

@terezia323 To rada počujem. Mi ona sestra roky prenajímala byť, ale jednu izbu v ňom si nechala pre seba.Zila síce v zahraničí, ale keď bola na SK, tak tam bývalá.Vscsinou boli podnajomnicky mladé slobodne zeny.Vela rokov to fungovalo úplne super.Az nakoniec byt prenajala mladej rodine...a ti jej spravili dlh na nájomnom aj nenechali byt práve v najlepšom stave.

terezia323
17. dec 2020

@cajomila oni našťastie nemali takýto problém, ale aj ja som u nich bývala počas školy a dala som sa dokopy s manželom 😀 a odvtedy si robia srandu, že po nás už nikomu neprenajímali pre istotu 😂😂😂

cajomila
autor
18. dec 2020