Ahojte.
Zaujímal by ma váš nestranný pohľad na moju situáciu.
Mám dlhoročnú kamarátku, mnohé sme si zažili,no priznám sa,asi situácie posl.rokov mi nejako otvárajú oči.
Mám pocit,že v našom kamarátstve ťahám za kratší koniec. Vždy ja musím,ona môže.
Zopár príkladov.
Moja svadba. Ja som s ňou chodila vyberať šaty,pomáhala jej počas príprav,na svadbe. Ona mi v piatok pred svadbou zavolala,že nepríde,lebo sa necíti dobre,počas príprav vždy výhovorka. Ok,prepracila som,veď stáva sa. Pohreb-byva v tej istej dedine,neprišla na pohreb môjho otca. Lebo nevedela,či má. A že ju to mrzí,ale že čo už.
Vždy som ja ťa hlupejsia- dôvod?som z dediny.
Ona je z mesta,na dedine žijú iba úbožiaci.
Keď má problém,vždy mi volá,snažím sa pomôcť, poradiť.
Keď mám ja problém-problem vlastne nemám.
Má aj dobre chvíľky,vie aj sem tam vypočuť. Aj ponúknuť pomoc. No nikdy nie takú,čo by ju nejako obmedzilo v niecom.
A milión veci,kto.sa nedajú napísať.
Posledná situácia-covid.
Deti mali covid,nepovedala to v škole.
Ona s manželom chodila do práce. Ani test si neurobili. Až keď jej bolo zle,objednala deti a seba na PCR. Muža nie.
Vysli pozitívni. Ďalej chodila do práce.
Deti boli doma s babkou.
Keď som jej povedala,ako môžeš byť taká egoisticka a ohroziť toľko ľudí,tak som bola zlá,lebo čo sa do nej starám.
Že každý si žije podľa seba a že kvôli tomu ona doma s mužom neostane,že má sopel.
Pritom vždy nadávala aké je to nezodpovedné dávať choré deti do školy, škôlky,ako rodičia to sú.
Baby,je toho veľa,ale akosi ma až táto posl.situscia dostala do stavu vnútorného sklamania.
Akoby všetko za tie roky mi došlo,skrátka dostalo ma to.
Keby sa dalo,prerušil vzťahy,no nedá sa to úplne. Dôvod nechcem písať,aby sa v tomto príbehu nenašla.
Ale neviem si rady,čo robiť.
Mám ju rada,ale mám pocit,že iba ja ju mám rada za tie roky.
Čo by ste robili ďalej vy?
trochu by som sa od nej vzdialila a hlavne by som jej neskakala okolo riti. Zacni to robit tak ako ona a necit sa previnilo. Cize obcas nieco s usmevom odmietni, pomoz len ak to teba neobmedzuje a tak.
To už nie je kamarátka, to je tvoj upír, vysáva z teba pomoc, podporu, využíva ťa, teba neguje, k zásadným veciam sa stavia ignorantsky, až poburujúco nezodpovedne, ohrozuje iných, je to egoistka, no načo ti je. Rokmi ste sa posunuli, už nie ste tie malé školáčky naj kamošky, už ste dospelé, ovplyvňujú vas už iné okolností a ty nemusíš lipnúť na takom parazite. Odpútaj sa, neskáč jej okolo riti, tiež ju ignoruje a ušetrený čas a energiu venuj rodine, novým ľuďom a výčitky nemaj.
No,tiež uvažujem prečo.
Ešte som aj počas jej chodenia s chlapcami musela chodiť s nimi. A koľkokrát má zasmiesnila pred tým chlapcom. Bohužiaľ,môj život je s ňou prepleteny cez deti. Najradšej by som jej na rovinu povedala,že má tak sklamala.
Ale aj keď som to skúšala po niektorých situáciách,ona sa akože na chvíľu ospravedlní,zahanbiť,ale ide to okolo nej. A ukončí to s tým,že veď ok,keď nechcem s ňou byť,že ok.
Ja by som jej do očí povedala ze je egoisticka krava... vážne, a to nie som konfliktny človek. Povedala by som jej v com všetkom sa ma jej správanie dotklo a prečo si to kamarátky nerobia... chápem ze vaše životy môžu byť prepletene skrz deti, ale tak ako ty, tak aj deti si môžu nájsť kamarátsky vzťah kde nebudú zosmiesnovane, podcenovane a klamane. Toto nie je kamarátka. Život je krátky nato aby sa v ním zaoberala takýmito toxickymi ludmi!
Ja som tiež často riešila moje vzťahy s kamoškami, ale radšej som to prerušila ako zo slušnosti pokračovať s takymito ludmi...
Držím palce!
Rozumiem Tvojmu rozhorčeniu, ale zároveň vidím trosku problem v očakávaniach. Ty pomáhaš, si zodpovedná, empatická. Neda sa však cakat od druhých, že budú rovnakí. Čo robiť dalej? Ak sa s jej správaním nedokážeš ztotožnit, tak jedine prerušiť kontakt. Druha možnosť je filtrovať. Svoj nesúhlas s jej správaním síce vyjadrit mozes, ale nič tym nezmeníš, akurát tak budeš horsie spať. Môžete sa stretávať skrz deti, no investovať do tohto priateľstva asi už viac nie. Ty hlavne ostan taka aká si❤️
Ja by som jej nastavila zrkadlo - správala sa úplne rovnako k nej ako ona k tebe. A čo sa týka deti, neviem či by to bola taká strata, keby prerušili medzi sebou kontakt, nakoľko deti vedia kopírovať správanie svojich rodičov. Snáď nechceš, aby sa jej deti správali k tvojim deťom rovnako ako ona k tebe. Čím som staršia, preriedila som vo svojom živote veľa kontaktov a neľutujem, som oveľa spokojnejšia.
mala som podobnú kamarátku, zblížili sme sa pri športe, každý deň spolu na tréningoch, keď sme hrali mimo BA, spávali sme na jednej izbe... mala som ju rada. Ale po čase som si uvedomila, že sa väčšinou správa ako tá tvoja a zo mňa to vyslovene vysávalo energiu - jednak priamo jej správanie a jednak moje sklamanie z nej a aj zo seba, že som to neodhadla a občas som de facto dala zo seba urobiť idiota. Rozhodla som sa to uťať a aj keď to bolelo, pretože sme mali aj kopu pekných spoločných zážitkov (ale pomohlo aj to, že ona skončila so športom, takže naše "fyzické" kontakty sa obmedzili), ale poviem ti, neskutočne sa mi uľavilo!
@danica2711 hmm clovek by nepovedal, ze mu ieco take moze priniest ulavu. no aj ja som uz par ludi takto oddstrihla a musim povedat, ze viem akya tarcha z teba opadla
Tiež mám takú kamarátku. Bohužiaľ som krstná jej deťom. Bohužiaľ preto,že ja svoje krstnovstvo beriem vážne,aj mám veľa rada krstniatka.
No zisťujem,že som sa len vyhádzala z peňazí. A som krstná,lebo inú nenašla.
presne tak, ono len si treba uvedomit, co nam taki ludia prinasaju do zivota, ak to nie je ktovieco a len je to ze jeden funguje na ukor druheho tak nie o com.
Ak ti proste jej spravanie vadi, tak bude fakt najlepsie to priatelstvo stretavanie sa proste prerusit. Mas z toho vsetkeho zjavne len stres a ona ta nijak vazne neberie
nie je to kamaratka. robi iba to, co sa jej chce. ty si pre nu dobra butlava vrba, robis jej spolocnost, vlastne ma ta pre seba vtedy, ked potrebuje ona. ty sa k nej spravas ako kamaratka, ona k tebe nie. ak chces s nou stale udrziavat kontakt, potom sa snaz byt pre nu vzacnejsia a teda nebud tak lahko dostupna. ale ak ta to vyciciava a nemate rovnake hodnoty, tak s nou prerus kontakt - uz ako si trufas, bud hned alebo pozvolna ju odstav, odpinkavaj, nemaj cas.
presne tak ako tu už máte napísané.. Sú kamošky a "kamošky" ktoré sú kamošky len vtedy keď niečo od Vás chcú. Tiež mám takú ale už som prestala robiť otroka. Sklamala som sa toľkokrát, že už som si povedala dosť. Skúste to aj vy. Neznamená to že sa prestať stretávať ale znamená to prestať sa nechať zneužívať.
Tak byva v meste, alebo v tej istej dedine? 🤔
@babulkomale sorry,jej mama býva v tej istej dedine. Prisťahovala sa z mesta. Ona býva v meste,cca 10km.
Ale u mamy sú skoro vždy.
A načo ti je teda taká kamarátka? ja mám takú sesternicu podobnú čo mi tiež vždycky všetko na poslednú chvilu odvolávala ked sme mali niekam spolu isť som si myslela že ju to hádam aj teši,ale ked ona ku nám mala prisť na kávu hned sa dalo.Začala som sa aj ja všelijak potom vyhovárať a odrazu sa ozýva menej a menej.Je to smutné aj ma to štve že je to takto s rodinou ale čo už.
Mala som takú ,,kamarátku". Už nemám. Chvalabohu.
Ahoj, už len skrz tie deti by som s ňou obmedzila ten kontakt na minimum, nie je to pre ne dobrý príklad. Ideš im tým vzorom, že je úplne v poriadku, keď ťa niekto využíva, ponižuje a vôbec si ťa neváži, určite nechceš, aby mali potom aj oni také kamarátstva/ vzťahy.
Už by som jej s ničím nepomáhala a nerobila poskoka, veď čo chce od tupane z dediny hrabienka z mesta? Ani by ma nehlo, znieš ako rozumná baba, tak sa rozumne zachovaj a zastav to, nenechaj si to.
naco ti je takyto clovek v zivote? ved to ti nic nedava do zivota, ziadne benefity, ziadne prijemne chvile, len zbytocne zacnes pochybovat kvoli nej sama o sebe, takychto ludi vyrad zo zivota 🙂
Tiez som mala jednu kamaratku.neskor sa vydala dokonca do nasej rodiny.myslela som si,ze budeme rodine kamaratky.ale viac som sa o nu zaujimala ja ako ona.pamatala som si viac veci ako ona.ked som mala nejaky problem alebo som bola smutna..jej odpoved..nedepkuj a to sa spravi,nemozes byt psychicka.ale ked mala ona problem musela som ju pocuvat hodiny...taktiez sa mi nepacil jej pristup a hlavne jej nevychovany syn.ale to tu nebudem pisat.a najviac ma sklamalo ked zabudla na moje meniny,narodeniny a ozvala sa o niekolko dni.ze az teraz si vsimla,ze mi ludia pisali.keby nebol fb tak si nespomenie nikdy.pritom ja si pamatam vsetky datumy este aj jej deti.teraz na Vianoce a Silvester som jej volala a popriala a este s usmevom,ze je rada ze som zavolala.cakala som,ze aspon na Novy Rok sa ozve ale nic.od Noveho roka mozno dve spravy....trapila som sa asi 4r.tiez uzkosti preco je taka.ved jej na mne nezalezi.som si povedala,ze dost.nepisem,nevolam.
Ani ona..a po pravde mi zacina byt lahsie na dusi.
Takze ja by som isto prerusila vztah..pretoze takto sa prava kamaratka nechova
Ďakujem,baby.
No tak ako mala som podobnu kamaratku, ktora ma proste zacala klamat a zavadzat, ked som mala ja problemy tiez ledva vypocula, niekedy ani to ale ked jej nieco bolo hned som sa to pokusala riesit. Poviem ti za seba, rozhodla som sa tento akoze kamaratsky vztah ukoncit a je mi lepsie 🙂 Clovek si s pribudajucim vekom veru zaradi a vyradi zo zivota takych ludi ktorych bud potrebuje alebo nie 🙂