Skadiaľ pochádza Igor Novosad?

1. okt 2024

Neviete odkiaľ pochádza? Lebo ma taky juhoslovansky vzhľad aj meno, príde mi total ako Chorvat/Srb..

viestta
1. okt 2024

Poznam Novosada a ten je z vychodu Slovenska

martinmmartin
1. okt 2024

Priezviska vznikli naozaj ako pridavne mena cloveku bud podla profesie, alebo geografie, a dedili sa tisic generacii furt dokolecka. Potom prisiel velky zlom - Mor.
Velky reset a ak Pan Kovac bol z kovacskej rodiny, a ak nahodou prezil epidemiu, mohol si zrazu vyberat ovela lukrativnejsie zamestnanie lebo vacsinu konkurencie zabilo. Takze odvtedy su priezviska tak ako ich pozname dnes - bez ladu a skladu.
Takze Novosad moze byt uplne hocikto

viestta
1. okt 2024

Este ta poucim, ze Novosad je aj obec v okrese Trebisov,

fido69
1. okt 2024

@martinmmartin
Ktorú morovú epidémiu máš na mysli?
Myslíš si, že po morovej epidémii sa mohol kováč stať kupcom, alebo roľník začal šiť čižmy?
Smrtiaca epidémia v minulosti skutočne zamiešala karty s pracovnou silou, ale až tak dramaticky by som to s tou rekvalifikáciou nevidel... skôr tam išlo o posun vrámci hierarchie na uvoľnené (vyššie) pozície. 🤔

fido69
1. okt 2024

@viestta Podľa písomne zachovalých dokumentov od roku 1254 až po dnešok mala obec Novosad rôzne pomenovania, a to Vylak, Vyllal, Vulak, Ulak, Ujlak, Bochas – Ujlak, Dodsascch – Ujlak, Dodzas – Ujlak, Nagy – Ujlak, Dodzasnagyujlak, Bodzasujlak, Ujlak pri Trebišove. 11. júla 1948 bola obec premenovaná na Novosad. Terajší názov vznikol pravdepodobne prekladom z maďarčiny (Ujlak = nové bydlisko, nové obydlie), 😉

viestta
1. okt 2024

@fido69 viem pouzivat aj Googel aj Wiki, aj viem ako ju volaju miestni, ktori hovoria po madarsky

fido69
1. okt 2024

Priezvisko Novosad (nová osada alebo nový osadník) je najčastejšie u západnych Slovanov práve na území Česka a Slovenska. Žiadne Chorvátsko alebo Srbsko za tým nehľadaj. Chorváti zakladali osady s názvom ako Novo Selo, Chorvatsky Grob,... 😉

jamimo
1. okt 2024

@fido69 možno autor/ka hľadala súvislosti so Srbským 👉 Novy Sad 🤷‍♀️

vanilkovazmrzka
1. okt 2024

To je niekto koho by sme mali poznat?

autor
2. okt 2024

@jamimo áno presne tak

autor
2. okt 2024

@vanilkovazmrzka Google ho pozná.. Skus pozrieť

viestta
2. okt 2024

Joj to uz je prestizna persona, ktoru treba poznat. Petrzalsky kadernik...