Šírka domu na úzkom pozemku

meriki22
21. jún 2024

Dobrý deň prajem,

Chcela by som sa opýtať, nakoľko sa moc nerozumiem do týchto vecí.
Chcem kúpiť pozemok o šírke 9 metrov a o dĺžke 160m.
Vedľa pozemku sa hneď na hranici stavia RD.
Z druhej strany pozemku nestavia nikto.

Aký široký si môžem postaviť dom? Je potrebné dodržať pri tak úzkom pozemku rozostupy?

Ďakujem

tttbb
21. jún 2024

Poradia Ti na stavebnom urade, ale 9m siroky pozemok je podla mna nepouzitelny.

hiro
21. jún 2024

Videl som niekde na internete dom na takom pozemku, hladam ale neviem naist, bolo to super 🙂

draik
21. jún 2024

Museli by byť uznané stiesnené pomery, ale aj tak to za to nestojí.

marianarem
21. jún 2024

@meriki22 Chod sa radsej opytat na stavebny urad v danom mieste, lebo nakoniec o stavebne povolenie budes ziadat tam. U nas mame napr. spolocne dvory v tvare slizov a sirka tych pozemkov je casto takato nejaka. Domy su tam samozrejme vsetky podlhovaste a rozostupy medzi nimi su niekedy aj menej ako pol metra. V tom medzipriestore je niekedy ozaj len odkvap. Nove domy, ktore sa stavaju miesto starych, sa normalne stavaju na povodnych miestach. Ale teda neviem, ako to chodi v dotycnej obci, to by som si zistila este pred kupou.

zuzinka888
21. jún 2024

No my sme stavali uz davnejsie no musela byt hranica 2 metre od susednych pozemkov. Takze nic moc ti neostane- 5 metrov. Skusila by som sa spojit s majitelmi susedneho pozenku. A poziadat o vymenu/ predaj metrov.

deti95060810
21. jún 2024

mala by si byť 2 m od susediaceho pozemku...
ak ti sused povolí - môžeš byť aj 1 m...
takže 6 m široký dom by si už mohla kľudne postaviť - kolega tiež staval dom takejto šírky...
https://www.prodom.sk/projekty-domov/bungalow-136
https://www.prodom.sk/projekty-domov/viktoria
na Prodom.sk si zadaj šírku domu a nájdeš tam zopár projektov...

b_a_m_b_i
21. jún 2024

@meriki22 to by muselo by posunute viac ku jednej strane, lebo aj by si sa chcela dostat nejako na pozemok autom a na to treba aspon 3 - 3,5 metra,
to ze na druhom pozemku sa aktualne nestavia, neznamena ze v buducnosti sa nebude,
Ale to vsetko na stavebnom

1ryba
22. jún 2024

Ak má sused okno do tvojho pozemku z izby či kuchyne, musíš od neho dodržať odstup 7 m. Inak 2 m z každej strany. Ak už sused stavia na hranici, tak si to vyrátaj, koľko ti ostane. Možno garáž ti tam vojde, nie dom. A ako píšu nadomnou, smer stavebný úrad.

karolinkaaaa005
24. jún 2024

@1ryba
@meriki22 ahoj my máme šírku 10m a susedia nám dovolili hneď pri ich plote čiže asi 1m od plotu ....ale viem že sme to riešili aj niekde , práve kvôli tomu že to bolo úzke a nevedeli sme o Tom že vlastne ak je taký úzky pozemok tak na úrade ti vedia schváliť aby si staval aj 1m od plota . ... 3m sme nechali na auto , dom je velky vôbec nieje úzky ,nevyzerá ani ako gazdovsky vpredu máme dve okná .

janaspa
24. jún 2024

@meriki22 my máme pozemok široký 10m a dom široký 7,5m stávalo sa pred 8r. Uznali stiesnene podmienky s tym, že okná k susedovi čo má blízko postavený dom nesmeli byť atď. Najinfo ti dajú na stavebnom úrade.

1ryba
24. jún 2024

@karolinkaaaa005 lenže autor nemôže stavať 1 m od suseda, lebo jeho sused stavia na hranici pozemku.

karolinkaaaa005
25. jún 2024

@1ryba Aj pri nás to tak je preto máme okná len na jednej strane a na tej čo je pri hranici máme len samostatne wc, kúpeľňu a taktiež nad linkou v kuchyni len také pozdĺžne okno , ktoré je len pre svetlo

betulinka1
25. jún 2024

@meriki22 ako ti pisali s tymi metrami, to presne sedi. Tiez niekto predaval takyto sliz u nas v meste a komentovali mu to na fb, ze tam sa neda nic postavit. Novy majitel sa so susedmi dohodol ale hlavne nakoniec tam stoji pekny dom, spredu dal garáž na dve auta, z garáže ide do domu a navsteva z boku domu. Tam im staci z boku iba priestor na chodník. Co uz neprejde je napr. bager na vykopanie bazena ale tak s tym majitel rátal. Za mna to velmi dobre vymysleli a tou garážovou bránou ani neriesia plot. Maju iba malu branicku pre hostí.

hiro
27. júl 2024