Chcem sa opytat na tie z vas, co separuju smeti, kam davate napr. jogurtove tegliky? Vraj nepatria do plastov. 😕
od jogurtov odkladame, manzel dava na priesady 😀
aj ja,lebo na letakoch som tiez nikde nenasla kde to patri,ale sak to je na 100%plast,tak kde inde?
tess 😀
hmmmm, sakra, ja tiez do plastov 😒 musim to presmejdit na nete, ze co s tym...
No sklo to isto nie je a papier asi tiez nie. 😅 😀
ale ja ked sa nastvem a nechce sa mi umyvat ich, tak ich prasnem do plastov...ale od tvarohu davame vsetky do plastov 😉
... 😉
Čo (ne)patrí do triedených plastov?
Plasty tvoria 7% hmotnosti v celkovom množstve komunálneho odpadu. Keď zoberieme do úvahy celkové množstvo produkovaných odpadov (vrátane priemyselných a nebezpečných), tak nám vyjde produkcia plastov 280kg/obyv. SR/rok a to napriek tomu, že plasty majú pri veľkom objeme relatívne malú hmotnosť.
• Patria sem: PE (polyetylén) – LDPE a HDPE (light/high density PE – PE s nízkou/vysokou hustotou): číre a farebné fólie, tašky, vrecká, vedrá a fľaštičky od kozmetických a čistiacich prípravkov, vrecká od mlieka, prepravky fliaš; PET (polyetyléntereftalát): fľaše od nápojov, sirupov, rastlinných olejov; PP (polypropylén): obaly od sladkostí, tégliky od jogurtov a rôzne plastové nádobky a hračky; PS (polystyrén): penový polystyrén, poháriky z automatov a iné plastové nádobky; PVC (polyvinylchlorid): vodoinštalačné a elektroinštalačné rúrky, obaly kozmetických výrobkov, plastové okná a nábytok a pod.
• Nepatria sem: znečistené obaly (chemikáliami či olejmi), viacvrstvové obaly, hrubo znečistené plasty (zeminou, farbami, potravinami), podlahové krytiny, guma, molitan a pod.
...blizsie info na....
http://www.triedenieodpadu.sk/
Dosla expertka a vysvetlila 😀
tak a expertka ma predbehla....
no!!! a je to jasne 😉
baby, my prerabame byt-moj manzel ich pouziva na miesanie sadry 😀
susik, ale od jogurtov tegliky su malicke moc na sadrovanie....skor tie od tvarohu sa hodia 😉
mne ich maly vybera z kosa a chcel by dojest zvysky 😀 😀
tessa: ano, pouziva od tvarohu... 😉
sakura 😀
sakura, a ty mu, samozrejme, nedoprajes... 😉
DIevcata, som rada, ze ste zareagovali. My separujeme a sme davali prirodzene tie tegliky do plastov. Az ma svokra upozornila, ze tie tam nepatria. A na letaku od nasej smetarskej spolocnosti to teraz nie je tak vyspecifikovane. Pisu, ze sa szbiera" PE flase, flase od cistiacich prostriedkov, samponov, avivaze, od citronovych stiav, s oznacenim PP, igelitky, folie zo stavebnin a pracich praskov."
Nesmie obsahovat" znecistene plasty (co tym myslia-treba to umyvat predtym, ako to zahodim?)viacvrstvove obaly, linoleum, guma, molitan, plast. obaly znecistene ropnymi latkami."
My mame na smetiaku na plasty priamo uvedene, co tam patri a co nie. Je tam uvedene, ze napr. aj flase od rastlinnych olejov tam nepatria.
Ved to, minuly rok bolo medzi nevhodnymi aj polystyren a tie tegliky sa PS, teda tiez polystyren.
u nas v malackach do plastov - aj tak to bolo na letaciku napisane, co sme dostali do schranky, aj od mlieka a dzusov tie kartony tam davame. (ale napr. u mojich rodicov v petrzalke iba flase tam mozu davat).
re:znecistene plasty - tegliky od jogurtou vyplachujeme vodou. od cistiacich prostriedkov zasa u nas je zakaz tam hadzat - to davame medzi "normalne" smeti
Tak sa mi yda, ze kazdemu do toho zoznamu napisu nieco ine. Asi sa spytam priamo u smetiarov na centrale.
ja ich praveze davam do plastov 😅