Sčítanie obyvateľstva 2011. Aký na to máte názor?

majina.b
14. máj 2011

máte už tlačiva v sčítaniu? dnes sme dostali, ale čo ma zarazilo, tak to až taka anonymita nie je!
je to riadna evidencia, ešte aj s čiarovým kódom 😠

aký mate na to názor???

titkovamiriam
14. máj 2011

robí sa to každých 10 rokov-neriešim,vyplním a hotovo 🙂

maznacik007
14. máj 2011

anonymne to nie je ... su tam predsa vytvorene databazy s vasim originalnym kodom a vasim menom a osobnymi udajmi..
podla mna je to uplne zbytocna sikana a byrokracia... drvivu vacsinu tych informacii si vie stat zistit zo svojich databaz... aj bez scitania.. a je uplne divne ze scitaci komisar vam bude este aj kontrolovat spravnost vasich odpovedi...
scitacieho komisara nemienim pustit do bytu tlaciva vyplnim elektronicky len dufam ze to nebude take ako to byva pri vyplnovani danovych priznani, ci rocneho zuctovania ZP ze im zasadne pred terminmi padnu servre a neda sa pripojit ...

osobne si myslim ze stat zistuje zbytocne vela informacii ... a aj dovernych... vy ked spracuvate osobne udaje inych ludi tak musite mat potvrdenia skolenia bezpecnostny projekt suhlasy atd.. a stat vam zrazu posle ludi ktory toto absolutne nesplnaju a budu spracuvat vase udaje... a osobne si myslim ze ktovie kam budu tieto udaje dalej posunute /myslim makretingove ucely atd

kikakama
14. máj 2011

@maznacik007
sčítací komisár nekontroluje správnosť odpovedí, či si tam uviedla pravdivé údaje
ale logiku niektorých napr. tlačivo A - údaje o obyv. v bode 1/ ak začiarkneš pobyt zhodný s trvalým pobytom tak už nebudeš vypisovať ďalšie riadky v tejto otázke alebo bod 7/ sa si zaznačíš dátum prisťahovania do súčasného miesta pobytu tak máš uviesť predchádzajúci pobyt v zahraničí len štát a ak SR tak aj obec (mesto) a okres.
Ak napr. vypĺňaš tlačivo za dieťa, tak nebudeš odpovedať na viaceré otázky napr. 10, 11. ...
... ináč súhlasím s tvojím názorom ohľadom anonymity - podľa doručovaných identifikátorov mi to ozaj tak nepripadá.
Čo sa týka ochrany osobných údajov, každý sčítací komisár podpisoval poučenie o ochrane os. údajov (sú tam okrem iného aj sankcie za zneužitie týchto údajov).

cuchre
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bubulka722
16. máj 2011

Podľa mňa je na rozhodnutí každého občana koľko informácii o sebe uvedie. V čase, keď štát musí šetriť a bohužiaľ zvyšovať daňovo-odvodové zaťaženie, považujem sčítanie obyvateľstva za zbytočne vyhodené peniaze. Tieto peniaze mohli použiť na zníženie daní, alebo na investície do školstva, prípadne zdravotníctva. Sčítanie obyvateľstva je povinné vo všetkých štátoch Európskej únie, v niektorých štátoch sú dokonca za nevyplnenie formulárov finančné sankcie (slovenská právna úprava sa o sankciách nezmieňuje). Centrálne nariadenie je jednoznačným dôkazom toho, že sa Brusel snaží získať údaje, aby pomocou ďalších nových regulácií mohol (iba zdanlivo) lepšie centrálne plánovať životy občanov. Ja osobne im vyplním národnosť a vierovyznanie, ostatné informácie sú dostupné na matrikách, daňových úradoch, katastroch,... Nikoho nemajú čo zaujímať moje majetkové pomery.

indiankaindi
16. máj 2011

My sme ešte hárok nedostali, ale osobne uvažujem nad tým, aká sankcia mi hrozí, ak to odmietnem vyplniť?Podľa všetkého žiadna, takže sa podľa toho aj zariadim. je to úplná hlúposť, neustále nejaké byrokratické hlúposti,ktoré nám nijak nepomôžu. A aby som vešala na nos každému informácie o sebe? Kedysi to možno bolo bezpečné, ale dnes je bohužiaľ doba, kedy sa neoplatí veriť nikomu. Takže bohužial.
Ale zaujímalo by ma, čo sa udeje, ak neotvorím. Netýka sa to teda konkrétne mňa, ale naša babka už horšie počuje, keď k nej ideme, tak sa zahlasujeme telefonom, pretože zvonček nepočuje a ak ho aj začuje, väčšinou neotvára, ak saohlási niekto cudzí. Keď jej odpisujú vodu, alebo teplo, tak je niekto z rodiny u nej, lebo sa bojí, aby ju neokradli, ako to vidieť v telke. A nemôžeme u nej byť celý deň, keď budechodiť sčítací komisár... okrem toho u nich vraj chodil včera, ale samozrejme nič nepočula, takže u nej neboli. Aký bude teraz postup? Neviete niekto?
Ďakujem

nadhera
17. máj 2011

ak neotvorite dvere - resp. nie ste doma , ked chodi scitaci komisar - nevadi.
Ja osobne chodim uz 4dni po vsetkych bytoch , uspesnost 70%.

Komisar si zisti na urade len zakladne udaje, ktore su tam a to je vsetko.

Aj ked to nevyplnite, pokutu nedostanete, v Cesku zial ano.

lenka3007
17. máj 2011

ahojte, nedá mi nereagovať. Mňa by len zaujímalo, kto vyplní sčítacie formuláre za našich analfabetskích spoluobčanov. Ja nechcem nikoho urážať, ale v niektorých osadách ani sami dobre nevedia, koľko detí majú, alebo vôbec písať a čítať. Bude to potom objektívne? platné? a čo sa stane keď žijem v zahraničí a jednoducho to nevyplním? ja sa v tom veľmi nevyznám, ale podla mňa sa počet obyvatelov dá zistiť z matrík...

lenka3007
17. máj 2011

http://portal.statistics.sk/files/Sekcie/sek_60...

tak pozrela som si to, ale toto fakt asi nemyslia vážne, na čo im su všetky tie údaje? ja si pod pojmom sčítanie obyvatelstva predstavujem len jeden papier a tam počet osob v domacnosti- dospelý-deti a koniec, načo chcu vedieť či máme mobil, klimatizáciu a podobné hluposti....

sirinka
17. máj 2011

takze na tych papieroch mozem vyplnit iba to, co uznam sama za vhodne? lebo tiez nechapem, preco mam vypisovat, co vlastnim, ked sa jedna o scitanie ludu...

sisaha
17. máj 2011

ide o scitanie ludu, domov, bytov. pravdepodobne potrebuju aj vediet, ako a kam sa ekonomicky Slovensko posunulo. Ci viac ludi vlastni auta, alebo sa nechaju tahat na konoch 🙂.... Scitanie sa robi standardne v celej EU a poskytuje aj prehlad o tom, ci je viac strednej vrstvy obyvatelstva, alebo je aj viac tých hornych 10 tisic....

sorciera24
17. máj 2011

ani mne sa to nepaci.....take otazky, ze cakam aj cislo topanok budu chciet pomaly....ja by som volila taktiku...ani nie ze nevyplnam,ale vyplnim....ale jemoja vec, co je spravne, co nie, vierovyznanie, minuty z domu do prace...?...no chapete to?.....tam sa daju aj pekne bajky povymyslat 😀

sendyhubka
17. máj 2011

@titkovamiriam asi tak 🙂 Jedine co ma zarazilo je ten ciarovy kod... ☹

titkovamiriam
17. máj 2011

@sendyhubka no ten nedava zmysel ale asi podla kodov sa to bude spracovavat,asi je to v celej EU tak-u nas komisarka bola a vyplene ju to caka do piatku.Celý život sme same kody-aj rodne cislo je nas kod - pod kodom sme v poistovni,v bankach,mobiloch....dobrovolne davame na net sukromne veci a cisla, takze scitanie ktore sa skartuje mi ani tak nevadi ako ked mi zavolaju na mobil niaky priskum alebo mi domov chodi posta od firiem kde som nikdy nic neobjedla ale uz o mne vedia....

ela2710
17. máj 2011

mne vcera akoze doniesli tieto papiere na vyplnenie vecer o pol osmej ked zaspal maly, akurat som sa od neho dvihala z postele a ta zenska co to nosi vyzvanala ako diva, a este aj jeden papier zabudla, takze mi ho ma doniest dnes no ako kukam na hodiny, tak zas bude vecer vyzvanat 😠

nadhera
17. máj 2011

@ela2710 zacinam od 16.30 roznasat tlaciva kazdy den a uz sa mi stalo, ze som dospelych zobudila ☹ .
Ked vsak vidim /podla obalok/ ,ze maju male deticky , snazim sa najprv doklopat.

vinka
17. máj 2011

@nadhera nemusím to vypisovať?Lebo mi sme 5 a ked mi dala štos papierov ma mráz prešiel.ja budem musieť aj za deti vypisovať čo mi príde smiešné.Ved čo oni môžu mať.Ale ok.nechce sa mi to vôbec vypisovať.Musím alebo nemusím.A čo sa mi môže stať ked to nevypíšem.

nadhera
17. máj 2011

@vinka nemozem povedat, ze nemusis vypisat - mala by si...ale co vypises a ci pravdivo...to nik skumat nebude. A ziadne pokuty nehrozia - v Cesku zial boli aj pokuty.

Nerozumiem vete - ved co oni mozu mat - dostali ste jedno tlacivo na byt - a vyplnit plochu,klimatizaciu , vodovod...

ak mas este otazky - kludne napis, hoc aj do IP.

pekny vecer 🙂

vinka
17. máj 2011

@nadhera som myslela na deti nečítala som tie tlačiva lebo som jej povedala,že elektronicky ich pošlem tak mi ich ani nenechala.ale čo už mám za deti vypisovať.To som myslela,že oni nemajú nič.A čo sme dostali o byte formulár tak tam boli 4 papiere,že obyvatel.Ale mi sme 5 aj s deťmi.tak nechápem 😝

indiankaindi
17. máj 2011

Ahojte, tak dnes nám priniesli hárky, asi pred hodinou 🙄 Našťastie ešte malá nespala... Ale teda z tých otázok mám zmiešané pocity.
@nadhera prosím ťa chcem sa spýtať, ak niektoré kolonky nevypíšem a tá pani komisárka to bude vraj kontrolovať, môže odo mňa chcieť, aby somto vyplnila? Alebo to aninebude kontrolovať? A ak tam nenalepím ten čiarový kód, môžem to odmietnuť? Dik 🙂

nadhera
17. máj 2011

@vinka aj ked to chces vyplnit cez net - mali ti nechat 1zlte tlacivo /udaje o byte/ a modre tlaciva podla poctu ludi v byte . Mozes povedat,ze to vyplnis cez net,ale hocico sa moze stat /net vypadne, prud vypadne, pc odide/ a budes cchciet vyplnit cez tlaciva a ouha, tlaciv niet.

Obvod,ktory mam - skoro nik nechae vypnit cez net,aj napriek tomu,ze ho maju. Pre mna viac prace,ale nevadi.

Este dodam,ze aj ked vyplnite-nevyplnite po dohode tlaciva cez net, komisar po 29om maji pride na mestsky urad a tam mu vytlacia obyvatelov, ktori vyplnili tlaciva cez net - cize aj ked slubite,ze vyplnite elektronicky a nevyplnite- komisara tam budete mat opat a bude ziadat vyplnene papierove tlaciva.

nadhera
17. máj 2011

@indiankaindi kod je potrebne nalepit, a zodpovedat aj na otazky ......necchem navadzat na zle veci... nik nezisti,aj ked odpovede budu ...teda nebudu pravdive. Ale tlacivo ma byt vyplnene.

vinka
17. máj 2011

@nadhera tak poviem,že mi tu nikto nič nenechal.lebo nenechal 😀 😀 😀 😀
Mne to prídu zbytočne vyhodené peniaze.Chorý ludia musia do cudziny za vlastné lebo niet peňazí a na také veci ako sčítaci komisári(neber to osobne 😉 ) papiere a všetko okolo toho sa nájdu prachy 😠

nadhera
17. máj 2011

zial, scitanie prebieha v celej EU - je to raz za 10rokov.

vinka, viem o com vravis, mam vsak to uzasne stastie, ze moji chlapci su zdravi ....no mozem sa stazovat,ze sa chalani narodili vzdy tesne predtym, ako schvalili porodne 25.000sk. ze som brala matersku a rodicak 4.500sk /beba a plienky pre oboch stali tolko/...pracujem od 17-tich,lebo mi zle vychadzaju roky...

bubulka722
17. máj 2011

@sisaha Mňa by zaujímalo s čím chcú vlastne tie výsledky sčítania porovnávať keď je toto sčítanie v tomto rozsahu ako prvé. To si naozaj niekto myslí, že ich zaujíma ako sa posunula naša životná úroveň a aká silná je stredná vrstva, ktorú sami vlastnými opatreniami ničia?

bubulka722
17. máj 2011

@titkovamiriam Len s tým rozdielom, že pri registrácii na nete uvedieš údaje v takom rozsahu ako sama uznáš za vhodné. Týmito tlačivami lezú však ľuďom drzo pod kožu. Veľmi dôležitá informácia je, že toto sčítanie nie je ani zďaleka anonymné, pretože každý čiarový kód je jedinečný pre každého z nás. Hnusí sa mi ako chcú ľudí presvedčiť o ich dobrých úmysloch. 😠

bubulka722
17. máj 2011

@nadhera Prosím ťa kde sa nachádza ten čiarový kód? Nikde ho nemôžem nájsť. A poprosím informáciu čo sa stane ak sa tam ten čiarový kód nejakým nedopatrením zabudne naplepiť a stratí sa???

nadhera
17. máj 2011

@bubulka722 ciarovy kod je vo vnutri obalky - kazdy obyvatel bytu ma jednu obalku /na obalke je meno a rok narodenia/. Aj ked ju zabudnes /strati sa/ nalepit, komisar ma nahradne... a musi to vyznacit vo svojich papieroch.