Samostatnosť dieťaťa

9. máj 2020

Moja svokra tvrdi, ze jej syn chodil ako dvojrocny uz sam na ihrisko, ktore maju pred domom a ako 4 rocny uz sam do obchodu. Vtedy bola ina doba, byva sice na dedine, ale moze byt toto mozne?

marcelatje
9. máj 2020

Ešte toho štvorročného v obchode verím, ale samého dvojročného na ihrisku nie. Jedine keby ho ostatné deti vzali, ale keď to tvrdí, budiš 🤷‍♀️
Pekne si ju vypočuj, zaochkaj, usmej sa a vychovávaj po svojom 😉

h2
9. máj 2020

Ak svorka poslala dvojročné dieťa samé na ihrisko, hoci aj priamo pred domom, a štvorročné do obchodu, tak to v prvom rade niečo vypovedá o nej, nie o "samostatnosti" dieťaťa. 🤦🏻‍♀️

marca12
9. máj 2020

@h2 volakedy zeny nemali cas behat za detmi a sledovat kazdy ich krok. Starsie zobrali mladsie a islo sa. Ale aj tak si myslim,ze svokra prehana.

h2
9. máj 2020

@marca12 Tak ženy ani dnes nemajú čas. To nie je tým časom, ale skôr prístupom. Ten sa za tie roky zmenil.

pieksamaki
9. máj 2020

Realne uz ani ona sama nemoze vediet.......iba si prikresluje aby vynikla nad tebou.nic ine za tym nevidim.kedysi nase matky buchli deti do jasli...nekojili lebo sa inak pristupovalo k detom..vychovavali vnukov babky..lebo zeny zvacsa isli do prace...3 rocna materska bola zavedena vlastne kedy?..ked sa pozrieme do historie tak v ??rokoch..
Aj moja svokra hovori ako sa starala a ked som sa pytala realne bol manzel ako dieta kazdy vikend u tety....alebo u babky.....vacsinou je to inak ako ludia hovoria 🙂

hettinka
9. máj 2020

Svokra má spomienkový optimizmu, slebo sa o decko nestarala poriadne.

lenuliatko84
9. máj 2020

No vtedy boli rodicia velmi benevolentny a nestrazili svoje deti poriadne. Moj ma 4 roky a nikdy by som ho nenechala sameho na ihrisku.ale je ina doba,rozny úchyly chodia a podobne

janage
9. máj 2020

Moja cca 10 rocna mama sa s,mladsou sestrou sa vikend co vikend aj cely den starali o brata babo v kociku vratane krmenia z flasky a prebalovania. Moj otec spomina ako sa maly hrali na dvore same deti, cca 4,5 rocny husi pasli atd. Ale o ihriskach nechyrovali, ani netusili co to je lebo v tej dobe neexistovali😉
A mama pri upratovani nasla knihu o spravnej vychove deti. Tak odporucania, ze 3 mesacne pomarancovy dzus a od 2 ci kolkych mesiacov krupicu na noc a take perly.
Ina doba ine pravidla a tak by som aj svokre povedala.

lindusss2016
9. máj 2020

@janage tak 4 rocnu pustim aj ja samu na dvor, ale musim aspon pocut, co sa deje a sem tam nakuknem.

lindusss2016
9. máj 2020

Mam presne 2rocneho a 4 rocnu teraz, tak ti mozem povedat, ze samych ich necham max tak v izbe, este aj to vedia vymysliet obcas nejaku blbost, ale vacsinou len popisany stol obcas telka 😂 po dvore bez dozoru necham stvorrocnu, ak sa hra s inymi detmi, ze sa napr.nahanaju. pri statickych hrach si sama vybera miesto blizko pri mne, aby som ju "hlidala" ako ona hovori. Dvojrocny vonku vzdy vymysli nieco nebezpecne, niekam lezie vkuse, no nenecham ho sameho viac ako par sekund.
Ak tvoja scokra neprikrasluje, co si myslim, ze ano, lebo v tej dobe kazde druhe decko zacalo chodit v 7 mesiacoch 😂, ale teda ak hovori pravdu, tak jej mozes pogratulovat, ze to jej dieta vobec prezilo a odovzdat medailu za odvahu.
Stvorrocna uz tiez bola zoparkrat nieco sama kupit, ale rozumej jednu vec pre seba a ja som stala pred obchodom. Nerozumiem, ako moze tvoja svokra mat taketo odporucania na teba, pred 30 rokmi nebolo zdaleka tolko aut na cestach, pamatam sa, ako sme sa my hravali v pokoji na dedine a auta presli za cely vikend mozno dve, tak terajsia realita je uplne ina. Vobec na to nereaguj, su to obycajne vytahovacky. Mimochodom deti mojej svokry sa medzi sebou vibec nehadali a nikdy nerevali. Podla rozpravania mojho muza to ale podla mna len ona nepocula, lebo nikdy nebola doma 😂 takze asi tak... jednym uchom dnu a druhym von...

nerya
9. máj 2020

,,To je pekné teta, ale ja by som k tomu chcela pristupovať trošku zodpovednejšie." 😉

eliska13
9. máj 2020

Je to dosť možné, ak ihrisko mali pred domom ..nebolo veľa áut aj ten obchod by som verila každý každého poznal.Neda sa ani porovnať ako ľudia voľakedy pristupovali k detom nebolo žiadne ofukovanie, kŕmenie lyžičkou do x rokov a pod...Ja som počula len pár perličiek z otcovho rozprávania a ominala ma úzkosť😊keď som učila syna plávať v bazéne a smial sa ako sa mordujeme plávajúca doska a pod..my povedal, že oni zobrali bicykle a išli s chalanmi na jazero a starší učili plávať mladších a tak to bolo so vsetkym mal 6,7 r babka robila v obchode končila neskoro a oni boli so sestrou sami doma resp.vonku na ulici kdekoľvek.
Druhá pikoška bola, že bol v ohradke kde mal deku a babka musela do obchodu robila v mliekarní na konci ulice otec ma 65 r neviem či bola materská a ako to vtedy bolo...a ona mu dala blízko ohradky ohrievač, aby mu nebola zima a ona išla do roboty!neviem či na hodinu, dve či mal otca prísť niekto strážiť či sa čakalo kým jeho otec príde z roboty podrobnosti neviem, ale deka obhorela od toho ohrievaca.Ja som vraj v 5,6 r chodila do obchodu cez malú cestu medzi panelákmi to si pamätám mama vždy cez okno pozerala len som myslela, že som mala o pár rokov viac😂
@janage v 3,4 m sa dávala hovadzia polievka hustá cez dudel z fľaše, šťavy tuším od 6 t minule som sa o tom s mamou rozprávala.A, že mali susedu, ktorej sa narodilo predčasne bábo a pediatricka povedala rozmixovať hovädzie a dať do fľaše s mliekom

eliska13
9. máj 2020

@lindusss2016 ja si myslím, že jej nedáva odporúčania iba opisuje ako sa žilo a ja tomu verím, že to bola divočina😀deti sa iba nakŕmili a len tak žili rodičia na poli, v praci.Mojej babky brat zomrel ako 4 r, lebo sa gulali z hlineneho kopca a prešlo ho nákladné auto.V tých časoch veľa rodín prišlo o dieťa buď pre chorobu, alebo z takýchto nezodpovednosti.

janulka1802
9. máj 2020

moj mladsi tiez cca v dvoch rokoch sa začal hrať sám pri dome na dvore alebo so susedmi ale videla som na neho a proste skúšali sme potrochu a bol samostatný samozrejme kontrolujeme stále nie je tu cesta taktiež nechodí nikto cudzí dá sa to záleží od okolností inde by som mu možno nedala takú voľnosť

jaskolka
9. máj 2020

Niekedy boli iné časy, moja mama skutočne 4 ročna pasla husi, 8 ročný manžel už šiel s kravou na pole za dedinu.Mali aj viac detí, čiže vzájomne sa strážili, staršie dávali pozor na mladšie, ono keď bolo 6,7 deti, to aj by matka zosalela, keby mala byť každému za, zadkom, preto úplne normálne bolo, že 10 ročná vzala mladších súrodencov a podho s nimi vonlu, či nakrmila, a podobne. Teoreticky skutočne 4 rocne dieťa mohlo ísť s papierom do obchodu, aj teraz napríklad tu suseda pošle 5 ročnú dcérku na malý nákup, všetci sa poznaju, je to normálne. Samozrejme ze ty nemusíš sa vôbec tým riadit, v meste si ani neviem to predstaviť.

stanulienkat
9. máj 2020

Ja som chodila 5-6 rocna do obchodu.

pininka1
9. máj 2020

Dvojročná ide sama k babke ktorá býva na tom istom dvore cca 80 m pod nami. Aj jej bratia tak chodili. Ten najstarší chodil ako 4 ročný do obchodu sám. Mladšieho by som nepustila. To nieje o veku ale o tom aké to dieťa je. Keď vieš že je zodpovedné, že nevybehne len tak na cestu a pod. tak nieje problém. Ale je fakt, že na dedine je to iné. Naše deti ktoré majú 12, 8 sú cely deň vonku niekde s kamarátmi, voláme si s kamoškami že u koho sa nachádzajú, nevidim ich. V meste by som ich asi takto nepustila.

hettinka
9. máj 2020

@stanulienkat aj moje deti, ale obchod mame hned vedľa domu (a keď píšem hneď vedľa, myslím tým stena o stenu, ak v zime tam chodím v crocsoch a tričku) a pani predavačky nás fobre poznajú.
Je veľký rozdiel 2-ročne ešte “hlupucke” pustiť samé von, a 6-ročného školáka na rožky.

janage
9. máj 2020

@lindusss2016 tak husi past na pazit mimo dvora by si 4 rocne asi nepustila. A na tie deti na dvore veru nikto z dospelych nedohliadal, kazdy mal roboty vyse hlavy. Starsie deti sa museli o mladsie starat resp. brat so sebou. Kravy pasli, po poliach behali, po stromoch lozili. To co my povazujeme za starsie deti uz makalo popri rodicoch na poli. Bezne v 16 boli vydate a rodili prve dieta.

sunny8
9. máj 2020

Moja malá má 2 roky a teda určite by som ju nepustila samu na ihrisko. Vlastne ani 6 ročnú staršiu by som nepustila von nikam samu. Tu u nás sa dosť často hovorí o autách čo lákajú deti na cukríky alebo ich majú vytipovane .. rozhodne nie

sunny8
9. máj 2020

Obidve sú zodpovedné a verím im. Neverím ľuďom vonku totižto

hettinka
9. máj 2020

@janage a koľko deti takto zomrelo alebo sa vážne zranilo, keď starší zle dohliadli... v každej rodine nejaké. Môj otec spadol dolu hlavou do potoka a keby nesiel sused okolo, je mŕtvy. Mamin brat si zaťal sekerou do nohy tak, že skoro dostal otravu krvi. Môj muž v 4 rokoch mu spadol pri hre má hlavu plech, toez ho sused ratoval. Susedovi sestru dohrýzli husi (mali mlade) a zomrela.

h2
9. máj 2020

@nerya Super odpoveď! 👍👍👍

deti95060810
9. máj 2020

tak na ihrisko som chodila sama už ako 4 r. aj ja...Tiež na dedine. Kopu detí a každý na každého dával pozor.... Ale do obchodu? Sa mi nezdá...

deti95060810
9. máj 2020

@hettinka dohrýzli husi a zomrela? tak to počujem prvý krát a to už niečo mám za sebou...a som aj z dediny. ... čo mali v zobáku kianid alebo ...😉

janage
9. máj 2020

@hettinka vsak ja neriesim ci to je v poriadku, ale poukazujem na to, ze ina doba ma ine odporucania. A kazda doba tie svoje, ktore povazuje za spravne ci normalne

zuzi56
9. máj 2020

Môj syn mal 4,5 a už zo sestrou 7 sami jazdili na bicykli, najskôr som sa bála, potom sám si už zvykla , ale bývame na dedine.

hettinka
9. máj 2020

@deti95060810 no doglbal ju gunár a dieťa malé 2-3rocne zomrelo. Možno od šoku, alebo sa mu do rany dostala infekcia.

mnamko
9. máj 2020

Mi sme boli od malicka pred bytovkov vsetky deti,nikto nas nekontroloval iba nas zavolali cez okno najest sa,brata sme mali od narodenia zo sebou,je o 9 r.mladsivodo mna,na plavaren letnu od 6 rokov bez rodicov boli v robote,akurat obed nam doniesla mama ked prisla z roboty,ranoo nam nachystala rozky,pasteku,rajciny.Velakrat sme isli decka sami k Vahu.Mam 50r.a teraz ked si nato spominam sama neverim.Teraz mam este 9r.a sama je doobeda doma,mi v robote.Inac sa neda,tu v nemecku mi nikto nepreplati ocr.koli korone

deti95060810
9. máj 2020

@mnamko tak to bývalo bežne...Mňa opatrovali bratia cez letné prázdniny...Mš zatvorená a bratia mali cca 12 -13 rokov. Celé dni sme takto fungovali. A nie len my. To len dnešné maminky si myslia že majú problémy s deťmi ako im vykryť prázdniny...Omyl.