Sadenie mäsožravej rastlinky

akamodel
26. sep 2020

Ahojte nemáte niekto skúsenosti zo sadením mäsožravej rastlinky?

kataina
26. sep 2020

mám. Neprežila to u nás. Nájdi si na nete návody, potrebuje vela svetla a vlhka. musela by si mať 1 lampu pri rastlinke, nakoniec som to vzdala,

akamodel
autor
26. sep 2020

@kataina ďakujem, ja som dostala semienka a niekde čítam vraj to treba dať do chladničky, niekde že rovno zasadiť tak preto sa pýtam

kataina
26. sep 2020

tak ja som kupila rastlinku už v kvetinači, takže neviem, ale viackrát sme skušali a nikdy neprežili ☹

zuzanaam
26. sep 2020

@akamodel závisí to od toho, aký druh máte, bez toho vám nikto neporadí.

akamodel
autor
27. sep 2020

@zuzanaam pitcher plant a venus flytrap

jaja20
27. sep 2020

Ahoj,mali sme mucholapku,zasadila som ju do malého akvária,do špeciálnej zeme, obložila machom,aby mala potrebnú vlhkosť,ale vôbec nechcela žrať,aj keď sme jej ponúkali rôzne druhy hmyzu,a nakoniec uhynula...

akamodel
autor
27. sep 2020

@jaja20 nedávali ste ju do chladničky pred zasadením? Tak aby mala stále prístup ku vode, stačí keby ju dám do kvetináča a pod ním bude miska plná vody?

jaja20
27. sep 2020

@akamodel Nie,nedávali,vôbec nám to predajca nepovedal... Plnú misku vody nie,aby jej neodhnili korene,ale pravidelne rosiť rozprašovačom odstátou vodou,alebo ešte radšej prírodnou,zo studničky,ak máte možnosť.

akamodel
autor
27. sep 2020

@jaja20 dobre ďakujem dúfam že sa podarí

zuzanaam
27. sep 2020

@jaja20 zabili ste ju kŕmením a rosením. Mucholapka musí stále stáť v mäkkej vode, je to rastlina rašelinísk, ako substrát rašelina, plné svetlo a na zimu sa stiahne do prezimujúceho puku, tj. listy odumierajú. Najlepšie je prezimovať ju vonku, bez toho uhynie. Mäsožravé rastliny sa kŕmiť nesmú, ani dráždiť.

zuzanaam
27. sep 2020

@akamodel tak spýtala som sa priateľa, pestuje mäsožravky cez 30 rokov, má 2 plné skleníky. Odkazuje: mucholapka sa vyseje na povrch rašeliny, zavlaží rosením mäkkou vodou, dá do sáčku na udržanie vlhkosti a vloží na stratifikáciu do chladničky minimálne na 2 mesiace, optimálne od jesene do jari, po vybratí sa umiestni na svetlé miesto.
Pitcher plant, vraj či North American- rod Sarracenia - pestovanie ako u mucholapky, alebo South asian - rod Nepenthes - totálne iné pestovanie. Ale vraj kto nevie ako vysievať Nepenthes, nemá šancu nič dopestovať, je to veľmi náročné.
Tie sa vysejú tiež na povrch rašeliny, zavlažujú rosením, má ich v akvárkach pod umelým svetlom, musia byť v teple, nakoľko je to rastlina trópov.
Dúfam, že som vám aspoň trochu pomohla, prajem veľa zdaru v pestovaní.

jaja20
27. sep 2020

@zuzanaam Písala som,že sme ju kúpili od pestovateľa už v črepníku a zasadili sme ju do akvária,kde bolo stále vlhko aj vďaka pridanému machu. Sám predajca nám povedal,že ju máme skúsiť nakrmiť až po nejakom čase,keď si zvykne.

zuzanaam
27. sep 2020

@jaja20 ale mäsožravé rastliny sa nesmú kŕmiť vôbec = najspoľahlivejší spôsob ako ich zlikvidovať. trávenie hmyzu stojí rastlinu veľa energie, ktorej v neprirodzenom prostredí nemá nazvyš, často je to rozdiel medzi životom a smrťou.

jaja20
27. sep 2020

@zuzanaam Tak to nám pri kúpe mali aj povedať. Veď určite 99,9 % ľudí si kupuje mäsožravú rastlinu kôli tomu,že ich zaujíma ako žerie.

zuzanaam
27. sep 2020

@jaja20 a ak ste mali mucholapku, vysoká vzdušná vlhkosť jej tiež asi nepomohla. Boli ste niekedy na rašelinisku? Substrát je celý zaliaty vodou, ale rastliny sú vystavené prudkému slnku. Tam nie je vzduch vlhký ako v pralese. Mucholapka pochádza z teplejších oblastí Severnej Ameriky, čiže cez leto je najlepšie mať ju vonku a v zime zimovať buď vonku, alebo v chladničke. Amatéri si často mýlia prirodzené odumieranie listov a sťahovanie rastliny do hibernákula s úhynom.

zuzanaam
27. sep 2020

@jaja20 veď nevravím, že nemali, len taký priemerný predajca buď nič o pestovaní nevie, alebo mu je to jedno. Naše rastliny si hmyz nachytajú samé a keď nie, nič sa nedeje. Lenže my ich nemáme v paneláku za oknom, ale v čo najoptimálnejších podmienkach. Takže ak niekto poskytne rastlinke vyhovujúce podmienky, môže raz za čas aj "nakŕmiť", ale ozaj občas. Máme ale skúsenosti, že ľudia im napchajú do každého listu niečo, čím rastlinu odsúdia na úhyn, často v kombinácii s nevyhovujúcimi podmienkami.

jaja20
27. sep 2020

@zuzanaam Naša vôbec nežrala,nikdy nesklapla a nechytila hmyz. Odvtedy nakupujem rastliny,ktoré nepoznám,iba s návodom na pestovanie.

akamodel
autor
27. sep 2020

@zuzanaam takže teraz na zimu to nemáme sadiť? Na krabičke bolo napísané že sa môže sadiť celoročne

zuzanaam
27. sep 2020

@akamodel semená sa sejú. Mucholapku vysiať teraz, stratifikovať do jari v chladničke. A to druhé neviem čo máte, ale tiež vysiať teraz, ak je to Sarracenia, dať takisto do chladničky, ak Nepenthes, do tepla a vlhka pod umelé svetlo.