Ahojte nemáte niekto skúsenosti zo sadením mäsožravej rastlinky?
tak ja som kupila rastlinku už v kvetinači, takže neviem, ale viackrát sme skušali a nikdy neprežili ☹
Ahoj,mali sme mucholapku,zasadila som ju do malého akvária,do špeciálnej zeme, obložila machom,aby mala potrebnú vlhkosť,ale vôbec nechcela žrať,aj keď sme jej ponúkali rôzne druhy hmyzu,a nakoniec uhynula...
@jaja20 zabili ste ju kŕmením a rosením. Mucholapka musí stále stáť v mäkkej vode, je to rastlina rašelinísk, ako substrát rašelina, plné svetlo a na zimu sa stiahne do prezimujúceho puku, tj. listy odumierajú. Najlepšie je prezimovať ju vonku, bez toho uhynie. Mäsožravé rastliny sa kŕmiť nesmú, ani dráždiť.
@akamodel tak spýtala som sa priateľa, pestuje mäsožravky cez 30 rokov, má 2 plné skleníky. Odkazuje: mucholapka sa vyseje na povrch rašeliny, zavlaží rosením mäkkou vodou, dá do sáčku na udržanie vlhkosti a vloží na stratifikáciu do chladničky minimálne na 2 mesiace, optimálne od jesene do jari, po vybratí sa umiestni na svetlé miesto.
Pitcher plant, vraj či North American- rod Sarracenia - pestovanie ako u mucholapky, alebo South asian - rod Nepenthes - totálne iné pestovanie. Ale vraj kto nevie ako vysievať Nepenthes, nemá šancu nič dopestovať, je to veľmi náročné.
Tie sa vysejú tiež na povrch rašeliny, zavlažujú rosením, má ich v akvárkach pod umelým svetlom, musia byť v teple, nakoľko je to rastlina trópov.
Dúfam, že som vám aspoň trochu pomohla, prajem veľa zdaru v pestovaní.
@jaja20 a ak ste mali mucholapku, vysoká vzdušná vlhkosť jej tiež asi nepomohla. Boli ste niekedy na rašelinisku? Substrát je celý zaliaty vodou, ale rastliny sú vystavené prudkému slnku. Tam nie je vzduch vlhký ako v pralese. Mucholapka pochádza z teplejších oblastí Severnej Ameriky, čiže cez leto je najlepšie mať ju vonku a v zime zimovať buď vonku, alebo v chladničke. Amatéri si často mýlia prirodzené odumieranie listov a sťahovanie rastliny do hibernákula s úhynom.
@jaja20 veď nevravím, že nemali, len taký priemerný predajca buď nič o pestovaní nevie, alebo mu je to jedno. Naše rastliny si hmyz nachytajú samé a keď nie, nič sa nedeje. Lenže my ich nemáme v paneláku za oknom, ale v čo najoptimálnejších podmienkach. Takže ak niekto poskytne rastlinke vyhovujúce podmienky, môže raz za čas aj "nakŕmiť", ale ozaj občas. Máme ale skúsenosti, že ľudia im napchajú do každého listu niečo, čím rastlinu odsúdia na úhyn, často v kombinácii s nevyhovujúcimi podmienkami.
mám. Neprežila to u nás. Nájdi si na nete návody, potrebuje vela svetla a vlhka. musela by si mať 1 lampu pri rastlinke, nakoniec som to vzdala,