Sadenie malín

25. aug 2022

Ahojte. Idem sadit maliny. Otazka znie. Su to minulorocne aj tohtorocne vyhonky. Niektore maju aj 1,5m. Mam ich zasadit a az po prvych mrazoch (tak mi povedala pani od ktorej som ich kupovala) ostrihat alebo hned ako ich nasadit tak ich zostrihat?

senan
25. aug 2022

presne tak, my sme u starkej zakazdym az po prvom mraze strihali 🙂 a nestalo sa, ze by sme jej nejako ublizili alebo tak, paradna uroda bola stale.

autor
25. aug 2022

@senan prosim ta a na aku vzdialenost ich odporucas sadit? Moze byt aj 40cm? 🙂

senan
25. aug 2022

ano, ale viac by som nedavala urcite 🙂 tiez prilis velke rozostupy zrejme nie su dobre

autor
25. aug 2022

@senan lebo na internete je pisane ze aj 80cm rozostupy 😃 len to mi pride uz vela. (Ideme mat prvy rok maliny tak radsej sa popytam na vsetko, ako nieco zanedbat) 🙂
a to ked ich po prvych mrazoch zostriham, tak stihnu dorast do vysky? A este jednu otazku mam, po prvych mrazoch znamena, ze ked zacne mrznut, tak mam hned ostrihat alebo az ked prestane mrznut, cca februar/marec.

katarinaba
25. aug 2022

Podla pokynov na mojich malinach sa strihaju zaciatkom februara ale nie kazde sa rovnako strihaju - su dva typy - jedny rodia na rocnych vyhonkoch, cize strihas len tie minulorocne co rodili, tohtorocne vyhonky nechavas a potom je druhy typ, tam strihas vsetko az dole pri zemi.
Ja som dala cca tych 40cm od seba a tento rok sa same rozrastli - je to v podstate burina, na buduci rok budu vsade 🙂

h2
25. aug 2022

Ja maliny strihám vždy až koncom zimy. Staré vyrodené pri zemi, nové výhonky z minulého roka, ktoré ešte nerodili, skrátim cca na pol metra. Takto mám maliny celé leto (vlastne dokonca aj veľkú časť jesene).

viestta
25. aug 2022

Môžeš ich kľudne vysadiť aj hneď. Staré výhony ostrihaj úplne na krátko, nové výhony na polovicu. Zásad asi pol metra od seba, ony sa samé rozšíria v ďalších rokoch. Keďže je teraz sucho, občas ich výdatne polej, do mrazov budú zakorenené a ty máš o starosť menej na jesen
No a dosť záleží ci máš také co rodia na vlaňajšom dreve alebo na tohtoročnom. Tie prve na jeseň ostríhas len odrodene výhony, tie druhe na jeseň všetko tesne pri zemi

autor
25. aug 2022

Vraj su to stale rodiace maliny. Cize nove vyhonky nechavat a stare ostrihavat? A za stare sa povazuju vsetky tie, ktore mali plody?

viestta
25. aug 2022

Áno, tie co už mali plody sú staré, tie idú prec

autor
27. aug 2022

Baby a ozaj to nemam ostrihat? Alebo aspon poodlamovat niektore listy? Ako som ich zasadila (niektore vyhonky maju aj 1,30), tak listy niektore ovädli a zhnedli.

viestta
27. aug 2022

Všetko po výsadbe treba ostrihať, aj kríky aj stromy aby sa znížil odpar cez listy a zlepšilo aj za koreňovanie. A za pár dní je september, potom jeseň. Tak ci tak by si ich strihala.

autor
27. aug 2022

@viestta cize mozem ano? Kolko odporucas.

viestta
27. aug 2022

Kľudne na 20 cm

autor
27. aug 2022

@viestta a nevyschnu potom?

viestta
27. aug 2022

Nie, ako by mali vyschnúť. Skôr vyschnúť ak im necháš všetky listy v týchto horúčavách. My sme sadili 20 cm haluzky co skoro korene nemali. Po dvoch rokoch je tam taka džungľa z výhodnou vyšších ako ja, že ľutujem, že som to v máji nepreriedila.

autor
27. aug 2022

@viestta a tiez ste ich mali ostrihane tie haluzky? Ci to boli take male vyhonky?

viestta
27. aug 2022

Vykopali sme zo starého zahonu, nastrihali na jednotlivé výhony, ostrihali, zasadili, poliali, nasypali kôru a na ďalšie leto sme už oberali.

autor
27. aug 2022

@viestta no u nas to vyzera takto. Cize mozem zostrihat?

autor
27. aug 2022

Prvy den boli v pohode. Vcera este u nas aj prsalo. Cize vody mali dost. Davali sme ku nim aj kompost.

lenkakravcova
27. aug 2022

Určite ich orstrihaj a poriadne zalievaj.
Keď ich neostrihas, energia pôjde zbytočne do listov.. Keď ich ostrihať, začnú viac koreniť a pripravovať sa na zimu. A to chceš.

viestta
27. aug 2022

Ostrihat určite. Z tých výhonkov už aj tak úrodu nevymamis, rak na čo tam budu?

lenkakravcova
27. aug 2022

Môžu sa strihať až po 5cm od zeme (tých pár cm co necháš navyše - napr na 15 alebo 20cm - ti pomôže uistiť kde si ich zasadila, keď ich máš tak málo). Neskôr keď sa ti rozrastu, tak ich o rok strihaj na krátko.