Sadenie kvetov z cibuliek

lusiena
12. mar 2014

kočky, ktoré máte skúsenosti so záhradkárčením, poraďte mi prosím... 🙂
kúpila som si včera cibuľky krokusov, kosatcov a frézií. Cibuľky sa ale sadia na jeseň. Čo by sa stalo ak by som ich zasadila teraz? a ak by som ich nezasadila, ale až na jeseň, čo s nimi dovtedy?
tiež by som sa potešila nejakým radám k pestovaniu.
PS: budem ich mať na balkóne... 🙂
vopred ďakujem za každú radu či skúsenosť.. 🙂

kika050
12. mar 2014

Daj si ich teraz do chladu, kde je tma. Inak ja som sadila minulý rok tiež čo sa má sadiť na jar a su ok v zemi a hádam mi aj idú.. To nevadí podľa mňa. Horšie čo som sadila teraz tak náš kocúrik jak blb všetko vyhrabal!!!

lusiena
autor
12. mar 2014

@kika050 tie čo si sadila minulý rok a mali sa sadiť na jar ti vyšli hneď alebo až vtedy keď mali?

kika050
12. mar 2014

Idu mi teraz. Ale ja ich mam vonku v predzahradke neviem ako by to bolo niekde na balkone v kvetináči..

vravkasolivajka
12. mar 2014

ahoj lusiena, hlavne si treba dať pozor aby tam naozaj bol chlad a tma až do jesene aby sa príliš cibulky nevysušili prípadne podľa toho do čoho si ich uskladníš zase aj nesplesneli, a ak na balkón tak podľa toho aká tam je svetová strana a ak je tam viac slnečno treba si zase dať pozor aby sa Ti nevysušili ale nič sa im nestane ak si ich vysadíš teraz možno Ti stihnú kvitnúť ešte túto jar, ale ak si ich zasadíš na jeseň a tiež ich necháš na balkóne v črepníku treba sa o črepníky postarať aby Ti zase do jari nevymrzli cibuľky je to iné ako v záhrade v zemi.

maria1989
12. mar 2014

@kika050 mne na balóne už odkvitli snežienky, kosatce, a teraz kvitnú minitulipány 😉

lusiena
autor
12. mar 2014

@vravkasolivajka nemám ich veľmi kde uskladniť, pivnica je síce tmavá, ale teplá, aj tam sa kúri, teda je tam vykurovací kotol bytovky a je tam teplo viac ako v byte... asi ich predsazasadím a uvidíme... 🙂 ďakujem za rady... 🙂

lusiena
autor
12. mar 2014

@maria1989 kosatce ti už odkvitli? fíha... 🙂 ale v KE je oveľa teplejšie ako u nás pod Tatrami... 🙂 snežienky máš prosím ťa odkiaľ? a v akých nádobách máš kvietky?

sono2
12. mar 2014

@lusiena frézie? To kde si kúpila? Akurát, že to budeš mať kvietky len na chvíľu radšej by som si počkala a šla do poľska tam je to neskutočne lacné a výber fantastický . Pôjdem už koncom apríla. Dúfam, že už bude výber. A máš kvety na celé leto až do prvých mrazov 🙂

lusiena
autor
12. mar 2014

@sono2 ja už mám cibuľky nakúpené, kupovala som včera v Baumaxe, balenie stálo od 1.99,- do 3.99,- € podľa toho koľko cibuliek bolo v balení... ja som nakúpila balenia tuším po osem cibuliek, boli aj väčšie balenia.

sono2
12. mar 2014

Ja som mala na príklad cibuľky klasicky v papieri doma. Normálne začali ísť tak som ich dala teraz na balkón a už sú väčšie. Aj plesneli a aj tak idú. A mama ich mala vonku len tak k takej otvorenej šope a tiež inú. Sú to hiacinty. 🙂

zita19
12. mar 2014

@lusiena Ked ich nemas kde ulozit, tak ich zasad. Oni urcite nevykvitnu, mozno pustia listky neskor, ale to im bude stacit na to aby nabrali sily a na buducu jar kvitli. Ani v tych supernajlepsich skladovacich podmienkach nemusia vydrzat. V zemi im bude lepsie.

lusiena
autor
12. mar 2014

@zita19 poradíš aj vhodnú nádobu? :D nechem ich dávať do hrantíkov, mám také dva okrúhle kevetináče čo sú ako šalátová miska, ale väčšie, mohli by byť? 🙂

zita19
12. mar 2014

@lusiena Mozu byt. Ale lepsie je ich dat rovno do zahrady. S kvetinacmi je problem so zimovanim. Musela by si ich na zimu bud zakopat alebo chranit pred premrznutim napriklad zabalenim do bublinkovej folie alebo vrecoviny a tak nechat na balkone. Zas kvetinac sa da doniest do tepla a urychlit kvitnutie. Napriklad ak by si ich dala do tepla okolo Vianoc tak vo februari by uz mohli zacinat kvitnut. Lenze po odkvitnuti sa musia dat cibulky do zahrady, lebo dalsiu zimu by uz v kvetinaci neprezili.

lusiena
autor
12. mar 2014

@zita19 hm, problém je len v tom, že bývam v paneláku... 😀

lusiena
autor
12. mar 2014

@zita19 a ako by sa to dalo urobiť, aby mi aj v kvetináčoch vydržali niekoľko rokov?

zita19
12. mar 2014

@lusiena Netusim. Nikdy som neskusala. Mala som ich len jednu zimu v kvetinaci a potom sli naspat na zahradu.

lusiena
autor
12. mar 2014

@zita19 asi to vyskúšam tak, že ich po dvoch rokoch vyberiem a uvidíme...
ja by som tu normálne brala aj nejakú skupinku o záhradkárčení, aj keď len na balkóne 😀

lusiena
autor
12. mar 2014

@zita19 super, už aj som tam... 🙂 ďakujem... 🙂