S čím vyčistiť práčku?

ciernafretka
15. apr 2018

Ahojte. Prišla som k mame na návštevu a riešime, čím by mohla vyčistiť nádobky/priehradky, do ktorých sa dáva prášok. Veľkú časť sa jej podarilo odstrániť s cifom, ale zvyšok dole nejde. Je to akoby zaschnutý prášok, ale tak, že ani tupým nožom sa to nedá odstrániť. Máte niekto s tým skúsenosti? Čo by ste na vyčistenie poradili? Ďakujem!

skjatqo
15. apr 2018

Vodny kamen?
Ja osobne taketo veci radsej neham tak. Ak to neprekaza pracke, radsej do toho nerypem ani nedavam silne chemikalie. Videla som cisty plastovy diel spotrebica, ale zaroven z neho obrusene, asi to inak neslo.

skjatqo
15. apr 2018

Pozeram na tu fotku..mate na mysli tie tmave skvrny na dne? To by mohlo ist dole melaminovou hubkou.

katka1416
15. apr 2018

Ocot, prevarena voda, nechat posobit a potom vydrhnut, popripade kyselina citronova.

ciernafretka
autor
15. apr 2018

@skjatqo ano, mam na mysli jedinu spinu, ktora na obrazku je a to tie tmavsie skvrny na dne lavej nadobky 🙂 skusime hubku, dakujem 🙂

ciernafretka
autor
15. apr 2018

@katka1416 toto uz mama skusala a nepomohlo :( rozmyslam este, ci by nebolo fajn nechat tento diel z pracky namoceny celu noc vo vode...zeby to pustilo

ciernafretka
autor
15. apr 2018

@skjatqo a kde ste videla taky diel zo spotrebica? Silne chemikalie na to urcite nedam, radsej nieco setrne a skor prirodne. Vodny kamen to isto nie je, lebo ten nemame. Mama povedala, ze jej zle "odtiekol" par raz prasok do pracky a nasledne sa zacalo tvorit toto.

papa2
15. apr 2018

Ahoj,skus nasypat sodu bikarbonu a zaliat octom....chvilku nechat a zotriet cistou hubkou....

lija22
15. apr 2018

@ciernafretka podobne som mala a skusala som aj mocit vo vode, aj v umyvacke riadu, drhnut, nic nepomohlo. my sme sa uvili ze aj plast moze mat koroziu a toto mi pride ako take cosi, proste zazrate rozozrate. som velmi zvedava ci s tym nejak pohnes

skjatqo
15. apr 2018

@ciernafretka Ak by to neslo tou hubkou, skuste chlorovy pripravok napr. Savo. Ta tmava vec vyzera ako hubovo bakterialny biofilm, ktory rastie vo vlhku a krmi sa napr pracim praskom. Dobuducna po vyprani otvorit bubon aj tento davkovac nech je v suchu.

skjatqo
15. apr 2018

@ciernafretka Nuz neviem kde. Asi rychlovarna kanvica. Len som tak na to pozerala ze fuha, pozor.
Vodny kamen ma napadol pri popise ze zaschnuty prasok.

rybka16
16. apr 2018

Skúste ten diel celý vybrať a na niekoľko hodín namočiť do prevarenej vody s octom. Vyzerá to na vodný kameň. Do budúcnosti potom radím prací prostriedok dávať rovno do bubna, nie do nádobky, najmä ak mama používa gél, nie prášok. Z tých gélov tam zvykne ostávať povlak, zanáša sa to a tak. Prípadne po praní tú nádobku dosucha utrieť handričkou.

cacianka
16. apr 2018

veľmi dobrý je horúci ocot trochu zriedený vodou. vyber von a daj do nejakého lavórika, aby sa to odmočilo. mne zaberá aj nejaký wc gél - poliať, odmočiť a potom do menej prístupných miest vydrhnúť starou zubnou kefkou, tyčinkou na uši. dobre opláchnuť

aspinka
16. apr 2018

Ja to cistim DenkMitom na kupelne vsetko ide dolu... treba vybrat riadne nastriekat a vydrhnut... potom treba udrziavat takze pravidelne ciste aby sa nic nezachytavalo... radsej vycistit v pociatkoch ako ked je toho uz takto nazbierane 😉

prevenar
16. apr 2018

obycajny najlacnejsi ocot 🙂 naliat , nechat posobit ..ocistit ..a opakovat do uplneho odstranenia. idealne nechat posobit cez noc.

eliska13
16. apr 2018

@ciernafretka toto nie je par x steceny prasok🙂ale som za ocot na cely den naliat niekde ko kybla a ponorit.
Viete poradit aj mne?z bubna som citila stale smrad az som si vsimla,ze ta guma okolo bubna ma pod sebou taky kal spinu...vytrela som to hubkou,ale stale to smrdi zle sa tam da dostat a mam strach,ze je to dole pod celym bubnom
Do bubna som uz dala ocot a pripravky a dala na 90 st, ale toto je v tej gume a pod nou po obvode.

aspinka
16. apr 2018

@eliska13 ja by som ocot do pracky nepouzivala nici to gumicky mne odporucil opravar praciek pouzit kyselinu citronovu kupite v potravinách. Nasypat ako prasok a dat na 90tku prat ked je pracka najhorucejsia vypnut a nechat do rana... Rano vypustit a pustit plakanie.... robim to tak roky a pracka nesmrdi a pekne sa precisti 😉

ciernafretka
autor
16. apr 2018

@rybka16 dakujem krasne, uz skusame 🙂

ciernafretka
autor
16. apr 2018

@skjatqo fuh, to som ani netusila, ze sa nejaka bakteria krmi pracim praskom :D Dakujem za info

eliska13
16. apr 2018

@aspinka ďakujem skusim

jmajernikova
16. apr 2018

@ciernafretka ja by som možno skúsila nádobku na celú noc namočiť v silne octovej vode, poprípade len v samotnom octe a ráno ešte nasypať do tej vody sódu bikarbónu. Ocot a sóda budú šumieť, možno to trošku pomôže. Ale ak je samotný plast chytený tou škvrnou, tak to už neviem, či sa dá niečim získať späť pôvodná biela farba plastu.

stanulienkat
16. apr 2018

to je plesen. treba Savo proti plesni. Pravidelne cistit a susit.

cacianka
16. apr 2018

aj mne odporučil chalan z elektra používať na konvicu a pračku kyselinu citrónovú, nie tak agresívna na kov ako ocot

kikidee
16. apr 2018

Existuje taky pripravok Savo na cistenie pracok. Rozriedi sa s teplou vodou, ten suflicek na pracie prostriedky a gumu treba vyumyvat rucne s tym a potom zvysok naliat do pracky a pustit na 60.

josie3331
5. jún 2018

@ciernafretka zabralo nieco? ja mam na to vyborny pripravok, mohla by som poslat ako vzorku 🙂

ciernafretka
autor
11. jún 2018

@eliska13 , tak tomu ver ze toto je par raz steceny prasok. Snad viem. Pomohlo nechat vymocit nadobku na celu noc v kybliku s cifom

ciernafretka
autor
11. jún 2018

@stanulienkat nie je to plesen....

ciernafretka
autor
11. jún 2018

@josie3331 ano, zabral mi cif 🙂 na celu noc som namocila diel do kybla, zaliala cifom a potom horucou vodou. Vsetko zislo dole

rhonda27
11. jún 2018

Nedám dopustiť na ocot so sódou bicarbonou a na noc namočiť.
Roky sa riadim týmito pravidlami:
- žiadna aviváž
- prášok či gél do bubna
- takmer do každého prania dávam štamperlík octa (bielizeň po uschnuti octom nesmrdi. Naopak krásne si farby zachováva. Kto nutne potrebuje vôňu tak do skrine zavesiť platene vrecká s bylinkami a pri žehlení dávam do vody na žehlenie pár kvapiek KVALITNEHO vonneho oleja, nie syntetického).
- po doprani utriem gumy okolo bubna a nechám práčku otvorenú, vôbec nezatvaram
Nikdy som nemala žiaden problém s plesňou, kameňom či čímkoľvek iným.
Keď sme kupovali novú po cca 10 rokoch a odvážali starú, tak sa ma pýtali či sme ju vôbec používali.