Ahojte, ideme si kúpiť rybku. V obchode nám odporučili bojovnicu. Máte s ňou nejaké skúsenosti? Ide o to, že máme málo miesta na akvárium a toto sú vraj nenáročné rybičky.
A ešte možno hlúpa otázka, ale môže byť akvárium na skrinke pri televízore?
ja len doplnim ...nezabudnite jej kupit zopar zivych rastliniek, oni rady oddychuju na listoch
Neexistuje nič ako nenáročná ryba. Jedna betta potrebuje minimálne 9L akvárium, ideálne 20L. Filter samozrejme. A sú to tropické ryby, takže ideálne aj ohrievač.
Poviem to narovinu... betty sú docela odolné, ale znamená to iba to, že v zlých podmienkach (čiže tie gule a litrové boxy, bez filtru a rastlín) zvyknú vydržať dlhšie ako 2 týždne. Normálne sa dožívajú aj 5 rokov a sú zdokumentované prípady, keď žili aj 10.
Bohužiaľ sa predávajú ako "jasne, im stačí 1L nádoba!!" lebo to zákazník kúpi skôr ako plne vybavené 50L. Ak bude chémia vody zlá (čo bude, ak nebudete mať filter. Nepomôže ani častá výmena vody, lebo tam musia byt tie dobré baktérie a nie veľké výkyvy), tak sa budete pozerať ako sa chudákovy rozpadávajú plutvy a ako je každým dňom viac a viac bez života. Bojovnice sú na tie plutvy extra háklivé...
Bojovnice tiež skáču, akva MUSÍ byť prikryté. Tiež klasické krmivo pre betty nie je úplne ideálne. Pelety sú lepšie a ideálne to miešať s červami, napr bloodworms. Treba ich mať ale v mrazáku.
Ak seriózne chcete rybu, sú aj akvaristické fóra a veľmi radi Vám povedia ako vystavať akvárium. Rybky sú pomerne háklivé a žijú dosť dlho, ak nie sú utrápené na smrť po pol roku.
@refly presne... skáču... na to som aj zabudla...
Inak to držanie tých rybiek v kelimkoch je úplný otras, aj v chovoproduktoch... keď ju tak majú dlho je otázne ako dobre tej rybke je:(
Ach, tieto rady v chovproduktoch. Je mi ľúto všetkých rýb, ktoré si niekto kúpi, hodí do 5 litrového akvária bez ničoho a tvári sa, aké je to super,lebo veď nenáročná ryba 🙄🙄🙄 aj my by sme prežili v miestnosti 4x4 metre, ale šťastní z toho nebudeme, že 🤷 SU TO ZIVE TVORY, TAK SA K NIM AJ SPRAVAJME!!!!
Inak, to som nevedela, že vedia aj vyskočiť. A ešte otázka, povedali mi, že táto rybka je samotár, čiže keď máme bojovnicu, už k nej nič iné (ani druhu bojovnicu) nemôžeme dať. Je to tak?
A aby ste ma nechápali zle. Nemyslela som nenáročná v tom zmysle, že si mesiac akvárium nevšimneme. Ale nenáročná v zmysle, že jej nebudem musieť to akvárium čistiť každý druhý deň...a viem, že existujú aj rybičky, ktorým stačí dávať krmivo menej často...
Fakt neviem, doteraz sme mali len psy doma🙈
moj bol spokojny ale mal raz take akvarko a v nom rastliny .. co vsak pozeram v zverimexe alebo na nete ludia ich tyraju aj v takych prdi ako chces ty a dokonca mensich a tvaria sa ze je to ok moj bol aj s neonkami zopar zjedol ale potom 2 roky zil s tymi istymi ..umrel chudak na starobu ..
20 l je fajn pre bojovnicu, hlavne ziadne farebne kamienky a umele dekoracie, spravte jej pekne prirodzene prostredie, tmave dno a zive rastlinky, urcite sa jej tam bude pacit. Co sa tyka poctu, tak do takeho maleho akva len jedneho samca, keby ste kupili vacsie, tak mozes k samcekovi pridat dve samicky. Dvaja samci k sebe nemozu...
A ešte. Ako zistím, že tá rybka v obchode je OK? Dnes sme asi 20minut stáli pri tej vitríne a jedna bola nejako vysikmena, nehýbala sa. Spýtala som sa, či je ok a predavačka, že jasne, ona len relaxuje. Ale tak ostatné plávali a boli rovno.....tak neviem. Zase nerada by som kúpila rybku, ktorá po pár dňoch nebude. Dcéra sa "lieči" zo straty psíka.....
kup jej zlatu tybku a mas klud..aj tak toho asi moc o rybach nevies .. zlata rybka nepotrebuje ani ohrev vody
@syslik81 neviem, veď to priznávam. Preto sa pýtam a diskutujem. Podľa mňa lepšie ako kúpiť dozicku, dať tam rybu a byť spokojná ;)
vyber si z tych, co na prvy pohlad vyzeraju zdravo a culo, ine sa neda poradit, na prehliadku s nou asi nepojdes
No ja som mala podobný set ( už si nepamätám znacku, cierny ) ale ohrievač sme vymeniť museli, nedokázal ten objem vyhriat na potrebnu teplotu. Tak to si potom pozrite aký máte.
Tie listy sú fajn a naša mala aj drevo a kamene a kadečo, vedeli zaliezt. My sme mali 2roky iba bojovníci, potom prišli ďalšie ryby k nej. Aj samička ( to farebné s veľkými plutvami, chvostom je samcek) prišla. Nejaké rybky nám odporučili v akvaristike. Prisavnik a slimák prišli tiež. Ale teda potom nám.od jednej ryby ostatnr ochoreli, samička bola agresor riadny, čiže postupne som to aj oľutoval. Ta zlikvidovala aj slimáka.
Ak by som chcela akvárium na dizajn, dám tam gupky, neónky a vybavene :D tie sa mi páčia v takých " skupinkach" a nič iné im netreba.
Ahoj ja som mala samca kupeni v chov produkte akvarium mal 10l bez filtrácie a ohrievača, umelé rastliny štrk a dožil sa 2,5r keď mám byť úprimná tak nestaral som sa o neho skoro vôbec, dcéra chcela a nestaral sa vôbec. Ale dožil sa uplne super .Teraz máme 25l akvárium a mame tam samice a už sa držia rok a stále žijú a to teda ohrev nemajú a občas kyslík i pusti muž ale tak 4x za mesiac .Nieje to narocne ryba kľudne môže byť pri telke nič sa jej nestane 😊
A bojovníci nie sú veľmi cule... čiže v tej dozicke to neuviids. Pozri ci ma jasne farby, plutvy v poriadku, oči, žiabre pekne.. neplava napr do boku (nebodaj hore bruhom) inak nemáš ako inak vidieť ci je ok.
Naša koľkokrát zamrzla v akváriu a ani sa nepohla 🙂 pozri si fotky na Google.
@simca06022011 prisavnik potrebuje min. 50 litrov, slimak podobne, neonky su sice male, ale su to naruzivi plavci a napriek svojej velkosti (malosti) potrebuju akva s dlzkou aspon 80 cm, takze nic z toho co radis nepatri do maleho akva
@autorka ak by si chcela k tej bojovnici zopar rybiek, tak jedine mini razborky, nic ine do tak maleho akva nie je vhodne, budu trpiet
@nelca84 ja som mala veľké akvárium na ne... A neradila som nič, písala som co som mala... A ze pri povahe samice neprežil ani ten slimák...
Že "relaxuje". Heh... Aspoň je vidieť že predavačky sú na to, aby predali, nie poradili.
Samci bojovníc môžu byť agresívni, ale nie je otázka že koľko rýb ale aké veľké akvárium. 20L? 1 betta maximálne. 100L? No kľudne aj nejaké neónky a prísavníka. Je to asi taká istá otázka že koľko ľudí sa pohodlne zmestí do miestnosti. Bavíme sa o kúpeľni alebo o slávnostnej sále?
Čo sa starania týka... treba rátať stým, že na stenách akvária sa vytvára vodný kameň, všade sa tvoria riasy. A s krmením... krmiť treba ráno večer. Samozrejme malinkaté dávky, ale žrať musia. Iné druhy možno obžerú riasy a rastliny, ale betty sú mäsožravé a odkázané na to, čo im dáte. Takže 2x denne.
@simca06022011 prepac, napisala si, ze si mala podobny set, tak som predpokladala, ze aj podobny objem. asi som to nepochopila
@refly 2 krát denne? Toto mi inak tiež ta slečna vravela, že vydrží kľudne aj 2-3 dni bez krmiva (ak mu teda nasypeme viac). My sme každý druhý víkend mimo 🙈 tak teraz už fakt neviem......
Neboj, bettu netreba prekrmovat. Raz denne je trocha stačí. Dokonca ma mat postny deň. Počas dovolenky vydrží aj dlhšie (ale určite nie pravidelne...), naša v kľude týždeň dala.
v pohode vydrzi cez vikend bez krmenia, ja mam betu v praci, takze je kazdy vikend bez krmiva. Neodporucam "sypat viac" ona z dna aj tak nevie papat a zbytocne sa jej bude krmivo rozkladat a znecistovat vodu.
Ste zaciatocnici, namotivovany 🙂 dajte tomu este cas a nieco si dostudujte. Info na nete aj videa na youtube.
Ked mate dobre zalozene akvarko a vsetko v nom funguje (primerany pocet zdravych rastlin a primerany pocet ryb), tak budete kazdy druhy tyzden len cistit filter (10mon). Inak nebude treba nic. A ak budete mat spravne rybky, budu zdrave, tak vynimocne aj tyzden bez jedla vydrzia (budu ohryzat rastlinky za ten cas).
Cim vacsie akvarko, tym lahsie sa v nom udrziava rovnovaha, voda bude mat spravne pH. Akvarko treba mat na pevnej skrinke, blizko zastrcky. Potrebujete ohrievac s termostatom, filter, svetlo. Akvarko zakryt aby nevyskocili von. Na dno jemne kamienky, rastlinky, zive drevo, nejake kamene. Aspon tyzden nechat bezat akvarko bez rybiek, potom pridat rybky. Existuje aj chemia, ktora nastartuje vhodne procesy a pH na zaciatok.
Akvarko cca 30 l na zaciatok. Ak bude dobry filter na ten objem vody, tal nebudete musiet casto umyvat. Nedavajte akvarko k oknu, aby sa vam netvorili riasy. Malo by mat svoj zdroj svetla s vhodnou vlnovou dlzkou.
A rybky by som dala gubky (zivorodky), tetry, neonky, prisavnik, panciernicek. Nie vela. Ale tak aby ste mali take co su rady pri hladine, v strede aj pri dne. Farebne a viac ako jedna, nech vam na zaciatok robia radost.
Aby mali priblizne podobne naroky na potravu a teplotu a aby vam nespasali rastlinky.
Citajte este vela na internete, isto sa rychlo zorientujete.
@valiant do 30 l akvaria neonky ci ine rybky, ktore si vymenovala urcite nie. Tie potrebuju vacsie akvarium. Jedine, ktore su vhodne do 30tky su tie gupky ci este, s prizmurenim oci, panciernicek ( trpaslici ), ale aj ten potrebuje minimalne 40 litrove.
Autorka, vodu je potrebne menit kazdy tyzden aspon 1/3 objemu. Filter, ked budes cistit, tak jedine vo vode z akvaria. Nikdy nie v chlorovanej, inak znicis vsetky dobre bakterie v nom.
Pri zakladani akvaria je lepsie, ked sa pockat aspon mesiac, aby sa to cele zabehlo. Ja som cakala asi 6 tyzdnov. Kup co najviac nenarocnych rastlin, dekoracii napr. korene, kamene. Pri vymene vody pouzivam pripravky znacky Seachem a hnojivo pre rastliny taktiez. Do 30 litroveho akva bud len tu jednu bojovnicu alebo trpaslicie rybicky. Napr. zivorodka endlerova ci krevetky.
No tak mam.dost to tu čítať:D nacitaj si normlane internet, najlepšie akvaristické fóra, stránky a zariad sa. Určite nemusíš mať doma 100l akvárium a v 20l akváriu tiež nemusí byť iba jedna ryba :D rovnako sa voda nemení každý týždeň a pod. Zariad, vyskúšajte a uvidíte. U nás v bb je akvaristický obchod, kde ho.ma starší pán akvarista a dokáže poradiť a pod, skus také v okolí tvojom nájsť al.potrebujes ale na par ryb zase nepotrebuješ špeciálne kurzy, vysoké školy;)
Kombinácie sú potom na skusani a skusenostiach, nie všetky spolu vydržia, malé rybky ona môže kľudne aj zožrať, vacsie zase budu robit zle jej...
20l sa nedáva kvôli veľkosti rybky, ale kvôli tomu aby mala kde plávať, cize 20l nie je na jednu rybu.. do 20l akvaria kľudne 2 alebo aj 3 bojovnice odporúčajú. Tak ako napr veľké ryby potrebujú vyššie akvárium, naopak rýchle ryby potrebujú dlhšie akvária... nejde iba o objem vody. Minimum je 1l vody/na cm rybky, sle treba aj tie iné potreby pozerať.
@simca06022011 no, ale cim vacsie akvarium, tym lepsie. Akva forum, podla ktoreho sa ja riadim - https://rybicky.net/ . Je tam aj atlas ryb, zivocichov, rastlin.
Do 30 litroveho akvaria toho vela dat nemozes.
@simca06022011 no vies, nie kazdemu staci, ze rybky (alebo aspon vacsina) preziju, ale sa aj snazi si precitat o tom, ake podmienky ktora rybka potrebuje, aby bola spokojna. My mame doma 120 l a myslim, ze mam za tie roky uz dost nacitane...
Precitaj si o chove konkrétne nie co. To bude najlepšie.
Bojovníci nie je náročná, z mojej skúsenosti ale v chovoproduktoch väčšinou o nich prd vedia. Bojovnica potrebuje hlavne teplejšiu vodu( cize ked sme si kupili set akvaria hotovy na nu, bol tam slabi ohrievac), niekoľko krát nám predali tieto rybky choré...
Najlepšie je naozaj prečítať si o nich a ísť vybrať..
K umiestneniu, akvárium máva osvetlenie = môže to telku rušiť, na druh3j strane ak budete v noci pozerať bude to rybám svietit/hluk? Plus z akvária ide vlhko... čiže neviem ci je to naj umiestnenie.