Stalo sa nám ,že pred pár rokmi zomrel starký,starká ostala sama.V tom čase som sa rozvadzala.Mala som pridelený obecný byt ,starká ma prosila aby som prišla so synom bývať k nej,že nechce byť sama,zmienku o penzióne pri seniorov nechcela ani počuť.So synom som teda pristála aj na návrh tiet a uja,že je super riešenie aby sme bývali spolu, pomôžeme si navzájom,my starkej s dennými potrebami ,aj dní budú veselšie pre ňu aj pre nas❤️.Dom bol ohodnotený a prevedený v 4/5 na mňa,zvyšok dedil neplnoletý bratranec.Ledze starší domček postupne pýtal nejakú tú renováciu,minula som skoro všetky peniažky z BSM.Starka zomrela pred 4 mesiacmi .Domček považujem po 10 ročnom bývaní ,za svoj domov,tak som navrhla bratranci,že odkúpim jeho podiel.Tu však nastal problém.Chce vyplácať z terajšej ceny aj s úpravami ,ktoré som robila ja,jasne ,že som má inú cenu ako pred 10 rokmi .Trápi ma to,neviem ako urovnať aby boli spokojné obe strany.
Viete mi poradiť ?
A nepisala si tu uz nahodou?? Hmmm... Len to bol dedko a vyplatit chcel ujo... Uplne ten isty pripad
@colsami ja rozumiem tomuto ,ale vôbec neberie v ohlad naše investované peniaze,veď nebyť toho domček by bol v horšom stave ako pred 10 rokmi...mám na myslí okná,dvere,kúrenie,drenáz
@veronikaszabova prečítam si ,ďakujem,žiaľ toto nie je náš prípad
Sadnite si spolu, spocitajte cenu rekonstrukcie a odpocitajte z toho podiel 1/5 co by bola jeho ucast. 🤷♀️
@veronikaszabova tiež mi to príde, že to píše tá istá osoba len zmenené postavy
Dnesna cena minus tvoje investovane deleno 5 je suma, ktoru by si mu mala vyplatit.
Úpravy, opravy a rekonštrukcie sa zvyčajne zohľadňujú pri vyplacani spoludedičov, ale musíš ich vydokladovat,
Zial, v dobe ked nehnutelnosti rastu, treba dedicstvo vyplacat co najskor a necakat na dalsi rast cien. 1.Zohladni vo vysporiadani naklady na upravu. Pridaj fotky pred a po. 2. neponahlaj sa s vysporiadanim, (ved ste sa doteraz tiez neponahlali). Ide recesia, ceny nehnutelnosti budu klesat presne tak ako doteraz rastli. O pol roka moze hodnota domu byt o par tisic eur nizsia ako teraz.
@colsami pacilo nepacilo,co je tohle za radu? dum byl n anej psany pred 10lety,mel by dostat vyplacenou castku z te doby. jak lehce prijit k penezum, ze.nespracedlive by bylo,kdyby chtel cenu ze soucasneho stavu,navic,kdyz do zvyseni ceny investovalnekdo jiny.
@autorka je tady skupina pravnicka pomoc,kde radi zkuseni advokati. dej si dotaz tam. tady ti akorat budou drnkat na nervy. ale kdyz jde o penize a majetek,nykdy nenajdes spravidlive reseni,vzdy se bude citit nekdo ublizeny a ukrivdeny.
@anickabasnicka ďakujem veď to ,že sa snažím pochopiť i bratranca,keď sme sa bavili chce aby to bolo spravodlivé,žiaľ len voči nemu ,lebo už teraz je to trošku nespravodlivé voči mne.
Ďakujem ,neviem preco si dotyčné dámy spájajú diskusie ,skúsim sa obrátiť na právnickú poradňu.
Samozrejme všetko mám zdokumentované,avšak sa ku mne doniesla informácia ,že rekonštrukcia sa počíta len 3 roky dozadu
@anickabasnicka tak za prve, nemala rekonstruovat nieco, co nie je jej. A ak to chcela rekonstruovat, mala trvat aby z 1/5 prispel aj bratranec - ak bol malolety, tak jeho rodicia. \Takze toto je iba a jej sprostost.
za druhe, k byvaniu prisla v podstate zadarmo, kedze pise ze 4/5 domu sa napisali na nu este pocas zivota starkej.
za tretie - samozrejme ze bratranec chce vyplatit z aktualnej ceny domu a chce to pravom. A rovnako ak zadavatelka ma doklady o rekontrukcii ma pravo si pytat 1/5 z ceny za to, a TOTO by bolo fer voci im obom.
@liljana v Tom čase bol neplnoletý,zástupca teda jeho mama s nami o tom nechcela diskutovať,že to necháme na čas ,keď sa bratranec rozhodne čo z jeho čiastkou
@anickabasnicka preco by mal byt vyplateny z ciastky hodnoty spred 10 r, len za to, ze bol nanho vtedy pisany? Aj to ze je "iba majitel" a aj ked 1/5tinovy, uplne staci ze tu nehnutelnost vlastni, a nehnutelnosti uz iba vzhladom na dobu stupa hodnota... Ta hodnota by stupla aj keby boli povodne okna a dvere, takze i tak by bola brana do uvahy sucastna hodnota, aj keby 4/5tinova majitelka nerekonstruovala nic z vlastnych penazi. (mimochodom, vtedy ho bolo treba kontaktovat a to je jedno ci rozhodoval on alebo jeho matka... Kedze si nebola vyhradny vlastnik a vedela si o tom... Tak 'lege artis' si nemala ani pravo nieco robit sama.
@colsami tak neviem či by sa mi to páčilo a či nie ,ale asi by som mu pripomenula,že nehnutelskot v čase pred rekonštrukciou mala inú cenu 🤷
Nepochopila si správne ako som to myslela.Samozrejme ,že sa 10 rokov nehnuteľnosti narástli, avšak navrhla som ,že mu vyplatil percentuálnu výšku nehnutelskot za 10 rokov ,akoby vyzeral dom,bez rekonštrukcie,on však žiada o vyplatenie po rekonštrukcii,keby si bola v mojej situácii ,možno by si prehodnotila,čo píšeš
Napíšem to to z opačnej strany.Ja mám 1/5 podiel v nehnutelnosti..tiež sa to riešilo možno 10-15r dozadu.Ak príde k vyplacaniu-lebo dotyčný chce dom predať,očakávam výpočet z terajšej trhovej ceny,nie spred 10rokov.Ak osoba preukáže,že niečo v dome zrenovovala,o.k,možem sa dohodnúť,ale určite nie štýlom ako to očakávaš ty.Aj tak až to bude aktuálne to zrejme budeš riešiť poradou s právnikom a dovtedy sa možno situácia ešte zmení
Ale nehnuteľnosť teraz aj bez rekonštrukcie má oveľa vyššiu cenu ako pred 10 rokmi. Takže vyplatiť ho zo starej sumy je naozaj hlúpe a nefér len voči nemu
Veď daj faktúry čo si zaplatila dokopy a odrátajú si to z 1/5 terajšej ceny. Aj tá tvoja rekonštrukcia je už stara
@janagem áno ale ja som k tomu napísala príspevok vyššie,jedná sa o dom ktorý mal pred 10 rokmi znalecký posudkom hodnotu 35.000€ ,spojila som sa zo znalcom ,ktorý nám robil posudok ,povedal ,že v pôvodnom stave by bola cena aktuálna 47.000€
Ďalej som ponúkla bratranci ,že teda môžme osloviť ďalšieho znalca,aby to teda bolo spravodlivé ,trvá na T aby som to zaplatila ja,lebo ja chcem kupovať,avšak on chce predávať,nemali by sme ísť náklady na polovicu?
Ty chces kupovať a on predávať? Chcela si iba vyplatiť jeho podiel. Myslím,že ďalší a ďalší znalec ti to ohodnotia stále v cca sume ako uviedol prvý znalec,zvlášť ide asi o maly domček a nie v tip top stave vzhľadom k tej sume,ja že riešiš dom v hodnote tak 100tis.Okna,kotol,dvere su v dnešnej dobe malé položky,za ozaj rekonštrukciu sa považuju veci ako odvlhcenie,rozvody,strecha,kanalizácia,atď.Neinvestovala si nejakú ohromnú sumu,z tvojho pohľadu áno,bola si sama so synom,ale prišla si zadarmo k vlastnému bývaniu.Vsetko si musíš v sebe prehodnotiť,nie len aby prevažoval tvoj pocit nespravodlivosti,to ani bratranec ako rodina akceptovať nebude.Jednoducho on má nárok na sumu z tohto obdobia,nie spred 10r a všetci tí už napísali,vyrátaj si to bez tvojich investícií a máš výsledok.Co nebude žiadna megasuma
nie, nemali by ste ist nakladmi na polovicu. Je zbytocne to riesit dalsim znalcom.
pozri, je v tvojom zaujme sa s bratrancom dohodnut. Inak to mozes riesit iba sudne a bude ta to stat roky nervov a v konecnom dosledku - vzdy budes vyplacat z aktualnej ceny nehnutelnosti.
to, ze si rekonstrukciou zveladila aj jeho majetok - je proste fakt.
takze si tam zarataj naklady, co ta ta rekonstrukcia stala, a trvaj na zapocitani vo vyske 1/5 - aby sa aj on podielal na tom zhodnoteni, na to mas narok. Takto to fer je.
proste ten dom uz v povodnom stave nie je, zhodnotila si ho. Ved nik nestal nad tebou ze musis svoje peniaze do toho domu vrazit, bola to iba a iba tvoja dobra vola to urobit. A zaroven sprostost, kedze si ten dom nevlastnila.
Nerozumiem, preco si to neriesila vtedy, resp. nepockala na rekonstrukciu az ked budes vlastnikom 100%.
A po rekontrukcii je aka aktualna trhova cena? Keby si predavala ty jemu, tak od neho chces vyplatit hodnotu spred 10 rokov? A co by si si za to kupila? Garaz? V obchode tiez nakupujes este za slovenske koruny?
No mne z tvojho príspevku vyplýva, že ty to si navrhla, že odkúpis, lebo už chces aby bol tvoj. Takže nie, nie je to o Tom, že on chce predávať. Takisto, znalec nemá posúdiť "pôvodnom stave by bola cena aktuálna 47.000€" ale aku ma hodnotu teraz. Z tohto vyrátať jednu pätinu a odrátať jednu pätinu tvojich nákladov - ktoré vieš dokázať. Zvyšok je cena, ktorú má mladý dostať.
On sa nemusí ponahlat predať, pravdepodobne v budúcnosti aj tak zarobí na dome viac.
Btw, platila si niečo bratrancovi za tých desať rokov čo si tam bývala?
@kaktusik007 pokud ma na to pravo ze zakona tak at zada. pokud chce ale vyuzit situaci a obohatit se tak moralka nemoralka, je to svinstvo. pokud tvoje odpoved je pravnicka,ok.pojud tady hazes jen svoje jakoze chytre moralisticke uvahy,tak bez do nekam. nestojim o ne.
@autorka res to s pravniky. tady je to kazdy pseudopravnik a chytrej jak radio. napr.muj bratr zdedil auto. rok se tahlo dedicke rizeni. samozrejme,ze cena auta sla behem roku dolu.ale poplatek notari platil z ceny v den umrti majitele, ne z ceny aktualni v dobe,kdy probehlo dedicke rizeni.co na tom,ze auto za ten rok slo s cenou skoro o 100tisic dolu. a prodejni cena bude taky uz nizsi. takze s temi cenami a odhady ti opravdu poradi jen a jen skutecni pravnici.....a na kecy,ze kdyby tvoje dite chtelo vyplatit apodobne dristy se vykasli. tvuj pribuzny chce s prominutim na tom vydelat a tebe odrbat,tak kdyz uz to bohuzel ze zakona i tak bude,tak mu dej jen opravdu to, co musis a zen ho svinskym krokem co nejdal od chalupy. takhle se rodina nechova.
škoda ze jste to nedoresili s tim vyplacenim uz pred temi xlety. takze obetuj ted par eur a bez za advokatem.a vsechno pisemne a podepsat.drzim pesticky.
@anickabasnicka toto je hádam iná situácia. Ak babka zomrela pred 4mi mesiacmi, tak chlapec dedí teraz/ešte neprebehlo dedičské. Tak prečo by mal dostať peniaze spred 10 Rokov??? Ak je vlastníkom dlhšie, - nejak sa to prepisovali pred smrťou babky stále nehnuteľnosť počas týchto rokov vlastnil, tak prečo by mal dostať menej? Ak to vlastnil "10 Rokov" tak má právo na časť nájmu od autorky tiež hádam.
To je podstatné iné ako dedičské konanie a odmena pravnikovi
Keby mal Tvoj syn zdedeny nejaky podiel v byte ktory vtedy stal 70tisic a dnes ma hodnotu 200tis... Pacilo by sa Ti keby mu dnes vyplatili ciastocku z tej hodnoty spred 10 rokov a oni aktualne dalej uzivali alebo profitovali z 200tisicovej nehnutelnosti?
Myslim ze sama poznas odpoved, aby to po ludskej stranke bolo ku spokojnosti oboch stran. Drzim palce.