Rozúčtovanie nákladov za byt

winka99
3. júl 2014

je tu prosim niekto, kto sa aspon troska vyzna z rozuctovania?
chcela by som vediet, ci vsade sa tak pocita ako u nas....
ide o studenu vodu konkretne
vznikol rozdiel medzi nameranou a spotrebovanou vodou...tento rozdiel sa nerozdelil medzi vsetky byty rovnakou castou, ale koeficientom....teda podla toho, kto mal kolko vody spotrebovanej
takze ten co mal podla vodomeru spotrebovane menej, tomu aj menej metrov kubickych pripocitali
a ten co spotreboval viac vody, tomu pripocitali viac
dufam ze som to pochopitelne napisala....vsade sa to takto pocita?

winka99
autor
3. júl 2014

nikto nevie? zaujimate sa vobec o to, ci vam to vypocitali ako mali? alebo ako ovecky pekne posluchnete a zaplatite sumu aku vam vykuzlia? 🙄

ragulca
3. júl 2014

@winka99 pochopiteľne si napísala, a je to tak ako hovoríš. Aký ste mali koeficient?

winka99
autor
3. júl 2014

@ragulca 1,47...co mi pri spotrebe 100 m kub. robi 152
ja nechapem preco sa to vlastne takto blbo pocita....co to s tym ma, ze kto kolko vody spotreboval? preco sa to nerozdeluje rovnakou castou medzi vsetkych?

borkavan
3. júl 2014

@winka99 a to nemáte vodomery? ved ja mám vodomer a kolko nahlásim tolko zaplatím.

borkavan
3. júl 2014

@winka99 nechápem kde na ten rozdiel prišli. nameraná a spotrebovaná? kde ju namerali a kde zistili spotrebu? to je nejaké divné, nie?

winka99
autor
3. júl 2014

@borkavan mame vodomery v kazdom byte...tieto odcitane udaje sa spocitaju dokopy
a potom mame "spolocne vodomery" ...podla tych vodarne urobia fakturu
no a rozdiel medzi tymito dvoma udajmy..ak nejaky je, sa rozpocitava medzi vsetkych, ta ako som uz pisala vyssie, koeficientom
co je podla mna riadna blbost, pretoze sa najdu taki chytraci, ktori si vedia vodomery "zastavit" tym padom vznika ten rozdiel medzi meraniami a este tym, ze taky chytrak ma malu spotrebu, aj to co mu pripocitaju tym koeficientom debilnym je male mnozstvo
neviem kto to vymyslel a nechapem ze s tym ludia suhlasia 😠

borkavan
3. júl 2014

@winka99 aha, vidíš, tak ja mám tiež koeficient 1,044 na studenú vodu. pri spotrebe 21 m3 . hm. a doteaz som si to nevšimla. tak na budúci týžden pôjdem na OSBD, že ako je to v tomto paneláku. Lebo neviem, či každém dali rovnaký koeficient. toto je len druhé vyúčtovanie, dovtedy som bývala ešte s rodičmi.
alebo je tu iná možnosť... nahlasovať menšiu spotrebu ako v skutočnosti je. síce my sa chceme ešte raz sťahovať a potom pri výmene bytov, by sme už museli nahlásiť reálnu spotrebu a zbytok doplatiť. toto spravili tí od ktorých som byt kupila. Oni doplácali za vodu 300 €.

winka99
autor
3. júl 2014

@borkavan hm, tak tu to nejde..nahlasovat nizsiu spotrebu, pretoze chodia odpisovat osobne a po novom nam namontovali akesi čipy, takze ani do bytu vstupit uz nemusia, odpišu spoza dveri
koeficient by mal byt rovnaky, len konecna spotreba je u kazdeho ina...podla spotrebovanej vody

borkavan
3. júl 2014

@winka99 do bytu ti nemá právo vstupiť ani ten čo odpisuje vodu. a ked chce vstupiť policajt, musí mať súdne povolenie. ale máte veru nahovno tie čipy. joj dúfam, že to u nás nezavedú.
tak ja som v tomto fakt nováčik. ako potom vyrátajú výšku koeficientu? no zajtra si to preverím s našimi aký majú oni koeficient.

ragulca
4. júl 2014

@winka99 fúha, no nie som si istá, ale sa mi zdá, že taký vysoký koeficient ani nemôžu účtovať. Ale to skús zistiť cez ÚRSO.

winka99
autor
4. júl 2014

@ragulca no to som sa aj ja docitala v ednom clanku na nete...ze by nemal byt vyssi ako 1,2
ale neviem ako doveryhodny je ten clanok
skusim si to preverit, dakujem

winka99
autor
4. júl 2014

@borkavan koeficient sa pocita tak, ze sa vydelia tie dva udaje vodomerov
napriklad spolocne vodomery nameraju 2200:2100, co je sucet vsetkych vodomerov v bytoch
takto ti vyjde koeficient
ale...je otazne ci to aj spravne zrataju vsetky vodomery dokopy
ved chybicka se vloudila aj na mojom rozuctovani, ked mi zle spocitali zalohove platby za kurenie...o 5 eur
ja absolutne uz v tom rozuctovani nemam doveru, ze je to dobre

januliku
4. júl 2014

@winka99 Počíta sa to všade rovnako, ako si napísala. Vypočítajú koeficient pomerom skutočne spotrebovanej vody a súčtu nameranej vody v jednotlivých bytoch. Ale koeficient 1,47 je skutočne vysoký, veď to platíte 47% vody, ktorú ste skutočne nespotrebovali. To vyzerá na chybu. Ešte ste mohli mať veľký únik niekde na potrubí, neprerábali vám niečo, čo súvisí s vodou (radiátory, šachty ...), vysoká spotreba v spoločnej práčovni a pod. a ešte môžeš pozrieť, či ste minulý rok nemali koeficient pod 1-dnu celú a nenaúčtovali vám to teraz. Aj keby si ľudia nahlasovali menej ako skutočne spotrebovali, taký veľký koef. by nevyšiel.

winka99
autor
4. júl 2014

@januliku rok predtym bol koeficient 1,2...menili nam hlavne rozvody tepla, vonku okolo blokov, ale to sa mi zda ze bolo este v roku 2012, inak nic a zaujimave je, ze koeficient na teplej vode je 0, 9... to tiez nesedi, ako moze vyjst pod 1...?

winka99
autor
4. júl 2014

@ragulca tak som tam volala a oni s tym nic nemaju, zaoberaju sa teplou vodou, ohrevom a kurenim
ale ten pan bol velmi mily a vysvetlil mi, ze koeficient do 1,2 je pripustny...nepresnost v meraniach
nad 1,2 znamena ze nastala niekde chyba, niekto berie vodu na cierno, alebo unika...ze to treba preverit, ale tak ci tak tu vodu musime vyplatit, hoci by koef. vysliel aj 1,8... raz je to tak namerane, nic sa neda robit
len sa to este moze pocitat takym sposobom, ze sa koef. stanovi na 1,2 v rozuctovaniach a to co je nad sa vyplati z fondu oprav
ale tosa musi schvalit na zhromazdeni