Aky je v tychto studiach rozdiel? Mam 2 predmety a chcem si spravit nejaky novy predmet na vyucovanie, tak ide o ktore studium? A ten novy predmet, co si chcem spravit musim uz aj na nejakej urovni ovladat, ci mozem byt zaciatocnik (hlavne v pripade cudzieho jazyka). Dakujem za odpovede ;)
@roselyn no podľa mňa závisí aký cudzí jazyk chceš študovať, ale predsa len musíš jazyk ovládať na nejakej úrovni ... ja mam 2 jazyky vyštudované a všetko bolo od začiatku v cudzom jazyku, prednášky aj skúšky, literatúra sa čítala v origináli atď.
Ale napr. tí, čo študovali španielčinu, tak tam bolo predpísané, že z akejsi učebnice mali 20 lekcií ovládať a učili sa aj jazyk ako taký. Kamoška si dorábala cez MPC angličtinu, 2 roky a tiež už museli vedieť, už sa učili len také výnimky a osobitosti v gramatike, ale inak všetko v jazyku.
Dalšia kamoška si dorábala AJ pre 1. stupeň (tiež nejaký program cez MPC) a až toľko vopred vedieť nemuseli, no končili na úrovni B2 ... niektoré to tam vraj dosť flákali a potom to vyučovanie aj tak vyzerá...
A štúdium je rozširujúce. Ja som pozerala ruštinu (mám základy, učila som sa RJ 6 rokov), ale to sa ani nedá diaľkovo, len denne a 4 roky, takže nič...
Inak. neviem si predstaviť ísť študovať akýkoľvek predmet tak, že z toho "nič neviem" a ešte popri práci. To by bolo inak náročné...
je to rozsirujuce studium....da sa aj cudzi ajzyk (ale su nan prijimacky, na ine rpedmety nie)...vyucba trva 2 alebo 3 roky (ako kde)....vacsinou vikendy alebo blokovo cez tyzden 2krat do semstra anpr. ......azlezi zas, ze kde...ale da sa to....
Rozmyslam nad vychovou k obcianstvu (obcianska vychova) alebo potom nad geografiou (ta sa mu zda vsak tazka, hm). Robil si niekto tieto predmety?
@roselyn a čo máš normálne vyštudované, aké predmety? Ani občianka ani GEO ti úväzok nezachráni, to sa učí hodinu do týždňa. Na strednej škole dokonca ani nie celé 4 roky. GEO je podľa mňa ľahšia ako občianka, však tam sú zahrnuté skoro všetky spoločenské vedy (ekonómia, sociológia, etika, filozofia, psychológia, právo a človek sa musí orientovať aj v dejepise).
Nechcem znevažovať niektoré VŠ, ale súhasím s @novana - sú aj VŠ, kde si denní študenti boli požičiavať stredoškolské učebnice na skúšky, že to stačí... takže po absolvovaní vedeli len to, čo má vedieť maturant na gympli... Ale zasa sú aj pracoviská, kde absolventov odtiaľ potom vôbec neberú do práce, rovno ich vyradia z výberu. Takže aký to má zmysel, stratiť niekde pár rokov a nič z toho...
@sorciera24 kde sa takto dá študovať ruština, nevieš? Učila by som len začiatočníkov, nematurantov, takže nehovorím, že na kvalite nezáleží, no brala by som hocičo.
Mne by stačila aj jazykovka a tam štátnica na C1 (kedže mam 2 jazyky vyštudované, mohla by som RJ s tým učiť), lenže to je 6 rokov a platiť si so sama, to nie je pre mňa rentabilné...
@hettinka tak ako rozsirujuce, to enviem, ale ano aj so stanicou mozes ucit...c1 je ta vseobecna statnica a moezs s nou ucit, da sa urobit aj z rustiny napr. na statnej jaykovej skole v Ziline (ak jazyk ovladas, nemusis chodit 5 rokov, mozes si rovno spravit stanicu,a elbo anpr. rocny intenzivny pripravny kurz...)
@sorciera24 no až tak super neviem, aby som mohla ísť rovno štátnicovať 😉 Niečo viem, ale chcelo by to poriadne oprášiť 😀
No možno skúsim tú jazykovku ešte ... len to ma odrádza, že si to budem platiť sama, aj ten čas a plat ti to nezvýši. Asi jedine, keby som fakt už nemala čo učiť... našťastie mam AJ a tá sa učí stále.
aky je rozdiel medzi rozsirujucim a doplnujucim?
@keira doplnujuce si dorabaju už vystudovaní Mgr. (neucitelskeho smeru), kt. potom možu učiť predmety, z kt. majú štátnice alebo príbuzné, rozširujúce štúdium si robia už vyštudovaní učitelia (napr. si dorabajú 3. predmet,alebo maju nejaku kombinaciu predmetov a dorabajú si ucitelstvo pre 1.stupen)
@roselyn, s určitosťou neviem, no myslím, že rozširujúce je o nový predmet , môžeš byť začiatočník. Doplňujúce je podľa mňa o doplnení pedagogického štúdia pre absolventa VŠ, ktorá nevychováva pedagógov.