Rozširujúce štúdium ANJ

dynnora
14. aug 2018

Ahojte, chcem sa opýtať ako je to s rozširujúcim štúdiom ANJ, napr. v Ružomberku? Uchádzač musí perfektne vedieť anglicky? Prosím o Vaše rady, skúsenosti. Či ste štúdium zvládli aj keď ste nemali špičkovú angličtinu, alebo jednoducho špičkovú angličtinu mať musím?
Ďakujem 🙂

judar
14. aug 2018

pochybujem že sa niekto na takéto čosi dáva...skôr ludia kašlú na takéto školy a ťahajú si rozširovať jazyk do zahraničia kde sa im to rovná k viacerým plusom = jazyk-nova kultura, dobrodružstvo ...odídu jak priemerní a dojdu jak páni ...proste anglina na dennom poriadku

tecko28
14. aug 2018

@judar to je studium urcene pre ucitelov, rozsirenie aprobacie, takze vela ludi sa na to dava ked potrebuju sirsie uplatnenie v skolstve

dynnora
autor
14. aug 2018

Áno, ja mám na mysli učiteľov, ktorí už učia, ale chcú si rozšíriť o ďalší predmet. Teda napr. angličtinu. Na akej úrovni ju musia ovládať?

hettinka
14. aug 2018

@dynnora RK by som neodporúčala, ak chceš mat po škole super angličtinu. Radšej nejakú renomovanú univerzitu.
A predpokladá sa úroveň B2, na tej sa maturuje na gymnáziách a moji maturanti, ktorí tu skúšku zvládli písomne nad 70% a ústne na 1-2, v pohode študujú. Problém majú žiaci z iných typov škôl ako gymnázia, kde sa maturuje na úrovni B1 a na tu úroveň ich aj pripravujú. Potom jedine jazyková škola pomoze.
Existovala tiež možnosť cez MPC, skús si to zistiť. Kolegyňa si k nemčine dorabala angličtinu v Banskej Bystrici za 2 roky, ale či je ešte taká možnosť, to neviem.
A ešte, štúdium je pre 1.stupen ZS, alebo potom pre ročníky 5-12, neviem, o čo ty máš záujem.

erikavesela
14. aug 2018

@hettinka prepac, teraz mimo temu...pises, ze na gymply sa maturuje na b2 a inych skolach na b1...je to tak vseobecne alebo len u vas?

hettinka
15. aug 2018

@erikavesela je to tak všeobecne. Nájdeš to vo Vyhláške o ukončovaní štúdia na SŠ ,
§ 6 Skladba predmetov maturitnej skúšky na gymnáziách
§ 7 Skladba predmetov maturitnej skúšky v stredných odborných školách a konzervatóriách
https://www.noveaspi.sk/products/lawText/1/6745...

Je tam, že na bilingválnych školách (to sú väčšinou bilingválne gymnáziá, ale aj obchodné akadémie) žiaci musia maturovať na úrovni C1. Na bežných gymnáziách 4-ročných aj 8-ročných musia na úrovni B2 a na ostatných typoch škôl musia na B1 s tým, že si môžu vybrať aj B2.
Maturovať sa dá aj z dvoch jazykov, ale z toho druhého žiaci nepíšu písomnú časť, majú iba ústnu skúšku.

No v našom meste ich posielajú na písomnú časť na naše gymnázium, keďže ich majú tak málo, že by sa im ani neoplatilo organizovať pre nich zvlášť (museli by byť extra v triede, našť svojho administrátora, iné testy). A čo som sa rozprávala s kolegyňami, nepripravujú ich na B2 úroveň vôbec, to už je ich vec, ako sa to naučia, ak si ju vyberú.
Tým pádom máme vcelku prehľad, koľko si ich vyberie B2 úroveň. Sú to tak 1-3 žiaci ročne z angličtiny, no sú aj roky, keď nepríde nikto. Na B2 z nemčiny nám ešte neprišiel nikto za celé tie roky, čo sa maturuje "po novom".

Je však možné, že namiesto maturity na úrovni B2 si radšej urobia niektorí iné skúšky, štátnicu na jazykovke, alebo nejaké medzinárodné certifikáty.
A tiež, v BA a krajských mestách sú možno žiaci viac aktívni v tejto oblasti. Ja žijem v menšom meste a naši žiaci sú minimalisti v tomto smere ... ked nemusia, nerobia. U nás sa rozbehol teraz najnovší trend, učiť sa ruštinu, najmä preto, lebo to je "ľahší jazyk".

lenulienkat
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenulienkat
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hettinka
15. aug 2018

@lenulienkat Ja mám vyštudované klasické 5-ročné štúdium v na UKF Nitre, odbor učiteľstvo pre ZŠ a SŠ, aprobácia AJ - NJ. A ja som sa teda na VŠ v angličtine veľmi zlepšila, končila som v r. 2000 a myslím, že odvtedy od žiakov vyžadujú ešte viac, ako keď som študovala ja. Napr. niektoré veci z gramatiky, ktoré sú teraz na maturite, som ja určite mala až na VŠ.
Je to ale o tom, koľko sa tomu človek venuje, koľko kníh v danom jazyku prečíta a či sa snaží komunikovať. Mala som spolužiakov, čo si to vyslovene odsedeli a hovorili len ak museli. Predpokladalo sa, že už slušnú úroveň jazyka máme, a nie že sa ho tam ešte len ideme učiť. Proste sme prišli a hneď všetky prednášky aj semináre v cudzom jazyku, nikto sa s nami nebavil, či rozumieme, alebo nie.

Samozrejme, štúdium, aké si absolvovala ty, je poriadne z rýchlika a slúži najmä na získanie potrebného "papiera". Najmä ak je to diaľkové štúdium, treba makať pomimo.
Kolegyňa, ktorá si to robila cez MPC bola jazykovo dobrá už predtým, a dosť sa učila vtedy ... a vlastne stále. Aj ja sa učím stále, tak to nefunguje, že vyštudujem jazyk a "viem ho". Stále sú veci, ktoré neviem, najmä slovná zásoba sa v AJ rýchlo vyvíja. A teraz tie decká fakt veľa vedia, sledujú seriály v AJ, hrajú hry po internete a ak chce učiteľ s nimi držať krok, je to náročné.

erikavesela
15. aug 2018

@hettinka dakujem velmi pekne za odpoved

meandbaby
15. aug 2018

Ako ucitel VS, kt ma skusenosti so skusanim tohto typu vzdelavania, odporucam ovladat uz dany jazyk na urovni minimalne C1, nakolko budete ucit deti, kt nasavaju jazyk omnoho rychlejsie ako dospeli a ucit zaciatocnikov je jedna z najtazsich veci nakolko chyby, kt odchytaju od ucitela co uz vo vyslovnosti alebo v gramatike, sa nedaju len tak lahko odburat.A chyby, ake rychlokvaseni ucitelia robia su obludne. Mylit si vyslovnost bear a beer je len mala ukazka.Ja, ked som na VS nastupovala som ang ovladala. Na VS sa zameriava na ine veci, ako na to, aby sa jazyk ucil ako na strednej skole alebo jazykovke.

meandbaby
15. aug 2018

Cielom rozsirujuceho studia tohto typu je didaktika jazyka, nie ucenie sa jazyka ako takeho.