Rozšírenie šiat

map0007
27. dec 2017

Je tu nejaká maminka, ktorá by mi pomohla.Začala som sa učiť šiť na šijacom stroji.Chcem rozšíriť šaty.Vie mi niektorá poradiť ako nato.Ako strihať látku bc a kde rozšíriť či po bokoch alebo stredom.Ďakujem

oslo1
27. dec 2017

ak chces rozsirit uz nosene saty, tak pocitaj s tym, ze bude vidiet tie bodky po ihle, cverne, to bolo zosivane.
Ja by som to rozsirila iba po stranach.

moonlight1210
28. dec 2017

@map0007 to si beries celkom velke susto na zaciatok. Pekne nenapadne rozsirit ci zuzit uz urobene oblecenie je kumst.
Nuz, zavisi od strihu siat, kde to bude menej napadne. Ci naboku, ci v strede. A aj kvoli comu ides rozsirovat a o kolko.
Niekedy je dobre na vsadku volit kontrastnu latku, alebo ton v tone, aby to vyzeralo, ze to tak chce byt.

Ak su saty nosene, pocitaj s tym, ze okrem vyparaneho byvaleho sviku, bude ta latka v tom mieste (vo vnutri sviku) aj sytejsia, kedze sa tam neprala. Plus na byvalom sviku moze byt velmi svetla ciara, kedze sa tam pri prani najviac latka odiera.

Odporucam youtube a navody odtial. Byvaju vysvetlene a ukazane krok po kroku. Takze pochopis sj ked trebars anj dobre neovladas.
Ja pozeravam aj v turectine, spanielcine, ci japoncine. Sice tie jazyky neviem, ale postup je zrozumitelny aj tak.

A odporucam zacat s xxxxl trickami. Su skoro zadarmo, odskusas na nich strih, upravis na seba a mozes sit nahotovo z drahej latky.
Pokial budes sit z pevnejsej latky, odskusaj chovanie strihu na hrubsej podsivkovine. Tiez je lacna, ale nepruzna a pevnejsia.
Hlavne je to dolezite pre latky, co sa nemozu viackrat presit - kozenka a spol.

Pre zaciatok radsej nie hned burdu, ale dianu situ modu. Ma jednoduchsie strihy, nauci ta zaklady. (Polozit strih, ci mysliet, ze musi byt po niti, z rubu, z lica... su tam aj navody ako co usit.). A zacni radsej nepruznymi vecami.

A nikdy nezabudni latku pred sitim vyprat a vyzehlit. Latky sa nepredavaju prane (boli by aj 2x drshsie) a nepoznam jedinu, co by sa aspon kusok nezbehla. Potom by aj precizna praca pri siti vysla na zmar. Stalo sa tak sesternici. Ale jej krasne letne saty boli potom ako uliate pre mna 😁 .