Dobrý deň. Prosím vás mám taký problém…. Mám 21 rokov a prednedávnom mi umreli obaja rodičia. Dala som ich spopolniť a ich urny mám odložené zatiaľ u seba doma, avšak ich prianím vždy bolo, aby po smrti bol ich popol rozprášený pri mori v Španielsku. Chcela som sa opýtať, či s tým nemá niekto skúsenosti alebo či by mi niekto nevedel poradiť , že ako v takejto situácii postupovať. Za všetky odpovede ďakujem.
Ok...sorry, ja mám 40 no s rodičmi sme toto nikdy nepreberali. Ako to, že vy áno?
@7miriam77 pravdepodobne boli dlhsie chori? alternativ je kopa, toto mi neprijde ako uplne vhodna otazka.. moji rodicia mi vraveli ako chcu raz skoncit uz v obdobi, ked zomrel moj stary otec, nakolko tradicneho cirkevneho obradu a zakopania do zeme sa desia. to som mala asi 16. @viktoria0808 na slovensku je povolene rozprasenie iba na lukach na to vyhradenych, mas problem, ak by ta chytili. v zahranici bohuzial neviem ako to funguje, odporucam skontrolovat legislativu, pripadne davat pozor, ale vies ako to je, posledne zelania by sa mali splnit. prajem uprimnu sustrast a vela stastia. 🤍
@mandzula
@romistyles pardón, naozaj som sa nechcela nikoho dotknúť. No mám 8 ročnú dcéru a neviem si predstaviť, že toto s niekym riešim. Fakt nie, tak ma to prekvapilo. Moji rodičia, žijú, chválabohu, majú po 60 , a sme to nikdy neriešili 😇✌️
@7miriam77 mam menej rokov a mojim rodicom uz platim za hrobove miesto, na ktorom si spravili hrob (zatial prazdny nastastie) 😀
@romistyles Nemáš pravdu. Nový zákon o pohrebníctve platný od r. 2005 umožňuje uložiť spopolnené pozostatky aj inde, ako na pohrebisku, viď zákon o pohrebníctve § 2 bod o).
@chrobak7 ulozit ano, ale asi nie rozprasit kdekolvek, ci? priatelovho otca nechali spopolnit a podpisoval sa papier pri prevzati urny o tom, ze popol bude rozptyleny iba na na to urcenych miestach. dva roky spät.
@romistyles ...neber to v zlom, ale úprimná sústrasť sa nikdy ,,nepraje,, ale vyjadruje alebo vyslovuje... 🤍
@7miriam77 Mojho muza rodicia tiez chceli byt rozpraseni, normalne o tom hovorili. Uz obidvaja zomreli, s otcom nas to este len caka. Oni ale teda vybrali miesto na Slovensku.
hovori o tom ten co ma potrebu o tom povedat.. nie kazdy chce byt spopolneny... dokonca poznam cloveka ktory nechce byt ani spopolneny ani pochovany.. chce aby jeho telo služilo vede,, ale to z dovodu ze nechce aby boli vydavky s pohrebom a pochovanim..☹
Rozprasenie popola do mora je v Spanielsku zakazane a je za to pokuta. Rozprasit popol zosnulych je mozne len s povolenim, kazdy okres/mesto ma na to ine podmienky.
Ci ta chytia bez povolenia, to je uz druha vec. Ale ja osobne by som to radsej vybavila s povolenim a rozprasila ich dostojne, ako niekde trpnut,..
Uprimnu sustrast. Ak budes s niecim potrebovat pomoct - preklad a podobne, kludne napis.
@7miriam77
Mam 39 - muz aj deti (15,10) vedia, co po smrti chcem.
Rodicia 60r - tiez uz sa vyjadrili, co chcu po smrti.
Mne to pride normalne a nie morbidne
@veronikaszabova veď ok, tu sa zasa len potvrdilo, že ľudia sme rôzni
@7miriam77 mne moja mama sama povedala, aky chce mat hrob…
@viktoria0808 skôr by som si preverila ako je to s prepravou urien v kufri cez,letisko. Keďže sú tie urny dosť veľké. A asi aj tam na nejakom úrade ci je ten rozptyl legálny. Inak pohreb som vybavovala už jednému rodičovi keď som mala 20 a minulý rok súrodencovi. U nás je to taka otvorená téma. Viem kde chce byt kto a ako pochovaný kto chce spopolnit kto nie 😄 Každý dal každému v rodine pokyny. Dúfam ze bude reálne ich splniť
@viktoria0808 V niektorých veciach má amelie pravdu, v Španielsku to nie je všade rovnaké, záleží od oblasti či mesta. Tu je článok o tom:
https://www.altima-sfi.com/en/blog/fined-scatte...
Jasné, že niekde na pláži medzi kúpajúcimi to je absolútne nevhodné a zakázané. Ale niekde osamote v prírode... Alebo si skús vybaviť povolenie, aby si to mala úplne legálne.
Kdo vie ako je to v dubaji to asi bude zakazane tam vobec urnu nosit
ako pise maryetta, moj snubenec mal 50 ked mi prvy krat povedala co a ako chce....bolo mi to divne najprv, lebo ved sme stastny...ziadal ma ak by ostal nevladny aby som urobila vsetko preto aby nebol odkazany na nikoho a hadicky a pristroje a dala mu urobit eutanaziu, a ak by zomrel ze chce byt spopolneny a rozpraseny na ,,jeho kopci,, kde vyrastal a neskor 25 rokov pracoval....ked mal 52 rokov,5 dni pred nasou svadbou zomrel...a ukamenujte ma, ale vobec ma nenapadlo ze rozprasenie popola je nelegalne...proste isla som na jeho kopec, sprevadzali ma jeho kolegovia, priatelia, horsky zachranari a rozsypala som ho tam kde si zelal...
@viktoria0808 Kúpiť letenku alebo zájazd do Španielska, zabaliť urny do kufra, nasadnúť do lietadla a v Španielsku pri mori popol rozprášiť.
Aby si nemala problém s dopravou, prečitaj si podmienky leteckého prepravcu ohľadne prepravy urien. Všeobecné informácie máš tu:
https://www.pohrebnictvo.sk/na-palubu-lietadla-...