Rozdielne vnímanie stavu vecičiek v bazáriku

andrejka1983
1. nov 2012

milé maminky,ked si pozeram veci v bazáriku,tak častokrát tam vidím písane že veci su v super stave , vo vemi dobrom stave, vo výbornom nosenom stave, dobrom zachovalom stave, nosené ale super stav a podobne superlatívy a pritom obrázky nasvedčujú niečo iné ( niekedy nie vždy), teda podla mnňa, preto sa pýtam čo si pod tými pojmamy predstavujete vy? ak má niektorá vec žmolky to je aký stav?...ak je tričko pekné ale ma trebars malý fliačik niekde to je čo? super zachovalý stav ale ako??? ked to ma dierku je to už na donosenie? ....zaujíma ma to preto lebo na čiernej listine sa veľa diskutuje ohľadom toho, a to preto že každá vnimame stav svojich veci inak a potom vznikajú pripadne nedorozumenia a reklamácie. Dakujem za všetky názory 🙂 🙂 🙂

kvetinka211
1. nov 2012

@andrejka1983 mozno by nebolo zle keby admini vytvorili nejake standardy na posudzovanie stavu ... trebars skala od 1-5, nazvy zhruba tie ktore si spomenula a pre kazdu kategoriu by boli jasne kriteria (kolko bola vec nosena, ci ma zmolky, flaky, zmeny farby a pod.) ... bolo by menej nedorozumeni

janinah
1. nov 2012

@andrejka1983 ak mi nie je jasný stav veci,tak sa pýtam,ak mi je niečo "podozrivé",tak idem od kúpy a hľadám ďalej

andrejka1983
autor
1. nov 2012

presne tak, lebo takto to je ťazko popísať,napr ked je vec nosena ale pekná( teda podla mna) tak logicky aj tak nie je ako nová...lebo ked sa nosi tak sa musí aj prať čo sa ukáže...čiže s tým musi každy rátať ale ak nemá iné výrazne poškodenia tak je to podla mna stale v peknom nosenom stave... 🙂 🙂 lebo potom je to už chytanie sa za slovíčka

simsalabim
1. nov 2012

Myslim, ze toto je tazko odpovedatelna otazka, asi ma kazdy inak nastavene hranice. Podla mna, ak ma napr. tricko ci nohavice flak, tak tu vec uz nepredavam dalej, ale pribalujem zdarma, ak je to malo viditelny flak. Mierne zmolky ma podla mna takmer kazda bavlnena vec uz po prvom prani,viditelne pri skumani zblizka, takze toto neriesim. Ak by tie zmolky boli na prvy pohlad viditelne aj z dialky, vec nepredavam. Ak ma napr. bezchybna zimna bunda mierne zajdene rukaviky (napr. dcera mala svetlunkoruzovu bundu, aj napriek praniu to bolo zblizka pri podrobnom skumani vidno), tak na to upozornim a zohladnim v cene. Veci s dierkami nepredavam, to podla mna nie je vobec dobry stav. Nohavice predavam iba ak nemaju vysuchane spodky, samozrejme bez dierok a bez na prvy pohlad viditelnych vysuchanych, zoslabnutych miest.Topanky predavam nesuchnute, neoskrete, podrazky nezoslapane, vnutro ciste a neosuchane. Predavam ich iba vtedy, ak na prvy pohlad vidno, akoby boli iba par krat obute, take, v ktorych by sme sli "do kostola". Vsetko, co vyzera zjavne nosene, vydrete, spinave, "na ihrisko" nepredavam,ale postavim ku kontajneru, aj keby ich mala dcera iba 3x obute. Ale musim sa priznat, ze raz som urobila vynimku a predala vec s flakom a relativne velkym (asi 3cm). Boli to drahe oteplovacky, dcera v nich spadla na svahu do nejakej tekutiny. Flak nesiel uplne oprat a na svetloruzovych nohaviciach na jednom kolienku ostal taky svetlejsi oranzovoruzovy flak. Oteplovacky s bundou inak boli uplne ako nove....tak tie som poriadne odfotila a maximalne to zohladnila v cene (myslim, ze celu supravu vo v. 110 som predala za 13 euro). Ja sa snazim veci vzyriadne odfotit, na chyby upozornit a hlavne pozerat sa na to tak, akoby som si tie veci mala kupit ja. Vzdy sa sama seba opytam - keby tato vec visela v sekaci, kupila by som ju dcere povedzme za 6 euro? Inak, predavam na inom bazariku, nie tu...

sissy27
1. nov 2012

@andrejka1983 no ťažko povedať... sú mamičky, ktoré naschvál opíšu vec lepšie než aká je v skutočnosti, len aby predali a zarobili... a sú mamičky, ktoré sú menej náročné a naozaj sa im tá vec zdá ešte vo veľmi dobrom stave a tak ju aj prezentujú... ja osobne ponúkam len tie veci, ktoré by som sama bola ochotná za tú cenu kúpiť 🙂 ak aj má niečo fliačik, mini dierku, ktoré neuberajú na kráse ani funkčnosti,tak to napíšem, nech kupujúca vie, na čom je... a sú vecičky, ktoré mala dcéra oblečené dvakrát, dvakrát boli aj oprané, ale netvrdila by som, že to na tej veci vidno (jednak kupujem kvalitné veci, a aj prášky, aviváž a používam šetrný program prania), takže dám do popisu "ako nová"...

andrejka1983
autor
1. nov 2012

aj ja si myslím že je to o tom rozdielnom vnímaní veci...niektorej može vadiť aj mala dierka či žmolok a niekorej ani rozpadavajuca sa podrážka na topánke 😅 ...videla som tu raz také čižmičky, uplne že okopane až do kožea za 5 eur( lebo že boli drahe predtým)...a napísane že" na doma isto parádu ešte urobia" 😕 😅.....tak ako neviem,ja by som sa v nich isto neparádila, som myslela že ked toto dakto kupi,ved to už patrili do koša nie ešte sem......ved za 5 euro si aj v čináku kupim nove 😀

sissmiss
1. nov 2012

@andrejka1983 presne som nad tym uvazovala, ked som videla ako sa maminy hadaju kvoli zmolkom alebo nie peknemu presivaniu... Su materialy ktore maju zmolky uz po dvoch tyzdnoch nosenia a myslim dospelacke, takze setrne pranie, netreba 60 ako pre babatka, takze som sa tu dozvedela na mk, ze to je veeelka vada, ak pride mikina so zmolkami na bokoch. Alebo ze nie rovne presivanie, no, vacsina veci v lacnom kiku napr.ma to presivanie vselijake, ale tak aj preto tam stoji bunda 9.90e a nie 39,90e ako tam kde bude presivanie prekrasne rovne. Akoze chapem ze urcity standard by sa mal dodrzat aj pri lacnacoch, ale jednoducho to neni ani v obchode tak, ze sa to dodrziava a preto to ma taku cenu aku ma. Ze su tie veci vlastne poriadne predrazene je druha vec. Ale asi by bolo dobre spravit jednoduchy maly dotaznik, ktory sa vyplni pri inzerovanej veci- kolko krat bola oblecena, ci ma teda tie zmolky, ci ma niekde dieru alebo flak, ci pustene ocko, ci je nieco rozparane. Inak je to naozaj subjektivne, castokrat je vec pekna, stylova, ale ma rozparane pri rukave a malicku dierku pod pazuchou a druha vec ma rovne sitie, je bez zmolkov, ale skareda. Pre niekho bude hodnotnejsia ta vec ktora nema ziadne poskodenie. Pre mna by bola hodnotnejsia ta pekna vec 😀

sissmiss
1. nov 2012

@andrejka1983 chytanie za slovicka 😀 Mozno niekto chcel napisat "nenositelne" a hups, napisal "nenosene" 😝

ewulka30
1. nov 2012

No už sa aj mne stalo, že som kúpila nenositeľnú vec :( je to nefér od predávajúcej. Aj im dám patričné hodnotenie. A čo sa mi nepáči, že pod pojmom "PUMA", ja myslím originál a pošlú mi roztrhaný fake. Moje veci sú vždy opísané, alebo na prípadnú chybu upozorním hneď. Žmolky sú úplne bežná vec u flísových vecí. Myslím, že by mami maminky zobrať odžmolkovač a trochu tie veci upraviť. Môj názor 🙂

andrejka1983
autor
1. nov 2012

ja by som tiež navrhla predtým než nabehne inzeratik vyplnit nejaký dotaznik,kde by sa veci delili na uplne nove( nenosene) a nosené a vyplnili by sme otázky napr. ma daná vec viditelne zmolky? ano nie,má dierky? ano nie, ak ano kde,,,,má dana vec nejaký fliačik?ano nie ak ano kde?.....a podobne a nakoniec kolonka že vec na ktoru chcem ešte upozorniť a bodky bodky....kde by sme si mohli napísať nejaku pripomienku 🙂 možno by to pomohlo.....

andrejka1983
autor
1. nov 2012

mne sa napr. páči výraz že : vecičky maju známky nosenia no su vo velmi dobrom stave 🙂 to je take ,že tu sa asi nikto nemože na nič stažovat ak sa na nič konkretne neopýta on sam 🙂 lebo ten výraz zahrna asi všetko

pajerchinova
1. nov 2012

Asi nie kazdy cita pravidla bazaru modreho konika, kde je uvedene ako veci popisovat -nepouzivat akekolvek subjektivne popisy.. Ja osobne ich pri kupe ignorujem, radsej si vyziadam viac fotografii na mail. Pri predaji ak mam nejaku vec poskodenu alebo obdratu, viem ze su mamicky ktore nemaju peniaze nazvys a nemaju moznost prechadzat sa okolo kontajnerov kde byvam ja, tak zadam popis veci a cenu dam postovne a balne - su mamicky, ktore si nechaju poslat. A ked ma niekto oklame, uz sa mi to bohuzial tiez raz stalo, riesim snahou o zlavu alebo potom napisem negativne hodnotenie a co bolo dovodom.

Pravidlá bazáru

“To, čo predávate popíšte pravdivo a úprimne. Píšte jasne a prehľadne. Ak sa na obchode dohodnete buďte zodpovedný. Iných hodnoďte pravdivo.” - to je naša predstava ako by mal pristupovať užívateľ k obchodom v bazári na Modrom koníku.
V názve inzerátu nepoužívaj subjektívne prívlastky na predávanu vec. Napr. “krásny”, “nádherný”, “roztomilý” atď.

Popis má byť objektívny. To, či je niečo “krásne”, “roztomilé”, “nádherné” atď. je čiste subjektívny pocit predávajúceho a kupujúceho to ľahko manipuluje v rozhodovaní.
V inzeráte zverejňuj iba fotografie, ktoré si sám odfotil a je na nich predávaná vec. Fotografie majú dokumentovať reálny stav predávanej veci. Nepoužívaj fotografie stiahnuté z internetu, alebo od iných užívateľov.

Používanie vlastných fotografií zvyšuje dôveryhodnosť inzerátu a predchádza nedorozumeniam týkajúcich sa reálneho stavu veci.
V inzeráte nepoužívaj slová “nový”, ”nová”, “nové”. Tie sa používajú pri predaji z prvej ruky. Náš bazár slúži výhradne na predaj z druhej ruky. Platí to pre nadpis ako aj pre text inzerátu. Ako náhradu za hovorové používanie slova “nový” použi: “nenosený”, “nevybalený”, “nepoužitý”.

Chceme jasne oddeliť predaj v bazári od komerčného predaja.

andrejka1983
autor
1. nov 2012

@pajerchinova čiže najlepšie je podla tohto co som si teraz prečitala iba napísať : ponukam nosený sveter ( aj ked na nom nosenie skoro ani nevidieť) a bude to to isté ako ked niekto napíše to iste a jeho sveter pritom vyzerá že ho nosili asi 4 generácie pred nim 😅 ???ak teda nepíšeme nič čo je subjektívne a budeme striktný.....uprimne nevidim v tom nejaku pomoc....

pajerchinova
1. nov 2012

@andrejka1983 to je vec nazoru, preto som napisala ze je treba vyziadat si viac fotiek. ty mozno na nom nosenie skoro nevidis ale niekto mozno ano. Prave vcera som pozerala nohavice, nasla som NENOSENE a mali pekne leskle kolienka.

mima4
1. nov 2012

@andrejka1983

ahoj, urcite to hodnotenie je individualne, tak skusim napr. ako to vnimam ja na zaklade toho co ponukam v bazariku:

1) vecicky uplne nove, nenosene, bez chyby - tip top stav, ale nemozem pisat, ze su nove, preto pisem ze su nenosene, resp. mala som ich oblecene mozno max tri razy ale stav je fakt perfektny. Na tie dva-tri razy na sebe pravdaze sa snazim upozornit vzdy.
2) vecicky velmi malo nosene, neposkodene, boli nosene velmi kratko, napr. nejaka kabelka jeden mesiac a je vo vybornom stave
3) vecicky nosene dlhsie (vacsinou jednu sezonu), ale ich stav je velmi dobry, nemaju ziadne zavady, resp. ak maju zavadu, upozornim na nu, no obycajne sa jedna napr. o pokazeny zips, ktory si moze mamicka opravit. A zavady zohladnujem v cene, a to dost radikalne.
4) vecicky nosene a vhodne uz iba na donosenie, teda napr. na jednu max dve sezony, ale v slusnom stave. Su to pekne veci, ale boli dlhsie nosene a vieme, ze nic neprezije vecnost 😀 No pravdaze je to zohladnene v cene, napr. tricko za 1 EURO alebo 1,50 EUR. Take veci odporucam hlavne pre mamicky na volny cas, na detske ihriska, do prirody,... ale pravdaze to zavisi od narokov konkretnej mamicky. Pre jednu je to este super vec na nosenie do prace, pre inu vec na kocikovanie dietatka,... na detske ihrisko.. U takychto veciciek sa mozu vyskytovat aj drobne zmolky... na ktore upozornujem...
5) vecicky uz FAKT len na donosenie, a predovsetkym do prirody, na zahradu - opat to radikalne zohladnujem v cene. Taktiez upozornujem ake ma ta vec nedostatky a co je potrebne spravit pre jej uspesnenosenie. Je to napr. fajna bunda, ale vhodna skor pre mamicku, co chodieva do lesa s rodinkou a nebude jej luto, ked sa napr. stane nejaka "nehoda" a budna to neprezije... alebo pre mamicku, co ma rodinny dom a chce mat nieco take na dvor.

Snazim sa reagovat co najrealnejsie na zaujem mamiciek a popisat im pravdivo stav vecicky 🙂 a zatial sa mi to dari, pretoze mam 9 pozitivnych hodnoteni...

lujza123
2. nov 2012

@andrejka1983 to je tal straaasne subjektivne ze sa neda zovseobecnovat. Proste to co jeden clovek povazuje za zachovale druhy moze povazovat za hodne smetneho kosa.
Ja som pred nedavno v takmer rovnakej dobe kupila dve tricka, obidve znackove, obidve za rovnaku cenu, obidve napisane ze v dobrom nosenom stave. Kym jedno bolo ako nove, ziadne zmolky, krasne farby, ziadne flaky to druhe bolo vytahane ako handra, pochybujem ze jej to niekedy oblecem ( a ked hej tak len ako pracovny odev na malovanie)
Za vecicky som podakovala, nemyslim si ze ta mamina co mi poslala to vytahane triko by sa naschval chcela zbavit niecoho a este zarobit..proste to povazovala ze este stale pekne znackove tricko

Bazar byva velakrat loteria, niekedy vam pridu vecicky vonave, pekne, neobnosene a niekedy sa chytate za hlavu ze booze za tu cenu......ale nastastie prevazuju tie pozitivne skusenosti

andrejka1983
autor
2. nov 2012

plne s tebou suhlasim....čo človek to iný v kus a iné nároky. Ja napr,.si potrpím aby moja malá bola zladená od hlavy po päty,aj okolo domu, nemusia to byť pri tom vôbec drahé ani značkové veci, ale nech to nejako vyzerá a nie taký miš maš.... 😀 a vecičky čo už nenosíme( lebo toho máme fakt strašne veľa) tak bud si to odložím alebo to dám sem na bazárik,ale stále len veci ktoré su pekne, 🙂 a vecičky ktoré už malej by som nedala ,lebo sa mi už bud nepáčia alebo sa vyťahali či inak poškodili, majú fliačiky a pod. davam známej na pretriedenie pre svoje deti ( inak ktorá je na tom dosť dobre finančne!!) a tie to v pohode nosia všade , pre nu su to všetko v super stave vecičky, ktoré nosia aj do mesta, na rodinne oslavy, na výlety či k lekárovi....lebo vraj načo kupovať deťom nové veci z obchodu ked aj tak z toho vyrastú alebo to rýchlo zničia 😒 ...tým som len chcela poukázať že čo mamina to iné nároky a priority,a iné názory nielen na stav vecí ale aj na štýl a spôsob obliekania.....

janetta20
21. mar 2013

to sa da vsetko len podla fotiek zistit....inak nie, aj ked aj to niekedy klame..kazdopandne ja som si zatial len dobre vybrala 🙂

veronique_1
6. mar 2014

@lujza123 ja mam presne take iste skusenosti - niekedy je nosene vo vybornom stave, zazila som aj na donosenie - vo velmi dobrom stave a aj nosene za vysoku cenu a to bolo na donosenie. Prevazuju tiez tie lepsie skusenosti.

veronique_1
6. mar 2014

@admin Nedalo by sa pridat do inzeratov kategoria - nenosene, minimalne nosene, nosene bez poskodenia a na donosenie, s tym, ze v podmienkach by boli jednotlive polozky definovane? Napr minimalne nosene - maximalne 3krat oprane, nosene bez poskodenia - nie su znosene vytahane, nemaju suchnute kolienka, zoslapane spodky, ziadne dierky, flaky,... alebo aspon povinnost udavat do inzeratov stav danej veci.

mariosmykal
7. mar 2014

@veronique_1 ďakujeme za návrh. Momentálne to neplánujeme, ale budeme na to myslieť. Riešením môže byť, že by ste písali tieto "kategórie" opisu inzerátu. Pekný deň prajem 🙂

veronique_1
7. mar 2014

@mariosmykal Dakujem za odpoved. Nepochopila som tu vetu - Riešením môže byť, že by ste písali tieto "kategórie" opisu inzerátu. Mozem Vam poslat svoje navrhy kategorii a Vy ich mozno neskor v buducnosti pouzijete a pridate to? Pekny den aj Vam

mariosmykal
10. mar 2014

@veronique_1 jasnačka, pošli mi a pozrieme si ich 🙂

veronique_1
15. mar 2014

@mariosmykal
1. nenosené,
2. top stav - vecičky v 100percentnom stave - prilezitostne nosene,
3. vyborny stav - nosene jednu sezonu na striedacku s inymi,
4. nosene bez poskodenia - pranie uz moze byt vidiet, ale nema flaky, dierky, zasivania a ine zavazne poskodenia,,
5. na donosenie
Este by som navrhovala povinnost uviest, ak je latkova visacka uvadzajuca info o znacke odstrihnuta. Viacere predavajuce uvadzaju v inzerate, ze je to napr tricko HM a ked to pride domov, su vsetky visacky poodstrihovane a mozno je to HM a mozno nie.

mariosmykal
17. mar 2014

@veronique_1 Ďakujeme za návrh. Momentálne nebudeme mať priestor niečo takéto vytvoriť, ale môžeme vytvoriť iniciatívu, aby tieto "kategórie" zadávali mamičky do opisu inzerátu.