Ahojte, spomínam si že na strednej nám učiteľka biológie vždy prízvukovala že sa mame pýtať partnera aký má Rh faktor, kvôli tomu že ak ma matka negativny a otec pozitívny je tam nejaké riziko pri druhom dieťatku. Viem že kvôli tomu mi v pôrodnici po pôrode aj pichli nejakú injekciu do zadku. No nepamatam si to už presne. Neviete to náhodou?
Ja to tak mám som Rh-, partner Rh+ a dieťa po ňom
Aké sú teda tie rizika pri druhom bábätku?
Ahoj ja som tiež Rh-, manžel Rh+, prvý syn po mne.
Po 15r sme chceli ešte bábätko.... Bohužiaľ som v júni potratila - anembryomola - mala som len prázdny gestačný vak, bábätko sa tam nevyvynulo. Po kyrete a 1 menzese sa mi podarilo opäť "3x" otehotnieť (37r),teraz som už úspešne v 8.mesiaci, berú mi častejšie krv na protilátky, či sa mi netvoria v tele proti bábätku. Ale zatiaľ to mám ok. Držím palce 🍀
Keďže ti po pôrode pichli anti-D imunoglobulín (najčastejšie Rhega), riziko by nemalo byť. Problém nastáva, ak Rh negatívna matka príde v prvom tehotenstve s Rh pozitívnym dieťaťom do kontaktu s Rh pozitívnou krvou, najčastejšie pri pôrode alebo pri krvácaní počas tehotenstva. Imunitný systém Rh negatívnej matky vtedy začne proti Rh faktoru, ktorý je pre jej telo cudzí, vytvárať protilátky a v ďalšom tehotenstve s Rh pozitívnym dieťaťom ho napáda. To môže u dieťaťa viesť k ťažkej chudokrvnosti a iným komplikáciám, ale to sa už dnes vďaka tým injekcijám nestáva. Ja mám Rh-, obaja synovia Rh+, v druhom tehotenstve som nemala vôbec žiadny problém.
Ahoj, tiež mám Rh- a manžel+, stále som po pôrode dostala injekciu anti D imunoglob. a brali mi vždy počas tehotenstva krv na protilátky, ale nijak som sa nestresovala lebo moja lekárka povedala,že to nie je žiadna prekážka na ďalšie tehotenstvo, dnes sa to už pekne sleduje a po pôrode pichne injekcia (ak je dieťa Rh+) Máme 4 deti a všetky majú po manželovi Rh faktor + a nemali sme žiaden problém. 😉
Myslím že v dnešnej dobe sa toho už fakt nemusíš obávať. Ja mám Rh-, manžel Rh+. Syn má tiež Rh+, no dostala som po pôrode injekciu a ďalej to neriešim 🙂
Kedysi pred rokmi, ked sa zenam nepichala rhega, odporucali parom s tymito nekompatibilnymi faktormi minimalne 5 rokov odstup medzi detmi.
Takze v dnesnej dobe ti naozaj nehrozia ziadne rizika.
tu to mas vsetko vysvetlene. V praxi vsak vacsina druhych tehotenstiev prebehne bez problemov hlavne kvoli tej injekcii, ktoru si dostala https://www.babyweb.sk/az-prilis-casta-tehotens...