Ako zistím, čo je prava merino vlna? Aký je rozdiel? Dá sa to vôbec zistiť, keď som laik?
Ak kúsok zapáliš... vlna smrdí nepríjemne, ako vlasy. Polyester sa taví a zapácha ako chémia.
https://www.modnipeklo.cz/2010/10/test-ohnem/
Nezistis. Prave tu omakavam merino ponozky a nic extra na nich na dotyk nie je,
ked vyperies smrdi🙂
O aky sveter sa jedna? Kupovany bol kde? Ci je to rucna vyroba?
Ked navlhne, tak smrdi ako ovca.
Merino je na omak makka, poddajna vlna, ma velmi jemne vlakna a neskriabe. Ked mas moznost porovnat to s klasickou striznou vlnou (hoci jahnacou), na omak to hned citit. Ale chce to trochu cviku, po case to uz odhadnes kombinaciou oka a ruky.
Ďakujem za rady. Kupovala som ho od ruky a bol veľmi drahý, ale vyzerá ako obyčajný sveter. Preto sa pýtam. Ale keď píšete, ze je to ťažko rozoznať, tak už len verím, že som nebola oklamana. Ja by som to ani neriešila, len mamka sa so mnou hada, že je to obyčajný sveter.
Podľa mňa zo svetra veľmi nezistíš :D už vôbec nie ako laik. Merino vlna je extra teplučká, strihá sa z merino oviec 🙂 Robievajú sa z nej aj veci pre deti, pretože pomáha regulovať teplotu tela (neprehrieva, ale hreje tak akurát), neškriabe a je jednoducho príjemná. Tiež sa v nej nedržia všelijaké hnusoby, lebo je antibakteriálna. A tiež sa v nej môžeš spotiť a nesmrdí. Akože merino je super, isto lepšie ako klasická vlna. 🙂