Rozbila som ortuťový teplomer

24. mar 2023

Žienky rozbila som ortuťový teplomer a v spálni. Našťastie nie pri deťoch. Hľadám u vás útechu, lebo ja som úplne úzkostná z takýchto vecí 😔. Čítala som na internete čo treba robiť, no tak som časť z toho zlikvidovala, ale časť je stále pod posteľou. Ale posteľ je taká ťažká, že s ňou nedokážeme pohnúť. Šlo by to čiastočne umyť/zmyť mopom, ale na jednom kraji boli také miniatúrne kúsky, že viem na 100% že musíme dať preč posteľ aby sme to umyli. Poznám sa, už tam pocitovo nebudem chcieť ani spať, už premýšľam nad tým, ako tam vyhodím podlahu, lebo tie malé guličky sa mohli dostať aj do takých špár v podlahe😕. Stalo sa vám to niekedy? Volala som aj hasičom/nesmejte sa 🙈, ale len sa poradiť čo naj spraviť a kam to dať a vraj to mám dať do komunálu. A keď čítam na nete, vraj v žiadnom prípade do komunálu nedávať. Ani neviem čo čakám od vašich odpovedí, asi nejaké ukľudnenie.

sissy27
25. mar 2023

Prosim ta, za mojich detskych cias bol ortutov teplomer uplne bezna vec, a rozbili sme ich niekolko. Vzdy sme len povysavali / poumyvali a hotovo. Ked sa rozbil na dlazke, tak nebolo vacsej srandy ako nahanat gulicky ortute 😃 ano, je toxicka, ale nie tak, aby si kvoli tomu mnozstvu ortute z jedneho teplomera vytrhavala podlahy.

autor
25. mar 2023

@sissy27 dík za komentár. Už som si to v hlave trocha upratala a nebudem z toho robiť drámu. Zajtra zavolám niekoho na presunutie postele a proste to pozmývam a škáry povysávam. Ale tak ma to štve že až. Spíme s mužom na gauči 🙈. Máme aj bezdotykový teplomer, je ale na dve veci. Je úplne zlý, keď som merala ortuťovým mali deti vyššiu teplotu. Tak som začala ten viac používať a takto to dopadlo

ildiko36
25. mar 2023

To fakt si volala hasičom kvôli tomu 🙈 Ja sa ti nevysmievam ale bola to prehnaná reakcia.
Ako dieta sa pamätám keď sa rozbil teplomer ešte sme sa s tým hrali v tedy som nevedela že to ma vplyv na zdravie..nič mi nie je..a uz mam vyše 42r.
A si si istá ze to bol ortuťový teplomer lebo od roku 2009 sa to nevyrába..

andreatytler
25. mar 2023

Nevysavaj, to rozprasi ortut do vzduchu. Upratuj v rukaviciach, pozbieraj vcsie kvapky ortute kvapatkom napriklad na ocne kvapky. Malinke kvapocky zober z podlhy lepiacou pasko. Prezri celu izbu, lebo kvapocky ortujte su neskutocne pohyblive a mozu sa dokotulat na velku vzdialenost. posviet si na dlazku baterkou, tak lahko zbadas trbietve gulicky. Daj vsetku pozbieranu ortut aj lepiacu pasku do ziplokoveho sacku. Poriadne izbu vyvetraj 24 hodin.

niekto2hy
25. mar 2023

My sme nahanali gulicky,az nebola jedna velka.A zijeme,nikomu nic nieje.

jaskolka
25. mar 2023

Ak to nebol vyslovene nejaký odložený starý teplomer, tak tetaz sa už nerobia ortuťove. Myslím ze teraz tam dávajú nejakú hliníkovu zliatinu, možno sa mýlim, ale ortuť už určite nie.
A aj keby to bol ešte klasika ortuťovy, tak z množstva ake tam je, sa neotravis, v minulosti sa to často rozbilo aj v nemocnici a nikdy sa nič nikomu nestalo.

moonlight1210
25. mar 2023

To si pamatam, ked sme ako deti rozbili teplomer, tiez nam dedko pozbieral gulicky do jednej, dal ju na tacku, v ktorej vyvolaval fotografie a hrali sme sa s tym. Pozorovali, co to robi, ako sa chova. Rozdeluje, spaja. Strasne nas to bavilo. Chemia a fyzika v praxi.

Potom sme si umyli ruky a vyhodilo sa to do kosa.

belllinka
25. mar 2023

@moonlight1210 🤦‍♀️ no tak chudak dedko asi nevedel co ma robit
@jaskolka nikdy sa nikomu nic nestalo? Akoze halo, problemy sa prejavia aj po 10-tich rokoch

mogaa
25. mar 2023

Och riadne preháňaš...my sme tiež ako deti rozbili niekoľko ortuťových teplomerov a dodnes si pamätám ako sme ako deti chytali tie mini gulôčky aby sme ich vyhodili aby mama nezbadala...a mám skoro 50, sestry 50+ a nič nám nie je😉

jaskolka
25. mar 2023

@belllinka tak čo si pamätám, v mojom detstve sa minimálne 3x rozbil teplomer. Mám 40,zatiaľ sa nič neprejavilo. Brat a sestra už sú po 50,torz žijú a sú zdraví
A som si istá, že to bolo u xy známych a u rodiny. Proste sa to stávalo
Okrem toho, tu ortuť by musel človek intenzívne vdychovať, alebo ju rovno zjesť. Neviem o tom, že by to niekto robil, alebo sa takto otravil, len z rozbiteho teplomera.

mogaa
25. mar 2023

@belllinka to naozaj si myslíš že 30-40-50rokov dozadu sa nikomu ten ortuťový teplomer nerozbil? a že sa z toho robili nejaké caviky? gulôčky sa pozbierali holou rukou, vyhodili a bolo.....a ano ak to rozbilo dieťa tak sa s tým aj pohralo, lebo to bola sranda ako sa to rozlieza a spája......

thoughtfulweirdo
25. mar 2023

Moja mama tiež volala hasičom, keď sme so sestrou ako deti rozbili teplomer a hrali sa s ortuťou 🤭 povedali, že to je malé množstvo a stačí povysávať.

marianarem
25. mar 2023

No moj manzel je vystudovany chemik a ten bol z toho veru dost nervozny. Bolo to tiez v spalni na parketach, kde je kopec spar. Pozbierali sme co sme videli, ale on potom este cele postihnute miesto zasypal sirou, ktora to vie nejako zneskodnit a zalepil to pod igelitovu foliu. Nejaky cas sme to mali.tak.
Ale inac suhlasim, ze kedysi sa tie teplomery raz za nejaky cas rozbili a nerobilo sa nic moc. Tiez som bola prekvapena z jeho reakcie, ale tak verim, ze sa o ortuti kadeco ucili a ma pred nou proste respekt. Rozbili sme nedavno aj galiovy, z toho ziadnu vedu nerobil.

mogaa
25. mar 2023

@marianarem ono každý rovnako vie že aj RTG má žiarenie a predsa ak treba ísť , ideš a nešpekuluješ....aj že každý liek má aj nežiaduce účinky a predsa ak ťa niečo bolí, dáš si liek od bolesti....no ak sa rozbije ortuť, pozbieram čo sa dá, povysávam a hotovo....aj pri pečení mäsa sa môžu vytvárať karcinogény, napriek tomu ľudia mäso denne pečú alebo grilujú, či si bežne chodia opekať....

radacak
25. mar 2023

Stalo sa mi to pred pár rokmi,povysavala som, poumývala poriadne podlahu a vetrala...Tiež som sa vtedy bála ,🙈a manžel bol akurát preč za prácou vtedy

belllinka
25. mar 2023

@mogaa caviky sa nerobili, lebo ludia vacsinou nevedeli, ze to je skodlive. Tak isto, ako sa nerobili caviky s pouzivanim azbestu na strechy a potrubia v domoch

belllinka
25. mar 2023

@mogaa inac mam doma jeden teplomer, poslem ti pre vnucatka na hranie? Chemia v praxi

moonlight1210
25. mar 2023

@belllinka enem klid, velebnosti. Jdou se projit, slunicko sviti, vetrik fouka, vtaci řvou.

Dnes mas okolo seba tolko chemie, ze to uz ani nevnimas. Dychas ju, jes ju, obliekas si ju, davas ju na seba kazdy jeden den. A neutecies jej, ani keby si sla zit do lesa a pestovala si veci vo vlastnej zahradke.

Naozaj parminutova hra stuchanim palickou do ortutovych guliciek (alebo snaha “prekrojit” gulicku) nam neublizila viac, nez X rokov zivota stravenych v takychto podmienkach. A dalsich X rokov pred nami stravenych v takychto podmienkach.

A aki sme spokojni.

sissy27
25. mar 2023

@belllinka prosim ta, v ovzdusi, v pode, vo vode je ovela viac ortute ako v tom teplomeri, takze naozaj z toho netreba robit dramu.
@ildiko36 ortutove teplomery zakazala akurat tak eu, pokial viem, napr na ukrajine su stale v pohode dostupne a nie je ziadny problem doviezt ich na svk.

autor
25. mar 2023

@ildiko36 nikdy nie je prehnaná reakcia ak získaš po telefóne dôležité informácie. Môj muž by hneď šiel vysávať, ja som aspoň pogooglila, a pozisťovala čo a ako.
@marianarem tak vyštudovaný chemik vie z nás asi najviac, tomu by som dôverovala. Vetrám tam, tie guličky sú stále pod posteľou, musím na to niekoho zavolať, aby som to vedela dokončiť.
@andreatytler lepiaca páska je výborný nápad. Musím použiť keď to všetko už bude hotové aj ten vysavač na špáry. Tam mohli zostať tie mini guličky ktoré ledva voľnym okom vidno.

autor
25. mar 2023

A ďakujem za každý jeden komentár. Som oveľa kľudnejšia,

darijja
25. mar 2023

Ked som bola mala, tak som rozbila ortutovy teplomer v mojej detskej. Bala som sa, ze ma nasi uvidia, tak som ho rychlo pozhrnala rukami zo zeme a hodila som to do suflika pisacieho stolu 😀 samozrejme ako decko som na to zabudla a asi rok som tam s tym rozbitym teplomerom v detskej zila 😀 az kym som si nesla ten suflik upratat... a som tu... inak, byt tym hasicom, asi sa trosku chytim za hlavu 🙂 podla mna sa na tebe este teraz na stanici bavia..nic v zlom 😀

autor
25. mar 2023

@darijja nech sa bavia mne je to jedno. Ja som ich nevolala na výjazd 😂. Neboj sa, že takých a oveľa vtipnejších telefonátov majú viac než si myslíš. Necítim sa za ten telefonát ani troška horšie. Ak som niekomu spravila deň, nech sa páči ☺️. Pre bezpečnosť mojej rodiny jeden 30sekundový telefonát stojí za to. Oni by mali najlepšie vedieť ako nakladať s takýmto niečím, ale vcelku ma prekvapila, že o tom vedela menej než ja. Aspon že si ten šuflík upratala. Deti majú “super” nápady 😊

liljana
25. mar 2023

Uz je to asi postnute hore, ale malokto otvara linky ...
https://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_conte...
Ako môže ortuť poškodiť naše zdravie?
Ortuť používaná ako pracovné médium teplomerov, či iných meracích prístrojov, je vysoko jedovatý a toxický kov. Ide o neurotoxín, ktorého kumulácia sa v tele človeka prejavuje narušením vegetatívnej a centrálnej nervovej sústavy.

Prítomnosť zvýšených hladín ortuti v tele býva často spojená napr. s bolesťami hlavy, nespavosťou, zhoršením vyjadrovacích schopností, stratou zraku alebo sluchu, anorexiou, depresiami, zhoršovaním pamäti, Alzheimerovou či Parkinsonovou chorobou a pod. Výsledkom chronickej expozície ortuti býva tiež poškodenie enzymatických systémov, oslabenie imunity, bolesti ďasien či vypadávanie vlasov. V prípade požitia väčšieho množstva ortuti nastávajú kŕče, hnačky a bolesti brucha, poškodzujú sa obličky a pečeň.

Zvýšené hladiny ortuti v tele matky môžu byť nebezpečné pre vyvíjajúci sa plod a spôsobiť závažné mentálne poškodenie novorodenca.

Aké zdravotné riziko nám hrozí pri rozbití teplomera?
Po rozbití ortuťového teplomera hrozí predovšetkým riziko vdýchnutia väčšieho množstva toxických pár uvoľňovaných z rozliatej ortuti, ktoré poškodzujú respiračný systém, sliznicu a spôsobujú akútne zápaly pľúc a dýchacích ciest. Akútna expozícia vysokým dávkam môže spôsobiť úplné zlyhanie telesných orgánov až smrť.

Ktorá časť populácie je najviac ohrozená?
Riziko poškodenia zdravia je, samozrejme, vyššie u zraniteľnejších skupín populácie, akými sú predovšetkým deti, starší ľudia, ľudia s poškodenou pečeňou, obličkami a pod.

Čo treba urobiť v prípade, ak sa nám teplomer rozbije?
V prvom rade je potrebné rozliatu ortuť urýchlene zozbierať a zabrániť tak jej ďalšiemu rozptylu. Rozliate kvapky ortuti je možné odstrániť napríklad nasatím injekčnou striekačkou. Zvyšky, ktoré striekačkou nebolo možné nasať, odstráňte navlhčeným pijavým papierom.

Pri odstraňovaní rozliatej ortuti používajte rukavice, aby ste predišli zbytočnému kontaktu s pokožkou. Ortuť totiž môže do organizmu preniknúť aj cez kožu a následne sa krvou rozšíriť do nervového systému. Keďže ortuť je rozpustná v tukoch, riziko je vyššie v prípade mastných rúk.

Snažte sa predchádzať vdychovaniu ortuťových výparov a miestnosť, v ktorej bola ortuť rozptýlená, okamžite poriadne vyvetrajte.

Môžem zvyšky teplomera a zozbieranú ortuť vyhodiť do kontajnera na komunálny odpad?
Ortuť je vďaka jej toxickým vlastnostiam nebezpečná nielen pre ľudské zdravie, ale aj pre životné prostredie. Likvidácia komunálneho odpadu s obsahom ortuti kontaminuje ovzdušie, pôdu a následne aj ďalšie zložky prostredia. Rozbitý teplomer preto v žiadnom prípade nevyhadzujte do odpadkového koša a kontajnera na komunálny odpad ani nesplachujte do kanalizácie. (!)
Zvyšky rozbitého teplomera a zozbieranú ortuť je potrebné vložiť do uzatvoriteľnej a nepriepustnej nádoby tak, aby nedochádzalo k ďalšiemu úniku ortuťových pár a následne odovzdať do zberne odpadov, prípadne špecializovanej firme zaoberajúcej sa likvidáciou nebezpečných látok.

autor
25. mar 2023

@liljana toto presne som čítala ako prvé. Čo ťa dosť vystraší v prvom momente. Ja si myslím, že pre zdravie seba a rodiny je najlepšie urobiť všetko podľa “pravidiel”, bez ohľadu na to, či mamičky na MK tvrdia že sa im nič nestalo a s ortuťou sa aj hrali ako deti. Niekomu sa možno nič nestane a niekomu áno. Ako u fajčiarov…

liljana
25. mar 2023

No ono nikto nepadne mrtvy na zem, ked sa toho dotkne a umyje ruky, alebo sa hra, ale urcite to nie je sranda. Aj tak je to vysoko toxicky jed, ktory vo vyssej koncentracii moze zabit, ci trvale poskodit zdravie. Tak naco riskovat. Radsej pouzit sedliacky rozum.

deti95060810
25. mar 2023

sa smejem s tými hasičmi..
mne sa to stalo asi pred 15 rokmi. rozbil sa teplomer na sporáku v kuchyni, dokonca tam boli aj hrnce... varilo sa ďálej, guličky sme pozbierali čosi umyli - možno sme niečo aj zjedli - kto vie a žijeme...

janpo
25. mar 2023

Nás učili, že treba pozbierať do nádobky a odniesť do lekárne. Určite nie povysávať, ani vyhodiť do WC či umývadla, lebo tam ortuť ostáva dlhodobo a dýchate jej výpary, ktoré sú jedovaté. Mne konkrétne takýto rozbitý teplomer v lekárni zobrali, bolo to cca pred 18 rokmi.

saxana000
25. mar 2023

My sme gulicky tie nahanali ako deti.rozbili sme minimalne jeden rocne..zijeme vsetci.