Bývate takto alebo podobne niekto?ste spokojné?ako fungujete?ako máte zariadenú domácnosť?ide mi len o to či je niekto v rovnakej situácií a mu to vyhovuje.ja som jedináčik, moj muž je jedináčik a žijeme s dvoma ďetmi s mojou mamou.nikomu to neprekáža, všetci sme spokojní.momenatálne sme na to finančne fajn takže mali by sme aj na hypotéku aj na podnájom, ale zadĺžiť sa nechceme a nechceme platiť ani nikomu cudziemu.myslíte, že sa dá takto fungovať dlhodobo?mamu nechceme nechať samú.
@artemisa tiez som zastanca toho, ze netreba opravovat to, co funguje. 🙂
Ci sa tak da fungovat dlhodobo zistite sami, kazda rodina je ina. Rizikom takehoto byvania je ze sa rodic (myslim stary rodic) prilis angazuje a vstupuje manzelom do veci, ktore by nemal riesit. Ale v pripade ze je rozumny a toto sa nedeje, to moze byt fajn.
My tiez byvame u mojho otca, zatial babo je len na ceste, uvidime ako to bude fungovat. Zatial vidim skor vselijake vyhody - moze nam pomoct, o vela veci sa postara (co moze byt na druhej strane nevyhoda, ak sa nenaucime starat my)...
@artemisa môj brat takto býva-so ženou a dvomi deťmi a našou mamou. Väčšinou fungujú fajn, samozrejme že občas sa pochytia a vtedy môj výbušný brat zadre že sa zbalí a radšej si nájdu svoje bývanie ale to je tak raz do roka a potom sa ukľudní a sú v pohode. Čo sa týka zariadenia, mamina má svoju jednu izbu, oni majú svoju izbu-obývačku kde spávajú a tretiu izbu majú decká. Myslím že takéto bývanie má svoje plusy aj mínusy a od povahy zúčastnených závisí ako to môže alebo nemôže fungovať. Výhody sú určite v spoločnom platení účtov, ak je rodič ochotný tak vám určite postráži dieťa keď treba, ak sa dohodnete na spoločnom stravovaní nemusíš tak často variť 😀 ...Na druhej strane je to trošku na úkor súkromia a treba rátať s tým že každý rodič vie občas niečo lepšie než jeho deti a občas to dá aj najavo 😝 Ja osobne by som takto bývať nechcela ale im to očividne vyhovuje takže nevidím problém prečo by nemohlo aj vám. Podla toho čo píšeš vám to zatial klape tak byť tebou nehladám problémy tam kde nie sú, až keby sa niečo prihodilo, potom by som to začala riešiť.
@artemisa žije tak veľmi veľa rodín,aj viac detí,dvaja rodičia,či svokrovci v byte,dome..
viacgeneračné žitie rodín v jednej domácnosti je na Slovensku ešte stále ,uplne bežná realita ,ak vám to klape,tak prečo riešiť to,čo nepáli 😉
@artemisa urcite sa to da, ak su vsetci rozumni a ochotni robit kompromisy. take byvanie ma vela vyhod. ja som vyrastala so starymi rodicmi a lepsie mi nemohlo byt, spominam na nich s laskou doteraz🙂
a myslim si, ze casom to tak bude aj u nas, ked sa bude treba postarat o moju mamu. uz teraz to beriem tak nejak automaticky a myslim na to aj pri planovani byvania.
ak by vam casom zacalo byt tesno, mozno by ste mohli zvazit vacsi byt alebo mensi domcek, kde by mala mama vlastnu izbu aj s kupelnou, aby ste na seba menej "narazali". ale to len tak spekulujem.. 😉
🙂 ty si sa chcela len pochvalit, ze 🙂 🙂 🙂
nech vam ta pohoda doma dlho vydrzi, aj mama je isto spokojnejsia, ked moze byt stale s detmi, starsi ludia si pri nich vedia dobit baterky, lebo neriesia bolave klby, ale mliecne zuby 🙂
@marylis A kam si pozyvate hosti, ked predpokladam, ze obyvacku vyuzivate ako izbu? Do kuchyne?
--------------------
Je na tom niečo zle? 😨 my sme v kuchyni vždy, taktiež aj keď som bývala u rodičov a prišla návteva sme boli v kuchyni, a tiež aj keď ideme na návštevu my, a nieje zrovna "terasová" sezona, sedíme v kuchyni
@artemisa takto sa dlhodobo fungovat neda, minimalne 4-5izbovy byt.
babkovska izba+spalna rodicov+detska izba + spolocenska izba=obyvak, a ak je 5. ako studovna, resp 2.detska, len bonus.
V 3izbaku s 2detmi to skor ci neskor s babkou za patami bude o hubu, uz len ta nespravpdlivost v priestore ze vy sa tlacite po 2 a ona sama. Ak na to mate a nechcete ju nechat samu, kupte si 2byty pri sebe alebo jeden vacsi.Moju mamu mam velmi rada , ale zit by som uz s nou nezila ( 2r po svadbe sme zili s 1dietatom v 4izbaku) ale nie je nad to zavriet za niekym dvere a urobit si po svojom, moja mama je sama a sestra v UK takze som tu pre nu len ja, az bude na tom tak ze ju bude treba dozorovat a pomahat prestahujeme ju alebo my sa k nej = rozumej 2byty pri sebe, idealne v 1brane, najlepsie na 1 poschodi.
je vám dobre tak to nerieš kým sa nehádate ta a manžel alebo manžel a svokra tak je to Ok má to svoje plusy 🙂
@eeffka ked bol moj otec dieta, tak bolo uplne bezne, ze omnoho vacsie rodiny zili pohromade v jednoizbovom byte (aj ked rodiny mojho otca sa to prave netykalo). To si dnes nevieme ani predstavit - jeden taky byt som videla nazivo v bytovom dome Unitas v Bratislave a ta predstava bola neuveritelna. Ale je to doklad o tom, ze naroky na priestor a pod. mozu byt velmi rozne.
Myslim si ale, ze ak rodina zacne pocitovat v byte stiesnenost, tak je nacase hladat riesenie. Viacgeneracne byty alebo dva byty pri sebe sa mi ako riesenie velmi pacia, pokial nie je problem v medzigeneracnych vztahoch 🙂 A samozrejme vo financiach 😀
@kazunomiya no ale kedysi tie byty vyzerali tak ako v Majorovi Zemanovi 😀 , oni zili on, zena+dieta + babka v 2izbaku, akurat ze len ta ich kuchyna mala asi 30m2 😀 co je polka mojho bytu ( 3izboveho)
ahoj, no my sme isty kratky cas byvali ako stvorclenna rodina v trojizbaku aj s oboma babkami, ale to bolo len par mesiacov, inak nasi doopatrovavali ocinovu mamu 12 rokov. Ale to bola silna skleroticka, takze bolo aj par konfliktov, ale ked sme museli zvladli sme. Priestorovo to vcelku slo, akurat sme nemali obyvacku - to bola babkina izba. Vsetok "spolocensky" cas sa travil v kuchyni. Dodnes sa u nasich obyvacka moc nepouziva - vsetci sme zvyknuti sediet v kuchyni 🙂
Pokial si s maminou rozumiete a nemate ziadne konflikty, pokial je s tym v pohode aj manzel aj deti, tak by som sa nezatazovala, ze je to nejake nestandartne.
Ja som toto iste mala doma...svorka diabeticka,žiadna hygiena,stále sledovanie čo robíme....rok sme sa s manželom v kuse hadali...az nakoniec ustúpil a mame platíme 400€ prenájom 1-izboveho bytu mesačne ...
@artemisa ak vam to funguje tak naco to riesis? su ludia ktori takto fungovat nedokazu a taki ktori dokazu - poznam aj jednych aj druhych😉 myslim ze ak vy sa citite dobre tak nie je co riesit, skusenosti inych vypovedaju len o ich konkretnom zivote, nemusia nic o vas😉