Rodilo by sa viac detí, ak by boli byty

macklemore
9. jan 2018

Myslíte si, že ak by sa opäť dostávali byty zadarmo ( povedzme že mám ružové okuliare ), respektíve za malú sumu, tak by sa mladý ľudia viac hrnuli do plodenia detí ?

trashpanda
9. jan 2018

Trochu podla mna ano. Je kopa mladych, ktorym sa do deti nechce, lebo chcu cestovat, uzivat si, robit karieru a jest avokadovy chleba, ale cast, myslim, rodicovstvo odklada aj kvoli tomu, ze dlho (niekedy az do 30-tky) nemaju potrebne zazemie.

lavieenrose
9. jan 2018

to je davno za nami ...to v kapitalistickej spolocnosti neexistuje ..tvoji rodicia nemali strngat klucami na namesti...a podla mna je fajn ze nie sme ako niekde v Indii ci v Cine hlava na hlave....pani hore by to chceli vidiet pretoze by sa im nabalovali vacky peniazmi..viac platcov dani...dochodkovi vek je sialene vysoky a ja neviem kde sa zamestnam po skonceni rodicovskej...minule sa mi naskytol krasny pohlad na poste.. jedna stara raspla vedla druhej ledva tukali do pocitacov . upotene ...fuj

bosoriak
9. jan 2018

To znizovanie porodnosti je taky komplexny jav, ze nejake obecne byty to rozhodne nevyriesia. A byty zadarmo? Myslis, ze sa postavia zo vzduchu? Stat je najhorsi hospodar a zverit mu do ruk taketo projekty moze dopadnut len tak, ako uz vsetky velke projekty na Slovensku dopadli. A nie, nepomoze to. Mladi ludia nechcu deti aj kvoli inym veciam, nielen kvoli peniazom.

hettinka
9. jan 2018

Nemyslím, že by sa rodilo viac deti. Mne sa zdá, že čím je ľuďom lepšie, tým menej deti majú. Naši starí rodičia sa tlačili v jednej drevenici ešte aj s rodičmi a deti mali aj 10.
Skôr si myslím, že by bolo viac deti, ak by nešiel prúd alebo wifi 😂

sissy27
9. jan 2018

pre istú skupinu občanov by to isto motivácia bola, tak ako je teraz pre niektorých motivácia 200€ rodičák či "kočíkové"... a poniektorým by stále bolo úplne jedno, že nemajú elektrinu, tečúcu vodu, splachovací záchod a čo jesť, aj tak si narobia 10 detí...
možno je viac problém v zdravotnom stave ako v samotnej motivácii či podmienkach pre rodičovstvo... a to žiaľ žiadny byt zdarma nevyrieši...

trashpanda
9. jan 2018

A mozno je to tak jednoduche: v minulosti sa rodilo deti viac, lebo to ludia nevedeli tak dobre ovplyvnit ako dnes (ved kolko ludi sa bralo, lebo "museli"). Keby sa oni mohli rozhodnut, asi by tiez nemali 10 deti, ale skor 1-2. A urcite sa aj v minulosti nasli zeny, ktore nemali potrebu stat sa matkami (ako sa to objavuje teraz), len to nemali moznost regulovat. Dnes su deti fakt otazkou volby, je to tak prvykrat v ludskej historii a to robi tu obrovsku zmenu.

dominika6
9. jan 2018

tu vôbec nejde o byty..tu ide o uživenie sa z našej minimálnej mzdy,ktorá je tak nízka,že aj keby si neplatila ten byt,iba energie,tak ak máš deti,stále si na konci mesiaca na nule..
ak sú dvaja,je to ľahšie,ale nie natoľko,aby mal každý pár po 2-3 deti..lebo nároky štátu,ceny v obchodch,neskutočných poplatkov na každom kroku,sú tak vysoké že tá zanedbatelná suma čo dáš na hypo je smiešna...

rdi
9. jan 2018

Taktiez si myslim, ze by to mohlo pomoct. Teraz su mlady ludia tak nastaveny, ze najprv chcu karieru aby si mohli dovolit kupit byt, aby mohli byt sami a az potom sa snazia o babatko. Keby byty boli lacnejsie, tak by sa skor mohli snazit a tym by bolo viacej deti

meandbaby
9. jan 2018

Byty teda neboli zadarmo ani za komacov.Nasi si brali pozicku hadam na vsetko.Ved zarabali 1000 kcs ako vysokoskolaci.Aspon nie pre kazdeho.

meandbaby
9. jan 2018

Mama mala ledva na kabat, ked sme boli mali.Urcite sa mame lepsie, co sa tyka spotrebneho tovaru.Minule ukazovali statistiku.Sme si zlepsili zivotnu uroven, hoc sa to mnohym nezda, ale je to tak.A ludia sa rodili aj za vojny v bunkroch aj ked mali stravne listky a jedla bolo malo. Skor si myslim, ze je viac moznosti ako v minulosti, ludia cestuju a studuju a uzivaju si.Nechcu sa viazat skoro.Nechcu si ubrat z pohodlia.vacsinou chudobni deti neodkladaju.

iwesska
9. jan 2018

Vobec nemam pocit,ze by sa rodilo malo deti. Skolky su prepchate,50% deti neprijatych. Tu treba skor podporit uz existujuce matky s detmi,aby sa vedeli uplatnit na trhu prace a nie rozdavat prispevky,byty a pod aby sa rodili dalsie deti od ktorych da stat po 3r.ruky prec.

meandbaby
9. jan 2018

@iwesska no, ano.Teraz je babyboom lebo silny rocnik 78, 80 este neodrodili "vsetko" a plus sa pridavaju mladsie rocniky.

lavieenrose
9. jan 2018

@meandbaby ja poznam mnoho ludi cca rocnik 80-90 co su bezdetni, boli casi kedy bolo zazrak vidiet kociar ci tehotnu..a teraz na kazdom kroku tiez vravim ze je teraz babyboom rocniky 90-94 v mojom okoli

montemotherone
9. jan 2018

@lavieenrose z tvojho komentu je mi na vracanie...

lavieenrose
9. jan 2018

chytim ti vlasky kludne to daj von (pani dokonala)

lavieenrose
9. jan 2018

@montemotherone pri troche inteligencie (ktora evidentne absentuje) sa da si domysliet dve ciarky..som z generacie,ktora je ovela mladsia ako ta tvoja,takze je normalne, ze ti to hlavicka nebere bez interpunkcnych znamienok ;) aj takych bere autobus, ako sa vravi

montemotherone
9. jan 2018

Pekná, aj keď naozaj hypotetická otázka 🙂 Myslím že generácia ľudí vo veku 20-30 rokov by sa nehrnula. Zmenili sa priority, filozofia generácie... Myslím že svoju úlohu zohráva zvýšená životná úroveň, možnosti cestovať, študovať kdekoľvek a čokoľvek... a potom nešťastná preinformovanosť. Mladý človek má väčšiu možnosť porovnávať svoj život s inými. Chce všetko, viac a hneď, veci, veci, veci.... Načo, neviem. Keď som bola mladšia, tiež som chcela, ale časom som chvalabohu prišla na to v akých maličkostiach je skutočná spokojnosť a šťastie 🙂 Dnes si hovorím, že chvalabohu som mala prvú dcérku v 26 a keby som sa narodila ešte raz, tak mám aspoň 3 deti ešte do 30-tky.
Teraz už nechcem nič. Niekto sa do tejto fázy dostane v 40-tke, niekto v 50- tke a niekto si na smrteľnej posteli uvedomí, ako málo mu k šťastnému životu stačilo a koľko času stratil naháňaním fatamorgány...

montemotherone
9. jan 2018

@lavieenrose vždy lepšie byť stará a sprostá, ako citovo tupá. To ani čiarky neporiešia

lavieenrose
9. jan 2018

@montemotherone ano nastvali ta pani postarky, tak ja by som im dopriala dochodok lebo tazko sa na ne pozera ako predychavaju navaly tepla,su opotene a snazia sa skratit rady no neuspesne lebo ledva triafaju pismenka na klavesnici...som ja ta zla ze nechcem aby ma obsluhovala casnicka co ledva rano vstala z postele...som ja ta zla ked nechcem aby ma obsluhovala pani preavacka co si uz nevie zapamatat kody, hrbi sa nad pokladnou a este trpi samomluvou, bohuzial bude to horsie...lebo odchod do dochodku sa aj o 10 rokov zvysil.moja stara mama sla v 55 po troch detoch..teraz nehrozi..

mimulaaa
9. jan 2018

no ja vám poviem, z vlastnej skúsenosti... áno, byt zadarmo je nezrealizovateľný "sen" - v dnešnej dobe a u nás teda určite... ibaže, ja mám 23 a priateľ 30. máme síce "vlastný" (banke patriaci 😃 ) byt, ale keďže platy na papieri nepustia, podarilo sa nám získať len malý, jednoizbový byt. dieťatko by bola najväčšia radosť (áno, aj keď mám "len" 23) , no bojíme sa, pretože nemáme istotu. keby mám byt, zázemie, nemala by som strach. práca sa vždy nejaká nájde, uživiť nás dokáže, vedeli by sme si aj niečo odložiť, nebyť tých nešťastných hypoték. takže, áno, čisto teoreticky, keby máme väčší byt "od štátu", mali by sme už dieťa, možno by bolo na pláne druhé... podľa mňa by sa teda pôrodnosť zvýšila, ale je to čisto hypotetické. 🙂
realita je iná a tak musíme makať, aby sa nám priblížila aspoň vidina väčšieho a istejšieho bývania a potom môže prísť potomok 🙂

katrinka8
9. jan 2018

@iwesska - škôlky nie sú prepchaté preto, že by bolo až tak veľa detí, ale skôr preto, že keď po silných ročníkoch z 80-tych rokov prišli slabučké z 90-tych, veľké množstvo škôlok sa zrušilo, a teraz proste chýbajú, lebo tie silné ročníky teraz zapĺňaju tie zostatkové škôlky svojimi deťmi 😉 My sme napríklad najväčšie sídlisko v meste, kedysi, keď som bola malá, boli tu 3 škôlky, teraz je tu 1 + 1 menšia súkromná. Samozrejme, že to nestačí. V meste ostalo kopec budov - bývalých škôlok, v ktorých buď sídlia súkromné firmy, alebo budovy proste stoja a chátrajú. Detí je ale veľa a miest málo. Ale uznávam, že to asi nie je také zúfalé, ako napr. v Bratislave. Existujú dokonca škôlky, kde sa dá bez problémov zapísať aj počas roka (štátne) - že je tam miesto stále. Len nie je to už až taká výhodná lokalita pre mnohých a pod.

katrinka8
9. jan 2018

Či by sa rodilo viac detí, keby boli byty finančne dostupnejšie (zámerne nepíšem zadarmo, lebo to je ozaj utópia). Ja myslím, že áno. Nie asi ani tým, že by sa nejak extrémne zvýšila chuť zakladať si rodinu a mať deti pri mladých ľuďoch (20-30) - že skôr založiť rodinu, potom menej problémov s otehotnením a pod., ale skôr si myslím, že tí, čo už deti majú, by sa možno častokrát rozhodli mať ich viac. Teraz ak má rodina hypotéku na 30 rokov, 1-2 deti, tak si možno to druhé, tretie či štvrté skôr rozmyslí, ako keby nemuseli riešiť to, že vysoká čiastka ide na hypotéku...
Jasné, že toto nie je jediný faktor, ale určite je jedným z faktorov.

hettinka
9. jan 2018

My sme hypo nemali, brali sme sa mladi a deti mame aj tak “iba” dve. Byt bolo to posledné, podľa čoho sme sa rozhodovali pri plánovaní počtu deti. Skôr je dnešná doba cela nastavená na dve deti - Napr. či kupujete auto alebo idete na dovolenku, dve deti sú bez problémov, pri troch už človek musí zvažovať a kombinovať.
A teraz, keď sú školáci, som rada, že sú len dvaja... pri tých výdavkoch na školáka...

macklemore
autor
9. jan 2018

Naozaj ma prekvapili odpovede, tak mi to vychádza, že ani byt zadarmo nie je riešenie, čo je pre mňa ,, šokujúce ,, zistenie. Úprimne čakala som odpovede typu, že áno, ľudia by boli viac motivovaný, ale takéto odpovede som nečakala.....

erikavesela
14. jan 2018

ja si myslim, ze nie, nezvysila by sa tym porodnost, dnesni mladi su casto karieristi, ktori si chcu uzivat, ktori chcu vidiet svet, ktori si neznizia zo svojej zivotnej urovne....hovorim o vs vzdelanych, mnoho z nich caka, ved kariera a potom pridu na to, ze otehotniet v 35 nie je to iste ako v 20, co ale nemohli, lebo boli na skole...a potom je neskoro, alebo nestihaju...co sa tyka tych ostatnych, v nizsie vzdelanych skupinach ludi stale prevladalo to, ze mali vacsi pocet deti na 1000 obyv. ako vs vzdelani, ale tu tiez vladnu faktory ako uzivat si zivota, cestovat.....len na doplnenie...nechcem tu nikoho ponizovat, bezne sa takto rozlisuje obyvatelstvo....vs, ss, zakladne vzdelanie....generacie sa pocitaju na 25-30 rokov, zavisi od zdroju...takze dnes ide o rodicov narodenych v 1985-1995...to boli slabe rocniky, co sa tyka priemerneho prirastku, ja som rocnik 1974, kedy bol priemerny prirastok obyvatelstva viac ako raz taky ako v 1990...takze dnesnych 30 je velmi malo...preto boli porusene skolky....skolok je malo, lebo po 1980 sa znizil prirodzeny prirastok pod 10 deti na 1000 obyvatelov...takze velakrat ostavali budovi prazdne a nevyuzite...co sa tyka poctu deti....dnes je velmi nakladne vychovat dieta a plne suhlasim s vetou, ktoru povedala nasa suseda, je pravnik, priatel ekonom, a podla mna presne vystihuje odpoved na tvoju otazku...keby sme mali deti, nikdy by sme si nemohli dovolit byvat v dome, nemohli by sme ist 4 krat do roka na dovolenku, neuzili by sme si penazi...takto si uzivam, cestujem, mam pokoj, ked sa vratim z prace a byvam v dome....moja jedna znama povedala...mame jedno dieta, pretoze si nechcem znizit svoju zivotnu uroven...

bambulka79
25. aug 2022

@hettinka veľmi dobrý postreh... ľudia sú pohodlní. Ak by bolo dostupnejšie bývanie, pôrodnosť by stúpla max. 10%. Mali by miesto 1-dieťa dve, namiesto 2-ch tri... Ale zásadné by sa neudialo.... Myslím si, že by bolo lepšie,aby štát motivoval tích, ktorí chcú makať (nie robiť) ,aby videli na výplate, že sa to oplatilo a nie im všetko štát zobral,lebo má pocit, že už máš dosť! Nie zvyšovať zaťaženie tím, čo niečo vytvárajú,aby boli motivovaní zvyšovať svoju produktivitu. Pretože potom dopadneme tak, že každý povie mne to stačí, načo robiť viac,mne sa nechce a i tak mi štát vezme kopu prachov....