Rodičovský príspevok a práca

majach84
8. okt 2018

Dobry den,idem si k vam po radu. Kedze som sama s 3ma detmi, malu som musela dat od 6. mesiacov do jasli a vratit sa do prace, to jej totalne zrujnovalo imunitu a je sustavne chora, momentalne ma 14 mesiacov. To ma donutilo rozmyslat nad tym ze by som sa vratila spat na rodicak s tym, ze by som aj robila a z rodicaku by som platila nejaku pani, napr slobodnu mamicku, ktora by sa mi o malu starala kym budem ja v praci. Preto vas chcem poprosit o radu, ak s tym mete niekto skusenost, ze ci mam vobec zo zakona narok poberat rodicak aj pracovat, ake treba splnat podmienky a ako je to s pracovnym zaradenim, ci musi byt naozaj ine ako pred nastupom na matersku, lebo u nas by to bolo asi nemozne. Dakujem vopred za kazdu realnu a overenu radu.

9lf9
8. okt 2018

@majach84 pocas poberania RP mozes pracovat ako len chces bez obmedzeni

seagul
8. okt 2018

@majach84 presne ako píše v prípravku nadomnou a pracovné zaradenie môže byť samozrejme pôvodne, veď je normálne že sa žena vracia na pôvodné miesto. RP je príspevok pre rodiča na starostlivosť o dieťa ( alebo jasle- potom je to príspevok na starostlivosť) do jeho 3 rokov a je úplne jedno či si doma alebo v práci. Obmedzenie vykonávať prácu na pôvodnú zmluvu, z ktorej sa vypláca materská trvá iba počas materskej dovolenky. Uprimne ma vždy zarazia tieto "povery" ktoré u nás koluje, že žena nesmie 3 roky robit lebo jej zoberú príspevok, nemôže toto a hento. Ostať doma po materskej je právo nie povinnosť.

alchemilkazltozelena
8. okt 2018

@majach84 skoda veru ze si ju dala do jasli..ze si si hned nenajala nejaku pani..takto nemusela byt taka chorlava ☹ a je to tak ako pisu baby..do 3 rokov dietata poberas rodicak ci pracujes alebo nie..

seagul
8. okt 2018

@alchemilkazltozelena tak ja som platila za opatrovateľku 2x toľko ako má teraz vyjdú súkromné jasle, takže to dá dosť zabrať 🙂 ale áno, chorý nebýval.

alchemilkazltozelena
8. okt 2018

@seagul to je tiez pravda..vsetko ma minusy aj plusy ☹

majach84
autor
9. okt 2018

@alchemilkazltozelena nedalo sa mi to riesit inak. Ak by som sa aj teraz rozhodla vziat ju z jasli a niekomu zverit, aj to bude dost velky problem, niesu vzdy veci tak jednoduche ako sa druhym zdaju.

majach84
autor
9. okt 2018

Dakujem za rady 😉

alchemilkazltozelena
9. okt 2018

@majach84 neboj ja to viem..ja tiez nemam nic jednoduche..bohuzial