Informácie pre poberateľov rodičovského príspevku
a príspevku na starostlivosť v roku 2011!
Dňom 1. januára 2011 nadobudol účinnosť zákon č. 513/2010 Z.z., ktorým sa mení
a dopĺňa zákon č. 571/2009 Z.z. o rodičovskom príspevku a o zmene a doplnení niektorých
zákonov a o zmene a doplnení zákona č. 561/2008 Z.z. o príspevku na starostlivosť o dieťa
a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 571/2009 Z.z.
Pre Vašu lepšiu orientáciu týkajúcu sa zmien pri poberaní týchto príspevkov Vám
poskytujeme nasledovné informácie týkajúce sa postupu úradu pri výkone tejto legislatívy
a Vašich práv a povinností v súvislosti s poberaním týchto príspevkov:
1. Nevykonávanie zárobkovej činnosti od 01.01.2011 už nie je podmienkou nároku na
rodičovský príspevok. Pokiaľ poberáte rodičovský príspevok a začnete v roku 2011
vykonávať zárobkovú činnosť nemá to vplyv na Váš nárok na rodičovský
príspevok!
2. Podmienkou nároku je riadna starostlivosť o dieťa pričom táto podmienka je
splnená ak sa o dieťa stará oprávnená osoba osobne, alebo zabezpečuje riadnu
starostlivosť o dieťa inou plnoletou fyzickou alebo právnickou osobou. To
znamená, že umiestnenie dieťaťa v materskej škole, jasliach, alebo zabezpečenie
starostlivosti oň inou fyzickou osobou ako rodičom nemá vplyv na nárok na
rodičovský príspevok!
3. V prípade, že ste poberali do 31.12.2010 rodičovský príspevok v sume 164,22 €
mesačne a Váš nárok na rodičovský príspevok trvá aj v roku 2011 od 01.01.2011
sa táto suma zvyšuje na sumu 190,1 € mesačne automaticky – t.j. nie je potrebné
podávať novú žiadosť ani nič úradu dokladovať( pokiaľ Váš nárok naďalej trvá.)
4. V prípade, že Vám bol priznaný rodičovský príspevok v sume 256 € mesačne a Váš
nárok na rodičovský príspevok trvá aj v roku 2011 táto suma rodičovského
príspevku sa Vám zníži na sumu 190,1 € mesačne od mesiaca nasledujúcom po
mesiaci, v ktorom Vaše dieťa dovŕši 20 mesiacov veku života.(bude Vám zaslané
rozhodnutie vydané úradom o znížení rodičovského príspevku).
5. V prípade ak sa Vám poskytoval rodičovský príspevok v sume rozdielu medzi
materským a sumou 256 € mesačne, alebo ste poberateľkou rodičovského
príspevku v plnej sume a vznikol Vám nárok na materské v súvislosti s narodením
ďalšieho dieťaťa upozorňujeme na povinnosť do 8 kalendárnych dní oznámiť
písomne túto skutočnosť, ktorá má vplyv na nárok na rodičovský príspevok na
tunajší úrad – štátne sociálne dávky a to aj v prípade, ak ste doklad o materskom,
ktorý v súčasnosti poberáte na úrad už odovzdali, z dôvodu, že Sociálna poisťovňa
Váš nárok prehodnotí v súvislosti so zmenou zákona o sociálnom poistení –
predĺžila sa doba poberania materského a zvýšil sa vymeriavací základ. (len
v prípade ak Váš nárok na materské trvá aj v roku 2011!) Do 8 dní od vydania
nového dokladu o materskom zo Sociálnej poisťovne Vás v zmysle zákona
o rodičovskom príspevku žiadame o jeho predloženie!
@kicikatika Dakujem za info je tu super napisane neviete mi ešte poradit, počula som že ak date dieta do jasli tak vam štat može prispiet sumou okolo 300 EUR, neviete napisat k tomu niečo bližšie, ake musia byt splnene podmienky, či musi byt dieta umiestnene v štatnej alebo sukromnej školke, kedysi to platilo, od akeho veku dietata sa to može využit, popripadne kde by som si to mohla naštudovat. Dakujem.Danka
😀
mne to bolo vysvetlene takto:
- ak chcem pracovat, tak mozem !
- dieta moze ist do jasli sukromne/statne !
- nemusi chodit kazdy den, ale minimalne aspom 10dni v mesiaci je to individualne podla jasli !
- ako sa plati za jaslicky ? Na konci mesiaca vam vystavia fakturu podla toho kolko dni bolo dieta v jaslickach !
- faktura sa nesie na urad prace, kde vam ju preplatia, ale mesiac pozadu, takze prvy mesiac si zaplatite , co sa vam na druhy mesiac vrati...... !
- ak zacnete pracovat netreba zziadne zmluvy fotit ano dohody nic, iba to treba nahlasit na urad prace, ak by trebalo nieco doniest, tak tam povedia, je to zas individualne !
- mamicka nadalej pobera matersku/rodicovsku davku az do dovrsenia troch rokov dietatka ! vyska davky sa nemeni ci chodi dieta do jasli a ci nechodi !
- stat tolko preplati za jasle na kolko vystavia jasle fakturu !
- vyska ceny za jasle sa pohybuje, tu na vychode je to kolo 230 euro na mesiac, na zapade niekde aj 400 euro !
@danka275 mne to bolo vysvetlene takto:
- ak chcem pracovat, tak mozem !
- dieta moze ist do jasli sukromne/statne !
- nemusi chodit kazdy den, ale minimalne aspom 10dni v mesiaci je to individualne podla jasli !
- ako sa plati za jaslicky ? Na konci mesiaca vam vystavia fakturu podla toho kolko dni bolo dieta v jaslickach !
- faktura sa nesie na urad prace, kde vam ju preplatia, ale mesiac pozadu, takze prvy mesiac si zaplatite , co sa vam na druhy mesiac vrati...... !
- ak zacnete pracovat netreba zziadne zmluvy fotit ano dohody nic, iba to treba nahlasit na urad prace, ak by trebalo nieco doniest, tak tam povedia, je to zas individualne !
- mamicka nadalej pobera matersku/rodicovsku davku az do dovrsenia troch rokov dietatka ! vyska davky sa nemeni ci chodi dieta do jasli a ci nechodi !
- stat tolko preplati za jasle na kolko vystavia jasle fakturu !
- vyska ceny za jasle sa pohybuje, tu na vychode je to kolo 230 euro na mesiac, na zapade niekde aj 400 euro !
@kicikatika ved to ja som včera len tak pozerala na internete a tu pytaju najmenej 330 eur na mesiac+3eur na stravu za den, jedna dokonca 410eur ved to je nehorazne čo sa to chcu, mne včera jedna mamička zistila že ten prispevok je 230eur prispevok na starostlivost o dieta, prepošlem ti to na ip vraj s tou pani z uradu aj osobne hovorila mali nejake sedenie..
ano ano, nakoniec vlada schvalila tych 230eur. ze vraj je potrebne doniest papier kde mas dietatko na urad prace myslim. mna to caka od Juna, takze neikedy v Maji to zacnem vybavovat. do veku 20mesiaca plynie ten vyssi prispevok.
@kicikatika
pises:
mamicka nadalej pobera matersku/rodicovsku davku az do dovrsenia troch rokov dietatka ! vyska davky sa nemeni ci chodi dieta do jasli a ci nechodi !
ja som si myslela, ze ked si davas preplatit tie faktury za jasle, ci skolku, t.j. uplatnis si prispevok na starostlivost...vtedy by si uz asi nemala poberat rodicovsky prispevok, ci nie? mylim sa? nevyznam sa v tom, ale predtym som to pochopila takto...
A) pracujes a poberas rodicovsky prispevok 190,1€
B)pracujes a uplatnis si prispevok na starostlivost do vysky 230€
bud si vyberies A alebo B, nie A aj B...ci je to od 01/11 po novom?
@dadis pracujes aj dostavas matersku alebo rodicovsky prispevok a tiez dostavas prispevok na jasle alebo opartovatelku.
z toho vyplyva, ze dostanes matersku 256e alebo 190 e k tomu si zarobis dalsich kolo 350e a este ti stat preplati aj jaslicky ci opatrovatelku.Takze sme milionary ne??? 😀 😀 😀
@kicikatika no nemyslím, že máš pravdu.. súhlasím s @dadis pracovať môžeš ale musíš si vybrať : rodičovský alebo príspevok na jasle 😉
http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/sta...
Rodič dieťaťa do troch rokov veku alebo šesť rokov veku dieťaťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom si bude môcť vybrať, či bude poberať popri zárobkovej činnosti rodičovský príspevok alebo príspevok na starostlivosť o dieťa.
ja viem tak, ze mozete zarabat a plus dostanete matersku a tiez prispevok na jaslicky 😉
V BODE 1 a 2 sa o tom jasne pise, ze mozete pracovat a nezanikne vam prispevok materska/rodicovsky!!!!!!!!
Dalej sa pise, ze mate narok na prispevok na jaslicky/opatrovatelku!!!!!!!
je to jasne a po slovensky napisane.....................
"Ak rodič nastúpi do zamestnania (pozor, netýka sa to dohodárov ani autorov) a dieťa zverí súkromným jasliam alebo opatrovateľke, ktorá má na to živnosť, štát môže rodičovi náklady na starostlivosť o dieťa preplatiť, najviac vo výške 230 eur (pôvodne malo byť maximum 300 eur). Tomuto príspevku sa hovorí aj „jasličkovné.“
Tzv. jasličkovné však vylučuje poberanie rodičovského príspevku: pracujúca mamička môže mať len jeden z týchto príspevkov, ten ktorý je pre ňu výhodnejší. Rodičovský príspevok je 190,10 eur, príspevok na starostlivosť o dieťa môže byť najviac vo výške 230 eur, podľa preukázaných nákladov za opatrovanie.
Tento príspevok musí mama pravidelne vydokladovať úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, kým rodičovský príspevok by dostala „automaticky.“ Možno sa to oplatí, ak faktúru za opatrovanie vystaví babička dieťaťa, ktorá si na to zaobstará živnosť.
Dakujem za info je tu super napisane neviete mi ešte poradit, počula som že ak date dieta do jasli tak vam štat može prispiet sumou okolo 300 EUR, neviete napisat k tomu niečo bližšie, ake musia byt splnene podmienky, či musi byt dieta umiestnene v štatnej alebo sukromnej školke, kedysi to platilo, od akeho veku dietata sa to može využit, popripadne kde by som si to mohla naštudovat. Dakujem.Danka 😀